Nederlands English

31 Aug 2016
Dit vliegtuig vertrok ook te laat. Om 01.15 uur kregen we een heerlijke warme maaltijd. Weinig geslapen. We landden om 10 uur, dus op de juiste tijd.
Op weg naar bagage ophalen naar toilet gegaan en ook mijn tanden gepoetst. Het was stil bij de carrousel, alleen mijn koffers lagen er op. Even verderop stond nog steeds de grote olifant gemaakt van piepkleine grijze kraaltjes in drie tinten, die op een geraamte van metalen draden zijn bevestigd. Ik heb hem een amarula nootje gegeven uit het mandje dat bij zijn poot staat. Het is reclame voor de Amarula likeur. Ik klop hem ook altijd even op zijn kop. Bij de uitgang gekozen voor “Niets aan te geven.”. Iemand riep: “Mma, mma” en ik dacht als je het tegen mij hebt, kom dan naar mij toe. Dat gebeurde. Of ze in mijn rode koffertje mocht kijken. Ja hoor. Wat zat er in? Onderwijsmaterialen. Was ik een onderwijzeres? Ja. Heeft u ham, salami of honing bij u? Nee. Ik was veilig verklaard en mocht Zuid Afrika in. Een kruier gevonden, of eigenlijk, hij vond mij. Een fles water gekocht, en naar de bushalte gegaan. De kruier had veel te vertellen. Hij had op DA gestemd, want ANC was niets meer. (Hij was niet blank) Had veel klachten, maar hoopte dat alles beter zou worden.
Ik had dus twee plaatsen geboekt voor de bus. En meldde dit bij het inladen van de koffers. Hoefde maar voor 1 plaats te betalen, want de bagage was gratis. Vlak voor de grens kon ik de directrice Nampol nog een sms sturen, om te melden waar ik was. Bij de grens moest ik mijn paspoort aan de conductrice geven, zij ging voor mij stempelen. Terwijl de andere passagiers dat zelf moesten doen, en ook met hun koffers naar een gebouwtje lopen waar ze doorzocht werden. Dit is om illegale handel tussen Zuid Afrika en Botswana tegen te gaan. Iemand klaagde hierover. “Als ik met mijn eigen auto hier kom, wordt die niet doorzocht.” Meteen na het oversteken van de twee grenzen had mijn telefoon geen netwerk bereik meer. Kon Henk dus niet bereiken, maar mocht de telefoon van conductrice gebruiken. Later was er weer netwerk bereik. Bij aankomst stonden de directrice en directeur van Nampol te wachten. Bij aankomst Nampol wat gegeten, helaas geen traditionele thee gehad, het was de verkeerde tijd van het jaar daar voor. Met oordopjes in oren (vanwege de constant blaffende honden) goed geslapen.

30 Aug 2016
Gisteren niet veel gedaan. Vanochtend bleek de kleine koffer 20 kg te wegen en de ander 25 kg. (maximum is 23 kg.) Dus moest er over gepakt worden, nu is de kleine 22 kg en de andere ruim 22.
Dit is het laatse bericht, wordt vervolgd na 13 oktober.

29 Aug 2016
Gisteren heb ik een vrije dag genomen.
De Bosjesmensen in Nata zijn woedend omdat hun pleidooi om één van hen aan te stellen als stamleider was genegeerd. (In dorpjes wonen verschillende stammen. Aan het hoofd staan de senior stamleider, stamleider en de hoofdman. In Nata was de stamleider afgetreden.) De Bosjesmensen hadden half mei 2015 in een brief hierom gevraagd. Het is de gewoonte om de grootste stam van een dorpje als stamleider te kiezen. Bovendien bestond het dorpje oorspronkelijk alleen uit Bosjesmensen, de andere stammen wonen er sinds kort. Het feit dat hun brief niet beantwoord werd, is voor hen een duidelijk teken dat zij, en hun belangen, niet serieus genomen worden. Zij worden dus op hun eigen land aan de kant geschoven. Zie voor het hele artikel op de Engelse pagina.
28 Aug 2016
Gisteren aan pop gewerkt, het breien is klaar. De rest wordt in Botswana gedaan.

