Nederlands English

17 Feb 2021
Unicef Nederland heeft mijn email beantwoord, Unicef Botswana heeft niet geantwoord. Child Frontiers heeft geantwoord. Zij zullen mijn reacties aan Unicef Botswana doorsturen.
15 Feb 2021
Ondanks dat bijna 76 jaar geleden er een einde kwam aan de Tweede Wereld Oorlog in Nederland, kwam het gevoel onder de voet gelopen te worden door een andere natie vannacht weer in een nachtmerrie bij mij naar boven. In een dichte en lange rij gingen vliegtuigen door de lucht op zoek naar de vijand om ze tegen te houden. Op de grond was er paniek.Iemand op een motorfiets reed met een snelheid van 100 km per uur de voordeur van onze schuur in en de achterdeur uit, en weer terug, op zoek naar de vijand. Ik ben geboren in Amsterdam Noord op 18 januari 1943 waar in juli 1943 drie bombardementen werden uitgevoerd waarbij 200 mensen gedood werden. Hoewel ons huis niet werd getroffen, vielen ze wel op huizen dicht bij ons in de buurt. Mijn 11 jarige zus vroeg aan mijn moeder: "Waarom vliegen er deuren langs ons huis?" De gruweijkheden en onderdrukking gedurende 1940- 1945 zijn niet tot mij doorgedrongen. Later kwamen de nachtmerries. Als de Nederlandse luchtmacht nu 's avonds met straaljagers oefeningen houdt in onze regio vind ik dat niet leuk.
Onze onderdrukking duurde slechts vijf jaar. Ik vraag mij af hoe de San zich nu voelen na eeuwen lange onderdrukking door de stammen die ongevraagd op land kwamen leven, het in bezit namen en de San dwongen voor hen te werken, in ruil voor een beetje voedsel. Later kwamen de Engelsen, om het land te beschermen. En nog later de Engelsen en Nederlanders vanuit Zuid Afrika. Een paar jaar geleden sprak ik met een 21 jarige Zuid Afrikaanse vrouw. Zij vertelde mij: "Ik begrijp niet waarom die zwarten ons willen doodmaken." Ik zei: "Misschien omdat jullie hun land hebben afgepakt?" Het antwoord was: "Toen wij er kwamen was het land van niemad," Het ontbrak mij aan wijsheid om hier een goede reactie op te geven.
Er is nu een discussie in Nederland gaande of er door de regering excuses aangeboden moeten worden aan afstammelinge van slaven, voor de rol die Nederland heeft gespeeld in de slavenhandel. Ik vraag mij af of de Botswaanse regering hun excuses moeten aanbieden aan de San voor het onrecht dat de Tswana stammen hen hebben aangedaan.
Geschiedenis
2015
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2016
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2017
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2018
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2019
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2020
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2021
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2022
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
Cookie vrij - Deze website gebruikt geen cookies