Nederlands English

31 Mar 2016
Gisteren 1 eiwarmer en 1 kippetje gebreid.
30 Mar 2016
Gisteren 1 eiwarmer en 2 kippetjes gebreid.
De spotprent van de Sunday Standard Botswana beeld een man af wiens keel omvat werd door een grote hand. De man vraagt: “Is de strijd tegen corruptie tegenwoordig een misdaad?” Antwoord: “Het ligt er aan wie de corruptie pleegt.” Het is een vraag en een antwoord dat momenteel over de hele wereld gebruikt kan worden.
In Mmegi las ik dat er half februari flink wat regen gevallen is ten zuiden van Gaborone. Door de Taung rivier stroomde water naar het Gaborone water reservoir, maar doordat er onderweg veel water in privé waterreservoirs verdween, kwam er niets in het Gaborone reservoir terecht. De krant heeft van horen zeggen dat deze reservoirs op prive boerderijen liggen en worden gebruikt voor recreatie doeleinden. De minister van water bevoorrading bevestigd dat er 100 kleine dammen langs de rivier zijn. Mmegi is van mening dat in tijden van droogte (dit is sinds 20 jaar) het belang van watervoorziening voor duizenden huishoudens in Gaborone groter is dan de recreatie voorzieningen op boerderijen. De krant vraagt de minister deze dammen te vernietigen totdat de droogte voorbij is. Dit in plaats van dure waterleidingen aan te leggen vanaf Lesotho (Zuid Afrika). Het is geschat dat de 100 dammen gezamenlijk genoeg water kunnen opvangen om inwoners van Gaborone voor 4 – 5 maanden van water te voorzien, en geeft tevens het advies dat iedereen voor zichezlf regenwater gaat opvangen en bewaren voor droge tijden. Op maandagnacht, 28 maart, is er gelukkig 112 mm regen gevallen in het zuidelijke deel van Botswana, het was 4 jaar geleden dat er zoveel viel. Hierdoor vulde het Gaborone reservoir tot 4 %. Het heeft de hoop gegeven dat er nu genoeg water voorraad is om tot het volgende regenseizoen (half november) op te overleven.
Zie voor het originele artikel op de Engelse pagina.
29 Mar 2016
Gisteren 5 eiwarmers en 1 kippetje gebreid.
Dit verslag begint saai te worden. Vanwege andere bezigheden is er niet genoeg tijd om meer te schrijven. Excuus hiervoor.
28 Mar 2016
Gisteren 5 eiwarmers gebreid.
Het is al weer enige tijd droog geweest in Molepolole en Ghanzi en blijft dat tot 7 april. Zou je er niet jaloers van worden! In Molepolole wordt voor 7 april 1mm, 8 april 4 mm, 9 april 1,5 mm en 10 april 1,5 mm voorspeld. In Ghanzi voor 7 april 0,8 mm, 8 april 2,5 mm, 9 april 4 mm en 10 april 4,5 mm.
27 Mar 2016
Gisteren 3 eiwarmers gebreid en lees nog steeds iedere dag een stuk van een onderzoeks rapport.
26 Mar 2016
Gisteren 5 eiwarmers gebreid.
25 Mar 2016
Gisteren 3 eiwarmers gebreid.
24 Mar 2016
Gisteren 3 eiwarmers gebreid en 2 eiwarmers verkocht.
