Nederlands English

31 Jan 2017
Het verslag van 14 september 2016 is op de website geplaats.
De regering gaat in het komende financiële jaar (2016/ 2017) het sponsoren van hoger onderwijs studenten verminderen met 27%, meldde Mmegi. Vorig jaar de Minister van Onderwijs kondigde een duidelijk standpunt aan betreffende het sponsoren van hoger onderwijs. Het zou gebaseerd moeten zijn op een quotum systeem afhankelijk van de vraag op de markt. Sinds decennia was de Regering hoofdsponsor van het hoger onderwijs. Sinds kort wordt er na gedacht over alternatieve systemen voor finaciële ondersteuning. Alleen scholen voor speciaal onderwijs krijgen extra geld, zoals Francistown School voor Doven, dat in 2016/17 Pula 500.000 kreeg, krijgt nu in totaal Pula 3 mlijoen, Lephoi Centrum voor Blinden kreeg Pula 600.000 voor 2016/17, krijgt nu Pula 3 miljoen. Einde citaat.
Er is ook al eens gesproken over leningen. Dan moet er na de studie wel garantie op geschikte banen zijn, anders kunnen de leningen niet terug betaald worden.
We kregen weer een soort verzoek om iemand te helpen. Ik heb geantwoord dat deze persoon moet leren zijn eigen problemen op te lossen.
In de Sunday Standard vroeg iemand zich af hoe de meeste mensen in Botswana zo verschrikkelijk arm kunnen zijn, ondanks het vele geld dat binnen komt door de verkoop van mineralen. (diamanten, koper, enz.)

30 Jan 2017
Geen tijd gehad te schrijven wat er gebeurd is.

29 Jan 2017
Geen nieuws.
28 Jan 2017
Geen nieuws.
27 Jan 2017
Gisteren en eergisteren drie artikelen gelezen over verschillende aspecten van de Bosjesmensen geschiedenis. Ter zijner tijd zal ik hier wat interessante punten uithalen en in “gisteren” beschrijven.

26 Jan 2017
Gistereneen vrije dag genomen.
25 Jan 2017
Geen nieuws.
24 Jan 2017
Er is aan de regering gevraagd om in hun nationale begroting voor 2017 het opvangnet voor arme mensen uitgebreider te maken en wel zodanig, dat alle behoeftige groepen er van profiteren. Traditie is dat mensen niet alleen voor hun gezin zorgen, maar als dit nodig is ook voor alle aanverwante familieleden. Nadat één van de studenten een baan gevonden had, vertelde zij mij trots dat zij nu het hoofd van de familie geworden was. Dus van haar moeder, broers, zusters. Haar studie was gesponsord, omdat haar moeder in die tijd ziek was en niet voor haar kinderen kon zorgen, waardoor zij als oudste in het gezin toen ook al gezinshoofd was. De gemeente wilde haar van deze zorgplicht ontdoen om haar de kans te geven zich zelf te ontwikkelen. Nu is ze dus terug bij af, met het verschil dat zij nu een inkomen heeft, al is het onzeker of haar drie maandelijkse contracten altijd verlengd zullen worden. Zouden al deze aanverwante familieleden adequate ondersteuning krijgen, dan kon zij verder met haar eigen leven. Zelf leek ze er niet onder te lijden, maar toch.
23 Jan 2017
Ondertussen twee paar sokken gebreid en verkocht. Sunday Standard publiceerde twee artikelen waarin President Ian Khama beschuldigd werd van oneerlijk gedrag in het Parlement, dit zou enkele jaren geleden gebeurd zijn. Wist men dit niet eerder, of durfde men het niet eerder bekend te maken?

22 Jan 2017
Geen nieuws.
21 Jan 2017
Gisteren een schaakspel verkocht en de laatste van de 60 prikmatjes afgemaakt. Ik heb twee lappen stof gevonden om in stukken te knippen waar de studenten spookpoppetjes van gaan maken.

20 Jan 2017
Het verslag van 13 september 2016 is op de website gezet. We vernamen dat Xwaa met zijn oom en familie van de boerderij zijn vertrokken. De oom wordt nog wel in de stad gezien en ik heb iemand gevraagd om uit te vinden waar ze nu wonen.


