Nederlands English

Zondag 4 April 2021
De aflevertijd voor pakketten is 7 - 25 werkdagen. Eén pakket dat wij verstuurden op 8 januari 2021 had uiterlijk op 12 februari afgeleverd moeten worden, maar was dat op 4 april nog niet. Een ander pakket werd verzonden op 11 januari en afgeleverd op 11 maart. Een pakket dat wij in 2013 verzonden deed er 5 maanden over om aan te komen. Ik heb gehoord over een pakket dat 8 maanden nodig had om afgeleverd te worden.

Extra "verwerkings- en douane kosten" in Botswana. Deze waren voor het afgeleverde pakket (waarde € 300) Pula 1.824,15. Invoerrechten zijn 21 %, dat zou circa Pula 824 moeten zijn. Als er al invoerrechten op een geschenk betaald moeten worden. Je kunt de waarde van het pakket lager maken, maar dan betaald de verzekering minder uit in geval een pakket kwijt is geraakt of beschadigd werd. Let op. De douane in Botswana kent de Nederlandse taal niet. Als het een geschenk betreft, schrijf op het formulier in grote letters: PRESENT/ GIFT.
 
Zondag 20 December 2020
Het boek "Het verhaal van de Huis Muizen en de Tuin Muizen" is geschreven door Corrie Scholtheis. Het heeft ruimte waar de kinderen hun eigen tekeningen in kunnen maken om het boek te illustreren. Het heeft 14 bladzijden, is 24 x 17 cm en kost € 5, exclusief verzendkosten. Deze zijn voor Nederland: 1 boek €2,93; 2, 3, 4 of 5 boeken €3,84; 6, 7, 8, 9 of 10 boeken €4. Voor informatie over grotere aantallen kunt u contact opnemen met

Er zijn weinig kinderboeken te koop in Botswana en er zijn weinig openbare bibliotheken en in scholen. SEMK Botswana is reeds op zoek naar leuke kinderboeken in de Engels taal, welke door Corrie Scholtheis meegenomen zullen worden op haar volgende reis naar Ghanzi. De bedoeling is om deze te vertalen naar Setswana (officiële taal in Botswana) en Naro, wat gesproken wordt door de Bosjesmensen in Ghanzi en omstreken.. 
Zondag 21 Juni 2020
De Britse mensenrechten groep Survival International gaat opnieuw het gevecht aan met de Botswaanse regering vanwege arrestaties van Bosjesmensen in het Central Kalahari Game Reserve. De beschuldiging was het jagen voor voedsel en het verbouwen van mais, watermeloenen, bonen en pompoenen. Volgens de regering is er een verbod op zelfvoorzieningslandbouw en de jacht in het CKGR. Zij zijn van mening dat er genoeg natuurlijke producten groeien in het CKGR en dat de Bosjesmensen een voedsel pakket krijgen. Dit zou genoeg zijn om van te leven. Survival International verwijst naar de uitspraak van het Hoge Gerechtshof in 2006 waarin jacht en zelfvoorzieningslandbouw zijn toegestaan.

Lees meer: Sunday Standard. Botswana.
 
Zaterdag 16 Mei 2020
De heer Johannes Kahuadi meldde: "Drie tenten en brandhout zijn gekocht van de donatie die is gegeven door SEMK Botswana. De tenten zullen bescherming geven aan 5 mensen per tent. Het brandhout was verdeeld over 18 huishoudens in Ghanzi stad. Zij bedanken je voor je ondersteuning en redding. Deze San leven nu een meer waardig leven. Zij zullen beschermd zijn tegen de kou en kunnen hun maaltijden bij hen thuis bereiden. Maar de noodzaak voor meer accommodatie is nog steeds groot. Sommige mensen slapen 's nachts nog steeds buiten.

Het geld was gebruikt voor tenten, benzine, mankracht om te helpen het brandhout te verzamelen en trailer huur.

Er is een mogelijkheid dat de lockdown verlengd zal worden tot 21 mei, veroorzaakt door het hoge aantal besmettings gevallen in ons buurland Zuid Afrika."
 
