Nederlands English

29 Feb 2016
Gisteren aan gehaakte das gewerkt.
28 Feb 2016
Gisteren 4 kippetjes gebreid en 1 spiegel verkocht.
27 Feb 2016
Gisteren 7 kippetjes gebreid.
26 Feb 2016
Gisteren 7 kippetjes gebreid.
Verschillende interessante onderzoeksrapporten gekregen.
25 Feb 2016
Gisteren 9 kippetjes gebreid. Van een andere betrouwbare bron hebben we vernomen dat er nog niets concreets gebeurd is in het CKGR betreffende het herstarten van de voorzieningen. Zoals wij begrijpen waren er beloftes gedaan voor gezondheids zorg met een mobiele kliniek, kleuteronderwijs in de dorpjes, het herstellen van waterpunten en het rondbrengen van voedsel en water indien er een tekort is. Of het jachtverbod opgeheven wordt, is ons niet duidelijk. Er is trouwens geen jachtverbod op het jagen “voor eigen pot”, maar dat schijnt niet iedereen te weten. De doodsstraf, die in Botswana nog steeds gehanteerd wordt, zal opnieuw bekeken worden. Bij het begin van de onafhankelijkheid van Botswana, in 1966, was deze wet, samen met andere wetten, overgenomen van het Britse rechtssysteem. Men is nu van mening dat denkbeelden over dit onderwerp sindsdien veranderd kunnen zijn.
24 Feb 2016
Gisteren 8 kippetjes gebreid en 1 parkiet verkocht.. Het heeft weer zachtjes geregend in Ghanzi. Vanuit een goede bron vernomen dat het ook in het CKGR regent en dat de regering echt begonnen is met enige voorzieningen terug te brengen daar.
23 Feb 2016
Gisteren 6 kippetjes gebreid en 1 parkiet verkocht. Van de opbrengst, € 5, is € 5 naar SEMK gegaan. Zondagnacht is er in Ghanzi 3 mm regen gevallen, en gisteren was het bewolkt. Dit nieuws werd ons gestuurd door een inwoner van Ghanzi. Ik ontdekte dat door het sponsoren van kinderen en jongeren niet alleen zij een gelukkiger leven krijgen, maar dat dit ook invloed kan hebben op het geluk van de ouders. Omdat zij trots zijn op de vooruitgang die hun kind maakt, en het hun kan stimuleren om hun eigen leven te verbeteren.
22 Feb 2016
Gisteren 2 kippetjes gebreid. Ineressant is het om te zien dat sommige inwoners van landen die zich in het verleden schuldig gemaakt hebben aan onderdrukking en uitbuiting van mensen in gebieden buiten hun eigen land, nu doodsbenouwd zijn dat zij zelf ingenomen worden door buitenlanders (vluchtelingen) die misschien de cultuur en manier van leven in hun gastland zouden willen wijzigen.
21 Feb 2016
Gisteren 5 kippetjes gebreid.
20 Feb 2016
Gisteren 9 kippetjes gebreid. De verkoop van Henk zijn eerste jonge parkieten van dit jaar is begonnen, een gedeelte van de opbrengst is voor SEMK, dus we hopen een goede prijs te krijgen.
19 Feb 2016
Gisteren 4 kippetjes gebreid. Twee sociologische onderzoeksrapporten over de Bosjesmensen in Botswana ontvangen en gedeeltelijk gelezen.
18 Feb 2016
Gisteren 4 kippetjes gebreid en 3 verkocht. Met een vriendin alle kippetjes op kleur gesorteerd en op brievensorteerbakjes gelegd. Vriendin heeft een filmpje gemaakt van een hongerig kippetje dat naar eten zoekt op mijn hand maar het niet vindt, dan aan vriendin om eten vraagt en het op tafel vindt. Als dank legt het een chocolade eitje voor vriendin. Heel kinderachtig van ons, maar het was aanleiding voor een goede lachbui. Van een regendansje hebben we afgezien. Vanwege gebrek aan kennis konden we zomaar een “geen regen” dansje doen. De weers verwachting voor het zuidoosten van Botswana is: vanaf as maandag 3 dagen regen, 0,3 mm, 2,5 mm en 1,5 mm. In het westen komende zondag 0,1 mm, vanaf de zondag daarna 6,5 mm en daarna iets minder. Er wordt dus in hogere sferen voorbereid om de droogte te verminderen.
