Nederlands English

28 Feb 2017
Gisteren een mooi analoog fototoestel met verschillende lenzen verkocht. Het aanbod van deze camera’s is groot, maar de belangstelling er voor klein, dus helaas bracht het niet op wat het waard was.
27 Feb 2017
Sunday Standard meldde: “Amnesty International heeft Botswana op de vingers getikt over het niet naleven van mensenrechten. In een rapport staat dat journalisten gearresteeerd zijn, vrijheid van meningsuiting door o.a. studentenis op geweldadige manier door politie onderdrukt werd, en meer. Zie op onze Engelstalige pagina.
26 Feb 2017
Mmegi meldde: “Regering gaat studenten van niet officiëel erkende scholen overplaatsen.” Zie voor meer op onze Engelstalige pagina.
Mmegi meldde ook: “Recente regens liet de kwetsbaarheid zien.van onze infra structuur in de vorm van bruggen en wegen. Slecht onderhoud, meer en zwaarder verkeer en heviger regens hebben voor gesloten wegen en bruggen gezorgd waardoor mensen hun weg niet konden vervolgen en dagenlang niet verder konden met hun reis. Zie voor meer op onze Engelstalige pagina.
25 Feb 2017
Het verslag van 19 september 2016 is op de website geplaatst.
24 Feb 2017
Geen nieuws.
23 Feb 2017
Gisteren is het verslag van 18 september 2016 op de website geplaatst.
Regen en storm gingen sinds zondag over het oosten en zuiden van Botswana. Gedeelten van wegen en bruggen stortten in. Wat ik op een foto zag van een brug is dat het wegdek niet dik is. Een Botswaanse goederentrein van Mafikeng (ZA) naar Botswana ontspoorde op maandag vanwege de hevige regen. Het spoor was ernstig beschadigd. De passagiers zijn naar het ziekenhuis gebracht, niemand moest er blijven.
Gisteren heb ik de Rijksoverheid Dienst gevraagd of Nederland achter het “schiet om te doden” anti- stroperij beleid in Botswana staat. Melding kwam dat het antwoord binnen twee dagen zou komen. Dit kwam vanochtend al, de vraag was doorgestuurd naar een medewerker van het ministerie van Economische Zaken, Publieksvoorlichting Burger Correspondentie. Deze meldde dat de mail doorgestuurd was naar de collega’s van de directie Dierlijke Agroketens en Dierenwelzijn van het ministerie van Economische Zaken. En dat ik binnen 30 dagen een reactie kon verwachten. Hé? Het gaat immers om mensen? Ik heb ze hier op gewezen. Hun antwoord was dat zij de mail niet goed gelezen hadden en het terug gestuurd hadden naar de Rijksoverheid Dienst met de vraag het door te sturen naar Binnenlandse Zaken. Waarop ik heb laten weten dat Botswana niet in Nederland ligt maar in Afrika en Buitenlandse Zaken mij beter toelijkt. Het antwoord was dat Binnenlandse Zaken een type fout was, het moest Buitenlandse zaken zijn.

