Nederlands English

29 Oct 2015
Gisteren 9 muisjes gebreid. We maken ons zorgen over een 12 jarige jongen die epileptische aanvallen heeft. Toen ik hem in 2012 voor het eerst ontmoette, was het een gewone, vrolijke jongen. Hij en zijn twee broerstjes en een zusje waren door zijn moeder achtergelaten bij een oom en tante die op een boerderij werkten. Zij gingen niet naar school. Januari 2013 zijn de jongen en oudste broertje met school begonnen. De jongen kreeg epileptische aanvallen, de medicijnen hielpen niet want die bleken voor een andere ziekte te zijn. Ook met andere medicijnen werden de aanvallen erger, en de school accepteerde hem niet meer omdat zij niet met de aanvallen overweg konden. Sindsdien is hij op de boerderij, met als onderdak een klein golfplaten hutje. Gelukkig is er wel goed stromend water, maar vaak geen eten terwijl de medicijnen samen met eten ingenomen moeten worden. Of men is vergeten op tijd nieuwe medicijnen te halen. In april 2015 heb ik bij de sociale dienst er op aangedrongen dat deze situatie verbeterd werd, wat tot op heden nog niet gebeurd is. Ik prakkizeer me suf wie te benaderen voor hulp om de jongen een menswaardig leven te geven.
28 Oct 2015
Gisteren 8 muisjes gebreid.
27 Oct 2015
Gisteren 8 muisjes gebreid.
26 Oct 2015
Gisteren 9 muisjes gebreid, het totaal is nu 706. Hoewel de levensstandaard in Botswana vergeleken bij veel andere Afrikaanse landen redelijk goed is, wordt er nog heel hard aan gewerkt om dit voor iedereen op een aanvaardbaar niveau te krijgen. Zo is onderwijs niet verplicht, en mindervaliden (vooral kinderen) krijgen niet de zorg die ze nodig hebben. Veel wordt gedaan aan armoedebestrijding (voedselpakketten, gratis schooluniform voor gezinnen met een te laag inkomen, enz). Basis medische zorg is voor iedereen gratis. In januari 2013 is men begonnen aan een drie jarige proef met kleuteronderwijs op drie regeringsscholen. In augustus 2013 bleek dit een groot succes te zijn, en werd dit uitgebreid naar meerdere scholen. Vorig jaar heeft SEMK Botswana twee studenten gesponsord voor een opleiding als kleuteronderwijzeres aan Nampol Vocational Training Centre in Molepolole, in het oosten van Botswana. Tevens heb ik daar drie weken les gegeven in handenarbeid. Bij het volgende bezoek zal ik dat weer doen. Wij hopen dat er heel veel muisjes verkocht zullen worden, zodat wij voor de cursus die in januari begint, nog een student kunnen ondersteunen.
25 Oct 2015
Gisteren 7 muisjes gebreid.
24 Oct 2015
Gisteren 8 muisjes gebreid.
23 Oct 2015
Gisteren 8 muisjes gebreid. Het is gelukt een ticket te kopen bij Air France, € 586, plus € 16 ticket garantie in geval de maatschappij failliet gaat. De overstaptijd in Parijs is 1.30 uur en bij de bus in Johannesburg 2 uur, als het uitchecken vlot gaat. Aankomst tijd in Gaborone, hoofdstad van Botswana, ca. 18.00 uur. Dan nog 45 minuten met een auto naar de eindbestemming, Nampol Vocational Trainingcentre in Molepolole. Vertrek datum naar Botswana is 30 augustus 2016, terugkomst 13 oktober 2016.
22 Oct 2015
Gisteren 8 muisjes gebreid, er zijn er nu 673.
21 Oct 2015
Gisteren 7 muisjes gebreid. De verkoop van de tweede hands spullen ligt stil, er staan nog wel wat artikelen op Marktplaats. Nog geen ticket kunnen kopen.
20 Oct 2015
Het spannendse moment van onze dag is als de die dag gebreide muisjes geteld worden. Op 9 augustus 2015 ontstond het idee om voor de verkoop van ons breiwerk in november 800 muisjes te breien, een gedeelte daarvan als vingermuisje(poppetje). En deze te verkopen voor € 2,25, wat een bedrag van € 1800 zou opleveren, precies genoeg om het school- en kostgeld van één student bij Nampol Vocational Training Centre te betalen. Op 9 augustus waren er reeds 88 muisjes. Om daar 800 van te maken, moesten er gemiddeld 8 per dag gebreid worden. Gisteren zijn er 11 gebreid, wat een totaal van 658 maakte. De verkoop bij Jumbo Beilen is op vrijdag 13 en zaterdag 14 november. Bij Jumbo Citadel in Assen op donderdag 19 en vrijdag 20 november. Voor mijn volgende bezoek aan Botswana heb ik op internet naar een vliegticket gezocht. Toen ik probeerde een geschikte ticket te kopen, was die niet beschikbaar. Er is veel keuze in maatschappijen en tijden, maar momenteel is het geen goed idee om een tussenstop in Caïro maken. Reizen via Quatar betekent een paar uur langer vliegen omdat het uit de route naar Johannesburg ligt. Bovendien is het ook geen veilige plek om te landen.
Geschiedenis
2015
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2016
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2017
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2018
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2019
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2020
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2021
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2022
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
Cookie vrij - Deze website gebruikt geen cookies