Vandaag vind ik mijn wens om onderzoek te doen naar de rol van de wapenhandel bij bom aanslagen en oorlogen wat onrealistisch. Ten eerste om dat deze bommen niet in fabrieken worden gemaakt, je kunt je hoogstens afvragen hoe men aan zulke grote hoeveelheden van de benodigde materialen komt. Ten tweede, lijkt mij het vinden van bewijs voor het aanmoedigen van oorlogen bijna onmogelijk. Dit doet me denken aan een Afrikaanse legende, waarin het bewijs voor het aanzetten van krijgers tot oorlogsdaden heel duidelijk was. Het opperhoofd maakte een viesgroen uitziende en afschuwelijk ruikende en smakende drank. Alle krijgers moesten bij haar langs lopen en kregen van haar een lepel vol hier van. Het brandde in hun keel en maag en binnen de kortse tijd zaten alle krijgers in de bosjes om hun maag en darmen te legen. Daarna was het enige wat ze wilden doen de vijand doden. Wat ze ook deden. Het volgende verhaal gaat over een jonge man die te bang was om krijger te zijn. De actie die zijn “vrienden” ondernamen om hem van zijn angst af te helpen. zette aan tot geweld, al was dit niet de opzet er van. Zijn “vrienden” plaagden hem voortdurend met zijn angst.Op een keer hingen ze hem onderste boven en gebonden aan zijn voeten boven het kampvuur. Nadat hij hier van los was gekomen, greep hij een groot mes, rende de struiken in en vermoordde alle krijgers die hij daar achter op een open plek vond. Toen hij zich realiseerde wat hij had gedaan, viel hij flauw. Zijn “vrienden” waren bijzonder trots op hem, want het bleken vijandige krijgers te zijn die zich daar verscholen hadden om hen aan te vallen. Ze sleepten de “dappere” krijger mee naar het opperhoofd die hem prees voor zijn moed. Toen hij zag dat hij voor het opperhoofd stond, viel hij weer flauw. (Uit: Indaba, my children, door Credo Mutwa.) Misschien is de dader in Brussel die zijn bom niet tot ontploffing liet komen ook wel een bange krijger. Hierdoor heeft hij echter veel mensen van de tegenpartij gered. Of misschien dacht hij: Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Hij wordt nu van twee kanten achtervolgd en als IS aanhangers hem te pakken krijgen zal hij waarschijnlijk vermoord worden. Misschien moet hij een lintje krijgen.
23 Mar 2016
Gisteren 3 eiwarmers gebreid. Ondanks dat de mensheid zich behoorlijk ontwikkeld heeft sinds het ontstaan van de mens, en in staat is om steeds meer uitvindingen te doen om het leven gemakkelijker en prettiger te maken, lukt het nog niet om genocide uit te bannen. Want daar lijken de bom aanslagen die gisteren in Brussel werden gepleegd, en eerder in veel andere steden, toch wel op. Een duidelijke uitspraak om hier nu eens en voor altijd mee op te houden is nodig. De uitspraak op zich zal geen verandering brengen als de mentalitiet van de aanslagplegers niet verandert. Het is al een hele verbetering dat de VN de Genocide Conventie heeft ingesteld, maar zolang deze niet in iedere cultuur worden opgenomen, is het dweilen met de kraan open. Men kan zich ook afvragen in hoeverre de wapenhandel invloed heeft om bom aanslagen en oorlogen in stand te houden en aan te wakkeren. De tijd is gekomen dat onderzoek hier naar gedaan wordt en de feiten in het openbaar getoond worden.
22 Mar 2016
Gisteren 2 kippetjes en 4 eiwarmers (kippetjes) gebreid.
21 Mar 2016
Gisteren 4 oranje kippetjes gebreid.
20 Mar 2016
Gisterochtend om 8 uur bij de winkel aangekomen. De kippetjes wat naar rechts opgeschoven en links achter een “heuveltje” van gehaakte pannenlappen gemaakt, waarop enkele muisjes naar beneden “skieden”. Ook wat oorbellen uit Botswana neergelegd. Een paar muisjes waren een paar aan het bekijken. “Zouden die ons passen? Zullen we ze kopen?” Weer veel mensen die blij werden van het schouwspel, weer leuke, interesssante en grappige gesprekken gehad met kennisen en vreemden. Aan das gewerkt, maar door gebrek aan concentratie heb ik meer moeten uit halen dan dat de das langer is geworden. Er waren verschillende mensen die naar eiwarmers vroegen, 1 keer werd naar een uiltje gevraagd en 1 keer naar een bijtje. Inspiratie genoeg dus, voor nieuwe ontwerpen. Om 18.30 uur begonnen met opruimen, en om 19.30 uur vertrokken. 15 kippetjes, 13 muizen, 1 gehaakt tafelkleedje en 1 paar pannenlappen verkocht, totaal € 76,25. In de collectebus zat 1 statiegeld bon (door onszelf er in gestopt) van € 0,75, zodat het totaal van 2 dagen op € 193 kwam. Hier zijn we heel blij mee.
