Nederlands English

19 Apr 2024
Niet regerings gebonden Maatschappelijke Organisaties dreigen met rechtszaak over grondwetswijziging.
Vrijdag 19 april 2024. Innocent Selatlhwa
De oppositie tegen de voorgenomen Grondwetswijziging 2024 groeide tot minstens 44 niet regerings gebonden Maatschappelijke Organisaties, verenigd in de Botswana Council of Non-Governmental Organisations (BOCONGO), die bereid zijn juridische stappen te ondernemen als president Mokgweetsi Masisi hun verzoek om de wet in te trekken negeert.
Onder leiding van de Werkgroep voor constitutionele toetsing hebben de organisaties kritiek geuit op de wet omdat deze geen aandacht besteedt aan belangrijke hervormingskwesties die cruciaal zijn voor democratie, bescherming van fundamentele rechten en institutionele onafhankelijkheid in Botswana. De voorzitter van de werkgroep, Morena Monganja, benadrukte zorgen over het gebrek aan publieke betrokkenheid bij het wijzigingsproces, waarvan zij beweren dat het grotendeels werd aangestuurd door de president en zijn adviseurs.
Ondanks wijdverbreide kritiek werd de wet doorgevoerd, wat de civil society ertoe aanzette om onmiddellijke intrekking en herziening ervan te eisen. In plaats daarvan pleiten ze voor een inclusiever en participatiever grondwettelijk proces, waarbij ze het belang van publieke consultatie en naleving van democratische principes benadrukken.
BOCONGO-voorzitter Olebile Machete uitte zijn teleurstelling over het gebrek aan een op mensen gerichte aanpak, ondanks de eerste toezeggingen van overheidsfunctionarissen. Juridische stappen en voortdurende betrokkenheid van belanghebbenden liggen in het verschiet, aangezien het maatschappelijk middenveld streeft naar een grondwet die de wil en aspiraties van de bevolking van Botswana weerspiegelt.
7 Mar 2024
De jaarverslagen 2023 van SEMK Botswana zijn nog niet geschreven, nog is er enige tijd iets in het journaal geschreven. De oorzaak is, dat een Botswaanse student bij ons logeert voor een periode van drie maanden, tussen het eindexamen van haar middelbare school en een keuze maken voor een eventueel vervolg studie aan een universiteit.
9 Feb 2024
Wagner 2. Lees eerst 8 februari 2024.

De Wagner-groep plundert ook de Centraal-Afrikaanse Republiek, Soedan, Madagaskar en de Sahel.
8 Feb 2024
Wagner heeft een nieuw naamplaatje, maar plundert nog steeds de mineralen van Afrika (dailymaverick.co.za)

DOGS OF WAR-ANALYSE Wagner heeft een nieuw naamplaatje, maar plundert nog steeds de Afrikaanse mineralen
De Russische huurlingengroep krijgt mijnen in ruil voor het steunen van autocratische leiders.

Onder zijn oprichter Yevgeny Prigozhin heeft de sinistere Russische Wagner-groep van huurlingen jarenlang Afrikaanse minerale hulpbronnen in verschillende landen geplunderd in ruil voor meedogenloze bescherming van autocratische regeringen tegen hun militaire, commerciële en politieke vijanden.

Wagner is ook duidelijk een vertegenwoordiger geweest van de Russische president Vladimir Poetin, die zijn buitenlands beleid in Afrika voortzette – voornamelijk door de westerse invloed tegen te gaan.

De dood van Prigozhin bij een vliegtuigongeluk ten noordwesten van Moskou op 23 augustus vorig jaar – zeer waarschijnlijk een moordaanslag door Poetin als vergelding voor een mislukte muiterij vanuit Oekraïne in juni – heeft de dynamiek veranderd, maar niet het basisplan.

Wagner, de huursoldaten die de kern vormen van de Wagner Group, die verschillende bedrijven omvatte, voornamelijk op het gebied van de mijnbouw, is onder strengere controle van de Russische militaire inlichtingendienst gebracht en heet nu het Afrikakorps. Sommige mijnbouwactiviteiten gaan door, blijkbaar onder Prigozhins oude Concord-holdingmaatschappij.
6 Feb 2024
Centuries-old practice of corporal punishment in schools to end this year | Sunday Standard Er komt dit jaar een einde aan de eeuwenoude praktijk van lijfstraffen op scholen. 4 februari 2024 Sunday Standard Journalist.

Als gevolg van een ogenschijnlijke administratieve vertraging heeft het ministerie van Onderwijs en Vaardighedenontwikkeling tijdens de laatste zitting van het parlement geen wetsvoorstel tot wijziging van de Onderwijs- en Opleidingswet ingediend, zoals aangegeven door een minister. Maar net zo zeker als dat de zon morgen zal opkomen, die wet komt eraan en als dit jaar afloopt, zal er een einde komen aan de eeuwenoude praktijk van lijfstraffen op scholen.