Woensdag 6 Mei 2020
For many people in Botswana is obeying the rule of social distances as required by the Botswana Government not possible. There are too many people living in one house, or hut.
At Window of Hope Centre in Ghanzi they found a solution to solve this problem. Army tents (price Pula 5.000) could be set up on the plots so there is extra space for isolation. Also, it is near the beginning of winter in Botswana and sleeping out in the open would no be an option. (The weatherforecast for 9 May gives a minimum temperature of 14 C.)Description of Window of Hope Centre.
Window of Hope Centre is a registered local NGO working in Ghanzi District to promote the rights and well-being of Orphans and vulnerable children and young people and their families. The organization was established in 2005 and officially registered on the 9th of OCTOBER, 2007 at GABORONE as non- profit company limited by guarantee. Registered number: CO.2007/5627. The organization is not for gain and operates as a Botswana-based non-partisan, non-party-political Non-Governmental Organization and is governed by the board of directors from the community.
Our work is underpinned by Global, Regional and Local Frame works such as Botswana National Children Act 2009 (Bill of Rights) (Child Protection Regulations 2015),Vision 2036, NFS 2, National Development Plan 11prioties and United Nations Convention on the Rights of the Child African Charter on the rights and welfare of children, Agenda 2063, Agenda 2030 and Sustainable Development Goals. (UNCRC, ACRWC, SDGs ) The organization's main purpose is to care, protect, support children at all times, ensuring that the best interest of the child, child participation, community ownership and participation, public-private partnerships, and awareness that any support to children is not a favour, but a contribution to the attainment of their fundamental human rights, should remain key principles for all interventions we do for children.At the best of times, there are too many people living together in the San communities. So the added value of the tents is that they can remain on the plots after the pandemic has ended and provide a little bit more decent shelter for the people.
We strongly recommend you to support this sustainable initiative. Donations can be transferred to
- in the Netherlands: NL50 RABO 0152164898, SEMK BOTSWANA, reference Tents for San Community Ghanzi.
- from outside The Netherlands: 1088117, Window of Hope Centre, Address PO Box 892, Ghanzi, Botswana, Swift code BARCBWGX, reference Tents for San Community Ghanzi.
On the website www.semkbotswana.nl you can follow how many tents have been placed.
Thank you.
 
Donderdag 26 Maart 2020
De Botswaanse regering heeft grandioos de boot gemist door het plan dat de EU Delegatie Botswana had gemaakt om scholen voor te bereiden op Public Health Emergencies, niet uit te voeren. Dit zou geholpen hebben om op tijd informatie te verspreiden en maatregelen te treffen zodat het voor alle Botswanen meteen duidelijk zou zijn geweest dat het COVID-19 virus een serieus te nemen ziekte is.

Bron: Sunday Standard. Botswana.
 
Donderdag 26 maart 2020
De gedeelte van de Botswaanse Kinderwet luidt: "Een wet om voorzieningen te maken voor de ontwikkeling en de rechten van het kind; de ontwikkeling van sociale contacten, de fysieke, emotionele, intellectuele ontwikkeling en het algemene welzijn; de bescherming en veiligheid; het opzetten van structuren voor de voorzieningen van de zorg; ondersteuning, bescherming en revalidatie van kinderen; en voor daarbij betrokken zaken." Dit geeft reeds een voorbeeld van hoe kinderen behandeld zouden moeten worden en is dus een grote verantwoordelijkheid van de regering. De vraag is of de regering bereid was/ is deze op zich te nemen. De voorgaande budgetten en het budget voor 2020 voor het onderwijs laten zien dat hier twijfel over is.

Bron: Sunday Standard. Botswana.
 
Donderdag 9 Januari 2020
De Verenigde Naties concludeert uit hun onderzoek dat Botswana nog steeds niet de inheemse bevolking (Bosjesmensen/ San) erkent als inheems. De declaratie van de VN is de basis voor het ontwikkelen van nieuwe wetten, beleid en richtlijnen voor het handhaven van de rechten van inheemse mensen. De US Staats Departement maakt zich zorgen over de Botswaanse discriminatie van de Bosjesmensen onder het bewind van voormalig President Dr. Ian Khama.