27 Aug 2016
Gisteren verder met pop.
De wisselkoers van de Pula bleef sinds donderdagmiddag stijgen. Om 10.09 uur was € 1 = Pula 11.96. Niet te vroeg juichen!
In 1871 was ontbijtkoek ook geliefd om mee naar verre oorden te nemen. Rudolf Kerkhoven nam Deventer koek mee op zijn reis naar Java, maar voor aankomst was het met behulp van zijn mede passagiers al opgegeten. (Uit: Heren van de thee, door Hella S. Haasse.)
26 Aug 2016
Gisteren het poppetje afgebreid. De schoenen, benen en hoofd zijn zwart, de broek en trui rood en het haar van pluizig eigele wo, in plukjes er op gezet. In Botswana zal het afgemaakt worden. Ben begonnen aan een nieuw poppetje, zwarte schoenen, witte benen en hoofd.
In Trouw van gisteren werd naar aanleiding van de komende Brexit onderhandelingen aan twee mensen de vraag gesteld: Wat is nu de belangrijkste vraag voor Europa. Marli Huijer, Denker des Vaderlands,hoogleraar filosofie aan de Erasmus Universiteit vind dat Europa moet gaan investeren in het onderwijs in arme landen. Thierry Baudet, rechtsfilosoof, oprichter van het Forum voor democratie is van mening dat Brexit niet over onderwijs in Afrika gaat. Aan het einde van de discussie kwam er geen eenduidige mening uit. Het moge duidelijk zijn dat SEMK graag ziet dat er geïnvesteerd wordt in het zelfstandig maken van mensen waar ter wereld en dat dit soms wat hulp nodig heeft van mensen/ landen die de moegelijkheden hebben dit te doen.

25 Aug 2016
Gisteren aan pop gewerkt.
Nog wat hartige- en wat fruit koekjes gekocht voor onderweg. Je weet maar nooit waar je strandt. In een boek las ik dat de schrijfster reizen per vliegtuig in de jaren 1920- 1930 leuker vond dan in de jaren 1950, want toen was het saai en voorspelbaar, alle vluchten gingen volgens het tijdschema. In vroegere jaren was het spannend, toen moest er nog wel eens een noodlanding gemaakt worden en zaten ze wel twee dagen in de schaduw van de viegtuigvleugels te wachten op de reserve onderdelen om het vliegtuig te repareren. Dit is mij nu net iets te spannend.
De wisselkoers in Mmegi gaf € 1 = Pula 11.9617. Spannend!! Hoeveel zal ik krijgen voor mijn € ’s volgende week in Botswana! Trouw had gemeld dat de koers van de € de komende weken, en misschien zelfs maanden, omhoog zal gaan. Na mijn kritiek op de Chinezen dat zij de wereld te veel bekijken vanuit hun perspectief, ben ik nu hetzelfde aan het doen. Als ik meer Pula’s krijg, krijgen Botswanen minder €’s. Echter, de extra Pula’s die ik krijg worden besteed aan de Botswanen.

24 Aug 2016
Gisteren verder geaan met het poppetje.
23 Aug 2016
Gisteren begonnen met het breien van een klein poppetje om mee te nemen als les voorbeeld.
De wisselkoers op de X-rates website was vanochtend naar beneden, Pula 11.73, maar ’s avonds weer omhoog naar Pula 11.82.
New Era, Namibische krant, meldde dat China van plan is meer Namibische studenten te sponsoren om in China te studeren. “Er zijn meer dan 40.000 Afrikaanse studenten die in China studeren. En volgens Wu zijn zij de ruggegraat van de ontwikkeling van het Afrikaanse continent. Ook meldde hij dat handel tussen China en Namibië snel aan het uitbreiden is. Chinese investeringen waren aan het einde van 2015 gegroeid tot 4.6 biljoen Amerikaanse dollars, voegde Wu toe. “Wij kunnen een groeiende vraag zien naar mensen die Chinees spreken in Namibië (vraag van wie, de Chinezen of de Namibiërs?) Het is een goed idee dat je gebruik kunt maken van de mogelijkheid om Chinese taallessen die je nu aan je universiteit kunt volgen om je toekomst plannen te realizeren. Ik hoop dat op een dag jullie allemaal vriendschaps ambassadeurs tussen China en Namibië kunnen worden, met je kennis van de Chinese taal” vertelde Wu de studenten.
Toen onze oudste zoon naar de middelbare school ging in de jaren 1980, heb ik hem geadviseerd Chinees te leren. Ik had het gevoel dat met de geboortegolf in dat land men spoedig zou beginnen te zoeken naar plaatsen buiten China om te wonen. Ze begonnen met enorme stukken land buiten China te kopen voor hun voedselproductie. Met onze manier van denken verwacht je dat de Chinezen investeren om Afrika te ontwikkelen. Maar het verslag in New Era lijkt te er op te wijzen dat zij het alleen vanuit hun kant zien en dat zij er op uitzijn om er zelf beter van te worden. Ik twijfel of Afrika beter wordt van China’s investeringen.