Lang vóór de komst van de missionarissen en hun scholen, en in ieder geval onder de etnisch Tswana, waren lijfstraffen de gewoonste zaak van de wereld op initiatiescholen. Sommige missionarissen schrijven over het zien van de meedogenloze en vaak niet-uitgelokte mishandeling van ingewijden op de bogwera – mannelijke initiatieschool. Waar deze niet werd uitgelokt, was deze pak slaag niet bedoeld om de proefpersonen te straffen, maar om ze harder te maken. Nog in het begin van de jaren zeventig hield een deel van de diploma-uitreiking voor jonge mannen uit Bakgatla die uit de bush terugkeerden in dat ze zich in rijen op rijen moesten opstellen en op hun blote rug met stokslagen moesten worden geslagen. Het was een punt van trots voor afgestudeerden die op deze manier stokslagen kregen, niet geen spier te vertrekken of het uit te schreeuwen van de pijn. Einde citaat.
​Hebben de Tswana toch nog iets geleerd van de San. Goed gedaan!
5 Feb 2024
Op 29 juni 2016 had ik in dit journaal geschreven: "Het is al erg genoeg dat dieren zoals olifanten, neushoorns en anderen worden afgemaakt om delen er van als traditioneel (niet werkend) medicijn te gebruiken, of voor andere onzinnige rituelen. Maar ook mensen zijn nog steeds slachtoffer van deze praktijken voor rituelen. Momenteel wordt een man in Botswana berecht omdat hij een vrouw heeft vermoord. Hij heeft dit toegegeven en verteld wat hij met sommige delen van het lichaam heeft gedaan. Dit is te gruwelijk om na te vertellen. Een schone taak voor de regering om mensen te informeren dat je zoiets niet doet met je medemensen." We zijn nu bijna 8 jaar later, en het is niet duidelijk of deze moorden gestopt zijn.
3 Feb 2024
Houdt Debswana opzettelijk het UB-rapport (University Botswana) om Basarwa (San) niet te compenseren achter?

1 februari 2024. Obusitse Kologwe
Meer dan 300 Basarwa-families (San), die al in de jaren zeventig uit de gebieden Orapa, Letlhakane en Damtshaa werden verplaatst om plaats te maken voor de mijnbouwactiviteiten van Debswana in Orapa en Letlhakane, bevinden zich momenteel in het ongewisse na het besluit van het mijnbedrijf om een rapport van hun schadevergoedingsclaims aan de San wegens de verhuizing te controleren.

Lees het hele artikel, in Engels, via de link: Is Debswana deliberately sitting on UB report not to compensate Basarwa | Sunday Standard​
23 Jan 2024
Lees eerst 1, 2 en 3 januari.

Na het lezen van het Botswaanse boek "The screaming of the innocent" ("Het geschreeuw van de onschuldigen"), gepubliceerd in 2002, denk ik te begrijpen waarom Botswanen mijn vragen over Botswana, mensen en cultuur niet echt beantwoorden. Het boek gaat over een rituele moord. Het verhaal heeft overeenkomsten met de rituele moord in 1994. In het boek word glashelder beschreven waarom dit soort moorden nog niet opgelost zijn. De daders hebben zoveel macht dat mensen die (on)vrijwillig er bij betrokken worden, niets durven te zeggen. Het is dus bijzonder dapper dat er nu tegen geprotesteerd wordt. Over protesten tegen de discriminaties van de San heb ik nog niets gehoord/ gelezen.

De Nederlandse regering doet er goed aan bij de behandeling van de Afrika strategie 2023 - 2032 kennis te nemen van deze angst cultuur in Botswana en er van uit te gaan dat de regering en aanverwante invloedrijke mensen voor aan zullen staan om financiële ondersteuningen af te romen.
16 Jan 2024
Groententekort in Botswana. Helppppp!!! De gasten in de Okavango Lodges zullen het moeten doen zonder komkommer, sla, asperges en rode paprika!!

Sunday Standard publiceerde: "Nu de regering het importverbod voor groenten uitbreidt met meer producten, wordt de lijst met tekorten langer. Het verbod is uitgebreid naar groenten als komkommer, sla, asperges en rode paprika. Die groenten zijn nu moeilijk verkrijgbaar, zelfs in grote supermarkten met gevestigde toeleveringsketens. Een chef-kok van een luxe vakantieresort in de Okavango Delta, waar Hollywood-A-listers verblijven, zegt dat haar resort sinds begin deze maand moeite heeft met het verkrijgen van asperges en rode paprika. Dit is een aanvulling op andere groenten op de oorspronkelijke lijst waarvan het aanbod grillig was.

Importverboden voor bepaalde soorten groenten zijn al lang bestaand overheidsbeleid, maar in 2022 werd dit beleid opnieuw strenger. Het ministerie van Landbouw heeft een importverbod opgelegd aan 16 soorten groenten en heeft aangekondigd dat de lijst met producten op de lijst zal blijven groeien. Terwijl sommigen beweren dat er sprake is van achterbakse politieke intriges, is het officiële doel van het verbod het stimuleren van de binnenlandse productie, het versterken van de voedselzekerheid en het economisch sterker maken van burgers.
7 Jan 2024
Lees eerst 6 januari.

Ondervoeding. In pogingen om het probleem te beteugelen geeft de overheid voedselpakketten in klinieken als aanvulling op het dieet van kinderen, maar dit is niet effectief omdat het voedsel vervolgens door het hele gezin wordt gegeten.

“We proberen dit in de kliniek aan te pakken door kinderen tsabana, bakolie en bonen te geven, maar we slagen er niet in onze doelen te bereiken, want als ouders dit voedsel krijgen, wordt het door het hele gezin opgegeten en sommigen verkopen het om alcohol te kopen.”