17 Feb 2016
Gisteren 10 kippetjes gebreid. Weersvoorspelling in Botswana geeft nog geen regen voor 24 februari. Een vriendin stelde voor dat wij een regendansje voor hen doen.
16 Feb 2016
Gisteren 5 kippetjes gebreid. Openbaar vervoer in Botswana. De meeste toeristen in Botswana zullen gebruik maken van een (huur) auto, want met het openbaar vervoer bereik je een heleboel plaatsen niet. Als je er gebruik kunt maken van het ov, ben je echter wel een stuk goedkoper uit. Van Gaborone, de hoofdstad in het zuiden, naar Ghanzi, ongeveer 900 km, kost een enkele busreis ongeveer € 14. De bus stopt op twee plekken waar gebruik gemaakt kan worden van toiletten en eten gekocht kan worden. Totale reisduur 8 uur. Mocht er echt hoge nood zijn gedurende de rit, dan stopt de bus op verzoek. Er zijn altijd mensen die hier gebruik van maken.
15 Feb 2016
Gisteren 9 kippetjes gebreid. Er wordt voor Molepolole in het zuid oosten van Botswana de komen 14 dagen nog geen regen voorspeld, voor Ghanzi in het westen vanaf 24 februari. Er zal dus weinig te oogsten zijn, wat niet gecompenseerd kan worden door import van landen er om heen. Die hebben met hetzelfde probleem te maken. Vroeger verbrandden de Bosjesmensen vet van elanden in hun kampvuur, zij geloofden dat dit regen zou brengen. Er zullen heel veel elanden geslacht moeten worden om het droogte probleem in Afrika op te lossen.
14 Feb 2016
Gisteren 2 kippetjes gebreid.
13 Feb 2016
Gisteren 6 kippetjes gebreid. Totaal 212. Gisteravond was ik aan het afwassen, een pannenkoek aan het bakken en aan het denken over de mensen in het CKGR, hebben zij nog genoeg water om de hittegolf te overleven. Het resultaat was een aangebrandde pannenkoek.
12 Feb 2016
Gisteren 6 kippetjes gebreid. 3 Paar sokken verkocht en er is een bestelling voor 60 muizen gekomen. Ik heb gisteren weer een bezoek gebracht aan de plaatselijke kleuterschool. Ik had een duimpiano, een “tandenborstel” (een takje van een speciaal soort boom) en een houten “dans” poppetje met beweegbare armen en benen meegebracht, voor de kinderen om te bekijken. In Botswana is het jaarlijkse droogte onderzoek eerder van start gegaan, van 1 tot 22 februari. Verschillende ministeries werken hier aan mee. De doelen van dit onderzoek zijn om de regenval in het land, de kwaliteit van de landbouwoogst en het weideland te meten. Bovendien wordt gekeken, in samenhang met het programma dat beoogt om mensen uit hun armoede situatie te halen, naar de hoeveelheid en kwaliteit voedsel dat beschikbaar is, en de verdeling hiervan onder de mensen die het risico lopen op ondervoeding. Aan het einde van het onderzoek zal het team vaststellen of er een droogte in het land is of niet, en zal het de regering advisen in het nemen van geschikte maatregelen. Het land ondergaat de ergste droogte in 34 jaar. Afgelopen december verhoogde de regering de subsidie voor veevoer van 25% naar 50% om de veehouders extra te beschermen tegen de ondraaglijke effecten van de droogte. De voorspelling voor het regelmatig terugkeren van steeds ernstiger droogte perioden is een klap voor het land, aangezien Botswana reeds eerder te maken heeft gehad met de gevolgen van de klimaats verandering. De agrarische productie is reeds minder, waardoor verhoogde onzekerheid over voedsel en water voorraden zijn ontstaan.
