Nederlands English

30 Nov 2016
Na een heleboel kritiek te hebben gekregen over het vervoeren van studenten in open vrachtwagens, lijkt de regering nu een nieuwe manier voor vervoer te hebben gevonden – ezelskarren. Het project begon dit jaar op 4 augustus in één streek, met het iedere dag vervoeren van kinderen naar en van hun school, die op een afstand van 15 km is. De karren zijn op een speciale manier ontworpen en geschikt voor kleine kinderen. Behalve dat, deze kinderen zijn gewend om op ezelskarren te rijden. Er was meer bezorgheid over kinderen die van school afgingen vanwege de lange afstand die gelopen moest worden, vaak zonder te hebben ontbeten. (In Botswana is geen schoolplicht.)

29 Nov 2016
Geen nieuws over gisteren.

28 Nov 2016
Een filmpje van een Bosjesmensen dansgroep dat in 2016 tijdens het jaarlijkse traditionele Dithubaruba Festival te Molepolole is opgenomen, is op de startpagina van de SEMK website geplaatst. Het is een toneelstukje over een leeuwenjacht. Ook foto’s van Xwaa zijn geplaatst. Om nogmaals aandacht te vragen voor zijn leefomstandigheden is er een email met foto’s naar de Maatschappelijk Werk Afdeling gezonden, en ook naar een invloedrijk persoon.

27 Nov 2016
Gisteren zijn we wel druk bezig geweest met verschillende dingen, maar er is niets belangrijks te melden.
26 Nov 2016
Gisteren niets bijzonders gebeurd.
25 Nov 2016
Nampol heeft gisteren laten weten dat zij het een goed idee vinden dat SEMK de studenten in de pauze een snack en een kop thee geeft in het leslokaal.
24 Nov 2016
Er is gisteren niets bijzonders gebeurd
23 Nov 2016
Gisteren het verslag van 4 september op de website gezet.
22 Nov 2016
De lessen op Nampol zijn van 7.30 uur - 9.30 uur, en 10 uur - 13.00 uur. Gedurende de pauze gaan de studenten bij één van de kraampje langs de hoofdweg een snack halen. Misschien is dat de reden dat de meesten niet op tijd terug zijn voor de volgende les. Om dit te voorkomen bedacht ik ze in het klaslokaal een gezonde snack en een kop thee aan te bieden. Dit zou hun concentratie voor de rest van de ochtend kunnen verbeteren. Bovendien heeft dan niemand meer een excuus om te laat te komen. Gisteren heb ik een experiement gedaan met het bakken van pannenkoeken van: overgebleven gekookte rijst, bloem, tarwemeel en havermout, gebakken in olie. Op één heb ik pindakaas gedaan, op de andere kaas. Suiker zou ook kunnen. Boterhammen zou een goed alternatief zijn. Er waren drie pannekoeken over, die worden vandaag opgegeten en dan kunnen we zien of ze niet te droog geworden zijn. Het gaat mij nl niet lukken om voor 7.15 uur 40 of 50 pannenkoeken te bakken, dus moet het de dag van te voren gebeuren. Ik zal de directie van Nampol hier toestemming voor vragen.
21 Nov 2016
Niets te melden over gisteren.

20 Nov 2016
Gisteren is Henk begonnen met het maken van 60 prikstokjes voor de studenten van volgend jaar. Het verslag van 3 september is op de website gezet. Er komt nog een filmpje bij.