Tsabana is een versterkend voedsel voor kinderen tot 5 jaar. Het is begrijpelijk dat het hele gezin dit deelt als ze honger hebben.

Dit probleem waarbij ouders hun kinderen verwaarlozen vanwege alcoholisme, met als gevolg ondervoeding, is niets nieuws. Bij mijn zoektocht naar Xwaa, jaren geleden, kwam ik in contact met de Sociale Dienst in Gantsi. Het was duidelijk dat er niet genoeg Maatschappelijk werkers waren om ouders die niet voor hun kinderen konden zorgen te ondersteunen, laat staan om uit te zoeken wat de oorzaak van hun alcoholisme was .
6 Jan 2024
Ondervoeding is wijdverbreid in de Gantsi-regio. Midweek Sun. 20 december 2023. DOOR KEIKANTSE LESEMELA

De coördinator van het Ghanzi District Gezondsheids Dienst, dr. Ketshabile Mosheti, zegt dat ondervoeding een groot probleem blijft in de regio, wat resulteert in het hoogste aantal kindersterfte.

Tijdens de walk for Health Campaign ( de wandeling voor Gezondheids Campagne, georganiseerd door Sandfire, onthulde Dr. Ketshabile dat ze geprobeerd hebben het ondervoedingsprobleem in D'Kar aan te pakken, maar er niet in slagen de gewenste resultaten te bereiken omdat ouders met verschillende problemen worden geconfronteerd, waaronder gebrek aan werk, een laag inkomen, alcoholmisbruik en kinderverwaarlozing. Ze zei dat er 4.150 kinderen onder de vijf jaar zijn (in Botswana?) en dat de meerderheid van deze kinderen (meer dan 2.125?) ondervoed is.

“Het nationale gemiddelde is volgens het ministerie van Volksgezondheid 2,9 procent, maar in het district Ghanzi is dat meer dan 10 procent, dus veel hoger”, onthulde ze, eraan toevoegend dat de regio Ghanzi momenteel dit jaar 40 sterfgevallen onder kinderen onder de vijf jaar heeft geregistreerd veroorzaakt door diarree als gevolg van ondervoeding."

Ik hoop dat dit artikel goed vertaald is van uit het Engels. Bij sommige stukjes tekst was het moeilijk te begrijpen wat er bedoeld werd.

Nu ben ik benieuwd of het merendeel, of al deze kinderen, San kinderen zijn.
3 Jan 2024
Lees eerst 1 en 2 januari.

De vraag is nu: worden dit soort moorden op dit moment nog gepleegd in Botswana, of is de angst dat het gebeurt nog zo groot dat mensen er van overtuigd zijn dat het gebeurt. Het is te hopen dat men er nu van overtuigd is dat zo iets gruwelijks niet meer van deze tijd is. Voor degenen die daar nog aan twijfelen, hieronder een link naar een gebeurtenis.

Murder of Segametsi Mogomotsi - Wikipedia
2 Jan 2024
Lees eerst 1 januari 2024.

Mmegi publiceerde: Molepolole gaat op in rook.

Vrijdag 01 december 2023 | 570 keer bekeken | Pini Bothoko
In Molepolole, de thuisbasis van de Bakwena-stam, een van de belangrijkste etnische groepen in Botswana, is het al jaren onrustig geweest, omdat na een reeks gruwelijke moorden op sociale mediaplatforms uitgebreid besproken werd. Sommige personen zijn al tientallen jaren vermist en tot op heden weten familieleden niets over hun lot.

Er zijn mythen rond de verdwijning van mensen in Botswana en over met welk doel dit gebeurd zou zijn. Jaarlijks registreert de politie grote aantallen vermiste personen. De meeste mensen werden dood aangetroffen en vermoedelijk vermoord. Historisch gezien bestaat er een geloof dat mensen worden ontvoerd en vermoord en dat hun lichaamsdelen worden verwijderd voor rituelen. Tot op heden moeten de inwoners van Molepolole er nog achter komen wie er werkelijk achter de ontvoeringen van mensen zit of zitten. Maar de woedende inwoners zijn ervan overtuigd dat er moordenaars in hun midden zijn die in de volksmond bekend staan als ‘Bo rraboko’. Dorpelingen zijn van mening dat deze gevallen vooral uit de hand lopen voorafgaande aan algemene verkiezingen. (De volgende algemene verkiezingen zijn in 2024.)

