Nederlands English

30 Apr 2017
Gisteren hebben de webmaster en ik ons bezig gehouden met het repareren van de beschadigde documenten. Sunday Standard schreef: "De Botswaanse regering introduceerde een nieuw gezondheids plan dat medische dekking uitsluit voor mensen die letsel opgelopen hebben door: Rijden onder invloed van alcohol; Rijden op een motorfiets zonder helm; Geen gebruik van autogordel, ook voor kinderen; Deelname aan opstootjes met letsel tot gevolg; Longkanker vanwege tabak gebruik; Mislukte zelfmoord poging in verband met alcohol of drug misbruik. Als zelf beschadiging gebeurt als resultaat van eerdere ziekten zoals gedeprimeerdheid, is revalidatie niet inbegrepen. Een 50% waarborgsom kan nodig zijn voordat aan de behandeling wordt begonnen." Op de website waren verschillende reacties op dit artikel die deze maatregelen sterk afkeurden. Het is duidelijk dat er niet helder over nagedacht is. Als ze uitgevoerd worden zullen er verschillende obstakels zijn. Hoe lang zal het duren voordat een persoon met letsel verklaard is één van deze zonden te hebben begaan? En wat als deze persoon geen geld bij zich heeft? Het is bekend dat de president een sterk tegenstander is van het gebruik van alcohol en drugs en de verantwoordelijke minister een Moslim is. Ofschoon mensen in principe verantwoordelijk zijn voor hun eigen veiligheid, deze afstraffing is te bot. De regering zou er beter aan doen uit te zoeken waarom sommige mensen zo onzorgvuldig met hun eigen en andermans veiligheid omgaan en met de uitkomst hiervan een preventie plan opstellen.

29 Apr 2017
Geen nieuws.
28 Apr 2017
De afgelopen dagen was het niet mogelijk om aan "gisteren" te werken. Het document opende zeer langzaam en werd ook langzaam opgeslagen, het duurde soms een half uur. Toen de webmaster dit wilde verhelpen blokkeerde het programma. Het vermoeden is dat een stukje van een gekopiëerd artikel uit een krant welk ik in het document had geplakt niet herkend was door mijn laptop, die daardoor in de war raakte. Gisteren was er geen internet bereik, gelukkig werkt het nu weer. De goede kant hier aan was dat een twee jaar geleden gekregen geborduurd wandkleed nu op een stuk stof genaaid is en eindelijk aan de muur hangt. Het was een afscheids cadeautje van de studenten.
Mmegi meldde dat vanaf juni 2017 toeristen bij binnenkomst in Botswana per persoon $30 toeristenbelasting moeten betalen voor een bezoek van maximaal 30 dagen. Dit komt bovenop de toeristenbelasting die reeds bij lodges, hotels, toegangs prijs tot het CKGR enz. geheven wordt. Het geld zal gebruikt worden voor het onderhoud van natuurbeheer. Survival International had, of heeft, een actie voor het boycotten van toerisme in Botswana, daar kunnen ze nu dus mee stoppen, want de regering zal met deze belasting zelf wel zorgen dat er minder toeristen komen.25 Apr 2017
Op 60 stukjes karton heb ik 9 kleuren naaigaren gewonden, in totaal ongeveer 2,75 km garen. Deze zijn voor de studenten om tijdens de cursus te gebruiken.

24 Apr 2017
Gelezen in Mmegi: "Goitsemodimo Dintwe, de middelbare schoolonderwijzer die in 2012 ontlag kreeg als burgerlijk ambtenaar na het schrijven van een kritisch opinie artikel over President Ian Khama's leiderschap wat gepubliceerd was door Mmegi, verloor zijn beroep bij het Hof van Appel. Het Hof besliste, onder andere, dat Vrijheid van Meningsuiting niet onvoorwaardelijk was. In het artikel becriticeerde Dintwe Kama's "gebrekkige" administratie in "verschillende zaken" en dat het land op weg was om "in de put" te raken (sic). Alle vingers wezen naar Zijn Excellentie de President."