22 Feb 2017
Sunday Standard meldde: ““Schiet om te doden” anti-stroperij beleid blijft”, volgens Minister van Milieu, Wildleven en Toerisme, Tshekedi Khama. De Botswaanse regering heeft gezworen dit standpunt te behouden omdat China zich aansluit bij de oorlog tegen stroperij.Dit werd gezegd in een interview na het ontvangen van een Pula 17 miljoen donatie van China voor anti-stroperij uitrusting/ materialen. Er was verontwaardiging gekomen over dit beleid, terwijl er niemand met goede bestrijdings acties komt. China en Nederland zijn de enige landen die de maatregelen om het wildleven, zoals olifanten, te beschermen. Einde citaat.
“Schiet om te doden” is niet alleen onmenselijk. 1. Het is gevaarlijk voor de Bosjesmensen die toestemming hebben om voor hun eigen voedsel te jagen, maar regelmatig belaagd worden, op geschoten en/ of gearresteerd worden als zij dit doen. 2. Er zijn dorpjes in Botswana waar olifanten bezittingen vernielen en een gevaar zijn voor mensen. Als stropers dood geschoten zijn, kunnen de opdrachtgevers niet gevonden worden.
Mmegi meldde dat voormalig President Festus Mogae, die ook het hoofd van de Botswana Internationale Universiteit van Wetenschap en Technologie (BIUST) is, Pula 1 miljoen heeft gedoneerd voor de hoofdprijs voor de beste student. Mogue maakte dit bekend bij de inaugurele BIUST graduatie ceremonie die kort geleden werd gehouden. Hij zei dat Pula 20.000 per jaar gedurende 50 jaar zou worden uitgereikt.
21 Feb 2017
Het lijkt er op dat nieuwe zondebokken gevonden zijn voor de demonstraties kortgeleden bij de Botswaanse Universiteit. De Sunday Standard meldde: “UB stond in brand terijl het hoofd van de universiteit weg was.” Om een lang verhaal kort te maken, het was onduidelijk wie op dat moment het hoofd van de universiteit was, mensen die verantwoordelijkheid hadden kunnen nemen konden het niet vanwege UB regelementen, één persoon was ziek en een ander was in Zuid Afrika. Ik vraag me af hoe deze mensen zich gaan verdedigen. Andere zondebokken zoeken?
Mmegi meldde dat een man door de rechter veroordeeld is tot zeven stokslagen. Wat zijn misdaad was geweest was niet op te maken uit het lange, verwarde verslag.


20 Feb 2017
Mmegi meldde dat Gem Diamonds op 16 februari besloten heeft de Ghaghoo mijn in het CKGR voor enige tijd te sluiten. De mijn wordt onder toezicht gesteld en onderhouden. Dit was naar aanleiding van de gedaalde diamant prijzen. De mijn heeft 298 arbeiders in dienst, inclusief leveranciers en aannemers. Volgens de manager van Gem Diamonds, de heer Mphusu, zal van 268 of 258 arbeiders het contract beëindigd worden. Mphusu ziet in de nabije toekomst geen verbetering in de prijs van het soort diamanten welke Ghaghoo van plan was te delven. “Wij verwachten dat de mijn twee jaar gesloten zal zijn, maar als er voor die tijd een verbetering in de diamant prijzen is, des te beter voor ons,” zei Mphusu. Het onderhoud van de mijn wordt verwacht $ 3 miljoen per jaar te kosten. Einde van citaat.
Minstens 30 tot 40 arbeiders zullen hun baan behouden. Maar hoeveel van hen zijn Botswanen, en hoe veel hiervan inwoners van de CKGR?

19 Feb 2017
Geen nieuws.
18 Feb 2017
Een paar sokken afgemaakt en verkocht.
Onderwijzers op basisscholen en voortgezet onderwijs krijgen een verplichte training om te ontdekken welke leerlingen drugs gebruiken. Ik ben benieuwd wat er met deze gegevens gedaan gaat worden. Hopelijk om uit te zoeken waarom zij drugs gebruiken.

17 Feb 2017
Verschillende bronnen kondigden aan dat President Trump een visum vrij beleid heeft getekend voor inwoners van Botswana, andere landen in Afrika en Aziatische landen. Het was niet waar.
Mmegi meldde dat de Minister van Hoger Onderwijs Madigele had aangekondigd dat de Botswaanse Universiteit op 6 maart weer open gaat. Hij beschuldigde de universiteiten er van niet gehandeld te hebben volgens de gestelde eisen. De academische resultaten en aanwezigheids lijst moesten op tijd bij het ministerie worden ingeleverd om verwerkt te worden. “Het normale proces is dat voordat een student een toelage gegeven kan worden, het instituut waar hij of zij studeert de status van de student ingeleverd moet hebben,” zei hij. “Het wordt niet geadviseerd om door te gaan met het betalen van toelagen als er geen bewijs is van de instituten dat studenten actief zijn, om “spookstudenten” te voorkomen. Helaas faalden de meeste instituten overeenkomstig te handelen, zodat de toelagen niet op tijd betaald werden.” Hij zweerde de onderste steen boven te zullen krijgen om degenen die in gebreke waren gebleven te vinden en te zorgen dat zij hier verbetering in brengen Einde van citaat.
Ik vraag me af wie de universteiten de schuld gaan geven dat zij niet in staat waren de informatie op tijd te geven.
Mmegi meldde dat vanaf vrijdag 17 februari de tropische cycloon Dineo zware regens tot 100 mm in 24 uur, als wel mogelijke overstromingen zal brengen naar de Noord Oosten, Centraal en Ghanzi districten. Dan komt Dineo het gebied bnnen vanaf de Indische Oceaan.