Ze beweren dat sommige politici de lichaamsdelen van mensen gebruiken voor rituelen om zichzelf te versterken in de aanloop naar verkiezingen, beschuldigingen die nog moeten worden bewezen. Te midden van de recente rellen waarbij huizen, het dorps "huis", geheten Kgotla, en begraafplaatsen tot as zijn verbrand, zou je kunnen zeggen dat Molepolole een permanente oplossing nodig heeft voor deze terugkerende incidenten. Op sociale mediaplatforms, ook wel de misdaadhoofdstad van het land genoemd, was het slechts een kwestie van tijd voor de inwoners van Molepolole om hun gevoelens in rellen om te zetten, aangezien het dorp moeite heeft om de escalerende moorden in bedwang te houden, die sindsdien worden omschreven als ‘rituele moorden’. In het verleden gaf de politie toe dat het controleren van de omgeving niet eenvoudig was vanwege de terugkerende incidenten. Vorige week kwam Molepolole tot stilstand toen dorpelingen huizen en banden in brand staken, en de weg blokkeerden na de vermoedelijke rituele moord op Phenyo Jakoba (35), een taxichauffeur die dood werd aangetroffen. Zijn lichaam was in staat van ontbinding en enkele lichaamsdelen zouden ontbreken. De kwestie zorgde ervoor dat de hele natie in shock was en riep op tot een oplossing voor deze gevallen. Botswanen delen hun zorgen via sociale mediaplatforms en roepen dringend op tot een permanente oplossing voor deze moorden en beschuldigen de politie dat zij de zaken niet serieus nemen. Zij eisen dat de politie er voor zorgt dat in ieder geval vermiste mensen levend worden teruggevonden. De dood van Jakoba leidde tot een burgerwachtaanval nadat hij dood werd aangetroffen in de Mosinki-landen aan de rand van het dorp, waarbij naar verluidt enkele lichaamsdelen ontbraken.
1 Jan 2024
Toen ik in 2018 in Botswana was, vertelde iemand mij dat mijn botten en andere lichaamsdelen heel waardevol waren omdat ik "wit" ben. Handelaren in muti (spreek uit moeti) (medicijnen om een vloek over te brengen op iemand, of om een handels overeenkomst gunstig te laten verlopen, of ter bescherming van vloeken die anderen door middel van muti willen aanbrengen) zouden mij wel graag willen gebruiken, want mijn botten zijn meer waard dan die van mensen met een donkere huidskleur. Het advies was, niet alleen naar de winkels te gaan. Ik heb hier geen aandacht aan gegeven.

In 2019 vernam ik uit betrouwbare bron dat in 1994 een Botswaan voordat hij aan een politieke carriére begon, een driedaagse bijeenkomst had gehouden waarbij de beste traditionele "tover dokter" van Afrika aanwezig was, om hem bescherming tegen zijn opponenten te geven. Dat is kennelijk gelukt, want hij heeft nu een hoge positie. Of hij nog steeds geloofd dat toverkunst de reden van zijn succes is weet ik niet.

In ieder geval gaat de angst voor rituele moorden nog steeds door.
28 Dec 2023
In de samenvatting van de Nederlandse Afrikastrategie 2023-2032 staat: "De samenwerking met Afrika zal, meer dan in het verleden het geval was, vorm krijgen op voet van gelijkwaardigheid" Zet een tiental mensen bij elkaar en vraag ze wat hiermee bedoeld wordt. Grote kans dat alle meningen hierover anders zijn. Ik vind het een verwarrende vraag. Om te beginnen: Gaat de vergelijking over een heel verleden? In een verleden toen er nog helemaal geen sprake was van gelijkwaardigheid? Met een beetje creativiteit kan men zeggen dat er nu al aardig wat gelijkwaardigheid tussen Nederland en Botswana is.

Neem de inkomens van de Nederlandse Minister President en de President van Botswana, ten opzichte van het minimum loon in hun land. Heel grof berekend (het is mij onbekend welke inkomens bruto of netto zijn) verdient de Botswaanse President jaarlijks "slechts" 5,5 keer zoveel als het minimum loon in zijn land. De Nederlandse Minister President verdient jaarlijks 7 keer het minimum loon in Nederland. Scheelt niet zoveel. Maar, de Nederlandse Koning verdient 31 keer zoveel als het minimum loon. Een President is eigenlijk een kruising tussen een Minister President en een Koning. (Een Koning wordt niet gekozen, een President wel.) Dus is dit appels met peren vergelijken.

Op 23 december 2023 meldt het dagblad Trouw: Arm. Gratis maaltijden. Het aantal scholen dat meedoet aan het programma voor gratis schoolmaaltijden voor kwetsbare leerlingen is opgelopen tot ongeveer 1900. Dat is een kwart van alle basisscholen en middelbare scholen. In mei stond de teller op zo'n 1300 deelnemende scholen. Het programma ging eerder dit jaar van start; scholen waar 30 procent of meer van de leerlingen uit een gezin komt met een laag inkomen, kunnen er gebruik van maken. Het project wordt georganiseerd door het Rode Kruis en het Jeugdeducatie fonds. In Botswana krijgen kinderen op Regeringsscholen sinds 1966 één of twee maaltijden per dag, ook al is dat soms alleen een bakje gekookte bruine bonen.
27 Dec 2023
CKGR begrafenis Pitseng 27 december 2023.

Mmegi publiceerde op 27 december 2023 het vervolg op de begrafenis van Pitseng.

--Smith Moeti, een neef van Pitseng's zoon, Lesiame Pitseng, vertelde MmegiOnline dat de begrafenisceremonie niet verliep zoals gepland omdat andere familieleden niet beschikbaar waren. Hij zei dat er een nieuwe datum zou worden vastgesteld zodra de hele familie beschikbaar is om de begrafenisceremonie bij te wonen.

“We hadden het uitvaartcentrum geïnformeerd over het voornemen om de overledene te begraven, en zij nodigden ons uit om te komen bespreken hoe het proces zou kunnen worden uitgevoerd”, zei Moeti. “Ze vertelden ons dat ze het lichaam gereed zouden maken voor begrafenis. “De andere uitdaging waarmee we worden geconfronteerd, is het voertuig dat zou worden gebruikt om het lichaam te vervoeren.”