19 Jan 2017
In winkels op zoek geweest naar letter- cijfer sjabloons, naalden en handenarbeid materialen in het algemeen. Kwam alleen met veiligheidsspelden terug.
18 Jan 2017
In Trouw van 16 januari stond een artikel over de verontreiniging door mijnbouw en stedelijke groei rond het Titicaca meer, op de grens tussen Peru en Bolivia. De mensen leven op door hen van riet gemaakte drijvende eilanden. Er stond een mooie foto bij. Henk ontdekte op de foto kleine zonnepanelen op palen en vroeg zich af waarom dit niet meer gebruikt wordt in Botswana, in plaats van de slechte kwaliteit steenkolen op te graven. Ik vernam dat er in Namibië, Zuid Afrika en Lesotho wel groots ingezet wordt om zonnepanelen te gebruiken voor energie opwekking.
17 Jan 2017
Hoera, er is genoeg geld om voldoende eten voor scholen te kopen. Mmegi meldde dat in Botswana in 2016 meer diamnten waren verkocht. Ook zouden er door de regering zonnepanelen van gekocht kunnen worden, om aan Botswanen te verhuren, plus accu’s om de stroom in op te slaan en electrische kooktoestellen. Geluk hangt dus af van geld, maar ook van mensen die de mogelijkheden zien om er goede dingen mee te doen. En dit dan ook gaan doen.
Sunday Standard. Een Parlements lid maakt zich zorgen over het plan om bij de verkiezingen in 2019 electronische stem machines te gebruiken. Hij is bang dat de geheime veiligheids dienst verkiezings kandidaten en kiezers zullen manipuleren, en/ of de verkiezings uitslag zullen bewerken. Ik vraag me af of ze hiervoor de capaciteiten hebben.
Mmegi meldde dat de regering een wijziging wil aanbrengen in de immigratie wet, om buitenlandse investeerders aan te trekken en hen en hun families een permanente verblijfsvergunning voor Botswana te geven. Niet lang geleden werden verblijfsvergunningen van buitenlandse werknemers niet meer verlengd, omdat zij banen zouden innemen die ook door Botswanen ingevuld zouden kunnen worden.
16 Jan 2017
Het verslag van 12 september is op de website geplaatst.
Een artikel in Mmegi pleitte er voor om de voedsel crisis op scholen op te lossen. “Men kan nooit een excuus hebben om iemand die niet voor zichzelf kan zorgen geen eten te geven. Goede maaltijden leveren actieve studenten op, die zich op hun schoolwerk kunnen concentreren en goede cijfers kunnen halen.” Er werden geen suggesties gedaan hoe het probleem op te lossen.
We hebben een email gekregen van een jongeren Bosjesmensen organisatie in Botswana, naar aanleiding van mijn email aan hen. Dit kwam vanuit D’Kar, het dorpje waar de kostschool staat waar wij Xwaa in eerste plaats wilde onderbrengen. Ik heb gevraagd of iemand wilde kijken of Xwaa daar is.
15 Jan 2017
Geen nieuws.
14 Jan 2017
Een andere, algemenere reden voor het voedsel tekort op openbare scholen is het verbod van de regering op het importeren van nachtschade achtige groenten zoals aardappels, tomaten, pepers, meloen peer en bietjes. Volgens mij horen bietjes niet in dit rijtje thuis, maar ja. Daar voor was de tomaten teelt op verschillende plekken in Botswana aangetast door de tomatenmineermot, met een lagere oogst als gevolg, en hogere prijzen in de winkels. In één van de winkels waren alleen groene pepers te koop, voor Pula 19,95 per kilo, tegen Pula 10.95 daarvoor. In een andere winkel was de prijs voor tomaten en pepers van Pula 9,95 per kilo naar Pula 13,95 gegaan. Dat lijkt niet veel, maar als je leeft van Pula 1000 per maand, of minder, scheelt dat toch wel.

13 Jan 2017
In Mmegi stond een artikel over een voedselcrisis bij openbare scholen. Er was niet op tijd eten gekocht met als gevolg dat jl dinsdag, toen de scholen weer begonnen na de “zomervakantie”, er een gruwelijk tekort aan eten was. De situatie was het ernstigst bij kostscholen in de Kgalagadi regio, waar veel studenten de avond ervoor arriveerden vanuit de buitengebieden en zonder eten naar bed moesten. Autoriteiten zeggen dat het probleem ook ligt aan het tekort aan geld voor regerings scholen. Van Kgolagano middelbare school in Middlepits kwam het bericht dat sommige studenten waren flauwgevallen van de honger.
“Vertragingen in voedsel leveringen is niet te accepteren omdat de school kalender op tijd bekend was gemaakt en het eten op tijd ingekocht had kunnen zijn.” School directeuren waren niet bereikbaar voor commentaar. In een andere plaats werden bestellingen voor vlees niet geleverd vanwege de schulden van het minsiterie. Er is ondertussen een tijdelijke oplossing gevonden voor het leveren voedsel aan de scholen.
Heb het email adres van Ditshwanelo, een Botswaanse mensenrechten organisatie gekregen, maar mijn email kon niet afgeleverd worden. Ook lukte het niet via hun website.