22 Aug 2016
Gisteren een paar sokken afgemaakt en verkocht. Dit waren voorlopig de laatste sokken. Wat ik nu ga breien of haken weet ik niet.
Sunday Standard berichtte dat een rapport betreffende de politie helicopter die neerstartte in 2014 naar buiten is gekomen. Het was samengesteld door het ministerie van Transport en Communicaties en openbaarde dat “de bemanning van de helicopter bezig was met anti- stroperij activiteiten zonder de mogelijkheid de kans op oververmoeidheid te voorkomen.” “Met een bemanning die zich “dood had gewerkt”, die ’s nachts er op uitgestuurd was in een onbekend terrein en een piloot die niet in het donker kon vliegen, de slachtoffers werkten “op een vleugel en een gebed” totdat hun geluk op was. Een geheim rapport dat naar de Sunday Standard gelekt was vergeleek de drie politie agenten verongelukten met “een blinde bemanning die het tegen het terrein moest opnemen.” Het rapport bevestigt wat een industrieel expert in 2014 vertelde, dat misschien blind makende duisternis het ongeluk heeft veroorzaakt. Hij had uitgelegd dat in Botswana niet ’s nachts gevlogen kan worden, tenzij men zich aan speciale regels houdt en er straatverlichting is of de volle maan. Eind van citaat.
Een anti stroperij actie ’s nachts? In totale duisternis? Ik betwijfel of jagers ’s nachts jagen, ze kunnen gemakkelijk elkaar raken in plaats van een dier.
De Namibische Krant vermeldde dat het er op lijkt dat de “tegenspartelende kinderen” (in dit artikel ook “De kinderen van de vrijheidstrijd genoemd) steun krijgen van advocaat Dirk Conradie. Nadat Conradie hen een ontruimings bevel had gegeven, nam de groeps leider contact met hem op om het besluit terug te draaien. Conradie ging bij de groep op hun stukje land op visite en vertelde hen dat hij een fonds voor hen zal oprichten. De groep beloofde te zullen gehoorzamen en niet meer te demonstreren. De leider zei dat Conradie hen niet alleen een betere toekomst beloofd had, maar ideeën had gegeven en hen aangemoedigd had om hun eigen baas te worden en een zaakje te beginnen. Einde citaat.
Laten we hopen dat deze benadering tot het probleem echt gaat werken. Het klinkt heel goed.

21 Aug 2016
Gisteren aan sokken gewerkt.
€ 1 gaf gisterochtend Pula 12.04, laten we hopen dat het omhoog blijft gaan, of in ieder geval niet minder wordt.
Mmegi. “Botswanen verwerpen achtertuin tuinieren als “grote grap”. Door Frederick Kebadiretse. Achtertuin tuinieren was opgezet om armoede te bestrijden, maar wordt nu beschreven als een “grote grap”. Kranten arikelen van 2012 en 2015 geven positieve beelden van het project. Als ik het goed begrepen heb was dit opgezet om mensen te stimuleren groente en fruit te telen voor eigen gebruik, het overschot kon verkocht worden voor een inkomen. Briljant idee, dacht ik. Maar nu zijn er mensen die teleurgesteld zijn omdat zij er niet een inkomen uit kunnen halen waar zij van kunnen leven. Sommige zeggen dat zij er de voorkeur aan geven om vee te houden, omdat dit is wat ze gewend zijn te doen. Anderen zijn blij met de groenten die zij voor zichzelf verbouwen, zodat zij minder hoeven te kopen.
20 Aug 2016
Gisteren verder met de sokken.
Verdere voorbereidingen voor de reis gedaan. Bij de apotheek een stapel pillen opgehaald. Mijn schildklier werkt nog steeds te snel. De medicatie is van de oorspronkelijke 125 microgram via 112.5 en 100, naar 75 microgram gegaan. Dat betekent 3 tabletten van 25 per dag, die in een tamelijk grote verpakking zitten. Zal vast niet onopgemerkt blijven bij de controle op de vliegvelden, dus is er door de dokters assistente een begeleidende brief bij gedaan om te voorkomen dat ik als een drugs koerier wordt aangezien.
Ik heb een cd van Jannes gekocht en ben benieuwd of de Nampol studenten de muziek zullen waarderen en of zij hun eigen dans er op gaan maken.
Mmegi 18 augusts 2016. Van de redacteur.
“Onheuse behandeling voor mensen met een beperking. Een nieuwe studie door de Universiteit van Botswana, dat gisteren in Mmegi werd gepubliceerd, openbaart wat veel mensen al wisten, nl dat het waar is dat mensen met een beperking lijden aan duidelijke discriminaties. Sommige discriminaties hebben hun oorsprong in grijze gebieden in de grondwet. Bovendien, de regels die aangenomen zijn om mensen met een beperking te ondersteunen worden slecht of niet uitgevoerd, terwijl gegevens over mensen met een beperking en geld enorm te kort schieten. Ook is de toegang tot openbare gebouwen, openbaar vervoer, onderwijs, gezondheids diensten, werk en politieke deelname is moeilijk of onmogelijk. Er is nu echter bewustzijn voor het recht op ondersteuning van mensen met een beperking ontstaan, bij de mensen met een beperking en het algemene publiek. Stella Young beschrijft het probleem als volgt: “Mijn beperking is niet dat ik in een rolstoel zit, maar dat de buitenwereld niet toegankelijk is.” Einde citaat.

