Nederlands English

31 Dec 2015
Gisteren verder gegaan met de gehaakte paars /roze das gedurende een treinreis.
30 Dec 2015
Gisteren 2 vingerkippetjes gemaakt. 1 Kijkt behoorlijk scheel, de ander een beetje. Er is goede hoop dat deze toch een goede plek zullen krijgen. Tijdens de verkoop van de muizen was er een vrouw die een muis kocht, speciaal omdat die scheel keek.
29 Dec 2015
De das is gisteren afgemaakt. Voorlopig was dit de laatste gebreide das. Terwijl het al enige tijd te veel geregend heeft in noord Engeland, met grote overstroningen als gevolg, valt er in Botswana nog steeds weinig of geen regen. In het begin van het huidige regenseizoen, november 2015, kwam er zoveel regen en hagel in korte tijd naar beneden dat veel huizen beschadigd raakten. Sindsdien heeft het weinig of niet geregend. De mensen zullen nu heel zuinig met het water gebruik moeten zijn, want het gebeurt ook vaak dat het de hele zomer (november ' maart) niet regent, en 's winter regent het nooit. Het water dat vanuit het noorden tussen de bovengrondse zandlaag en het daar onder liggende gesteente naar het zuiden stroomt, wordt sinds een paar jaar ook gebruikt door de diamant mijn in het zuid oosten van het Central Kalahari Game Reserve om de gedolven diamanten schoon te spoelen. De verwachting voor de start van de mijn was dat hier bijna 1 miljoen liter water per dag voor nodig was. In het verleden kwamen er soms ook grote hoeveelheden regen naar beneden, die tot ernstige overstromingen leidden. In Ghanzi was dit in 2000, 2014 en 2015. De overstroming in 2015 was niet verwacht, omdat het in 2014 ook al gebeurd was en er gewoonlijk een aantal jaren tussen overstromingen in zitten. In maart 2015 verbleef ik net buiten Ghanzi in een safari park in een tent op een blok beton van 55 cm hoog. Na een paar dagen van bijna continue regenen was het water op het terrein rond de tent op een ochtend gestegen tot 52 cm en moest ik opgehaald worden met een auto. Het water liep mijn laarzen, die ik speciaal de dag er voor gekocht had, in. We gingen naar de receptie, waar het terrein er om heen hoger was en relatief droog. In het receptie gebouw stond het water 70 cm hoog en waren de stopcontacten in het water verdwenen. (Om dit te herstellen wacht men tot het water gezakt is, de stopcontacten worden uit de muur gehaald, als ze droog zijn worden ze weer terug geplaatst.) Van enkele auto's was de motorkap bijna onder water verdwenen. Op de parkeerplaatsen lagen mooie kleurtjes op het water, van olie en benzine die uit de auto's was gelekt. We hebben ze niet gezien, maar waarschijnlijk zwommen er ook wat visjes rond, die uit het aangrenzende meertje waren gekomen. Er was de voorgaande dag en nacht - van 10 uur 's ochtend tot 8 uur 's ochtends - 216 mm regen gevallen. Een vriendin heeft mij in Ghanzi onderdak gegeven tot de dag dat ik naar de volgende bestemming ging, Molepolole, in het zuiden. Waar al die tijd de zon had geschenen.
28 Dec 2015
Gisteren was ik nog steeds in een Kerst vakantie stemming en heb slechts een klein stukje aan de das gebreid. Misschien blijf ik wel in deze stemming tot 2 januari 2016. Een mens heeft soms een beetje rust en ontspanning nodig.
27 Dec 2015
Gisteren wat aan das gebreid, maar niet veel gedaan. Het is tenslotte Kerst, dan mag men wel wat lui zijn.
26 Dec 2015
Gisteren aan das gewerkt.
25 Dec 2015
Wij wensen iedereen die dit leest een prettig, gezellig en vrolijk Kerstfeest. Gisteren weer met sokken bezig geweest en heb 2 paar bij klanten afgeleverd.Er zijn nu 7 paar sokken gebreid sinds 2 december. Ook aan das gewerkt.
24 Dec 2015
Gisteren vond ik op het SEMK bank afschrift een gift van een Gereformeerde Kerk. Ik weet niet welke dit betreft, dus zeggen wij op deze manier hartelijke dank aan de gever. Wij zijn hier erg blij mee. Aan sokken gewerkt en verder gegaan met een gebreide das, waar ik in augustus mee opgehouden was om muizen te breien.
23 Dec 2015
Ik heb gisteren de juiste dikte garen gevonden en verder gewerkt aan sokken. Ook 2 muizen gebreid.