Bron en volledig artikel: sundaystandard.info/first-nations-still-invisible-in-botswanas-official-statistics-report/
 
Woensdag 18 September 2019
 
Donderdag 29 November 2018
Het jachtverbod in Botswana vernietigt de unieke "taal" die de Bosjesmensen gebruiken tijdens het jagen. Deze "taal" bestaat uit signalen die zij met hun handen maken en het imiteren van vogel- en dieren geluiden, om aan de andere jagers te laten waar de prooi is en welke kant die op gaat. Lees het hele artikel in het Engels. www.sundaystandard.info/hunting-ban-killing-unique-ancient-bushmen-language
 
Donderdag 2 Augustus 2018
Op 7 mei heeft een kennis mij naar Xwaa gebracht. Xwaa woont net buiten Ghanzi langs de hoofdweg naar het noorden, op een stukje grond waar enkele Bosjesmensen gezinnen van golfplaten hutjes hebben gemaakt met zijn moeder, stiefvader en twee broertjes, misschien wel met meerdere mensen. Twee zijkanten van het hutje zijn open. Xwaa slaapt tussen een paar oude dekens op de grond, buiten het hutje. Vijf ochtenden per week gaan hij en zijn twee broertjes naar de Window for Hope opvang, wat is opgezet door een priester en zijn vrouw. De kinderen krijgen er twee maaltijden, aandacht, en wat bezigheden. Ze worden voorbereid om (weer) naar school te gaan. Het terrein, gebouw en het bijna voltooide toilet gebouw (bestaande uit twee toiletten en een douche voor de jongens, en hetzelfde voor de meisjes) worden gratis beschikbaar gesteld door een Botswaanse man. Als het toilet gebouw klaar is, gaan de kinderen bij aankomst 's morgens onder de douche, trekken schone kleren aan en hun eigen vuile kleren worden gewassen. Als ze naar huis gaan trekken ze hun eigen kleren weer aan. Ik heb geld gegeven om voor Xwaa nieuwe kleren te kopen en eten voor Xwaa en zijn familie. Na terug komst in Nederland heb ik geld gestuurd voor toilet artikelen. Het is een opluchting te weten dat Xwaa en zijn broertjes nu zorg krijgen, want de huis situatie is nog steeds slecht.
 
Zondag 18 maart 2018
De Regering van de Verenigde Staten van Amerika is bang dat de Britse advocaat Gordon Bennett met opzet door de Botswaanse Regering op een visum lijst is geplaatst, met als enig doel te voorkomen dat Bennett de Bosjesmensen in het CKGR met juridisch advies zou kunnen bijstaan in hun huidige conflict met de Botswaanse Regering. Lees meer in het Engelse Sunday Standard artikel. (Mensen met een Britse nationaliteit hebben geen visum nodig voor Botswana.) sundaystandard.info
 
Maandag 20 November 2017label Xwaa
Ik heb de maatschappelijk werkster in Ghanzi gebeld. Ze was blij dat ze kon vertellen dat Xwaa gevonden was en nog steeds zijn maandelijkse voedselpakket kwam halen bij de sociale dienst. Vanaf volgend jaar januari is hij ingeschreven in een schoolklas voor gehandicapte kinderen. Ik vertelde haar dat we dan terug bij af zijn. Xwaa was eerder al op school geweest maar was weggestuurd, omdat de leerkrachten niet overweg konden met zijn aanvallen. En dan zijn thuis situatie, vroeg ik. Wie controleert of hij goede voeding en zijn medicijnen op tijd krijgt. (Mijn vermoeden is dat zijn epileptische aanvallen een gevolg zijn van ondervoeding.) Ze legde uit dat ouders of verzorgende hiervoor verantwoordelijk zijn. Omdat Botswana een Kinderbeschermingswet heeft, kunnen ouders als zij hun kinderen verwaarlozen voor de rechtbank gebracht worden en indien nodig in de gevangenis gezet. Maar de voorkeur heeft om met ze te praten, ofschoon dit vaak moeilijk is. Als maatschappelijk werkers hen bezoeken om 07.30 uur, kunnen ze al in de kroeg zitten. Zelfs als het lukt met ze te praten, wordt advies meestal niet aangenomen. Een ander probleem is dat er duizenden kinderen zoals Xwaa zijn en rechtbanken en gevangenissen overvol zouden raken als de wet gehandhaafd zou worden.
 