19 Aug 2016
Gisteren aan sokken gewerkt.
Mmegi 16 augustus 2016. Door Innocent Selatlhwa. “Jongeren organisaties waarschuwen politie. The leider van Botswana Nationaal Front Jongeren (BNFYL), Kumoekae Richard, heeft de Botswaanse politie authoriteiten gewaarschudw dat als zij dorgaan met hen lastig te vallen, er voor hen niets anders overblijft dan zich te wreken.” “De BNFYL en Botswana’s Volks Partij Jongeren (BPPYL) namen in het weekeinde deel aan de mars, georganiseerd door de Werklozen Beweging.“ Einde citaat. Zie voor hele artikel op de Engelse pagina.

18 Aug 2016
Gisteren aan sokken gewerkt.
Mmegi 17 augustus 2016. Tefo Peage. “Zij waren van plan om op ons te schieten.”
Bosjesmensen die in het CKGRdie werden gearresteerd voor naar verluidt stroperij door meer dan 10 politie agenten (parkwachters?), beweren dat de politie hen bijna van dichtbij beschoten had, als niet één van de agenten gepleit had voor genade. (De huidige wetgeving zegt dat op stropers geschoten mag worden om te doden. Toevoeging van vertaler.) Eén van de beschuldigden, Dingalelo Nagayapo, vertelde dat hij te paard in een jachtgebied reed waar hij zag dat zijn vrienden in de handen van politie waren. “Zij informeerden mij dat mijn vrienden gearresteerd waren omdat zij in het bezit waren van vlees, huiden en staarten. Onmiddellijk stelde één van hen voor ze dood te schieten, maar een ander pleitte er voor dit niet te doen omdat het niet kon. We hadden ons overgegeven en waren niet weggerend. Daarna hoorden wij een helicopter naar ons toekomen. Later realizeerden wij ons dat ze mensen achterna zaten, vanwge hun vlieg bewegingen en weer later hoorden we een enorme klap. Enkele van de politieagenten gingen onmiddelijk per auto naar de plek van het ongeluk.” Einde citaat.
De politie ontkend nog steeds dat zij ooit op mensen vanuit helicopters hebben geschoten.
In een andere confrontatie tussen de Bosjesmensen en de politie werden drie mensen gearresteerd, waaronder de zoon van Roy Sesana, de leider van de Bosjesmensen in het CKGR. Zie verslag van 17 augustus.
Het is onbegrijpelijk dat er mensen zijn die zo weinig respect hebben voor hun medemensen dat zij hen in koele bloede willen doodschieten, terwijl er totaal geen gevaar voor hun eigen leven is, of voor dat van anderen.

