Nederlands English

16 Sep 2022
Sunday Standard. 5 september 2022. door Obusitse Kologwe.

OLDM Walk haalt geld op sinds 2002.

Debswana-Orapa Letlhakane en Damtshaa Mine (OLDM) (diamant mijn). De jaarlijkse Algemene Directeur's liefdadigheidswandeling heeft 6,9 miljoen Pula (€ 528.630) opgebracht sinds de oprichting in 2002. Dit is volgens Debswana Corporate Communication Manager Agatha Sejoe.

Op zaterdag hield OLDM zijn jaarlijkse General Manager's 10 km en 20 km wandeling die meer dan 1500 deelnemers en verschillende sponsors trok. De jaarlijkse General Manager's Walk maakt deel uit van Debswana's Corporate Social Investment (CSI) en heeft tot doel het bewustzijn van de sociaal-economische behoeften van het Boteti Sub District te vergroten, geld in te zamelen voor verdienstelijke gemeenschapsgerichte projecten en het welzijn van werknemers te verbeteren door een evenwichtige, actieve en gezonde levensstijl.

Sejoe zei dat sinds de oprichting 17 jaar geleden de Charity Walk enorm heeft bijgedragen aan het ontwikkelingsverhaal van Boteti Sub District.

“Grote projecten die uit dit initiatief zijn voortgekomen, zijn onder meer het psychosociale ondersteuningsproject voor wezen en kwetsbare kinderen in het Boteti Sub District. Verder heeft de wandeling de bouw gesponsord van acht huizen voor minder bevoorrechte families in Xere, Khwee, Mokubilo, Mosu, Kedia, Mmea, Letlhakane en Mmatshumo voor een bedrag van P1.2 miljoen (€ 91.879),” zei ze. Einde citaat.

En verschillende andere projecten zijn geheel, of gedeeltelijk, gesponsord met dit geld.
9 Sep 2022
Tweede reis update.

Een vliegtuigkaartje voor de reis naar Botswana van 10 april - 25 mei 2022 was gekocht. Toen kwam er bericht dat één van de projecten niet door ging; over een ander project hoorde ik niets meer. Bij het derde project was ik welkom. Echter, de beschrijving van hetgeen deze organisatie al had opgezet bleef zeer vaag. Uit eerdere contacten met hen vermoed ik dat zij hoopten geld en/of goederen te krijgen en dat na mijn vertrek het project zou verpieteren. Een nieuw project had kunnen zijn in twee steden op ontdekkings tocht te gaan naar de leefsituatie van de San en andere minderheids groepen. We vroegen ons af of dit de moeite waard was om Henk (echtgenoot) met onze Downs zoon alleen te laten. Henk zou Corona kunnen krijgen en dus niet voor onze zoon kunnen zorgen. Het zal minstens 3-5 dagen duren voor ik terug ben. Ook zou mijn versleten knie nog lang redelijk kunnen functioneren, maar misschien ook niet. In januari wordt ik 80 jaar. Ik kan steeds minder tegen stress.

Het spijt mij dat het ondersteunen van de San, met name de kinderen, nu moet stoppen. Eigenlijk zou een verblijf van twee keer drie maanden per jaar effectiever zijn geweest. Maar dit was vanwege onze zoon niet mogelijk.

Het uitzoeken of er nog noodzaak is om financiële ontwikkelingshulp te geven gaat door. Voor meldingen van corruptie zou de website te klein zijn. Dit gebeurt in zoveel landen dat het gemakkelijker zou zijn uit te zoeken waar het niet gebeurt en die landen als voorbeeld op de SEMK website te zetten.

Al met al zijn er meer redenen om thuis te blijven dan naar Botswana te gaan.
6 Sep 2022
Eswatini. Swaziland News. Door Zweli Martin Dlamini. 19 juli 2022.

MBABANE: De uitzonderlijke bijeenkomst van de Zuidelijke Afrikaanse Ontwikkelings Gemeenschap (SADC) is opnieuw uitgesteld omdat koning Mswati het regionale orgaan over de politieke crisis in eSwatini vermijdt.

Mswati, een absolute monarch, laat momenteel zijn politie en soldaten af op tientallen burgers om ze neer te schieten en te doden, alleen maar omdat zij democratische hervormingen eisen. Lees meer

https://www.swazilandnews.co.za/fundza.php?nguyiphi=2780
1 Sep 2022
Ik dacht dat we voorlopig klaar waren met moorden en wilde terug naar het kamp en uitrusten. Ik was zeer in de war en voelde dat ik moest gaan liggen. Maar dit was niet het einde. Buno was nog niet tevreden. Hij daagde Tuys uit om op rennende doelen te schieten! Tuys probeerde hem van het idee af te praten en stelde voor dat ze maar beter jenever konden gaan halen. Maar Buno liet zich niet van zijn plan afbrengen.

Hij ging hem voor naar een punt op korte afstand van de kraal, waar groepen bosjes en lang gras waren. Krijgers moesten heen en weer, tussen en door deze struiken rennen terwijl hun koning ze neerschoot. Dit vereiste veel beter schieten, en de mannen renden van hot naar haar in en uit het struikgewas, als gekke dingen. Buno ontdekte dat hij er niet genoeg kon doden om zijn brute verlangen te bevredigen en werd de 'sport' al snel beu. Tuys, echter, was nu aan de beurt, en hij was in staat om nog vaker te missen. Hoe ziek ik me ook voelde, ik vond het nogal amusant dat Tuys deze arme wilden miste. Ik heb hem vaak een antilope in volle vlucht zien stoppen, en we hebben een gezegde dat "alleen een kogel sneller reist dan een springbok."

-------------------------------------

Dit gebeurde ongeveer 150 jaar geleden. Men zou verwachten dat de huidige koning Mswati III wel met zijn tijd meegegaan zou zijn en zijn onderdanen menselijk en met respect zou behandelen. Verschillende verslagen in Swziland News geven aan dat deze koning nog steeds opdrachten geeft zijn mensen te doden, nu omdat zij het niet met hem eens zijn over zijn manier van regeren. Helaas zijn de pro democraten het niet eens over welke form van democratie er gekozen moet worden. Moet Swaziland een republiek worden of een constitutionele monarchie?
Geschiedenis
2015
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2016
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2017
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2018
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2019
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2020
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2021
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2022
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
Cookie vrij - Deze website gebruikt geen cookies