19 Nov 2016
Voor de cursus april 2015 had Henk twee prikpennen gemaakt voor de studenten om gaatjes in de borduurkaarten te maken en figuurtjes uit te prikken. Dit waren er te weinig, de studenten moesten te lang op elkaar wachten. Gisteren heeft hij een pen van een rond stokje gemaakt en één van een vierkant stokje. De ronde, zoals hij die vorig jaar had gemaakt, bleek toch het gemakkelijkst in de hand te liggen.
18 Nov 2016
Gisteren aan de nieuwe opdracht voor sokken gebreid. Zo komt er toch nog een beetje geld op de SEMK bank rekening. Er is nog geen bericht gekomen of Xwaa bij de kostschool is aangemeld, of dat hij er al is.
In Nederland ging het er van de week in de Tweede Kamer ruw aan toe. De toon en de woorden van twee Kamerladen die het niet eens waren met elkaar veranderden de Tweede Kamer even in een ouderwetse volksbuurt in een grote stad. Een Kamerlid in het Botswanaanse Parliament is voor de rechter gedaagd, omdat hij afgelopen juli tijdens een vergadering van het Botswaanse parlement met een fles water had gegooid welke tegen de buik van de vice- voorzitter was gekomen. Hij verklaarde dat dit bijkomende schade was want hij had op iemand anders gemikt. Dit disrespect voor de vice- voorzitter zal de sfeer er niet beter op maken. Zou dit ons in Nederland ook te wachten staan? Om een fles water te gebruiken als projectiel in Nederland lijkt me logischer dan dit te doen in Botswana. Wij hebben immers meer dan genoeg water, in Botswana hebben ze een chronisch tekort.
17 Nov 2016
Mmegi meldde in een artikel geschreven door Tefo Pheage dat President Ian Khama Donald Trump nog niet gefeliciteerd had met zijn benoeming als president vande VS. Khama’s prive secretaris, Thlalerwa legde uit: “De internationale gewoonte is dat je iemand feliciteert nadat die geïnstallerd is in zijn/ haar functie. Dus heeft de president geen haast. Trump is als een vrouw die haar bruidschat heeft betaald, maar nog op haar trouwdag wacht.” zei hij. Thlalerwa benadrukte dat Khama geen probleem had met Trump.
16 Nov 2016
Zondag 13 november was het een jaar geleden dat een open vrachtwagen ongeveer 127 studenten vervoerden van het Matsha College, waar zij hun examens hadden gedaan, naar hun woonplaatsen. De vrachtauto kreeg een klapband en kwam ondersteboven op de asfaltweg terecht, waarbij 5 studenten ter plekke overleden en twee bij aankomst in het ziekenhuis overleden waren. Alle studenten werden opgenomen in diverse ziekenhuizen. Jl. zondag brandden de keuken en eetzaal van Matsha College tot de grond toe af, er vielen geen gewonden. Er zijn bronnen die van mening zijn dat de brand een protest gebaar is om de omgekomen studenten te herdenken. Mocht dit zo zijn, dan smeult er nog een brand, nl de onrust onder de studenten. Niet alleen op dit college, maar ook op andere colleges en universiteiten in Botswana is het onrustig om andere redenen Ik hoop dat iemand hier notitie van neemt en acties onderneemt om de rust te laten weerkeren. Lees meer in Engels: http://www.mmegi.bw/index.php?aid=64629&dir=2016/november/15