22 Dec 2015
De verkochte merklap is gisteren opgehaald, en bracht extra geld op, waar we erg blij mee zijn. De lijst van Verboden Immigranten (Prohibited Immigrants) bestaat uit inwoners van landen die geen visum nodig hebben om Botswana binnen te komen, maar omdat zij worden gezien als schadelijk voor Botswana te zijn, het land niet meer in mogen. Zij kunnen een visum aanvragen. Er wordt dan gekeken of zij waardevol voor Botswana zijn. De kans dat zij een visum krijgen is heel klein. Voor zover ik op een eerdere lijst kon zien betroffen dit mensen die verslag hadden gedaan over de discriminerende manier waarop de Bosjesmensen soms behandeld worden. Op het contact formulier van de Regerings website en van de Botswaanse Ambassade in Brussel heb ik om de nieuwe lijst gevraagd. De kans dat hier een reactie op komt is ook klein, weet ik uit ervaring met andere emails die ik gestuurd heb naar deze sites. Aan sokken gewerkt. Ik ontdekte dat het te gebruiken garen dunner werd, zodat dit niet meer geschikt is voor deze sokken. Ik zal morgen kijken of er nog geschikt garen in mijn voorraad kast is.
21 Dec 2015
Gisteren een flink stuk das gehaakt tijdens de treinreis. Misschien wordt het een kussenovertrek
20 Dec 2015
Gisteren aan sokken gewerkt en een begin gemaakt van een gehaakte das, waar ik morgen tijdens een treinreis aan ga werken. Ik zag in de Botswaanse krant Mmegi dat President Khama een nieuwe lijst van verboden immigranten heeft gemaakt, er staan er nu 133 op. Ik kon de lijst niet vinden op internet. Als mijn naam op de lijst staat moet ik dat weten, want dan heeft het geen zin om naar Botswana te gaan.
19 Dec 2015
Gisteren heb ik een trolley op Marktplaats te koop aangeboden. Er staan nu 6 artikelen van ons te koop op deze site. De link er naar toe is https://www.marktplaats.nl/mymp/verkopen/index.html Ook iets verkocht. Ik ben op pad geweest naar 2 klanten om sokken te passen. Lopend, wat geen pretje was. Er worden bloembollen gerooid en daar het land drijfnat is, zijn de wegen modderig en glibberig en de bermen kapot gereden door de zware vrachtwagens en tractors, omdat zij er door moeten rijden om tegemoet komend verkeer te laten passeren. De wegen zijn nauwelijks breed genoeg voor het zware landbouwverkeer. Ben niet uitgegleden in de modder. Heb verder gewerkt aan de sokken.
18 Dec 2015
Gisteren aan sokken gewerkt. 1 Oranje muis en 1 goudkleurige muis gemaakt. 2 emails naar mensen in Botswana verzonden om te vragen hoe ver ze waren met het opzoeken van informatie die ik aan hen had gevraagd.
17 Dec 2015
Gisteren aan sokken gewerkt. Vlak voor onze arrestatie in het CKGR in 2012, liet ik aan een vrouw zien hoe wij het geld dat wij inzamelen om hen te helpen gedeeltelijk krijgen met breien. Zij pakte onmiddellijk de breinaalden uit mijn handen en begon te breien. Ik haalde mijn stukje breiwerk uit zodat zij garen had om te breien.Omdat de vrouwen ook konden haken, liet mijn Nederlandse vriendin zien hoe wij dat doen. Hier zijn foto’s van gemaakt. Toen het jaar daarop het NRC een wedstrijd uitschreef, waarbij de organisatie die de beste advertentie kon maken deze gratis in deze krant gepubliceerd zou krijgen, hebben we daaraan meegedaan. Er was een vak jury en een publieks jury. Dat we van de vak jury geen hoge punten zouden krijgen was ons duidelijk. Ofschoon de foto uitbeelde waar het om ging (samenwerking), was die niet van professionele kwaliteit. Het publiek bleek te stemmen op hun favoriete organisatie, want hoe groter de organisatie, de meer punten die hadden. Het heeft ons ervaring opgeleverd in het maken van een advertentie, al zullen wij er natuurlijk nooit geld aan besteden om iets te publiceren. En aan een wedstrijd doen we ook niet meer mee, want tegen grote organisaties die hun advertenties laten maken door professionele bureaus, kunnen wij niet op. Zonde van onze tijd om het te proberen.
16 Dec 2015
De sokken paste goed. Voor deze klant ben ik nu sokken aan het maken zonder hiel en met een klein stukje voet, een soort van slobkous. Sok nummer 2 is gepast, paste goed, het motief werd goedgekeurd en ik kan ze nu afmaken. Er is 1 zilverkleurige en 1 goudkleurige muis verkocht.