17 Aug 2016
Gisteren een stokje sok gebreid.
Mmegi 15 augustus 2016. Door Tefo Phaege. “Sesana in strijd met de regering.
De zoon van de vermaarde Bosjesmensen activist, Roy Sesane, was deelnemer van de groep van drie Bosjesmensen die kort geleden in het CKGR werden gearresteerd met als ten laste legging jagen in een beschermd gebied.”
(Dit laatste is wat vreemd. Zoals al eerder hier vermeld, het CKGR was opgericht om de Bosjesmensen en hun leefwijze, en de dieren waar zij afhaneklijk van zijn voor voedsel, te beschermen tegen stropers, de Bosjesmensen mochten wel jagen. Het Hoge Gerechtshof heeft omstreeks 2006 uitgesproken dat zij nog steeds voor eigen voedsel mogen jagen.)
“Sesana bevestigde de arrestatie van zijn zoon. “Het is waar dat mijn zoon Tshoganetso bij de groep gearrestterde mensen was.Ik heb hem in de gevangenis bezocht om ik antwoorden te krijgen op vragen mbt tot zijn arrestatie.” Meer wilde hij niet zeggen, omdat er een advocaat ingehuurd is om namens de drie arrestanten een rechtszaak te starten.
Het gemeenteraadslid voor het CKGR, Bashi Thiite, verweet de regering dat zij de Bosjesmensen uithongeren en hen dwingen criminele activiteiten te begaan. “De lang verwachtte projecten van de drie ministers om diensten in het CKGR te herstellen (mobiele kliniek, water, voedselpakketten) moet nog steeds uitgevoerd worden. We leven nog steeds in armoede en al deze zogenaamde criminele activiteiten moeten verbonden worden aan onze strijd om uit de armoede te komen.”
Einde citaat.
Zie voor het hele artikel op de Engelse pagina.
16 Aug 2016
Gisteren aan sokken gewerkt.
Mmegi meldde dat President Ian Khama en Parlementsleden 3% loonsverhoging krijgern als de wet voor de salarissen van 2016 aangenomen wordt. (Eerder waren er meldingen dat dit 35% zou zijn.) Deze wets behandeling is gekenmerkt als urgent. De ambtenaren hadden ook
3 % salarisverhoging gevraagd, de uitkomst is afhankelijk van een rechtszaak tussen de vakbonden en de werkgevers. Ook voor de ministers, parlements juristen en speciale ambtenaren is 3% verhoging aangevraagd. De uitbetaling zal terug gaan tot 1 april 2016. Als de 3% verhoging doorgaat, krijgt de President Pula 56.000, exclusief toelagen, extra per maand. De vice-president krijgt Pula 43.000 per maand, de parlements vergaderings voorzitter en ministers Pula 37.737 per maand. De leider van de oppositie en de assisent van de parlements vergaderings voorzitter Pula 31.812.Momenteel is € 1 gelijk aan Pula 11,6.
Zie voor het gehele artikel op de Englese pagina.
Mmegi meldde ook: “Politie optreden tegen demonstrerende werkloze jongeren was een goede zaak, maar op de verkeerde manier uitgevoerd.” Het zeer lange artikel komt er op neer dat de politie de jongeren verwijt geen aanvraag te hebben gedaan, maar ook, dat zij niet afgewacht hebben tot de politie klaar was met het onderzoeken of er op dat tijdstip en op die plek gedemonstreerd kon worden. Zie voor het gehele artikel op de Engelse pagina.
Ik denk dat al dit vermeden had kunnen worden als de politie de demonstranten had laten weten dat hun aanvraag ontvangen was en binnen welke tijd zij een antwoord konden verwachten. De demonstranten hadden de politie kunnen vragen of hun aanvraag was ontvangen. Zo ja, wanneer het antwoord zou komen. Het is duidelijk dat er of geen regels mbt tot dit soort procedures zijn, of dat ze niet goed bekend zijn bij de mensen. Tijd voor wetgevers hier meer helderheid over te geven.