Maandag 13 November 2017label Xwaa
Eind 2016 kreeg ik bericht dat de oom van Xwaa van de boerderij vertrokken was met onbekende bestemming, en zijn familie meegenomen had. Op 14 augustus 2017 heb ik een gesprek gehad met een maatschappelijk werker in Ghanzi. De medewerker die zich in 2016 bezig hield met Xwaa was overgeplaatst, er zou geprobeerd worden contact met haar op te nemen om uit te zoeken hoe ver zij gekomen was met de zaak. Ik zou hier over gebeld worden. Omdat er op 30 augustus nog geen bericht was, ben ik naar de Ombudsman in Gaborone gegaan en heb hem het verhaal van Xwaa verteld. Hij was het er mee eens dat de jongen gevonden moest worden en naar een instituut gebracht, waar ze hem konden observeren en behandelen. Maar hij kon niets doen, ik moest naar het ministerie van de lokale regering gaan. Daar weer het verhaal verteld, konden ook niets doen, ik moest naar weer een ander ministerie. Gelukkig was deze secretaresse zo aardig daar telefonisch om advies te vragen. Het bleek dat ik naar maatschappelijk werk in Molepolole kon gaan, de plaats waar ik les gaf. Ik heb de volgende dag daar twee keer het verhaal verteld. De maatschappelijk werker ging contact opnemen met maatschappelijk werk in Ghanzi, die zouden mij gaan bellen. Dit gebeurde. Er werd mij gevraagd wie allemaal bij de zaak betrokken waren zodat zij contact met hen op kon nemen. Daar uit kwam dat Xwaa, waarschijnlijk met oom en tante, de maand er voor zijn maandelijkse voedselpakket had opgehaald. Nu was het alleen maar wachten tot hij weer kwam en dan konden ze hem naar een kliniek voor observatie brengen. Ik zou hier bericht van krijgen. Op het moment, 13 november 2017, is er nog geen bericht gekomen.
 
Maandag 3 juli 2017
President Ian Khama, voormalig president Festus Mogae, opppositie Botswana Beweging voor Democratie (BMD) lid Sydney Pilane (voormalig lid BDP, leidende partij) en een aantal Kabinet ministers waren medeplichtig aan uitgebreide, geheime psychologische oorlogvoering en verschroeide aarde tactiek om de Bosjesmensen uit het CKGR te verdrijven- blijkt uit vertrouwelijke documenten die overhandigd waren aan de Sunday Standard. Deze gelekte memo's openbaren voor de eerste keer het gedocumenteerde systematische plan om uithongering te gebruiken als een wapen om de Bosjesmensen het CKGR uit te forceren. In de documenten staat dat de regering op enig moment overwoog de mensen fysiek te verwijderen maar men maakte zich zorgen dat dit internationale twistpunten zou geven. Pilane, op dat moment speciaal adviseur van toenmalig president Mogae kwam met de militaire stijl verschroeide aarde tactiek om de Bosjesmensen uit te hongeren. Pilane schreef in één van zijn memo's: "Zoals eerder geadviseerd, de fysieke verwijdering zou te veel aandacht trekken, bovendien kan het ongelukken aan mensen en dieren als gevolg hebben." Pilane stelde voor zeker te stellen dat CKGR bewoners geen landbouw bedrijven, vee houden, op wilde dieren jagen en wilde planten in het reservaat verzamelen. " Lees meer in het Engels: sundaystandard.info/plans-starve-basarwa-out-ckgr-open

Men kan zich afvragen waarom deze documenten nu pas zijn overhandigd. En als eerder overwogen was dat fysieke verwijdering te veel internationale aandacht zou trekken, waarom men zich niet gerealiseerd had dat deze documenten op een dag vrijgegeven zouden worden en ze daarom niet hadden vernietigd.
 
Vrijdag 28 april 2017
Vanaf juni 2017 moeten toeristen bij binnenkomst in Botswana per persoon $30 toeristenbelasting betalen voor een bezoek van maximaal 30 dagen. Dit komt bovenop de toeristenbelasting die reeds bij lodges, hotels enz. geheven wordt.

Update: Op 10 augustus 2017 verteld iemand mij dat ze van goede bron gehoord had dat het parlement op 9 augustus tegen deze regeling gestemd had.
 