16 Feb 2017
Eén van de studenten die gearresteerd werd voor het stelen van een overal vertelde aan Mmegi dat nadat zij weggestuurd was van de campus zij zich realizeerde haar medicijnen achter gelaten te hebben. Met enige moeite lukte het haar om door een hek terug te gaan. Ze haalde haar medicijnen op en werd gearresteerd. Omdat ze geen zetmeel mag eten vanwege haar ziekte, viel ze flauw en werd naar het ziekenhuis gebracht. Ze was op onfatsoenlijke manier behandeld door mannelijke politie agenten, omdat die niet geloofden dat zij een vrouw was. De advocaat van de student zal een mensenrechten organisatie om advies vragen hoe dit verder op te pakken.

15 Feb 2017
Nadat President Ian Khama enige tijd geleden zich gerealiseerd had dat de bal in eigen doel schoppen geen goed idee is (afgebeeld in een spotprent, Mmegi, 16 december 2016) is hij nu begonnen met paniek voetbal te spelen, terwijl er al veel onrust in Botswana is. Zijn reactie op de aankondiging dat in 2014 de stemmers op de gezamenlijke oppositie partijen de regering hadden kunnen overnemen is dat hij iets anders gelooft. Hij zegt dat de UDC (Paraplu Organisatie voor Democratische Verandering) “niet heeft wat nodig is om zijn partij uit het zadel te wippen.” Dit is een emotionele conclusie en heeft niets met statistieken te maken. Zonder twijfel wil hij het beste voor Botswana, maar in een democratie zijn het de stemmers die beslissen wie de beste leiding en zorg kan geven aan alle inwoners van het land. Wat de Eerbare President doet is de oppositie pootje te haken door zich te mengen in een interne kwestie van deze partij en daar mee de “Verdeel en heers” methode te gebruiken. Heel veel jaren geleden heeft iemand gezegd: “Streef niet naar hoge ambten, maar naar de kennis die nodig is om ze te bekleden.” Ik zou willen toevoegen: “Voor degenen die al een hoge ambt bekleden, ga door kennis te verzamelen om in het hoge ambt te kunnen blijven.”
Over een ander onderwerp.: Hoe bekrompen kan men zijn. Twee studenten waren in de rechtbank beschuldigd van het stelen van twee overals, eigendom van de Universiteit van Botswana, waarde Pula 200 (€ 18,28) ) elk. Zij zijn vrijgelaten op een gezamenlijke borgsom van Pula 1000 (€ 91,33). In het verslag wordt niet vermeld of zij het echt gestolen hadden, of geleend, of gekregen, of dat het een misverstand was. Wat een ophef, terwijl schijnbaar niemand de mensen die verantwoordelijke zijn voor het niet betalen van de toelagen aan de studenten hen voor de rechter brengt. De President zette zijn voet ook in dit geschil. Tijdens zijn toespraak bij de opening van het Congres van de jongerenafdeling van zijn eigen partij keurde hij de vandaliserings actie van de studenten af. “Zij gedragen zich slecht, wat zij deden (het verbranden van privé en openbare eigendommen) was on patriottisch. Als zij problemen hebben kunnen ze altijd met ons praten, maar ze moeten niet eigendommen vernietigen” zei hij.
De Botswana National Front partij nam het op voor de studenten. Hopelijk heeft de President hun artikel gelezen en kan hij nu begrijpen waarom het geduld van de studenten op was. Hij kan laten zien dat zijn partij het waardig is om in 2019 opnieuw het land te besturen door de problemen bij de universiteit op te lossen. En ook het voedsel tekort en andere problemen van studenten door heel het land. Zodat zij zich kunnen concentreren op hun studie in plaats van op het het gebrek aan studie materialen en hun rommelende magen.
14 Feb 2017
Eén van de studenten die gearresteerd werd voor het stelen van een overal vertelde aan Mmegi dat nadat zij weggestuurd was van de campus zij zich realiseerde haar medicijnen achter gelaten te hebben. Ze ging terug om ze op te halen en werd gearresteerd. Omdat ze geen zetmeel mag eten vanwege haar ziekte, viel ze flauw en werd naar het ziekenhuis gebracht. Ze was op onfatsoenlijke manier behandeld door mannelijke politie agenten, omdat die niet geloofden dat zij een vrouw was. De advocaat van de student zal een mensenrechten organisatie om advies vragen hoe dit verder op te pakken.
13 Feb 2017