Moeti zei dat de regering na de dood van Pitseng vastbesloten was hem te begraven in New Xade of een ander gebied buiten het CKGR.

De familie heeft echter besloten dat Pitseng begraven zou worden in de Metsiamanong-nederzetting binnen de CKGR.
21 Dec 2023
Mmegi 15 december 2023. Tsaone Basimanebotlhe. President Masisi verzekerde (??) zich in het Parlement

De financiële voordelen van het hoogste ambt in het land zijn eindelijk bij de President zijn bankrekening gekomen. President Mokgweetsi Masisi zal nu een kiesdistricttoelage van P19.378 per maand ontvangen, waardoor zijn maandinkomen oploopt tot meer dan P100.000, met een salarisverhoging van ongeveer P20.837. Deze aanpassing gaat in april 2024 in. (Minimum loon is BWP 7,34 per uur x 48 uur = BWP 342,32 per week)

“Deze ontwikkeling is het toonbeeld van hebzucht, in overeenstemming met het presidentschap van Masisi. We hebben dit gezien bij de Banyana Farms-kwestie en de dieren die hij van de overheid heeft gekregen voor het fokken van wild”, voegde hij eraan toe. Saleshando stelde een amendement voor om de nieuwe clausule te schrappen, maar de parlementsleden van de Botswaanse Democratische Partij (BDP) weigerden.

Mfundisi is van mening dat de nieuwe regeling niet in het beste belang is van Botswana en zijn bevolking. “Dit roept vragen op over de implicaties van deze verandering en of het passend is dat de president aanvullende financiering ontvangt. De president komt alleen naar het Parlement als hij toespraken houdt. Hij neemt niet deel aan debatten en heeft geen kiesdistrict waar hij voor moet zorgen”, aldus Mfundisi.
13 Dec 2023
Balala – de lijdzame stam die zich aan de publieke zichtbaarheid onttrekt.

10 december 2023 Sunday Standard Verslaggever

Kan een stam verdwijnen terwijl de leden in het volle zicht blijven bestaan? Het antwoord is ja als je het over Balala hebt.

Balala, het nageslacht van een vermenging tussen Bakgalagadi en de !Xoo, een Bosjesmannenstam, wordt vooral aangetroffen in de Kgalagadi, Gantsi en Zuidelijke districten in Botswana. Balala worden ook aangetroffen in de provincies Noordwest- en Noord-Kaap in Zuid-Afrika. Sommige westerse geleerden die de zogenaamde inheemse stammen van Zuid-Afrika bestuderen, hebben verklaard dat Balala ‘aan het verdwijnen’ zijn. Dat komt omdat maar heel weinig van hen – vooral in het zuidelijke district – zich tegenwoordig vrijelijk als zodanig identificeren.

Normaal gesproken zou een verhaal van deze aard enkele leden citeren en hun namen vermelden, maar dit is geen gewoon verhaal. De gezamenlijke inspanning van Sunday Standard om Balala te interviewen heeft geen vruchten afgeworpen, want zoals iemand het uitdrukte: “niemand wil zich identificeren als een Molala.” Sommige Balala wonen in Borolong-dorpen, maar een Morolong die in het Goodhope-gebied woont, zei dat je in extreme gevallen fysiek geweld riskeert (“je kunt zelfs met een mes worden gestoken”) als je, zelfs in een privégesprek, iemand een Molala noemt . Een deel van de reden is dat een dergelijke omschrijving nu door sommigen wordt gebruikt en als een belediging wordt ervaren. Het vreemdste moment was toen iemand ‘ontmaskerd werd’ die vrij bekend is bij mensen die het nieuws volgen.