15 Nov 2016
Gisteren een paar gebreide sokken afgemaakt en verder gegaan met het breien van een kussenovertrek. Heb het verslag van 2 september op onze website geplaatst.
Mijn studenten in Botswana vertelde ik vaak dat op Google bijna alle antwoorden op vragen te vinden waren. Tot dat ik er zelf op ging kijken in Nampol’s computer lab. Ik zocht de website van een hotel. Het duurde enige tijd voor ik het gevonden had, maar toen ik het aanklikte kwam de website van een ander hotel te voorschijn. Na een kwartier heb ik het opgegeven. Maar het schijnt toch mogelijk te zijn om Google in Botswana te gebruiken. Een bericht in een Botswaanse krant vertelde over een zeer enthousiaste gebruiker van Google.
De regering gaat vijf inwoners van Molapo in het CKGR na jaren de opbrengst van hun geconfisceerde geiten betalen. Het paard dat ook geconfisceerd was kon niet betaald worden, omdat het door leeuwen opgegeten was. Lees meer in Engels:
http://www.mmegi.bw/index.php?aid=64567&dir=2016/november/1114 Nov 2016
Gisteren een goedkoop vliegtuigkaartje gevonden en gekocht. Vertrek 9 augustus, terug in Nederland 27 September.
In het VPRO programma “De trek” ging Afrika verslaggever Bram Vermeulen op bezoek bij de Zoeloekoning in Zuid Afrika om hem te vragen of zijn uitspraak dat buitenlanders terug gestuurd moeten worden naar land van herkomst, misschien aanleiding is geweest dat buitenlandse werkzoekenden door hoofdzakelijk Zoeloes vermoord werden? De koning gaf een prachtig wollig antwoord, waarbij je aan het einde niet meer wist wat de vraag was. Nu zijn er waarschijnlijk al vanaf het begin van de mensheid mensen geweest die het moeilijk vonden te accepteren dat mensen jonger dan zijzelf betere ideeën hadden om problemen op te lossen. Terwijl het voor iedereen goed zou zijn als jongeren gestimuleerd worden om de kennis die zij van hun ouderen krijgen te gebruiken om meer kennis op te doen en zo mee te helpen de maatschappij beter leefbaar te maken. Eén manier om beter wetende mensen de mond te snoeren is een strakke cultuur op te bouwen, met rituelen en wetten die als zij overtreden worden een lading hel en verdoemenis over het in overtreding zijnde individu storten, of zelfs over de hele maatschappij. De uitstraling van de Zoeloekoning gaf, ondanks zijn zalvende toon van spreken en mooie woorden, minachting aan voor Bram Vermeulen, omdat die het waagde hem een kritische vraag te stellen. Door niet direct op de vraag te antwoorden, werd het voor Bram onmogelijk gemaakt om een wedervraag te stellen zonder daarbij een discussie uit te lokken. Want een discussie, daar zou de koning zeker niet van gediend geweest zijn. Deze houding heb ik in Botswana, zei het in mindere mate, ook ondervonden.
In Trouw van vandaag werd in de tv recensie kolom “Bas & Bos kijken tv” op “De trek” gereageerd met: “De trek” laat zien dat migratie in Afrika zo vanzelfsprekend is als de vogeltrek.” Daar op heb ik een ingezonden brief gestuurd. “ Au! Deze opmerking doet pijn. Als een vogel migreert doet hij dat samen met zijn gezin, familie, vrienden, kennissen, buren. Naar een plek die hij kent en waar hij veilig is. Een mens die noodgedwongen migreert, laat meestal gezin, familie, vrienden enz. achter, en komt terecht op een onbekende, misschien gevaarlijke plek, zonder garantie werk en onderdak te kunnen vinden. Er is dus een groot, pijnlijk verschil.”

13 Nov 2016
Gisteren niets bijzonders gebeurd.

12 Nov 2016
De eerste aflevering van een serie artikelen over waar het hoger onderwijs in Botswana aan zou moeten voldoen is gepubliceerd in de Sunday Standard. Deze publicatie zou kunnen betekenen, dat niet alle colleges en universiteiten voldoen aan de gestelde eisen. Het lijkt mij vreemd dat dit niet het geval is, want de eisen zijn niets te hoog. Ik had verwacht dat de regering hier een betere controle op zou hebben.