Mmegi meldde: “Iemand moet de schuld op zich nemen voor de Botswaanse Universiteit staking. Deze stakingen gebeuren al jaren aan het begin van het jaar. Er wordt uitgebreid verslag van gedaan maar de regering en de universiteits bestuurders leren er niets van.De directie beval de studenten van het terrein te vertrekken, of zij zouden de politie met wapenstokken en traangas inzetten. En iedere keer krijgen de studenten de schuld. Wij zien niet door de vingers dat privé en regerings eigendommen zijn vernietigd, noch moedigen wij dit aan. Zij verknoeiden waardevolle academische uren nadat hun pleidooi aan de Afdeling Hoger Onderwijs Fianciering en Thabo Fako, vice kanselier van de universiteit, voor hulp om hun maandelijkse uitkering betaald te krijgen aan dovemans oren gericht bleek te zijn. Niemand hielp hen en zij gingen over tot geweld om aandacht te krijgen. En de strategie werkte. In dit geval hebben de afdeling fianciering en de vice kanselier de studenten geweld aangedaan door niet hun uitkering op tijd te betalen. Geweld lokt geweld uit. We hadden niemand kunnen beschuldigen als alle partijen aan hun verplichtingen die in de contracten staan hadden voldaan. Nu moesten de studenten lijden omdat mensen bij de afdeling fianciering en de universiteit faalden om hun taken te doen. Vanwege fianciële ontberingen zijn sommige studenten uit hun huurhuizen gezet . Sommigen moesten lessen bijwonen op een lege maag. Hoe zij verondersteld worden zich in deze toestand op examens te concentreren gaat het verstand te boven. Ondertussen kregen de universiteits directie en het personeel van de afdeling fianciën hun maandelijkse salarissen uitbetaald. Wij moeten de studenten niet de schuld geven omdat de regering serieuze fianciële problemen heeft. Dat is niet hun zaak. Vandaag kunnen het de Botswaanse Universiteits studenten zijn en morgen kan de kwestie opkomen bij andere privé universiteiten. Door slechte planning of door het wegsluizen van geld dat voor de uitkeringen bedoeld is. We roepen de universtiteit en de afdeling fianciën op om de kwestie voor eens en voor altijd op te lossen. Wij zijn het moe dat deze kwestie ieder jaar op nieuw aan de orde komt.
12 Feb 2017
Het verslag van 16 september 2016 is op onze website geplaatst.
11 Feb 2017
Indien nog niet gemeld, het verslag van 15 september 2016 staat op onze website.
10 Feb 2017
Mmegi meldde gisteren dat een opstand uitgebroken was onder studenten van de Universiteit van Botswana, vanwege het niet ontvangen van hun maandelijkse toelage. De laatste betaling was gedaan begin december 2016. Een boze student vertelde: “Hoe kunnen ze verwachten dat wij onze huur betalen en op een lege maag naar school gaan, want de meesten van ons zijn afhankelijk van deze toelagen. Sommigen van ons zijn uit onze huurhuizen gezet omdat we geen huur konden betalen.”
De voorzitter van de studentenbond van de Botswana Universiteit gaf de directie de schuld. “Terwijl wij bezig waren het toelage probleem op te lossen, waren de studenten bezig een demonstratie te organiseren. Wij hebben het ministerie gevraagd om de studenten gerust te stellen dat zij hun toelagen zouden krijgen, maar er gebeurde niets.” Aldus de voorzitter. De studenten verwijderden een kunstwerk, een zebra, dat volgens hen voor de viering van 50 jaar zelfstandig Botswana was geplaatst en verbrandde het. Zij waren van mening dat het geld voor de zebra beter voor hun toelagen gebruikt had kunnen worden.
Vandaag meldde Mmegi dat de universiteit gisteren om 13.00 uur werd gesloten en dat studenten, inclusief de voorzitter van de studentenbond, door de politie bedreigd en gearresteerd waren, maar zonder een aanklacht werden vrijgelaten. Sommige studenten waren met een zweep geslagen. Een aantal studenten meldden dat zij hun toelage hadden ontvangen. Ofschoon de Botswana Democratic Party begrip had voor de staking, vonden zij dat het verbranden van de zebra en de Botswaanse vlag niet ongestraft zou mogen blijven. De daders die op deze onrespectvolle manier met eigendommen van Botswana waren omgegaan, zouden zeker gestraft worden.