5 Dec 2023
Begrafeniszaak CKGR.

De familie van wijlen Gaoberekwe Pitseng, die op 21 december 2021 stierf, heeft besloten de begrafenis van de oude man in de komende dagen te regelen. Smith Moeti zegt dat ze de regering de kans gaven hun vader te begraven. Nu gaan ze het zelf doen, in het CKGR.
In een gesprek met The Midweek Sun afgelopen dinsdag zei Smith Moeti, die Pitseng als zijn vader beschouwde, dat ze van plan zijn Pitseng te begraven op dezelfde dag dat hij stierf. Ze zullen hem op 21 december 2023, precies twee jaar later, begraven in het Central Kgalagadi Game Reserve (CKGR). CKGR is de plek waar de regering de familie geen toestemming voor gaf om Pitseng te begraven, omdat hij ergens anders begraven kan worden, behalve in het CKGR nationaal park. De zaak bereikte de rechtbank, waarbij Moeti de hand van de overleden zoon, Lesiame Pitseng, stevig vasthield, en samen betoogden dat hun vader niet de kans mocht worden ontzegd om in zijn voorouderlijk land te worden begraven. De familie verloor de zaak echter en toen er hoger beroep werd aangetekend, bevestigde het Hof van Beroep de uitspraak van de lagere rechtbank. Teleurgesteld, de familie Pitseng heeft Botswana nu aangemeld bij de Afrikaanse Commissie, in de hoop dat dit ertoe zal leiden dat de zaak voor het Afrikaanse Hof wordt gebracht. Moeti zei dat ze, terwijl ze wachten op het besluit van de Afrikaanse Commissie, willen doorgaan met deze zaak omdat het niet langer gaat over het begraven van de oude man, maar over de rechten van alle Basarwa (San) die geboren en getogen zijn in CKGR. ‘We willen hem begraven; we zien niemand die ons tegen gaat houden. We zullen hem nergens anders begraven dan in the CKGR. We hebben de regering verteld dat ze hem, als ze dat willen, kunnen begraven op een plek die zij willen, omdat wij hem nergens anders heen brengen. Dat hebben ze niet gedaan, nu begraven we hem”, zei Moeti. Op de vraag of ze de rekening van de mortuarium diensten bij Joyce Parlour zullen betalen omdat ze het lichaam zo lang hebben bewaard, zei Moeti dat dit niet hun verantwoordelijkheid was. “Wij hebben de begrafenis niet uitgesteld, dat heeft de regering gedaan. We waren bereid hem zo snel mogelijk te begraven, maar ze hielden ons tegen. Ik hoop dat het uitvaartcentrum niet zal proberen te weigeren het lichaam aan ons te geven. Ze weten wie het lichaam daarheen heeft gebracht, wij waren het niet”, zei hij. Hij zei dat in hun Sesarwa-cultuur iemand die sterft, anderhalve dag in het huis wordt gehouden en op dag twee rond het middaguur wordt begraven. Ze brengen mensen niet naar het mortuarium. Gevraagd naar commentaar, de eigenaar van Joyce Funeral Parlour, die zichzelf identificeerde als Joyce, zei dat de zaak haar uitputte. “Ik kom net uit een bijeenkomst over dit onderwerp. Bel alstublieft het kantoor voor antwoorden, 'zei ze. Na enig doorvragen antwoorde Joyce dat ze verwacht dat de familie Pitseng de rekening zal betalen, door te zeggen dat het lichaam qua uiterlijk zo verslechterd is dat het niet langer een lichaam is, maar slechts een skelet. (????) Haar telefonisch contact werd vervolgens verbroken. Toen er contact was met haar kantoor, legde Joyce Funeral Parlour uit dat ze de rekening niet direct beschikbaar hadden om informatie over te geven. Ze beloofden deze te geven zodra ze de informatie hebben.
13 Nov 2023
Lees eerst 11 november.

Het zou wijzen op respect als Koning Willem Alexander zich zou verdiepen in het leed dat de Nederlanders in zuidelijk Afrika hebben aangericht bij de inheemse bevolking (San, Khoisan, Moslims enz.) en overwegen dit met deze groepen te bespreken. Misschien dat de San in Botswana dan ook door hun eigen regering erkend zullen worden als de Eerste Mensen in zuidelijk Afrika en respectvol behandeld zullen worden door de regering en mensen van andere stammen.

Ver hoeft Koning Willem Alexander niet te zoeken voor enige informatie. Door mij gestuurde informatie is doorgestuurd aan het secretariaat van het Koninklijk Huis. Het internet biedt tal van andere documenten om een onafhankelijk beeld te krijgen van het verleden en de huidige tijd van het leven van de Eerste Mensen in zuidelijk Afrika.
11 Nov 2023
Britse koning erkent koloniale wreedheden in Kenia. Botswana Guardian 10 nov 2023 Tonny Raymond Kirabira, Teaching Fellow, Universiteit van Portsmouth (The Conversation)

Tijdens zijn officiële bezoek aan Kenia erkende koning Charles III de ‘misstanden’ in het Britse koloniale tijdperk. Ook bracht hij hulde aan Keniaanse soldaten die namens Groot-Brittannië hadden deelgenomen aan de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Zijn bezoek viel samen met de zestigste verjaardag van de onafhankelijkheid van Kenia. De Britse koloniale overheersing in Kenia werd gekenmerkt door onrechtvaardigheden. Daartoe behoorden de gewelddadige onteigening van het land van de inheemse bevolking, marteling, detentie en brute onderdrukking van antikoloniale bewegingen. Een fragment uit de toespraak van koning Charles is nuttig om de waarde en gevolgtrekkingen van zijn verontschuldiging te begrijpen, vanuit een internationaal recht perspectief: de wandaden uit het verleden zijn een oorzaak van het grootste verdriet en de diepste spijt. Er zijn weerzinwekkende en niet te rechtvaardigen gewelddaden gepleegd tegen Kenianen terwijl zij, zoals u zei bij de Verenigde Naties, een pijnlijke strijd voerden voor onafhankelijkheid en soevereiniteit – en daarvoor kan geen excuus bestaan. Door terug te keren naar Kenia, is het voor mij van groot belang dat ik mij verdiep in mijn eigen begrip van deze misstanden, en dat ik een aantal mensen ontmoet wier levens en gemeenschappen zo zwaar getroffen zijn.
10 Nov 2023
Burgers willen strengere regulering van de winning van natuurlijke grondstoffen.

Een speciale enquêtemodule opgenomen in de Afrobarometer Ronde 9-vragenlijst die de ervaringen en waarnemingen van burgers op het gebied van vervuiling, milieubeheer en de winning van natuurlijke grondstoffen (diamanten, metalen, en dergelijke) verkent. Volgens het onderzoek beschouwt een meerderheid van de burgers in Botswana vervuiling als een ernstig probleem in hun buurten en noemt op en wegen weggegooid afval als hun belangrijkste milieuprobleem.