15 Aug 2016
Gisteren een paar naalden aan de sokken gebreid.

14 Aug 2016
Gisteren verder gegaan met de sokken.
Survival International stuurde een bericht over een schokkende gebeurtenis. Mmegi reagererde hier op met een behoorlijk scherp artikel, waarin de politie het bericht van SI ten stelligste ontkende.
Allereerst meldde Mmegi op 1 augustus dat in de avond van 30 juli er weer een politie helicopter neergestort was, waarbij 6 politie agenten gewond raakten en naar het ziekenhuis waren gebracht. De zes politie agenten waren die ochten vertrokken vanuit Gaborone voor een routine anti stroperij actie boven het CKGR.
11 Augustus ontving ik de email van Survival International. `Botswana: Helicopter stort neer na op Bosjesmensen geschoten te hebben. Een groep Bosjesmensen die voor eten voor hun gezinnen op antilopen aan het jagen waren, zijn door een politie helicopter beschoten. Deze stortte later neer waarbij zes politie agenten gewond raakten. Negen Bosjesmensen werden gearresteerd, en terwijl in hechtenis werden zij ontkleed en geslagen. Het recht van de Bosjesmensen om op hun geboortegrond te wonen en te jagen voor voedsel is door het Hoge Gerechtshof in Botswana erkend.Ondanks dit blijft de regering hen kenmerken als `stropers´` en gebruikt nu geavanceerde militaire uitrustingen om hen en hun manier van leven te achtervolgen.`
Omdat ik in Mmegi hierover niets gelezen had, heb ik Mmegi gevraagd mij te informeren of dit waar was. De volgende dag stond er een artikel in Mmegi waarin ten stelligste door de politie werd ontkend dat dit gebeurd was.
Mmegi 12 augustus.
Politie verwerpt beschuldiging Survival International.
De Botswana Politie Dienst wil reageren op beschuldigingen gemaakt door Survival International in een persbericht van 11 augustus 2016. Botswana: Helicopter stort neer na op Bosjesmensen geschoten te hebben. Voor de goede orde willen wij bevestigen dat de beschuldiging dat mensen vanuit een politie helicopter waren beschoten zonder enige fundaring is. In feite is er nooit een geval geweest waarin de Botswaanse politie op mensen vanuit een helicopter heeft geschoten, nog in het CKGR, of ergens anders. Wij gebruiken deze gelegenheid om een andere beschuldiging af te doen als ongegrond, nl dat negen Bosjesmensen ontkleed en geslagen zijn in de politie cel.
Bovendien vinden wij het bijzonder ongelukkig dat Survival International het trieste helicopter ongeluk gebruikt heeft om hun valse en kwaadaardige propaganda te verspreiden.
Ten slotte willen wij het publiek hier in Botswana en elders geruststellen dat de Botswaanse Politie Dienst een wet uitvoerende dienst is met de reputatie van het ophouden van de rechten van de mens.`
Tja, wat moet je van dit alles maken. Het met een zweep slaan op demonstrerende werkloze jongeren past niet bij de rechten van de mens. Ik twijfel echter aan de berichtgeving van beide partijen.
Zie voor meer informatie op de website van Survival International en op de SEMK Engelse pagina.
Wat betreft het jagen in het CKGR door de Bosjesmensen. Het Hoge Gerechtshof heeft dus inderdaad uitgesproken dat de Bosjesmensen mogen jagen voor voedsel voor hun gezin. Maar President Ian Khama heeft later een jacht verbod uitgeroepen voor iedereen, in heel Botswana, behalve voor luxe jachtsafari´s en op privé terreinen. Hiermee gaat hij wat de Bosjesmensen betreft over de uitspraak van de hoge Rechter heen. De Botswaanse Politie Dienst mag dan een wet uitvoerende dienst zijn met de reputatie van het ophouden van de rechten van de mens, President Ian Khama is dit dus duidelijk niet.

13 Aug 2016
Gisteren een paar sokken afgemaakt en verkocht. Met een nieuw paar begonnen.

12 Aug 2016
Gisteren niet gebreid.
Vervolg op San, oftewel Bosjesmensen, ruilen grasland voor alcohol.Vanwege de droogte in Namibië zijn er veetelers die geen gras meer hebben voor hun vee. Een groep is illegaal het omheinde gebied van de Bosjesmensen in gegaan en hebben hen alcohol aangeboden in ruil voor het laten grazen van hun op het land. De regering is erg boos hier over, want een aanvraag voor het gebruik van het land door buitenstaanders had eerst gedaan moeten worden. Bij toestemming had een beloning wel gegeven mogen worden, maar die mocht zeker niet bestaan uit alcohol.
Mmegi meldde: De met zweep geslagen werkzoekenden zweren weer te zullen gaan demonstreren, omdat zij geïnformeerd zijn dat hun demonstratie niet illegaal was Jl dinsdag verwachtte de politie dat zij weer bij het parlements gebouw zouden terug komen, maar dat deden zij niet, om de politie te laten weten hoe het voelt om ergens alleen maar te staan en niets te doen te hebben, zoals zij dat doen als werkloos zijnde. Zij zullen terug komen als het het minst verwacht wordt en zullen ook andere vormen van protest organiseren. Er was op 22 juli een vergunning aangevraagd om te demonstreren, maar tot op heden heeft de politie nog niet gereageerd.
De regering heeft de leden van de oppositie partijen beschuldigd dat zij openbare wanorde hebben veroorzaakt door de jongeren steun te verlenen. Deze claim werd door de woordvoerder van de jongeren weerlegd. “Wij waarderen dat zij (leden van de oppositie partijen) kwamen om solidariteit te betuigen, de leden van de regerende partij hadden de zelfde mogelijkheid maar kozen er voor om ons de rug toe te keren. Als het niet voor de politici was geweest, hadden we ons geen advocaten kunnen veroorloven om ons te bevrijden.”
Zie voor het gehele artikel op de Engelse pagina.
11 Aug 2016
Gisteren aan sokken gebreid.
In de Volkskrant van 9 augustus stond: “Diamant heeft langste tijd gehad. Mensen willen niet meer pronken met diamanten. Vooral voor Botswana breken daarom zware tijden aan. Het land verdiende de laatste 50 jaar veel geld aan de diamantwinning.” Einde citaat.
Opmerkelijk is dit niet, de kunststof diamant is al enige tijd in de omloop en zij zijn een goed alternatief voor “bloed diamanten.” Maar waar is al dat geld gebeleven dat Botswana verdiend zou hebben?
Verder stond er in het artikel: “Ondertussen beseft de Botswaanse regering dat het zinloos is af te wachten in de hoop dat de vraag naar diamanten weer zal stijgen. President Ian Khama kondigde een half jaar geleden aan dat de enorme spaarpot voor bouwprojecten (diamant mijnbouw?) zal worden aangesproken om werkgelegenheid te scheppen voor de ontslagen die in de diamantsector voor de deur staan. “ Einde citaat.
Kennelijk worden de reeds werklozen niet betrokken in dit project.Zie woensdag 11 augustus 2016.