9 Feb 2017
Geen nieuws.
8 Feb 2017
Mmegi meldde dat de vooruitzichten van de Ghaghoo diamant mijn somber zijn. Binnenkort zal een bslissing genomen worden over de fianciële levensvatbaarheid van de mijn, aangezien een onmiddelijke verbetering van de diamant prijs niet wordt verwacht. De prijs van deze diamanten was het laatste kwartaal op de Londense Beurs met 30% gedaald (van $ 210 per karaat in 2015, naar $142 in december 2016) terwijl de productie met 55% was verminderd. Een gedeelte van de 250 medewerkers is ontslagen. Bij de start van de mijn was er gerekend op een productie van ongeveer 220,000 karaat per jaar, gedurende de 25 jaar waarvoor de vergunning was gegeven.

7 Feb 2017
We kregen gisteren een verzoek, wat eigenlijk meer leek op een opdracht, om een project in Botswana te ondersteunen. We waren al van plan hier iets voor te doen, maar nu is het niet leuk meer. Dit onduidelijke gebedel wordt zo irritant dat we ons best moeten doen om het niet te laten escaleren.
Het dringt niet tot de mensen door dat we al heel veel tijd en geld aan hulpverlening voor Botswana besteden en dat meer niet mogelijk is. We gaan nu de verzoeken negeren, kijken of dat helpt. Heb een paar sokken afgemaakt en verder gegaan met het gebreide kussenovertrek.