De meesten zien het als de verantwoordelijkheid van gewone burgers om de vervuiling terug te dringen, maar ze verwachten ook veel grotere inspanningen van de overheid om het milieu te beschermen – maar niet ten koste van banen en inkomens. Hoewel hun waarneming van de winning van natuurlijke grondstoffen eerder positief dan negatief is, zijn Botswanen in overweldigende mate voorstanders van strengere overheidsregulering van de industrie om de schadelijke gevolgen voor het milieu te verminderen.
30 Oct 2023
Onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en het Kieskompas (om uit te zoeken welke politieke partij het beste bij je past bij de volgende verkiezing) wees uit dat Nederlanders meer zijn gaan geloven in geesten en spoken. Circa 16% van de Nederlanders acht dit zeker of zeer waarschijnlijk. (bron rubriek Goedemorgen in Trouw, geschreven door Johan van Heerde)

Ben ik bezig om mensen in Botswana uit te leggen dat spoken en geesten niet bestaan. En dat zwarte katten 's nachts niet samen heulen met boze geesten. En nu gaan mensen in Nederland er in geloven.
27 Oct 2023
Corporal punishment to continue on bare buttocks – gov’t

Tuesday, October 24, 2023 | 2070 Views | Larona Makhaiza
With corporal punishment currently applied on bare buttocks, Minister of Justice Machana Shamukuni has revealed that the government has no intention to consider reviewing or amending Regulation Three of the Criminal Procedure.

Shamukuni was responding to a question at the ongoing 14th Meeting of the Fourth Ntlo Ya Dikgosi (NYC) yesterday. Kgosi Lotlamoreng II of Barolong had asked the minister if the government would consider amending the regulation and not inflict pain on the bare buttocks. He said the punishment should be on the back.

Shamukuni stated that government has no plans to reconsider the punishment. “Regulation three of Criminal Procedure (corporal punishment) which stipulates that corporal punishment shall be administered on the bare buttocks only and on no other part of the body, was drafted after due consultation with the public and medical consideration and advisement,” said the minister.

Additionally, Shamukuni further pointed out that administering corporal punishment on bare buttocks is not detrimental. “Er zijn verdere waarborgen ingevoerd bij het toepassen van lijfstraffen om ervoor te zorgen dat de genoemde straf niet gevaarlijk schadelijk is. Voorbeelden van deze waarborgen of voorzorgsmaatregelen zijn dat er geen straf mag worden uitgesproken tegen vrouwen, noch tegen mannen die ouder zijn dan 40 jaar”, onthulde hij.

Bovendien verklaarde hij dat lijfstraffen alleen mogen worden opgelegd aan mensen die door artsen zijn gecertificeerd als geschikt voor een dergelijke straf.

“Het is verder vereist dat een dergelijke straf wordt opgelegd in de aanwezigheid van een arts of, als deze niet beschikbaar is, in de aanwezigheid van een magistraat, zodat zij de stopzetting van het verdere opleggen van de straf kunnen gelasten als zij van mening zijn dat de veroordeelde persoon niet meer in een goede gezondheidstoestand is om de rest van de straf te ondergaan”, zei Shamukuni. (Onder lijfstraffen valt ook de doodstraf. Als het slachtoffer op het punt staat flauw te vallen/ hangen, wordt de lus om de nek dan los gemaakt?)

Hij voegde eraan toe dat er een certificaat zal worden toegezonden aan de rechtbank die het vonnis heeft uitgesproken, of aan een rechtbank met bevoegde jurisdictie om lijfstraffen te vervangen door een andere straf.
23 Oct 2023
De explosieve groei van het aantal krakers baart Boteti-voorzitter zorgen

The Monitor (Botswana) 28 augustus 2023 Tsaone Basimanebotlhe

De leiding van de Boteti District Council heeft zijn diepe bezorgdheid geuit over de explosieve toename van krakers uit de Basarwa(San)-gemeenschap die op zoek zijn naar kansen in Letlhakane.

Raadsvoorzitter van het district Ketshwereng Galeragwe, die de krakerskampen als lelijk beschreef, vertelde The Monitor over de erbarmelijke omstandigheden waarmee de individuen worden geconfronteerd.

“Het lijkt erop dat deze mensen gedwongen worden door een gebrek aan banen bij de vee weiden (stukken land ver weg van de boerderijen om vee te laten grazen) en naar Letlhakane komen in de hoop op een beter leven. Helaas zijn ze slechter af aangezien ze daar geen basisvoorzieningen als voedsel en onderdak hebben”, zei hij vrijdag.

Galeragwe deed een beroep op de bredere Letlhakane-gemeenschap, inclusief bedrijven, om de helpende hand te bieden aan de Basarwa-krakers. “Gezien ons begrip van hun situatie, is het onze verantwoordelijkheid om hen te hulp te komen. Door onze krachten te bundelen kunnen we een aanzienlijk verschil maken”, benadrukte hij het belang van collectieve actie. Nu Letlhakane momenteel meer dan 6.000 krakers huisvest, waaronder sommigen die misbruik maken van de Basarwa’s benarde situatie, stelde Galeragwe voor dat gemeenschapsleiders strategieën zouden moeten ontwikkelen om de situatie aan te pakken. Hij zei dat dit zou kunnen inhouden dat er manieren moeten worden gevonden om krakers te helpen bij het verkrijgen van percelen voor grondbezit om zo de noodzaak tot kraken te verminderen.