11 Feb 2016
Gisteren 7 kippetjes gebreid. Ofschoon het in Botswana niet zo droog is als in de landen er omheen, heeft het sinds november vorig jaar weinig geregend. Ingaande vandaag is een hittegolf voorspeld, dat betekent boven 40 C. Er is nog geen code rood uitgegeven, want de Kalahari staat bekend om zijn hoge temperaturen en vaak lange perioden zonder regen, dus is men er aan gewend. De verwachting is dat er dinsdag 16 februari regen komt en de temperatur naar beneden gaat.
10 Feb 2016
Gisteren 10 kippetjes gebreid. Verder gegaan met opruimen en kwam daarbij garen met mooie kleuren tegen, zodat er nu kippetjes met andere kleurcombinaties gemaakt kunnen worden. De kralen die de vrouwen maken van struisvogeleierdop scherven kunnen gebruikt worden voor de ogen van de kippetjes. Ik heb een email gestuurd naar een kennis in Botswana met de vraag, of hij op zoek wil gaan naar de jongen met epilepsy (zie 29 oktober 2015) en zijn moeder. Van de maatschappelijk werkster van de Ghanzi District Council die zich met de zaak bezig houdt is geen bericht gekomen. Kuna Festival in Lheebroek in Drenthe heeft ons op de lijst met deelnemers geplaatst. Het festival is van 21 t/m 24 juli.
9 Feb 2016
Gisteren 5 kippetjes gebreid. Begonnen met het opruimen van 3 kamers. Kamer één wordt opbergruimte, twee wordt verkoop 2de hands artikelen, drie wordt de Muizen en andere dieren kamer. Het wordt een tentoonstellings ruimte waar dieren in een fantasie wereld worden geplaatst. Plus de verkoop van de gebreide muizen, kippen en ander brei/ haakwerk En dan hebben we ook nog een kast met 2de hands artikelen in de gang.
8 Feb 2016
Gisteren aan gehaakte das gewerkt en 3 kippetjes gebreid. Het eerste kippetje is verkocht.
7 Feb 2016
Gisteren 6 kippetjes gebreid.
6 Feb 2016
Gisteren 4 kippetjes gebreid. Het financieel verslag 2015 is klaar en op de website geplaatst. U kunt het vinden onder “documenten” op de startpagina.
5 Feb 2016
Gisteren 7 kippetjes gebreid. Een email van Nampol Vocational Training Center ontvangen. De twee dames die vorig jaar hun diploma kleuteronderwijzeres hebben behaald, hebben een baan gekregen op een regeringsschool. De nieuwe student auto monteur begint zich thuis te voelen bij Nampol.
4 Feb 2016
Gisteren 2 kippetjes gebreid. Ik heb het rapport over gif van kevers en planten gelezen. Opmerkelijk vind ik het verschil in het gebruik van deze techniek op de verschillende locaties in zuidelijk Afrika. Er worden andere kevers in verschillende stadia van ontwikkeling en andere planten gebruikt, en op verschillende manieren op de pijlen aangebracht. Ik vraag me af of: 1. Er in het begin één groep was die deze techniek had ontdekt en gebruikte. Misschien heeft de groep zich gesplitst en zijn de nieuwe groepen naar andere streken verhuisd, en waren daar misschien niet dezelfde kevers en planten. Ze zijn toen op zoek gegaan naar andere bronnen van gif, waarvoor het misschien nodig was een andere manier te gebruiken om het op de pijlen te bevestigen. 2. Er waren in het begin al groepen op verschillende locaties, en zij hebben de techniek onafhankelijk van elkaar ontdekt.