19 Mar 2016
Arriveerde gisterochtend om 8 uur bij de Jumbo Beilen en was tot 10.15 uur bezig de muizen en kippetjes uit te zetten. In het midden van de tafel stonden de groene kippetjes om een hoopje door hen gelegde (chocolade paas-) eitjes, met daarop een “gouden” kippetje die de eitjes aan het uitbroeden was. Rechts vooraan op de tafel lag een (gehaakt) bloemblaadje, waar een paar muisjes van zaten te eten. Daar achter een troepje eigele kippetjes, die zaten te loeren of zij de muisjes op konden eten. In het midden vooraan vormden de kippetjes de Nederlandse vlag, plus een oranje “wimpel”. Tussen de oranje en groene kippetjes liepen kippetjes in optocht naar de tafelhoek rechts achter. Daar stonden bij de tafelranden enige grotere kippen als beveiligers uit te kijken naar eventueel gevaar. Op de linkerkant van de tafel waren muisjes bezig twee hoopjes eieren op te eten. Op de grond links van de tafel stonden een paar stapels bakjes met muisjes. Het geheel maakte mensen aan het glimlachen. Ofschoon er in ieder kippetje een chocolade ei gestopt was om het overeind te houden, vonden kinderen het leuk te horen dat de kip die had gelegd terwijl zij op de tafel stond. Tijdens het wachten op klanten aan de gehaakte das gewerkt. Er zijn 31 kippetjes en 12 muizen verkocht, totale opbrengst € 116. Dit hoge bedrag was mede te danken aan het extra geld dat mensen gaven. Om 19.00 uur ben ik naar huis gegaan, na de tafel afgedekt te hebben met een laken.
18 Mar 2016
Gisteren 6 kippetjes gebreid en begonnen met oranje kippetjes voor Koningsdag. De bestelling van 60 muizen is opgehaald. Maar het werden 40 kippetjes en 40 muizen. De Engelsen zeggen: “Het regent nooit, of, het stortregent.” Dit gebeurde op 16 maart in Ramotse en omgelegen dorpjes, in het zuid oosten van Botswana. Na een lange droge periode kwam er toen zonder enige waarschuwingen zoveel regen naar beneden, dat het huizen, kantoorgebouwen, scholen en de kerk binnen stroomde, en alles wat los zat verplaatste.
17 Mar 2016
Gisteren 3 kippetjes gebreid.
Op 10 maart stelde ik mijzelf de vraag, waarom de Bosjesmensen zich niet hadden verdedigd tegen de indringers. Blijkbaar hebben zij dat wel gedaan. Er werd mij een lijst met 200 namen van boeken en artikelen gezonden. Graag zou ik dit allemaal nu meteen willen lezen, maar het breien en verkopen er van is ook belangrijk. Het zal dus bij kleine stukjes tegelijk gelezen moeten worden. Al vraag ik me wel af hoever we komen met het verkopen van breiwerkjes voor € 2,25 per stuk, als er voor 1 student € 2000 nodig is. Mijn hoop is dat ik tijdens het volgende bezoek aan Botswana in contact kan komen met gemeenten en regering om hen op onze activiteiten te wijzen, en te hopen dat zij dit zo zeer waarderen dat wij gezamenlijk studie kosten op ons gaan nemen. In april 2015 heb ik het stamhoofd van de Bakwena stam (Molepolole) gevraagd een brief van waardering naar ons te sturen, zodat die op de SEMK website geplaats kon worden en men kan zien dat de gegeven hulp gewaardeerd wordt. Nog geen brief ontvangen.
16 Mar 2016
Gisteren 7 kippetjes gebreid.
Begonnen met de spullen die vrijdag meemoeten naar Jumbo Beilen klaar te zetten. Er waren geen rode muisjes meer, maar ook geen tijd om een nieuwe voorraad te breien. Gelukkig stonden ze in een andere kamer, 5 bakjes vol, ook andere kleuren. De pannenlappen, een paar kettingen en oorbellen die door Bosjesmensen zijn gemaakt gaan ook mee. Heb nieuwe visitekaartjes gemaakt.
15 Mar 2016
Gisteren 6 kippetjes gebreid.