6 Feb 2017
Vliegen over de Okovango Delta in Botswana. Een reis van tien dagen en negen nachten, vanaf
€ 6.695 per persoon. Dat kost het in het laagseizoen, de zomer, wanneer het kan regenen. Als ze in de hemel niet vergeten de kraan open te zetten. Regen heeft een nadeel, maar ook een voordeel volgens de reisorganisatie (veel bloemen, groen gras en groene bomen, jonge dieren die vrolijk rondhuppelen en roofdieren die achter hen aan zitten om ze op te eten). Een ander voordeel dat ik kan zien is dat het mensen aan het werk houdt. Personeel van de lodges die met hun verdiensten van € 44,30 tot € 88,50 per maand, plus kost en inwoning, blij zijn want het is altijd meer dan niets. Leveranciers van voedsel en bedrijven die het vervoer verzorgen (vliegtuig, auto en mokoro, traditionele houten of kunststof kano.)
5 Feb 2017
De Sunday Standard meldde dat de regering bezig is het verbod op jagen te herzien zodat mensen die voor eigen voedsel jagen, speciaal de Bosjesmensen, dit nu wel mogen doen. Ook zouden Bosjesmensen die buiten het CKGR wonen nu zonder vergunning het CKGR in mogen gaan. Deze beslissing was drie maanden geleden genomen, maar is nog bij niemand bekend geworden. Bosjesmensen woordvoerder Jumanda Gakelebone zei dat of de minister was econimisch bezig geweest met de waarheid, of zijn ambtenaren hadden tegen hem gelogen. Maar de minister van Milieu, Natuur en Toerisme, Tshekedi Khama, hield vol dat voor zover hij wist sommige belemmeringen om de Bosjesmensen zonder vergunning het reservaat in te laten gaan zijn weggenomen. Misschien zijn sommige groepen Bosjesmensen er nog niet over geïnformeerd. Hij zal het onderzoeken en de ambtenaren adviseren om de juiste kanalen te volgen zodat de Bosjesmensen zonder belemmeringen het CKGR in kunnen en voor eigen onderhoud kunnen jagen. Einde citaat.
Als de minister zegt: “voor zover ik weet.”, geeft dit twijfel aan zijn uitspraak, want hij hoort zeker te weten dat het gebeurd is. Plus het feit dat niemand van de verandering wist en andere bronnen vermeldden dat de minister een paar maanden geleden heeft bevestigd het verbod op jacht voor eigen gebruik niet op te zullen heffen, geeft te denken dat iemand weer een fabeltje heeft verteld.

4 Feb 2017
Kinderen uit arme gezinnen krijgen van de regering een schooluniform en toilet artikelen. Als de school vermoedt dat er sprake is van armoede, wordt dit bij de Sociale Dienst gemeld. De maatschappelijk werker gaat op bezoek bij het gezin om zeker te weten dat hulp nodig is. De maatschappelijk werker meldt het bij de regering en de naam van het kind/ eren wordt op een lijst gezet van leerlingen die iedere maand de benodigde spullen krijgen. Het lijkt er op dat de kinderen niets tekort komen.
Dat is heel mooi. Maar de kinderen die niet naar school gaan dan? (Er is geen leerplicht in Botswana.) Die hebben de extra aandacht waarschijnlijk nog meer nodig. Zoals Xwaa Qhoma.
3 Feb 2017
Geen nieuws.
2 Feb 2017
Mmegi melde dat de Botswaanse onderwijsbond, BOSETU, de regering heeft uitgedaagd om financiën te bestemmen voor kwalitets onderwijs. BOSETU’s secretaris gaf aan geen twijfel te hebben over de bevoegdheid van de onderwijzers. “Onderwijsmethoden blijven veranderen, en onderwijzers moeten regelmatig bijgeschoold worden.” BOSETU wil maximaal 25 leerlingen in één klas hebben. Als grotere klassen het gevolg zijn van te weinig lokalen, dan heeft de regering de verplichting om meer lokalen te bouwen en meer onderwijzers in dienst te nemen. Een ander punt is, dat leerlingen automatisch overgaan naar het volgende leerjaar. Volgens de secretaris beïnvloedt dit de kwaliteit van het onderwijs. Deze punten zijn al vaker aan de orde gesteld. De meeste van deze zijn beleidskwesties die de verantwoordelijkheid van het kabinet zijn. “We vertrouwen op de relevante minister om onze inzichten door te geven. Er is geen enkele vooruitgang geweest. Ondanks dat houdt het ons niet tegen om voor deze zaken te pleitten.” De voorzitter van BOSETU verwacht dat de onderwijsminister dit jaar een wetsvoorstel zal inbrengen.
1 Feb 2017
Geen nieuws.
Geschiedenis
2015
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2016
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2017
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2018
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2019
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2020
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2021
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2022
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
Cookie vrij - Deze website gebruikt geen cookies