Zondag 27 November 2016label Xwaa

Xwaa en zijn twee broertjes en een zusje werden jaren geleden door hun moeder achter gelaten bij een oom en tante, die op een boerderij werken. Xwaa was een vrolijke jongen. Omstreeks 2013 kreeg hij epileptische aanvallen. Medicatie hielp niet goed. Eerst kreeg hij de verkeerde medicijnen, maar deze en de nieuwen werden hem vaak niet gegeven omdat er geen eten was (de medicijnen moeten samen met eten ingenomen worden) of werd vergeten. Hij werd van school gestuurd want het personeel niet overweg kon met zijn aanvallen en sindsdien is hij op de boerderij. In april 2015 is zijn situatie onder de aandacht van maatschappelijk werk in het district gebracht. In Botswana is het verplicht om melding te doen van verwaarloosde kinderen. Niets is er gebeurd. Er is een aanvraag gedaan bij SOS Kinderdorpen in Botswana om hem in één van de dorpen op te nemen. Deze email is doorgestuurd naar maatschappelijk werk in het district. Van daar kwam de belofte dat de moeder opgespoord zou worden. Niets meer gehoord. In september 2016 was Xwaa nog steeds op de boerderij. Nu kreeg hij vaker zijn medicijnen en kon men soms een aanval zien aankomen. Maar ook had hij een ernstige brandwond op zijn pols en voet, hij was in het hout vuur gevallen, en een groot litteken onder zijn neus omdat hij op een betonnen vloer gevallen was. Pogingen om hem in een kostschool te krijgen hebben nog geen succes opgeleverd. Xwaa is nu 13 of 14 jaar oud.
 
Zondag 27 November 2016
Toneel en dans door een Bosjesmensen dansgroep. Duur 12 minuten.
 
Zaterdag 16 Juli 2016

In de Mmegi stond een artikel over iCows (oogkoeien, of ogenkoeien, het is een nieuw woord dus de vertaling is nog niet bekend). Neil Jordan vindt het leuk om in de huid van een dier te kruipen als hij bezig is om een diersoort te redden. Neem bijvoorbeeld leeuwen.

“Leeuwen zijn hinderlaag roofdieren, zij vertrouwen er op onzichtbaar te zijn en door het onverwachtte van de aanval hun prooi te kunnen grijpen,’ zei hij. “Onmiddelijk als het onverwachtte er niet meer is, als de prooi hen ziet, geven zij de jacht op.”

Dat is waarom hij en zijn collega onderzoekers naar Botswana gaan om ogen op de achterwerken van koeien te schilderen. Zij hopen dat het een goede manier is om vee tegen leeuwen te beschermen, en leeuwen tegen boeren die hen doden als vergelding voor het doden van de koeien. Het beschilderen is een goedkope manier. Eén gedode koe kost vijf keer zoveel als het beschilderen van 60 koeien. Zie voor het hele artikel, de Engelse website.
 
Maandag 25 april 2016
De regering heeft meer dan Pula 20 miljoen (€ 1.66 miljoen) geïnvesteerd in projecten voor de Bosjesmensen in het CKGR. Deze plotselinge meevaller kwam van een onverwachte beslissing van President Ian Khama om de voorzieningen in de verwaarloosde dorpjes te herstellen. Zie voor het gehele artikel op de Engelse pagina.

Zie het gehele artikel op de Engelse pagina

 
Maandag 22 januari 2016
The Botswana government does not recognize any specific ethnic groups as indigenous to the country, maintaining instead that all citizens of the country are indigenous. However, 3.3% of the population identifies as belonging to indigenous groups, including the San (known in Botswana as the Basarwa) who, in July 2015, numbered some 62,500. In the south of the country are the Balala, who number some 1,700 and the Nama, a Khoekhoe-speaking people who number 2,100. The majority of the San, Nama and Balala reside in the Kalahari Desert region of Botswana. The San in Botswana were traditionally hunter-gatherers but today the vast majority consists of small-scale agro-pastoralists, cattle post workers, or people with mixed economies who reside both in rural and urban areas. They are sub-divided into a large number of named groups, most of whom speak their own mother tongue in addition to other languages. These groups include the Ju/’hoansi, Bugakhwe, Khwe-ǁAni, Ts'ixa, ǂX'ao-ǁ'aen, !Xóõ, ǂHoan, ‡Khomani, Naro, G/ui, G//ana, Tsasi, Deti, Shua, Tshwa, Danisi and /Xaise. The San, Balala, and Nama are among the most underprivileged people in Botswana, with a high percentage living below the poverty line.
Botswana is a signatory to the conventions on women (CEDAW), the Rights of the Child (CRC) and on the elimination of all forms of racial discrimination (CEDR). It is also a signatory to the United Nations Declaration on the Rights of Indigenous Peoples but it has not signed the only international human rights convention that deals with indigenous peoples, the Indigenous and Tribal Peoples Convention No. 169 of 1989 of the International Labor Organization (ILO).
There are no specific laws on indigenous peoples’ rights in the country nor is the concept of indigenous peoples included in the Botswana Constitution.
 