Reactie van een Mmegi lezer: "Als Dintwe in de klas vast gesteld had dat Khama een slechte regering leidde, dan had hij een persoonlijke opinie gegeven. Moest hij ontslagen worden? Nee. Alle kanten van een zaak moeten aangeboden worden ik een klaslokaal. Echter, het is slecht onderwijs. Als hij het buiten het klaslokaal heeft gezegd, gaf hij zijn persoonlijke opinie, dus vrijheid van meningsuiting."
Dit doet me denken aan een voorval van een paar jaar geleden waarbij een vrouw in de gevangenis werd gezet omdat zij had gezegd dat President Ian Khama op een Bosjesmens leek. Wat niet zo is. Het lijkt er op dat de presient lange tenen heeft en geen gevoel voor de Engelse humor heeft meegekregen. Jammer voor hemzelf en voor Botswana.


23 Apr 2017
Geen nieuws.
22 Apr 2017
Geen nieuws.
21 Apr 2017
Gelezen in Mmegi: "Tijd om nieuwe technologie in landbouw te omarmen. We hadden veel regen dit jaar, voor het eerst sinds meer dan 10 jaar. We moeten de Meterologische Dienst danken voor het geven van goede weersvoorspellingen, wat de landbouwers zelfvertrouwen gaf om hun land te bebouwen. Echter, gewoonlijk brengt de regen vernielzuchtige insecten en dieren, plantenziekten en onkruid met zich mee. Het is daarom voor de Regering nodig om te overwegen meer technologie en geavanceerde werktuigen te gebruiken om onze overvloedige oogsten te beschermen. Het gebruik vn kleine helicopters en drones om kleine boeren te helpen zal zeker de insecten, ziekten en onkruid verdrijven. Het ministerie heeft verklaart dat het bezig is met onderzoek naar betere ploeg methoden." Ook in Mmegi gelezen: "Boeren rond Maitlengwe, Nkamgwe, Seneta en Changate dorpjes hebben hun hoop op een record oogst de bodem in zien slaan na een invasie van hongerige olifanten in hun velden. Gedurende de afgelopen weken hebben olifanten omheiningen en oogsten vernield. Het Hoofd van het Wildleven Departement zei dat de olifanten misschien op zoek waren naar water. Het zal veel geld kosten om de schade te compenseren.
20 Apr 2017
Het is niet moeilijk op internet informatie en onderzoeksrapporten te vinden over voedsel in Botswana, alhoewel op sommige websites je moet registreren, wat mij te veel werk is. Ik heb echter nog niet gevonden wat ik zoek: een evenwichtig dieet voor mensen in Botswana. Door mijn twee jarige huishoudkundige opleiding van 1955- 1957 heb ik genoeg kennis van gezonde voeding in Nederland opgedaan, maar in Botswana verbouwt men andere gewassen waarvan ik de voedingswaarde niet ken. Bovendien, vanwege het verschil in klimaat heeft men waarschijnlijk ander voedsel nodig dan in Nederland. Ik vermoed dat men in Botswana nog zo gehecht is aan traditioneel voedsel dat er nog geen onderzoek gedaan is of dit geschikt is om een gezond en productief leven te leiden. Dus zoek ik verder.
19 Apr 2017
Gisteren een stoel verkocht. Volgens de SEMK website statistieken is het gemiddelde aantal bezoekers 16 of 17 per dag. Maar toen de webmaster dit controleerde, bleek dat er slechts twee echte bezoekers waren geweest deze maand. De anderen waren “spiders” of robotten en dergelijke. Ook zag hij dat iemand zonder onze toestemming een foto van de SEMK website had gekopieerd en op zijn eigen website had geplaatst, hetgeen betekent dat onze website door te veel mensen voor de capaciteit bezocht zou kunnen worden zodat wij die moeten vergroten, wat extra geld kost.
18 Apr 2017
Mmegi meldde over de aardbeving: “Het grommen en schudden duurde minuten, in feite zo lang, zoals een commentator zei, dat men had kunnen opstaan en de kleding waarin men gevonden had willen worden door de redders kunnen uitzoeken en aantrekken.” In dit artikel wordt door verdedigers van schaliegas onttrekking een uitleg gegeven dat de aardbeving niet hierdoor is ontstaan maar een natuurlijke oorzaak had. Zie verder op de Engelstalige pagina.