Ook benadrukte de raadsvoorzitter dat het uitblijven van een oplossing voor de wachtlijst voor kaveltoewijzingen bijdraagt aan de problematiek van kraken. Om de hoge werkloosheid in Letlhakane te bestrijden legde Galeragwe bovendien uit dat sommige mensen naar het dorp migreren in de hoop banen in de mijnindustrie te krijgen.

Wanneer deze kansen zich niet voordoen, kunnen sommigen zich tot criminele activiteiten wenden, die in het gebied een steeds grotere zorg zijn geworden. Als reactie op deze uitdagingen onderstreepte Galeragwe de noodzaak voor leiders om strategieën te bedenken om werkloosheid en jeugdgerelateerde kwesties te bestrijden.

Hij waarschuwde dat het negeren van deze uitdagingen de criminaliteit in de regio zou kunnen verergeren. Naast andere zorgen benadrukte Galeragwe ook de kwestie van het hoge niveau van geweld in het gebied, vaak gekoppeld aan overmatig alcoholgebruik. Hij deed een pleidooi voor de inwoners van Letlhakane en omgeving, waarin hij aandrong op verantwoorde drinkgewoonten als middel om dit probleem te beteugelen.
1 Oct 2023
Het leed van vergeten burgers: 57 jaar later. (Botswana vierde op 30 september de 57e onafhankelijkheidsdag.)

Het zijn niet alleen de senioren van het land die zich verwonderen over de herhalende uitspraken betreffende het economische succes van de natie Botswana. Over de hele wereld wordt Botswana geprezen als een soort oase, een natie van welvaart en rijkdom, een beeld van een natie van alles in overvloed, maar in dat verhaal begint de grens te vervagen.

In 2022 bestempelde de Wereldbank Botswana als een van de meest ongelijke landen op aarde. Statistieken Botswana meldt dat 503.000 mensen onder de armoedegrens leven, en vaak overleven met minder dan P27,95 (€ 1,90) per dag.

Terwijl de Wereldbank rapporteert over deze grove ongelijkheden en hoge armoedeniveaus, wordt Botswana elders in de wereld gezien als een land waar melk en honing overdadig aanwezig is, ook al overleeft de meerderheid van de burgers van kruimels en in armoede.

Het Botswana Institute for Development Policy Analysis (BIDPA) (Instituut voor Beleids Analyses) heeft ook onthuld dat de inkomenskloof tussen mannen en vrouwen kilometers breed is en de extra baten vanwege de ontwikkeling van het land grotendeels bij de mannen komt.

Zonder enige twijfel heeft het land een niet te meten economische groei bereikt, die ongetwijfeld groter is dan aanvankelijk verwacht. De wenkbrauwen beginnen echter op te trekken wanneer hetzelfde penseel dat het succesverhaal van de economie van Botswana schetst, de ongelijkheden in het economische levensonderhoud van Botswanen probeert te bedekken.
De vraag is: kan de gewone Botswaan eisen dat de inkomsten van de bruisende economie van zijn/haar land daadwerkelijk doorsijpelt naar hun dagelijks leven? Kan de gewone burger de onafhankelijkheid vieren als een echte economisch bevrijde burger?
29 Sep 2023
Vandaag bericht ontvangen dat het geld voor de overnachtingen in het B&B in Pretoria is bijgeschreven op de bankrekening van het B&B. Deze overschrijving heeft 25 dagen geduurd.
26 Sep 2023
Vanochtend las ik in de Botswaanse krant Mmegi een artikel over de export van mineralen per vliegtuig in Botswana, door vliegtuigmaatschappij Air Botswana. Zijn wij hier druk bezig om het vliegverkeer vanwege CO2 uitstoot te verminderen, denkt Air Botswana dat het een goed idee is om de vliegtuigen van hun noodlijdende maatschappij te gebruiken voor het vervoer van mineralen.
21 Sep 2023
Het geld dat op 4 september is overgemaakt naar de bankrekening van Baytree Guesthouse in Pretoria, Zuid Afrika, is nog niet bijgeschreven. Een ervaringsdeskundige in Pretoria meldde dat het minstens 14 werkdagen duurt voordat een "overzeese" overschrijving op de ontvangers rekening bijgeschreven wordt.
17 Sep 2023
Lees vanaf 11 september 2023.

De visum aanvraag is op 15 september geaccepteerd. Omdat bij een visum aanvraag het paspoort met de andere documenten naar Nederland wordt gestuurd, moest Lesego bij het Botswaanse Immigratie kantoor in Pretoria een bewijs halen waarmee zij door Zuid Afrika kon reizen. Ze werd bij de grens bijna tegen gehouden, omdat het computersysteem van de douane wegens “load shedding” (wegens een landelijk tekort aan electriciteits capaciteit, worden dorpen, steden wijken, om de beurt voor een aantal uren of dagdelen afgesloten van de toevoer zodat de aangesloten gebieden een betere kwaliteit van electriciteit ontvangen) niet goed, of misschien, helemaal niet werkte. Gelukkig was er begrip voor haar situatie en mocht ze verder.
Geschiedenis
2015
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2016
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2017
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2018
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2019
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2020
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2021
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2022
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
Cookie vrij - Deze website gebruikt geen cookies