Vrijdag 26 januari 2016
Sommigen zijn bang dat Sesana hen in de steek heeft gelaten door een baan bij de Ghanzi District Raad aan te nemen. Lees meer (Engels)
 
Vrijdag 26 januari 2016
Khama- Sesana overeenkomst. Regering beloof water te brengen in het CKGR, de mogelijkheid om een toeristisch project in 3 dorpjes op te zetten, Roy Sesana (sinds 1991 leider van de Bosjesmensen in het CKGR) is officieel aangesteld als betaalde co- ordinator van verschillende projecten ter verbetering van de levensomstandigheden in het CKGR, in alle 6 dorpjes is 1 vertegenwoordiger aangesteld om Roy Sesana te assisteren. Lees meer (Engels)
 
Dinsdag 5 januari 2016
De minister van Milieu, Toerisme en Wildleven, Tshekedi Khama, broer van President Luitenant Generaal Ian Khama, heeft op vragen die door journalisten gesteld waren over het Milieu akkoord in Parijs, gezegd dat hij zich afvraagt of het wijs is een mijnbouwmilieuvergunning te geven voor de exploratie van de diamant mijn in het Central Kalahari Game Reserve. Was het toekennen van de vergunning de moeite waard, vroeg hij zich af. Verder zei hij: De diamant prijzen zijn gedaald. Is dit de investering waard? We moeten voorzichtig met het milieu zijn. We moeten naar een goede balans kijken. We kunnen geen waarde vermindering van land hebben door mijnbouw. President Khama reageerde met de opmerking dat mensen die tegen de mijn in het CKGR zijn, tegen vooruitgang in Botswana zijn. Persoonlijk denk ik dat zijn redenering dat diamanten Botswana financieel sterker maken correct was enige jaren geleden, maar nu niet meer. Niet alleen is de prijs van diamanten gedaald door de economische crises, ook de grote hoeveelheid synthetische diamanten die op de markt zijn gebracht speelt een rol. Een ander punt is de grote hoeveelheid water die gebruikt wordt bij het schoonspoelen van de diamanten, in dat in een tijd dat er waterschaarste is. De mijn zal aan het eind van zijn productieve leven de natuur met een grote wond achter laten, wat misschien nooit meer zal herstellen.
Lees het hele artikel in de Sunday Standard Botswana, in Engels.
http://www.sundaystandard.info/tk-breaks-ranks-president-over-ckgr-mine
 
Dinsdag 24 maart 2015
Around the world, tribal peoples are being accused of “poaching” because they hunt their food. This violates their rights under international law and leaves them vulnerable to arrest and beatings, torture and death.

They are better at looking after their environment than anyone else, and yet are often the target of “anti-poaching” drives while the main causes of biodiversity loss, like logging and organized poaching networks, go unaddressed.

On March 25, representatives of countries from around the world will meet at a follow-up conference in Botswana on the illegal wildlife trade. Last year no mention was made of the fact that tribal people hunting on their lands to feed their families are not “poachers.”
 
Donderdag 19 februari 2015
The first diamonds mined from the ancestral homeland of Africa’s last hunting Bushmen have gone on sale for Valentine’s Day, while the tribe continues to face persecution by the Botswana government, which is intent on driving them from the Central Kalahari Game Reserve.

Botswana’s government has always denied that diamonds were the reason for the forced and illegal evictions of the Bushmen between 1997 and 2005 – one of its claims was to protect the wildlife.