15 Dec 2015
Gisteren sokken paar nummer 1 afgeleverd en één van de honden mee genomen. Het was de eerste keer nadat een paar jaar geleden de spier die mijn rechterarm optilt was afgescheurd, omdat de hond te hard aan de riem trok. Na de sokken in de brievenbus gestopt te hebben, ging de hond achter een kat aan en lag ik op mijn gezicht in het gras en modder. Ik had de riem nog vast, met de hond er aan. Die kwam kijken wat ik daar aan het doen was. Had de rest van de dag hier en daar wat spierpijn, maar kon toch verder met sokken breien.
14 Dec 2015
Gisteren aan sokken gewerkt, 2 goudkleurige en 2 zilverkleurige muisjes gemaakt. Het nieuwe klimaat akkoord bracht mij opnieuw bij mijn vraag of wij door de verkoop van ons briewerk mensen niet aanzetten om impuls aankopen te doen, die ze eigenlijk niet nodig hebben en die slecht zijn voor het milieu. Dit gevoel heb ik niet bij de verkoop van onze tweedehands artikelen, die waren immers lang geleden al geproduceerd, toen we nog niet beter wisten. Mijn conclusie is: Nee. Ten eerste: de meeste breigarens die ik gebruik zijn restanten, gegeven door mensen die ze niet meer nodig hadden. Soms koop ik nieuw garen, zeker als het voor sokken is. Ten tweede: ik zie dat mensen nadenken voor ze iets kopen. Ten derde: de opbrengst van de verkoop wordt gebruikt om mensen een beter leven te geven, waardoor zij anderen weer kunnen helpen hun leven te verbeteren.
13 Dec 2015
Gisteren niet veel gebreid.
12 Dec 2015
Gisterochtend was er een email van een maatschappelijk werker bij de Ghanzi District Raad, die om informatie over Qwaa vroeg. Van SOS Kinderdorpen had zij over hem vernomen. Zij/ hij zal de zaak op zich nemen en uitzoeken wat er voor hem en zijn broertjes en zusje gedaan kan worden. Het probleem is hiermee nog niet opgelost, maar er zit vooruitgang in. Dat was het goede nieuws. Het slechte nieuws is, dat sinds het geld voor de studenten is overgemaakt, (€ 1 = ca. Pula 11.50) men nu voor € 1 ca. Pula 12.50 krijgt. ( Ja, als we alles van te voren konden weten!! Maar niet verder over denken. Aan sokken gewerkt, naar cliënt gelopen (3 km heen en terug) om sok te passen, sokken afgemaakt. Ben aan een goudkleurig muisje begonnen.
11 Dec 2015
Gisteren heb ik gewerkt aan de sokken. Paar nummer 3 is af, ben begonnen aan paar nummer 4. De gebeurtenissen in dit verslag zijn momenteel behoorlijk saai voor de lezers. Ik begin ook wat genoeg te krijgen van sokken. Ben dus ook begonnen met oranje muizen, voor de verkoop op Koningsdag 2016. Twee piepkleine, lieve muisje gemaakt.
10 Dec 2015
Heb gisteren de website op orde gebracht en de informatie aam de webmaster gestuurd. Verder gegaan met de sokken
9 Dec 2015
Verder gegaan met de sokken gisteren. Samen met de opdrachtgever van sokken nummer drie een patroontje en kleurschema gemaakt voor de sokken. Begonnen met breien aan deze sokken.