17 Apr 2017
Geen nieuws.
16 Apr 2017
Geen nieuws.
15 Apr 2017
Geen nieuws
14 Apr 2017
Sunday Standard meldde: “Naar verluidt is de helft van het CKGR toegewezen aan multinationals. De regering zou bevestigd kunnen hebben dat de theorie die Survival International al vaker heeft beweerd (dat Bosjesmensen groepen in het CKGR gedwongen hervestigd waren om ruimte te maken voor westerse maatschappijen die het land wilden uitbuiten.) Een academisch rapport zegt in de laatste editie van Contempory African Studies (eigentijdse Afrikaanse studies) dat een groot gedeelte van het reservaat uitgedeeld is aan deze multinationals. Zie voor meer op de Engelse pagina.
13 Apr 2017
Ik heb de bestelde 30 pakjes naainaalden in verschillende maten voor de studenten van de winkel gehaald. Naalden zijn erg duur. Deze winkel heeft een korting gegeven waarvoor wij (en de studenten) zeer dankbaar zijn. Ik heb ze in de boekjes gestopt, en een paar veiligheidsspelden er bij gedaan.
12 Apr 2017
Ik ben gisteren begonnen om voor de studenten naaigaren op stukjes karton te winden. Als ze elk hun eigen kaartje hebben hoeven ze niet het hele lokaal door te zoeken naar de juiste kleur garen. Ook zijn ze er misschien zuiniger op, als dat ze van een klos kunnen pakken, wat misschien lijkt of de voorraad oneindig is. Sunday Standard meldde dat de Botswaanse Democratische Partij (BDP) en Afrikaans National Congres (ANC) bezig zijn met het maken van een verdedigings strategie tegen de zogenaamde sponsoring door de VS van Amerika en Britten om regime verandering te bewerkstelligen in Botswana en Zuid Afrika. Misschien is dit fenomeen besmettelijk en hebben ze het opgelopen van de VS van Amerika. Laten we hopen dat andere naties niet besmet worden, zodat zij elkaar gaan beschuldigen van het omgooien van politieke systemen. Het is al verwarrend genoeg om te weten wie tegen wie is.
11 Apr 2017
Door een artikel in Sunday Standard ontdekte ik dat de huidige Nederlandse democratie niet hetzelfde is als die in Botswana. In Nederland praten partijen vaak tot er overeenstemming is. In Botswana luistert het stamhoofd weliswaar naar de (alleen mannelijke) leden van een vergadering, maar neemt zelf het besluit, wat consensus wordt genoemd maar het dus niet is. Landelijke besluiten worden door de President genomen, al laat de oppositie zich wel horen als ze het er niet mee eens zijn. De Tswana cultuur (gebaseerd op de grootste stam in Botswana) blijft autoritair, patriarchaal, eerbied tonend en onderdanig naar het gezag, zelfs in de kgotla. Opmerkelijk is dat dit in de Bosjesmensen cultuur niet het geval is, mannen en vrouwen hebben hetzelfde recht in besluitvorming. De leider wordt gekozen en kan niet zelfstandig beslissingen nemen. Nog opmerkelijker is dat een Nederlander het “kgotla systeem” in Nederland heeft geïntrodeceert bij een aantal grote bedrijven. Dit lijkt te overeenkomen met het poldermodel. Zie voor het gehele artikel op de Engelstalige pagina.
10 Apr 2017
Vanwege het installeren van de nieuwe laptop was er geen tijd om de afgelopen dagen over het nieuws te schrijven.
7 Apr 2017
Geen nieuws.
6 Apr 2017
Terwijl ik gisteravond bezig was met de laptop schakelde die zichcelf uit, omdat de accu leeg was. Dit was al eens eerder gebeurd en na de stekker in het stopcontact gestopt te hebben was er geen schade aangericht. Deze keer wel. Alle emails waren verdwenen en twee weken van de Engelse versie van “gisteren”. Dit kan hersteld worden door het te kopieëren van de website. Vanavond komt iemand kijken of het gerepareerd kan worden.
Sunday Standard meldde: “Survival International doet verslag bij de VN over de extra-judicial moorden op stropers. Zie voor het hele artikel op de Engelse pagina.
