Nederlands English

31 Jan 2016
Gisteren 6 kippetjes gebreid.
30 Jan 2016
Gisteren 8 kippetjes gebreid. Zoals bijna iedere dag, nieuwe ideeën gekregen voor de inrichting van onze deelname aan het Kuna Festival komende juli. Het thema is "Muizen en andere dieren".
29 Jan 2016
Gisteren 9 kippetjes gebreid.
28 Jan 2016
Gisteren 6 kippetjes gebreid.
27 Jan 2016
Gisteren 5 kippetjes gebreid en de paars/ roze das afgemaakt. In de Botswaanse krant Mmegi las ik dat de regering het leven van de mensen in het CKGR aanzienlijk gaat verbeteren. Binnenkort komt het artikel op de nieuwspagina te staan. Omdat de regering jarenlang de Bosjesmensen op onwaardige wijze heeft behandeld, is er nu enig wantrouwen wat er achter deze versoepeling zou kunnen zitten. Alhoewel er van uit wordt gegaan dat de veranderingen echt goed bedoeld zijn.
26 Jan 2016
Gisteren verder gegaan met paars/ rozedas, en aan een nieuwe begonnen.
25 Jan 2016
Gisteren verder gegaan met paars/ roze das.
24 Jan 2016
Gisteren 2 kippetjes gebreid.
23 Jan 2016
Gisteren 7 kippetjes gebreid. Totaal 99.
22 Jan 2016
Gisteren 2 kippetjes gebreid. Gisterochtend een bezoek gebracht aan de plaatselijke kleuterschool om ideeën op te doen voor het lesgeven in de kleuterschoolopleiding in Botswana komend augustus. Wat een verschil met de kleuterscholen van mijn kinderen en helemaal die van mijzelf, van 1947-1949. Ik heb grote waardering voor de leerkrachten. Zij moeten de kinderen in korte tijd leren om zich aan een bestaande groep aan te passen en alle kennis op te doen om de taal, rekenen en andere toetsen goed te maken. Het verschil met de huidige kleuterscholen en de situatie in Botswana is nog groter. Computers, elektronisch schoolbord, mooie tafels en stoelen, kasten, boeken, spelletjes, alles van goede kwaliteit, een gymnastiekzaal met veel attributen speciaal op hun leeftijd gericht, het zit er voor Botswana niet in. Het wordt dus creatief denken van mij en de studenten, om de kleuters in Botswana zo goed mogelijk voor te bereiden op een zelfstandig leven.
21 Jan 2016
Gisteren 1 kippetje gebreid.
20 Jan 2016
Gisteren 4 kippetjes gebreid. Ik heb ons opgegeven voor het Kuna Festival in Lheebroek, Drenthe, van 21 tot en met 24 juli. Het thema is Muizen- en andere dieren wereld. Uiterlijk maart komt er bericht of we zijn ingedeeld. We hebben interessant informatie over de situatie van de Bosjesmensen in Botswana gedruende 2015 gekregen. Dit onderwerp wordt later vervolgd. Een ouderwetse melkbus verkocht.
19 Jan 2016
Gisteren 5 kippetjes gebreid. Dat is een totaal van 85. De volgende verkoop is op 18 en 19 maart, het aantal kippetjes gaat het aantal muizen van november 2015 (834) niet evenaren, hoe hard ik er ook aan werk. We blijven denken aan andere bronnen van inkomsten, aangezien er nog veel vroegtijdige schoolverlaters in Botswana zijn die een beroeps opleiding willen volgen. Goede suggesties zijn welkom.
18 Jan 2016
Gisteren 4 kippetjes gebreid.
17 Jan 2016
Gisteren 5 kippetjes gebreid. Misverstanden. 3. Toen de eerste blanke mensen in Zuid Afrika kwamen, vroegen de Bosjesmensen zich waarschijnlijk af wat voor dingen dat waren. Evenzo was het onduidelijk voor de blanke mensen wat die bewegende figuren achter de bosjes waren. Ze werden, niet geheel onbegrijpelijk, aangezien voor dieren. Maar toen die met giftige pijlen op hen gingen schieten, moeten ze toch wel hebben begrepen dat het hier om mensen ging. Er werd jacht op hen gemaakt, de meeste mannen werden gedood en vrouwen en kinderen werden mee naar huis genomen. De vrouwen en meisjes kregen de belangrijke taak om het huishouden te beheren en de kinderen te verzorgen. De kinderen werden om het huis en op de boerderij te werk gesteld. Toen kwam het apartheids regime, waar aan de ene kant de Bosjesmensen "en anderen met een gekleurde huid" hun belangrijke taken behielden, en aan de andere kant als zodanig minderwaardig werden gezien dat ze niet met de blanken mochten omgaan. Onbegrijpelijk. In 2013 sponsorden wij een student. In zijn bedank brief aan ons schreef hij: "I am very thankful with the help you are offering to me and this shows me that to some people like you I am a human being not a wild animal". "Ik ben heel dankbaar voor de hulp die je me aanbiedt en dit laat me zien dat voor sommige mensen zoals jij ik een menselijk wezen ben en niet een wild dier". Het misverstand is dus nog niet helemaal verdwenen.