Aan het einde van de 20ste eeuw werden de Bosjesmensen erkend als echte mensen. De regering besloot toen dat zij hen in het CKGR niet langer als dieren tussen de wilde dieren wilde laten leven en verhuisden hen naar locaties er buiten. Daar zou het leven beter zijn. Met dit besluit werd voorbijgegaan aan het feit dat als zij mensen waren, zij ook in staat waren om zelf te beslissen of zij tussen de dieren wilden leven of niet. Voor degenen die verhuisd zijn, bleek het beloofde “paradijs” een luchtspiegeling. De nieuwe beloften die de regering begin dit jaar heeft gedaan om voorzieningen terug te brengen in het CKGR, zien wij met nieuwsgierigheid tegemoet. Misschien houdt deze verandering van inzicht in, dat zij vanaf nu gezien worden als gelijkwaardigen.
14 Mar 2016
Gisteren 7 kippetjes gebreid.
In een artikel geschreven door Maria Sapignoli, gepubliceerd op 8 april 2015, citeert zij: “De Masarwa zijn slaven. Zij kunnen gedood worden. Het is geen misdaad, ze zijn als vee. Zij hebben geen vrijheid. Als zij weglopen kunnen hun meesters hen terughalen en met ze doen wat ze willen wat betreft bestraffing. Zij worden nooit betaald. Als de Masarwa in het veld leven, en ik wil dat er een paar voor mij werken, ga ik er naar toe en neem mee wie ik wil. (Simon Rathshosa, geciteerd in een artikel door Miers en Crowden 1988, 172.)
Rathshosa’s opmerkingen werden wijd verspreid in de Zuid Afrikaanse en Engelse pers. Bij een gerechtelijk onderzoek dat plaats vond in 1926, Rathshosa zei dat slavernij wijd verspreid gebruikelijk was in het Ngwato Reservaat en dat malata heel slecht behandeld werden."
Het woord Masarwa is nu een degenererende naam voor de Bosjesmensen/ San. Ofschoon dit ook niet de correcte woorden zijn. Zij willen bij hun speciale groepsnaam genoemd worden. Wat Rathshosa beschrijft, gebeurde nog steeds in de jaren 1950. De Marshall familie, die uitgebreid onderzoek naar de Bosjesmensen in Namibië en Botswana deed, ging 2 jaar nadat zij een groep bezocht hadden terug, om te ontdekken dat de groep verdwenen was. Na enige tijd te hebben staan roepen, kwamen een paar mensen uit de bosjes tevoorschijn. Wat was er gebeurd? Nadat de Marshall family na hun vorige bezoek vertrokken was, hadden enige boeren in de omgeving de autosporen van de Marshall family gevolgd en de Bosjesmensen gevonden. Met geweld hadden zij een aantal mensen meegenomen om op hun boerderijen te werken. De Marshall familie is de volgende dag naar de boerderijen gegaan, waar ze ontdekten dat de Bosjesmensen als boerenknechten werkten en slecht behandeld werden. Ze hadden geen salaris gekregen en onvoldoende en goed eten. De Bosjesmensen werden van de boerderijen terug gebracht naar hun families. Tegenwoordig zijn de werk en leefomstandigheden op boerderijen in Botswana verbeterd. Er is echter nog niet genoeg verbetering op alle boerderijen.
13 Mar 2016
Gisteren 8 kippetjes gebreid.
12 Mar 2016
Gisteren 9 kippetjes gebreid.
11 Mar 2016
Gisteren 10 kippetjes gebreid.
10 Mar 2016
Gisteren 7 kippetjes gebreid.
Een bericht over de verkoop naar 2 plaatselijke kranten gestuurd en rtv Drenthe.
Ook in Molepolole heeft het flink geregend, alhoewel het peil in de waterreservoirs van de waterleiding maatschappij nog laag is.
Na het lezen over hoe onmenselijk de Bosjesmensen zijn behandeld door de indringers (Afrikaners, Arabieren en Europeanen) op hun voorouderlijke grondgebeied gedurende vele eeuwen, vraag je je af waarom ze niet voor zichzelf zijn opgekomen.
9 Mar 2016
Gisteren 9 kippetjes gebreid.
In Ghanzi heeft het gisteren inderdaad geregend, op sommige plekken 55 mm, op een andere 18 – 25 mm.
Bij de Jumbo Beilen als aankondiging van de breiwerk verkoop op 18 en 19 maart onze rode gebreide auto geplaatst, met 2 muizen en 2 kippetjes er op en een bord met de aankondiging.
8 Mar 2016
Gisteren 4 kippetjes gebreid.