10 Aug 2016
Gisteren aan sokken gewerkt. In Namibië alswel in Botswana had de politie problemen met demonstrerende werkloze jongeren. De krant New Era, Namibia, meldt op 9 August 2016: “Politie in strijd met onhandelbare tegenspartelende kinderen.” Door Fifi Rhodes en Selma Ikela. “De zogenaamde tegenspartelende kinderen en leden van de oproerpolitie waren gisteren betrokken in intensieve gevechten nadat de politie was opgeroepen naar Brakwater, waar de groep gisteren de B1 weg tussen Windhoek en Okahandja had geblokkeerd. De problemen begonnen rond 07.00 uur en ontregelden het verkeer. De groep plaatste stenen, verkeersborden en houten palen en een tent op de weg.” “Plannen om de tegenspartelende kinderen (die ondertussen 30-40 jaar zijn) vanuit heel Namibië te verplaatsen naar Omaheke, waar zij trainingen zullen krijgen. De trainingen hebben als doel hen technische beroepen te leren zoals loodgieter, landbouwer/ veeteler, auto monteur en electriciën. Gedurende hun training krijgen zij gratis maaltijden onderdak en een maandelijkse toelage. Na de trainingen zijn er mogelijkheden om in dienst te komen van regerings bedrijven. Na deze uitleg aan de tegenspartelende kinderen weigerden de meesten van hen dit te accepteren. Zij wilden dat de regering hen meteen een baan aanbood. Einde citaat. Zie voor het gehele article, en een later article hier over, op de Engelse pagina. De Botswaanse Mmegi schreef op 9 augustus: “Oproer politie slaat demonstratie van werk zoekenden neer met zweep. Tientallen werkloze jongeren die gistermiddag voor het Parliament met borden stonden te demonstreren om de wetgever om hulp te vragen, kregen meer dan zij om vroegen toen de politie zwepen op hen neer liet komen. Hierbij raakten verschillende van hen gewond.” Zie voor het gehele artikel op de Engelse pagina. Een ander opvallend artikel in New Era is: “San ruilen grasland voor alcohol.” Het gehele artikel staat op de Engelse pagina.
9 Aug 2016
Gisteren weer aan sokken gewerkt.
Er is een kastje verkocht en 8 vingermuizen. Met de koopster, een ex onderwijzeres, een interessant gesprek gehad over kleuteronderwijs, waar ik wat van heb geleerd.
SEMK Botswana is opgericht om de Bosjesmensen in het CKGR te ondersteunen. Het is al een tijd onmogelijk om rechtstreeks contact te hebben met de mensen in het CKGR over hun situatie. De contactpersoon beantwoord mijn emails meestal niet, soms beloofd hij iets uit te zoeken en reageert verder niet. Het was onze bedoeling mensen buiten de CKGR te ondersteunen zodra hulp in het CKGR niet meer nodig zou zijn. Wij zijn tot de conclusie gekomen dat die tijd nu aangebroken is. We kunnen wel eindeloos wachten op hulpvragen vanuit het CKGR, maar daar heeft niemand iets aan. Hoe deze nieuwe hulpverlening gegeven zou kunnen worden zal ik tijdens het bezoek in september uitzoeken.