5 Apr 2017
President Ian Khama en President Donald Trump hebben dezelfde manier om hun opponenten aan te pakken. Sunday Standard meldde: “Als een algemene regel volgt Khama’s strategie altijd de eenvoudige volgorde van: Verneder je tegenstanders zodat zij zichzelf waardeloos vinden, waarna je hen dwingt aan de onderhandelings tafel plaats te nemen. Kondig dan wapenstilstand aan op voorwaarde dat zij door het stof gaan. En na ze op hun knieën gekregen te hebben, dring je aan op een verontschuldiging waarna de inhoud van de overeenkomst publiekelijk wordt gemaakt.” Sunday Standard meldde ook: “De Inlichtingen en Veiligheidsdienst (DIS) is verward geraakt in een olifanten stroperij schandaal nadat drie van de leden donderdag door de Natuurbeschermings Afdeling bij een wegversperring in Makalamabedi , Boteto, waren gearresteerd. De Minister van Natuurbescherming en Toerisme, Tshekedi Khama, heeft gezworen dat niets hem zal tegenhouden om de olifanten te beschermen en de arrestatie van de DIS agenten wordt gezien als een demonstratie dat er geen heilige koeien zullen zijn in zijn campagne om Botswana’s natuurlijke bronnen te beschermen.” Tshekedi Khama zou er goed aan doen als hij zich ook door niets zou laten tegenhouden om de Bosjesmensen te beschermen, vooral de groep in het CKGR. Het feit dat diamanten en gas uit de bodem van Botswana worden gehaald en verkocht staat uiteraard haaks op zijn uitspraak om Botswana’s natuurlijke bronnen te beschermen. Tenzij dit maatregelen zijn om te voorkomen dat ze gestolen worden.
4 Apr 2017
Trouw (3 april) publiceerde een artikel van Thea Hilhorst, hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw aan het Institute of Social Studies van de Erasmus Universiteit. Zij schrijft dat hulporganisaties over de samenwerking in crisisgebieden tegenwoordig openhartig zijn. Dat is ook nodig, want dat helpt tegen corruptie.
“Dat betekent niet dat de samenwerking moeiteloos verloopt. Overheden hechten zelden hetzelfde urgente belang aan het redden van mensenlevens als de hulporganisaties en hun gulle gevers. Maar in landen als Kenia en Etheopië, waar ook droogte heerst, neemt de overheid haar rol serieus en wordt die ook gerespecteerd. Dat ligt anders in conflictgebieden. Daar hebben hulpverleners te maken met een overheid die meer belang hecht aan de politieke gevolgen van een crisis en de vraag hoe die de eigen positie in het conflict kan versterken. Het oplossen van de crisis komt voor de overheid daarna pas.”
Het zou goed zijn als de Botswaanse regering heel snel een nationaal waterplan zou maken om de gevolgen van droogten en overstromingen in evenwicht te brengen.
3 Apr 2017
Geen nieuws.
2 Apr 2017
Geen nieuws.
1 Apr 2017
Na gedacht te hebben over de aanklacht dat de HIV/AIDS pandomie gebruikt zou zijn om de Bosjesmensen in Botswana uit te roeien, twijfel ik of dit zo is. Dat zou immers het einde van goedkope werkkrachten hebben betekend. Dat het met opzet vergeten zou zijn hen niet te informeren over de gevaren van HIV/AIDS en hoe besmetting te vermijden zou kunnen, dit zou geld gekost hebben. Een andere mogelijkheid is dat niemand er aan gedacht heeft dat het nodig was hen te informeren. Wat blijft is een aanklacht van verwaarlozing van een onderdrukte en daardoor kwetsbare groep mensen.
We ontvingen een uitnodiging van de Radboud Universiteit om de vragenlijst “Burgers en Ontwikkelingssamenwerking” in te vullen. Het departement Culturele Antropologie en Ontwikkelings Studies heeft dit onderzoek sinds een paar jaar één keer per jaar gedaan. Opmerkelijk vond ik dat er veel vragen werden gesteld over financiële ondersteuning.
Geschiedenis
2015
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2016
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2017
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2018
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2019
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2020
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2021
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2022
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
Cookie vrij - Deze website gebruikt geen cookies