16 Jan 2016
Gisteren sokken nummer 8 afgemaakt en 5 kippetjes gebreid. Wij hebben het gevoel dat er handelaren in tweede hands spullen zijn die voor een klein prijsje onze spullen proberen te kopen. Het zal niet de bedoeling zijn van de mensen die ons dingen geven om te verkopen, dat daar ook door handelaren aan verdiend wordt.
15 Jan 2016
Gisteren 1 kippetje gebreid en verder gegaan met de sokken. Nog geen bericht ontvangen van de Pier Scheveningen, op de vraag of wij ons breiwerk daar mogen verkopen. Bij de Jumbo Beilen mogen we 18 en 19 maart de kippetjes en muizen verkopen.
14 Jan 2016
Gisteren aan de sokken gewerkt. Met de plaatselijke lagere school heb ik een afspraak gemaakt om op 21 januari bij hen op bezoek te gaan in hun kleuterklas, om inspiratie op te doen voor mijn lesgeven in Botswana.
13 Jan 2016
Gisteren 2 kippetjes gebreid en begonnen te breien aan een paar sokken.
12 Jan 2016
Gisteren7 kippetjes gebreid. Een email gestuurd naar de organisatie van de Pier Scheveningen om te vragen of op de Pier een plekje voor ons is om ons breiwerk te verkopen.
11 Jan 2016
Gisteren 6 kippetjes gebreid. Zoals op veel andere dagen, nagedacht over wat een geschikte plek om breiwerk te verkopen zou zijn. Maar er kwamen geen geschikte ideeën tevoorschijn.
10 Jan 2016
Gisteren 7 kippetjes gebreid.
9 Jan 2016
Gisteren 8 kippetjes gebreid. Misverstanden 2. In het vliegtuig naar Johannesburg kwam ik in gesprek met een jonge Zuid Afrikaanse vrouw. Ze vroeg zich af waarom zwarte mensen de blanken in Zuid Afrika wilden doden. "Misschien omdat het land van hen is en zij zich verdrongen voelen?" Het antwoord was: "Toen wij hier kwamen, was het land van niemand". Hier op wist ik niets te zeggen, maar des te meer te denken. Voordat er mensen waren, was het land inderdaad van niemand. De eerste mensen zijn automatisch de eigenaar van het land geworden. Maar omdat er in het begin van de mensheid geen geschreven (en ongeschreven) taal, geen pen en papier en laptops waren, geen wetten en advocaten, is dit eigendomsrecht nooit opgeschreven. Hoe dom kun je zijn om dit niet te begrijpen. Laten we het een misverstand noemen.
8 Jan 2016
Gisteren 5 kippetjes gebreid. 1 Spiegel verkocht.
7 Jan 2016
Gisteren 6 kippetjes gebreid. Nog geen bericht ontvangen van de maatschappelijk werkster over het plaatsen van een jongen in een SOS Kinderdorp.
6 Jan 2016
Gisteren 7 kippetjes gebreid. Er is een extra €475 over gemaakt voor het schoolgeld van Marica, het reeds overgemaakte bedrag was niet toereikend. In de Sunday Standard Botswana van 21 december 2015 stond in een artikel een uitspraak van de minister van Milieu, Toerisme en Wildleven, Tshekedi Khama, broer van President Luitenant Generaal Ian Khama, over de diamant mijn in het Central Kalahari Game Reserve. Minister T. Khama heeft op vragen die door journalisten gesteld waren over het Milieu akkoord in Parijs, gezegd dat hij zich afvraagt of het wijs is een mijnbouwmilieuvergunning te geven voor de exploratie van de diamant mijn in het CKGR. Was het toekennen van de vergunning de moeite waard, vroeg hij zich af. De diamant prijzen zijn gedaald. Is dit de investering waard? We moeten voorzichtig met het milieu zijn. We moeten naar een goede balans kijken. We kunnen geen waarde vermindering van land hebben door mijnbouw. President Khama reageerde met de opmerking dat mensen die tegen de mijn in het CKGR zijn, tegen vooruitgang in Botswana zijn. Persoonlijk denk ik dat zijn redenering dat diamanten Botswana financieel sterker maken correct was enige jaren geleden, maar nu niet meer. Niet alleen is de prijs van diamanten gedaald door de economische crises, ook de grote hoeveelheid synthetische diamanten die op de markt zijn gebracht speelt een rol. Een ander punt is de grote hoeveelheid water die gebruikt wordt bij het schoonspoelen van de diamanten, in dat in een tijd dat er waterschaarste is en de huidige temperatuur boven 40 C is, en mensen geadviseerd worden meer water te drinken dan normaal, terwijl er op veel plekken geen water is. De mijn zal aan het eind van zijn productieve leven de natuur met een grote wond achter laten, die misschien nooit meer zal herstellen. Lees het hele artikel, in het Engels, op onze startpagina.