8 Aug 2016
Gisteren aan sokken gewerkt.
Ik heb een nieuw onderzoeksrapport ontvangen. Het bevat belangrijke informatie, maar voor een leek zoals ik is het moeilijk samen te vatten. Het is in ieder gval nuttig als naslagwerk.
Gelezen in Mmegi:
“Botswana’s internet gebruik gaat omhoog.
Mobiel internet gebruik in Botswana dringt meer door omdat meer mensen in het bezit kunnen komen van mobile middelen. Statistics Botswana heeft hier naar een onderzoek gedaan. Het meest gebruikelijke middel om toegang tot internet te krijgen is een mobiele telefoon. Internet wordt door 78.4 % gebruikt om deel te nemen in sociale netwerken.” Einde citaat.
Zie voor het gehele artikel op de Engelse pagina.
Dit is goed nieuws. Bij Nampol wil ik de studenten stimuleren om gebruik te maken van internet voor de lessen. Ik maakte mij zorgen dat maar weinigen van hen toegang hebben tot internet op hun telefoon. Misschien hebben zij geen geld voor een abonnement. Dus lijkt er geen probleem te zijn.
7 Aug 2016
Gisteren aan sokken gewerkt. De pijn in de duim is bijna verdwenen en het breien gaat weer normaal.
Ik ben nog steeds vruchtenpitten aan het verzamelen (appel, peer, mandarijn, druif, kers) om mee te nemen naar Botswana, om te zien of er bomen van willen groeien.
6 Aug 2016
Gisteren een vrije dag genomen.
De wisselkoers voor de Pula gaat nog steeds omlaag. Gisteren om 13.47 UTC (ongeveer gelijk aan Greenwich Mean Time, dus in Nederland 15.47 volgens mij) was € 1 gelijk aan Pula 11.635266. Dat was een paar maanden geleden Pula 12.9. Het zou goed geweest zijn om het lesgeld voor 2017 voor Marica nu over te maken. Maar wij hebben niet het hele bedrag en een sponsor in Botswana is nog niet gevonden.
5 Aug 2016
Gisteren een stukje sok gebreid.
4 Aug 2016
Gisteren de sokken afgemaakt, verkocht en aan een nieuw paar begonnen.
Vorige week kwam ik met de trein langs Schiphol en keek voor alle zekerheid of er bagage karretjes op de perronnen stonden. Geen één te zien. Dus is plan B opgesteld. De rode koffer (8 kg) is met een riem omgebouwd tot rugzak. De rugzak gaat op de zwarte koffer en het hoofdkussentje voor in het vliegtuig wordt in een tasje aan de blauwe koffer vastgemaakt.

3 Aug 2016
Gisteren een paar naalden aan de sokken gebreid.
Mmegi meldde: “Schuif werkloosheid niet in de schoenen van expatriates.”
Veel niet inwoners van Botswana worden momenteel een verblijf- of werkvergunning geweigerd (één keer per jaar moet een nieuwe vergunning aangevraagd worden), in het slechtste geval worden zij gedwongen naar hun land van herkomst terug te keren. Het trieste is dat dit in sommige gevallen mensen betreft die hun leven lang in Botswana hebben gewoond en na de lagere school en de universiteit nu aan hun carriëre zijn begonnen om op verschillende positieve manieren een bijdrage aan de economie te leveren. Vele van hen hebben geen contacten met het land van oorsprong. De reden voor de uitzetting van expatriates is dat dit banen voor Botswanen zou opleveren. De schrijver van het artikel vindt het beschamend dat deze mensen niet gewaardeerd worden voor hun inzet om de Botswaanse economie te stimuleren, en wil dat de mensen gevraagd worden te blijven en ook, dat zij met respect behandeld worden. Een nieuw probleem is dat maatschappijen die in Botswana investeren het moeilijk hebben als zij personeel van hun keuze voor bepaalde strategische posities willen aannemen.
Naar mijn idee is het nadeel van het uitzetten dat veel kennis, ervaring en goede inzet hiermee verloren kan gaan.
Voordelen: Ik heb iemand die terug ging naar het land van oorsprong, nadat zij 27 jaar in Botswana gewoond en gewerkt had, horen zeggen dat er meerdere mensen waren die zoals zij terug gingen, want alle prijzen gingen omhoog in Botswana en zij konden geen geld meer sparen. Buitenlandse investeerders sluizen ook vaak veel van hun winst naar het buitenland. Dit lijkt mij niet goed voor de Botswaanse economie.
Misschien wordt er nu door de Botswaanse regering serieus aan gewerkt om het onderwijs voor alle kinderen op een hoger niveau te tillen. Als er hoogopgeleide mensen met ervaring verdwijnen, zullen er toch Botswanen moeten zijn die deze leegten kunnen opvullen.
Bij mij komt een uitspraak van mijn vader op. Als ik mijn baan opgezegd had voordat ik een nieuwe had gevonden zei hij: “Gooi geen oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt.” Dat geldt natuurlijk ook voor het wegsturen van goede werknemers, zonder eerst voor vervangers te zorgen.
Zie voor het gehele artikel op de Engelse pagina.
2 Aug 2016
Gisteren even aan sokken gebreid.
1 Aug 2016
Gisteren een vrije dag genomen.
Geschiedenis
2015
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2016
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2017
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2018
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2019
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2020
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2021
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2022
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
Cookie vrij - Deze website gebruikt geen cookies