11 Nov 2016
Gisteren verschillende emails verstuurd en ontvangen, waarin adviezen gegeven hoe problemen op te lossen. De problemen zijn waarschijnlijk gebaseerd op misverstanden.
10 Nov 2016
Mmegi journalist Goitsemodimo Kaelo meldde dat de minister voor hoger onderwijs, Dr. Alfred Madigele, jl donderdag zich genoodzaakt zag zich met de demonstraties op het Oodi College te bemoeien om de toestand daar te kalmeren. De studenten hadden hun protesten opgevoerd en werden geweldadig, hoewel er geen meldingen waren van gewonden. Nadat Madigele naar de studentens had geluisterd, kwam hij tot de conclusie dat het een interne zaak was. Hij kon wel vertellen dat het fonds waar de financiële steun voor technische colleges uit betaald wordt, uitgeput is.Het fonds is niet wettelijk verplicht de studenten na maart 2016 te betalen. (Sinds januari 2016 was hun maandelijks toelage van Pula 300 (€ 26) niet uitbetaald. De eerste demonstratie scheen enigszins geholpen te hebben, ze hadden de toezegging gekregen dat ze voor de maanden januari t/m maart hun geld krijgen. Dat is kennelijk niet gebeurd.)
9 Nov 2016
Heb gisteren een vrije dag genomen.

8 Nov 2016
Er is niets te schrijven over gisteren.
7 Nov 2016
Al eerder heb ik geschreven over de nu ongeveer 13 jaar oude jongen die epileptische aanvallen heeft. Hij is door zijn moeder achter gelaten op een boerderij bij zijn oom en tante die daar als arbeiders werken. Toen ik hem in 2011 voor het eerst ontmoette was het een vrolijke, vlotte jongen. Hij ging niet naar school. In 2013 ging hij wel naar school. Ik vernam dat hij epilepsie had. Met het medicijn dat het regerings ziekenhuis had voorgeschreven, werden zijn aanvallen niet minder. Een privé dokter vertelde dat dit medicijn niet voor epilepsie bedoeld was en schreef een ander voor. Veel beter werd het niet, omdat het medicijn om aanvallen onder controle te krijgen samen met voedsel ingenomen moet worden en dat was er vaak niet. De jongen krijgt maandelijks een voedselpakket van de regering, maar zelf kreeg hij hier niet veel van. De Bosjesmensen traditie is om alles wat ze hebben met elkaar te delen, dus was zijn pakket snel opgegeten. Ook het salaris van zijn oom en tante was snel op. Familieleden wisten wanneer de uitbetaaldag was en kwamen dan op visite, om met volle plastic zakken te vertrekken. Niemand schijnt in de gaten te hebben dat deze jongen iedere dag eten moet hebben bij zijn medicijnen om niet een aanval te krijgen. Ondertussen had de school hem naar huis gestuurd, want zij wisten niet wat te doen als hij een aanval had.
In april 2015 heb ik samen met een Botswaanse vrouw het maatschappelijk werk hierover ingelicht. Toen er niets gebeurde heb ik SOS kinderdorpen in Botswana gevraagd om hem in een dorp op te nemen. Deze email werd doorgestuurd naar het maatschappelijk werk, die meldde op zoek te gaan naar de moeder van de jongen. Niets meer gehoord.
Op 4 oktober 2016 heb ik hem bezocht op de boerderij. Hij had een grote brandwond op zijn pols die met een dikke, zwarte korst bedekt was, er was een brandwond op zijn grote teen en zijkant van de voet en hij had een groot lidteken onder zijn neus door een val op een betonnen vloer. Hij sliep in de openlucht, afgeschermd door drie met kleden bedekte schermen, op en onder een vieze deken. Zijn kleren waren vies en kapot.
De Botswaanse vrouw had eerder al voorgesteld om hem op een regerings kostschool te plaatsen. Samen hebben wij een bezoek gebracht aan het hoofd van een kostschool om te vragen of er plek voor hem was. Die was er. Daarna heeft de vrouw contact opgenomen met maatschappelijk werk en het verzoek gedaan dat hij op de school werd ingeschreven.
Nu denk je dat hiermee de zaak is afgedaan. Maar nee, nu kan er tegenwerking verwacht worden van familieleden van de jongen. In een eerder geval zoals dit, was het de familie, die nooit iets voor hun familielid hadden gedaan, die de hulpverlener beschuldigde dat zij profiteerden van het kind waar zij hulp aan gaven. Er moet dus iets vast gelegd worden om te voorkomen dat de familieleden van deze jongen dit ook gaan doen. Hier wordt ik heel moedeloos van. Het staat trouwens niet op zichzelf. Zodra mensen weten dat wij hulp geven, staan ze te dringen om die ook te krijgen. Hierbij zijn mensen die het helemaal niet slecht hebben, maar zich toch niet generen om voor in de rij te gaan staan.
Eergisteren heb ik het maatschappelijk werk een email gestuurd met de mededeling dat als de jongen op 5 december nog niet op een veilige plek is ondergebracht, wij de zaak bij de rechter zullen leggen.
Ondernemers in Francistown, Botswana, meldden dat de regering hen vaak laat betaald voor de diensten die zij hebben verleend, wat hun financiën en groei van hun handels mogelijkheden beperkt. Alle slechte berichten bij elkaar genomen, kun je zeggen dat er donkere wolken boven Botswana hangen. Waar iedereen blij van zou worden, als het regenwolken waren. Een paar dagen geleden was de temperatuur in het zuid oosten 44 C en geen regen, maar er is nu een beetje regen voorspeld voor de komende 14 dagen.