5 Jan 2016
Gisteren 6 vinger kippetjes gebreid. Misverstanden. 1. Als u het filmpje over Ontwikkelings Samenwerking van Survival International op onze website, of de website van Survival International, heeft gezien,zult u begrijpen dat goede bedoelingen alleen niet genoeg zijn om mensen te helpen. Voor dat hulp geboden wordt moet eerst uitgezocht worden wat het probleem is, en of de betreffende mensen het als een probleem ervaren, en hulp willen ontvangen. Maar dan nog kan het verkeerd gaan. Tijdens mijn vorige reis wilde ik mensen verwennen door erwtensoep voor hen te koken. Niet dat daar veel belangstelling voor was. Dit had ik kunnen weten, want het was mij bekend dat varkens in Botswana niet populair zijn om op te eten. De keer dat ik het gemaakt heb, liep ik tegen een paar problemen op. De mensen aten geen varkensvlees dus moest er rundvlees en rund braadworst gebruikt worden, wat de smaak totaal verandert. Knolselderij is niet te koop in Botswana en de wortels smaken niet echt lekker, dus is er pompoen in gegaan. De spliterwten waren erg duur, €4 per pond, dus daar is de helft van het benodigde voor gebruikt. De smaak van het eindproduct was niet zoals we het hier gewend zijn, en voor hen was het smakeloos, dus werden er barbeque kruiden uit een zakje bij gedaan. Maar de grootste blunder was dat ik vergeten was dat er in Botswana met hout, elektriceit of gassenfles wordt gekookt, in dit geval elektriciteit. Het is dus een dure pot soep geworden vanwege de lange kooktijd.
4 Jan 2016
Gisteren 3 vinger kippetjes gebreid. De kerstvakantie is gisteravond tot een einde gekomen. Er moet weer vroeg opgestaan worden en hard gewerkt.
3 Jan 2016
Gisteren 2 vinger kippetjes gebreid.
2 Jan 2016
Gisteren 2 vingerkippetjes en 3 muizen gebreid.
1 Jan 2016
Wij wensen iedereen die dit leest, en iedereen die dit niet leest, een gelukkig, gezellig, prettig, gezond en voorspoedig 2016. Dat er rust en vrede mag komen over de hele wereld, dat mensen meer hun best gaan doen om elkaar te begrijpen zodat conflicten beëindigd kunnen worden en nieuwe niet ontstaan. Dat mensen die buiten hun eigen schuld in onleefbare situaties zijn gekomen geholpen worden door de mensen die daar toe in staat zijn. Dat mensen die op een berg geld zitten dit gaan gebruiken om hun medemensen een betere kans van leven te geven. Wij zijn echter realistisch genoeg om te begrijpen dat dit niet allemaal in 2016 bereikt zal worden. In onze pessimistische momenten van gedachten denken wij zelfs dat dit er waarschijnlijk nooit van zal komen. Toch blijven wij doorgaan met stappen te zetten om een deel waar te maken, hoe klein dit deel dan ook is. Wij hopen, dat wij veel breiwerk kunnen maken, hier veel van kunnen verkopen, en ook van de 2de hands artikelen. Dat mensen ons weer breigaren en 2de hands artikelen zullen geven, een plek willen aanbieden om het breiwerk te verkopen en ons weer financieel zullen ondersteunen. Zodat er ook in 2016 weer kinderen en jongeren gesponsord kunnen worden (en liefst nog meer dan voorheen) om naar school te gaan. Onze dank gaat uit naar iedereen die ons tot zover heeft gesteund. Er is al enige tijd door ons niets gemeld over de situatie van de Basarwa (Bosjesmensen) in het CKGR. Ten eerste omdat wij niets weten over de huidige situatie. Ten tweede omdat het onderwerp Bosjesmensen heel gevoelig ligt in Botswana. Als wij de toegang tot Botswana niet ontzegd willen worden, zullen wij zeker moeten weten dat wat wij melden ook de waarheid is. Zodra wij betrouwbare informatie hebben over de situatie zal dit op de website geplaatst worden. Gisteren 3 vingerkippetjes en 1 muis gebreid.
Geschiedenis
2015
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2016
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2017
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2018
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2019
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2020
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2021
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2022
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
Cookie vrij - Deze website gebruikt geen cookies