Het is tijd dat de webmaster van SEMK Botswana een compliment krijgt voor het opzetten en onderhouden van een mooie, duidelijke website. (Vind ik, wie het er niet mee eens is mag het zeggen, inclusief verbeteringen. Wie het er wel mee eens is mag het ook zeggen.)
7 Mar 2016
Gisteren 7 kippetjes gebreid.
De weersvoorspelling voor Molepolole (zuid oosten van Botswana) is van dinsdag t/m zaterdag 2,5 mm tot 4,5 mm regen, daarna af een toe minder dan 1 mm. Voor Ghanzi (westen van Botswana) vandaag 5 mm en morgen 4,5 mm. Daarna minder dan 1 mm tot 2 mm. Het is te hopen dat deze regen ook valt.
Of de regering water, eten en medische hulp het CKGR heeft ingebracht, is nog steeds onduidelijk. In de Botswaanse krant Mmegi staat een oproep aan lezers om een tip in te sturen voor een nieuws bericht, als zij dat hebben. Hiervan heb ik gebruik gemaakt door te melden dat ik geen nieuw verhaal heb, maar op zoek ben naar één, te weten: Heeft de regering de beloofde verbeteringen aangebracht in het CKGR.
6 Mar 2016
Gisteren 6 kippetjes gebreid. In een winkel een mooie kleur groen breigaren gevonden. Tussen het garen dat ik al heb zitten kleuren waarmee mooie combinaties voor de staarten, kammen en snavels gemaakt kunnen worden.
5 Mar 2016
Gisteren 6 kippetjes gebreid. Dankzij een stroomstoring van 3 kwarier in de avond, meer tijd kunnen besteden aan het op de laptop lezen van een rapport.
4 Mar 2016
Gisteren 8 kippetjes gebreid.
3 Mar 2016
Gisteren 7 kippetjes gebreid, en 1 parkiet en 1 spiegel verkocht. Er zijn heel veel fondsen waar goede doelen stichtingen om donaties voor hun projecten kunnen vragen. De findsen stellen voorwaarden waar zij geld voor willen geven: een specefieke groep mensen, of in een specifiek land, kort gezegd, het is moeilijk om een fonds te vinden dat onze doelstelling wil ondersteunen. Nu zijn er mensen die er hun beroep van hebben gemaakt om bij het zoeken hulp te bieden. Hiervoor vragen zij een start bedrag, en na het verkrijgen van een donatie nemen zij een percentage (20- 30%) (wat reeds in het aangevraagde budget wordt ingecalculeerd) er vanaf. Wij hebben jaren geleden een aanbod gekregen voor bemiddeling, het startbedrag (ongeveer € 500) hoefden wij niet te betalen. Hier zijn wij niet op in gegaan, omdat wij van mening zijn dat gedoneerd geld besteed moet worden aan het project en niet aan derden. Zo kregen wij van Kennisbank Filantropie (toen nog onder een andere naam) die alle goede doelen op één lijst heeft gezet, het aanbod om de naam van onze stichting op hun overzichtslijst te zetten. Mensen die een schenking willen doen aan een goed doel kunnen uit deze lijst kiezen. Dit hebben wij gedaan. Een paar dagen geleden kwam ik op de website van Whydonate de naam van onze stichting tegen. Omdat ik me niet kon herinneren ons opgegeven te hebben, heb ik gevraagd wanneer wij dat gedaan hadden. Het bleek dat zij samenwerken met Kennisbank Filantropie en alle namen van stichtingen daarvan hebben overgenomen. Geld dat bij hun gedoneerd wordt voor ons, wordt naar ons overgemaakt. Echter, niet het hele bedrag wordt doorgegeven, kosten voor internet worden er afgehaald. Ik heb gevraagd om de naam SEMK Botswana te verwijderen.
2 Mar 2016
Gisteren 9 kippetjes gebreid (totaal 315), en 1 muis en 3 kippetjes verkocht.
1 Mar 2016
Gisteren 3 kippetjes gebreid. Het onderzoeks rapport verder gelezen en hierdoor meer begrepen over het ontstaan van het CKGR, en het door de jaren heen veranderen van de afspraken die naar aanleiding van de redenen en doelen van de oprichting waren gemaakt. Hier over zal later meer informatie komen.
Geschiedenis
2015
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2016
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2017
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2018
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2019
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2020
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2021
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2022
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
Cookie vrij - Deze website gebruikt geen cookies