6 Nov 2016
Gisteren stond in Mmegi het artikel: Afrika weer mooi maken. Door Bame Piet.
Afrika is voor veel te lange tijd vruchtbare grond geweest voor dictators, anarchisten en krijgsheren. Dat is, tot 2003 toen de meeste landen tekenden voor het instellen van het Internationale Strafhof (ICC). De aanwezigheid van het ICC heeft de levens van de dictators, anarchisten en krijgsheren ongemakkelijk gemaakt. Door terugtrekking van het ICC door Zuid Afrika en anderen, brengen dezen het Afrikanse continent terug naar de donkere tijden van anarchy, chaos, en gebrek aan verantwoordelijkheid.
In het artikel wordt de situatie van verschillende landen beschreven.
http://www.mmegi.bw/index.php?aid=64379&dir=2016/november/04
5 Nov 2016
Gisteren de tekeningen die de kinderen van groep 3 in een Botswana school hadden gemaakt voor de kinderen van de kleuterklas in ons dorp naar de school gebracht. En ze een liedje geleerd dat daar op scholen wordt gezongen, in het Engels. Dit hadden mijn studenten mij geleerd.
Ik heb het verslag van 1 september op de website gezet. Ik wil zo snel mogelijk het hele verslag van de reis augustus/ september er op zetten, maar er gebeuren nu dingen die ook vermeld moeten worden. Ook besteed ik tijd aan het contact houden met mensen in Botswana.
De Universiteit van Botswana zal naar verwachting in december hun financiële reserves hebben opgebruikt. De studenten hebben reeds gewaarschuwd dat als het schoolgeld omhoog gaat zij in navolging van Zuid Afrikaanse studenten zullen gaan staken.
Bij een beroepsleiding school hebben studenten gedemonstreert omdat ze sinds januari 2016 hun maandelijks toelage van Pula 300 (€ 26) niet uitbetaald gekregen hebben. Dit heeft enigszins geholpen, ze hebben de toezegging gekregen dat ze voor de maanden januari t/m maart hun geld krijgen.
4 Nov 2016
Gisteren een vrije dag genomen.

3 Nov 2016
Gisteren was er bericht dat de regering begonnen is met waterputten te slaan in het CKGR. Ook zijn er, waarschijnlijk tijdelijke, mobiele gezondheidsklinieken naar toe gebracht.


2 Nov 2016
Ben druk geweest met het schrijven van een aantal emails over verschillende onderwerpen.

1 Nov 2016
Gisteren het verslag van 31 augustus op de website gezet.
Geschiedenis
2015
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2016
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2017
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2018
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2019
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2020
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2021
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2022
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
Cookie vrij - Deze website gebruikt geen cookies