12 Jan 2017
Ik heb het verhaal Xwaa naar de woordvoerder van de president gemaild, ofschoon ik me herinnerde dat deze persoon niet meer voor de regering werkt, maar de naam stond op de regerings website. De email kon niet afgeleverd worden. Later werd door een kennis bevestigd dat deze persoon er vertrokken was. Ook aan iemand anders gestuurd met het verzoek het door te sturen. Het is toch om moedeloos van te worden. Mijn handen zijn koud, de tekst op het laptop scherm schiet steeds naar boven. Ik ga eerst maar de berg strijkwerk doen, daar krijg ik warme handen en een goed humeur van.
11 Jan 2017
Gisteren schreef ik in verslag van 11 september 2016 dat de regering het land van boeren gratis laat ploegen en hen ook gratis zaad geeft. Een paar jaar geleden, bij de opstart van de diamant mijn in het CKGR, toen het dorpje Ghaghoo nog Gope heette, kondigde de manager van de mijn in een krant aan dat zij gratis zaden aan de bewoners van Gope gegeven zouden worden. Zou de regering toen ook al gratis geploegd hebben voor de boeren en zaden gegeven hebben?


10 Jan 2017
Gebeld naar de Kinderbescherming in Botswana, kreeg de in gesprek toon. Het kantoor van de Ombudsman gaf een fluittoon. Moet ik hier uit concluderen dat belangrijke diensten in Botswana slecht georganiseerd zijn? Of dat het personeel zich niet interesseerd voor klantvriendelijkheid? Je zou zeggen als iets is opgezet, men het belangrijk vindt om het ook werkende te houden.
9 Jan 2017
Gisteren kwam er bericht dat de student die wij gesponsord hebben om een opleiding in toerisme te volgen, als vertaler voor Bosjesmensen in een cultureel dorpje bij een safari kamp is aangenomen. Hij is nog in zijn proef periode, wij hopen dat hij daarna een vast contract krijgt. Wij zijn heel blij voor hem.
Mmegi meldde dat over het hele land zware regen- en hagelbuien overstromingen en schade aan bezittingen hebben aangericht. Van een brug is een stuk weggeslagen.
8 Jan 2017
Geen nieuws.
7 Jan 2017
Het verslag van 10 september is op de website gezet.
Ons goede voornemen voor 2017 is om niets meer te doen wat we niet willen doen. Als iets niet goed voelt, gewoon niet doen. Maar wel zoeken naar activiteiten waar we wel een goed gevoel bij hebben. Dus ook niet “meelopen” met mensen omdat we hen anders misschien voor het hoofd zouden kunnen stoten.
In Trouw stond een artikel over een nieuw soort les dat op de middelbare school in Hoogeveen gegeven wordt: Les in nadenken. Mijn plan was al om dit bij Nampol te doen en het artikel heeft inspiratie gegeven.

6 Jan 2017
Geen nieuws.
5 Jan 2017
In de Sunday Standard stond een artikel geschreven door Gordon Bennett, een mensenrechten advocaat die nauw samenwerkt met Survival International, waarin hij een interessante visie op het recht van inheemse volkeren om voor eigen voedsel te jagen gaf. Lees meer in het Engels. (sorry, ik heb geen tijd het te vertalen) http://www.sundaystandard.info/hunting-must-be-regarded-human-right-indigenous-and-tribal-peoples
4 Jan 2017
Gisteren heb ik veel tijd besteed aan het verzenden van het verhaal van Xwaa naar Botswaanse kranten. Het lukte alleen bij Sunday Standard om het te verzenden. Van de anderen was het email adress niet bereikbaar, of het formulier op de website verzond het niet.
3 Jan 2017
Geen nieuws.
2 Jan 2017
Niets gebeurd.
1 Jan 2017
Wij wensen alle mensen op de aarde een gelukkig, voorspoedig en gezegend 2017.
Geschiedenis
2015
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2016
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2017
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2018
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2019
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2020
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2021
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2022
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
Cookie vrij - Deze website gebruikt geen cookies