3 Feb 2016
Gisteren veel kippetjes gebreid, 12. Als het zwaar bewolkt is (wat in deze tijd van het jaar vaak gebeurd), is het te donker om de kleuren van het garen goed te zien en kan ik dus geen mooie kleuren combinaties maken. Gisteren was de lucht helder en ’s middags scheen zelfs de zon. Eigenlijk had ik iets anders moeten doen, dat heb ik uitgesteld tot woensdag. We hebben een nieuw onderzoeksrapport ontvangen van Robert Hitchcock over gif van kevers en planten, die gebruikt werden/ worden bij het jagen. Dit doet mij denken aan hetgeen Elizabeth Marshall Thomas schreef in één van haar boeken over de Marshall Expedities in de jaren 1950 in Namibië en Botswana. Bij deze expeditie was de hele familie betrokken, haar vader, moeder en broer John. Toen zij op een keer in een dorpje kwamen, bleek één van de jagers een gifitge pijl in zijn voet gekregen te hebben. De voet en onderbeen zagen er slecht uit en ’s avonds werd door de Marshall familie besloten de volgende dag de man, samen met zijn vrouw, naar het ziekenhuis te brengen om het onderbeen te laten amputeren. Ze konden natuurlijk niet in hun traditionele kleren in de stad verschijnen, dus zochten zij in hun kisten naar kleding. Toen ze de man de volgende ochtend ophaalden, was zijn onderbeen tot aan zijn knie er afgevallen. Terwijl de man en vrouw van gepaste kleding werden voorzien, waren sommige dorpsgenoten boos omdat zij geen kleren kregen. Zij begrepen niet dat stads mensen raar zouden kijken als het echtpaar in de stad in hun huiden zouden rondlopen. Ondertussen raapten een paar mannen het afgevallen stuk been op en brachten het een eind verder weg in het veld, waar zij het met de rituelen passend bij een begrafenis van een compleet mens hebben begraven.
2 Feb 2016
Dinsdag 2 februari 2016. Gisteren 5 kippetjes gebreid. In een onderzoeks rapport over toerime in Namibië en Botswana 2016, geschreven door R. Hitchcock, wordt vermeld dat inheemse mensen in Namibië meer delen in de opbrengsten van toerisme dan de inheemse mensen in Botswana. Toerisme in Namibië is gericht op verschillende soorten van toerisme en de traditionele manier van leven is hier bij heel belangrijk. Er zijn nog steeds conflicten tussen de verschillende etnische groepen, de jagers/ verzamelaars zijn soms van mening dat andere dingen belangrijk zijn voor projecten dan de mensen die vee houden en aan landbouw doen. In de grotten van de Tsodilo Hills in het noorden van Botswana, waar lang geleden op de muren tekeningen waren geschilderd door de Bosjesmensen en andere groepen, worden begeleidende rondleidingen gegeven door een andere groep, de Mbukushu. Deze mensen hebben het voordeel dat zij beter Engels spreken dan de Bosjesmensen, en hun dorpje is tegenwoordig dichterbij de Tsodilo Hills. Het dorpje van de Bosjesmensen was dichterbij de heuvels, maar aan het einde van 1994 heeft de regering (het Nationale Museum) het Ju/’hoan San dorpje verhuisd verder van de heuvels vandaan. Als de Bosjesmensen toeristen benaderen om ze een rondleiding te geven, worden ze, naar verluidt, weggejaagd door leden van de andere groep. Als het hun lukt om een rondleiding te geven, kan het gebeuren dat zij hun beloning onder dwang moeten afstaan aan de andere groep. In dit rapport wordt de vraag gesteld of misschien de tijd gekomen is om een gewijzigde benadering te gebruiken voor conservatie, ontwikkelen en toerisme, één die niet gebaseerd is op het uitbuiten van de plaatselijke mensen, maar het hen te gunnen om zelf te profiteren van hun natuurlijke en culturele omgeving en hun culurele erfgoed. Sommige mensen in Botswana zijn er op tegen om inheemse groepen de verantwoordelijkheid voor hun eigen toeristische activiteiten te geven, zij willen liever de toeristische activiteiten in handen van privé eigenaren zijn. Op dit moment zijn er nog 5 plekken in Botswana waar activiteiten worden georganiseerd door inheemse groepen, maar ook deze worden bedreigd.
1 Feb 2016
Gisteren 4 kippetjes gebreid.
Geschiedenis
2015
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2016
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2017
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2018
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2019
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2020
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2021
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2022
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
Cookie vrij - Deze website gebruikt geen cookies