8 Dec 2015
Gisteren verder gegaan met de sokken. Ik ben blij dat ik ons niet aangemeld heb voor de plaatselijk Kerstmarkt as vrijdag, het weer wordt koud en nat. Ik kwam tot de ontdekking dat onze website door de jaren heen wat rommelig is geworden, sommige activiteiten staan op een paar pagina’s vermeld, anderen helemaal niet. Om dit op orde te krijgen, las ik wat we hadden gedaan voor de Bosjesmensen (en anderen). Je zou denken dat de Botswaanse regering blij met ons is en behulpzaam. Die indruk heb ik nog niet gekregen. Wij mogen, net als toeristen, niet op bezoek bij de mensen in de dorpjes in het Central Kalahari Game Reserve. CKGR, ook als dat is om ze breiles te geven en eten en water te brengen. Het CKGR is opgericht in 1961 om de leefwijze van de Bosjesmensen te beschermen tegen stropers. Men heeft een vergunning nodig om er in te komen. In 2002 en 2005 zijn de inwoners er uit gezet en vervoerd naar drie hervestigings kampen buiten het CKGR. Zij kregen geen toestemming er weer in te gaan. In 2006 heeft de Hoge Raad beslist dat dit onterecht was. De ongeveer 180 mensen die de rechtspraak hadden aangespannen kregen toestemming er weer te gaan leven. Toeristen die een vergunning hebben gekregen om het CKGR in te gaan, mogen niet in de dorpjes van deze mensen komen, zij moeten op de officiële kampeerplaatsen verblijven. Omdat wij uitgenodigd waren door de bewoners van het CKGR gingen wij er van uit dat deze regel niet voor ons gold. Wel dus, tijdens mijn derde bezoek werd ons groepje gearresteerd, naar de dichtst bijzijnde kampeerplaats gestuurd, de volgende ochtend gemaand naar de uitgang te vertrekken, waar we behoorlijk werden overhoord met onduidelijke vragen. Tijdens deze derde reis ontdekte ik dat de vrouwen ook van breien houden. De FPK heeft mij voor de vierde reis uitgenodigd breiles te geven in het CKGR. Bij de Botswaanse Ambassadeur in Brussel heb ik een speciale vergunning aangevraagd hier voor, en ben bij hem op bezoek geweest. Het antwoord was: “Wij zijn door het Ministerie van Milieu, Wildleven en Toerisme geïnformeerd dat u voorheen, op 4 april 2012, het CKGR in bent gegaan als een toerist. U had gereserveerd in de Bape en Xaka kampeerplaatsen (we konden niets anders) voor 7 dagen. Echter, u verbleef niet op de kampeerplaatsen, maar in plaats daarvan koos er voor in de dorpjes van het CKGR te wonen. U werd gearresteerd in Gugamma dorpje en vervolgens gevraagd het CKGR te verlaten op 10 april 2012. Gezien het bovenstaande, is het Ministerie bezorgd. Omdat u gedurende uw vorige bezoek zich niet aan de Reservaat Regels gehouden heeft, zou u dat kunnen herhalen. Echter, het Ministerie beveelt u aan om verslag te doen van uw vorige acties en te beloven zich te zullen houden aan alle regels betreffende het gedrag van toeristen in de beschermde gebieden van het land, voordat toestemming gegeven kan worden dat u terug kunt gaan in de CKGR. Wij kijken uit naar uw antwoord op deze belangrijke zaak.” Mijn vraag was dus niet begrepen. Ik ben er sindsdien niet meer geweest.
7 Dec 2015
Ik heb gisteren besloten om even te stoppen met het maken van de sneeuwpoppetjes. Het is moeilijk om er iets leuks van te maken vanwege het gebrek aan de juiste afmeting van kralen. De kralen die ik heb zijn rood, cerise en paars, die kun je niet met veel kleuren combineren. Ook een leuke neus is moeilijk te vinden. In winkels zijn geen geschikte kralen te vinden. Op onze website zag ik, dat het geheel een rommeltje was geworden. Zal morgen gaan opruimen. Verder gebreid aan sokken, ben nu met drie verschillende paren bezig.
6 Dec 2015
Gisteren verder aan sokken gewerkt en een proeflapje voor een nieuw paar sokken gemaakt. Eén sneeuwpop voorzien van een mond en verder afgemaakt.
5 Dec 2015
Gisteren aan sokken gewerkt.
4 Dec 2015
Gisteren de muisjes opnieuw gesorteerd. Sneeuwhandpoppen die eerder al gemaakt waren en de nieuwe vingersneeuwpoppetjes uitgestald in onze verkoop kamer. 4 Muisjes te koop aangeboden op Marktplaats. Verder gebreid aan sokken en vingersneeuwpoppetjes.
3 Dec 2015
Gisteren het proeflapje voor de sokken getest, het was goed. 70 Muisjes verkocht. Verder gebreid aan de sokken. Er kwam bericht van de kennis in Botswana. Het is moeilijk om de verantwoordelijke persoon voor de jongen te vinden. De aanvraag voor opname in een SOS Kinder Dorp zal waarschijnlijk moeten wachten tot ik volgend jaar in Botswana ben.
2 Dec 2015
Ben gisteren bij een opdracht gever voor gebreide sokken geweest. Heb daarna een proeflapje gemaakt. Verder met de sneeuwpoppetjes.
1 Dec 2015
Gisteren een poging gedaan om iemand in Botswana te vinden die voor de jongen (zie 26 november) een aanvraag voor plaatsing in een SOS Kinderdorp zou willen doen. Ook een email gestuurd naar SOS Kinderdorpen om te laten weten dat wij hem financial zullen sponsoren. Verder met de sneeuwpoppetjes. En op zoek geweest naar plekken om ons breiwerk te verkopen.
Geschiedenis
2015
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2016
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2017
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2018
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2019
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2020
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2021
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2022
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
Cookie vrij - Deze website gebruikt geen cookies