But its hypocrisy has been exposed by allowing diamond mining and fracking exploration to go ahead in the reserve.
 
Zaterdag 6 September 2014
Afrika’s laatste jagende Bosjesmensen hebben formeel hun intentie aangekondigd om de Botswaanse regering aan te klagen voor hun “onrechtmatige en ongrondwettige” pogingen hen te verhongeren op hun voorouderlijk grondgebied in de Central Kalahari Game Reserve, door een verbod op jagen ook op hun van kracht te laten zijn.
De Bosjesmensen zijn afhankelijk van jagen om hun families te voeden. Begin 2014 voerde de regering een nationaal verbod op jagen in (behalve op privé terreinen), zonder overleg te plegen met de Bosjesmensen.
President Ian Khama, die in het bestuur van Conversation International zit, beweert dat de ban is ingesteld om het verminderende aantal dieren in Botswana tegen te gaan.
Eerder dit jaar is Bosjesmensen woordvoerder Jumanda Gakelebone naar Londen gereisd om ondersteuning van Prins Charles te vragen tegen het jachtverbod. Prins Charles ondersteunt een nieuwe campagne van United for Wildlife (Samenwerking voor Wildleven) welke mede wordt ondersteund door President Khama. Veel grote milieu organisaties falen het onderscheidt te maken tussen illegale stropers en inheemse stammen die voor hun levensonderhoud jagen. Zij worden vaak gearresteerd, geslagen en gedood, terwijl betalende groot wild jagers aangemoedigd worden om te jagen.
Stephen Corry, directeur van Survival International: “Het is tijd dat we herkennen dat inheemse stammen de beste beschermers van de natuur zijn. Tot die tijd zal Survival International vechten tegen deze misstanden, en de aandacht blijven vestigen op het feit dat het leven en land van inheemse stammen wordt vernietigd door de milieu industrie, toerisme en het grote zakenleven.
 
Dinsdag 19 Augustus 2014
Vier Bosjesmensen die aangeklaagd waren voor stropen op hun voorouderlijk land zijn ontsnapt aan een gevangenisstraf van op tot vijf jaar, nadat een Botswaanse rechtbank hun rechtszaak verwierp.

De Bosjesmensen waren naar verluidt gezien door President Khama tijdens hun jacht, terwijl zijn vliegtuig over het land van de Bosjesmensen in het Central Kalahari Game Reserve vloog in april 2012.

De mannen – Mongwegi, Gaoberekwe, Mohame Belesa, Thoama Tsenene en Dipuisano Mongwegi – waren opgepakt door de politie; hun speren, pijlen en bogen en vee werden in beslag genomen.

De mannen vertelden de politie dat ze aan het jagen waren om hun families te voeden, en niet wisten dat het verkeerd was om op eland te jagen op hun geboortegrond.

In 2006, volgende op geweldadige uitzettingen uit hun land, het recht van de Bosjesmensen om te leven en jagen in het Central Kalahari Game Reserve was erkend door de Botswaanse Hoge Raad.

Ondanks de rechterlijke uitspraak, zijn er sindsdien geen jachtvergunningen verleend.

De Bosjesmensen zijn wijdverspreid erkend als inherent natuur en milieubeschermers en jagen sinds eeuwen op een duurzame manier.

In januari 2014, legde President Ian Khama een landelijk verbod op jagen op, wat het einde zou kunnen zijn van de laatste jagende Bosjesmensen in zuidelijk Afrika . Het verbod maakt een uitzondering voor privé wild boerderijen, waar rijke trofee jagers tot $ 8.000 betalen om op beschermde soorten, zoals giraffen, te mogen jagen. + wealthy trophy hunters can pay up to $8,000 to hunt protected species, such as giraffes.

Honderden Bosjesmen jagers zijn gearresteerd en op geweldadige manier geïntimideerd door parkwachters, en nu heeft de regering een “schiet-om-te-doden beleid aangenomen tegen iedereen die verdacht wordt van stropen.

De advocaat van de Bosjesmensen, Monamo Aobakwe, vertelde aan Surviva Internationall: “Alle mannen zijn dolblij over de uitspraak. Zij bedanken Survival International voor het doorgaan met het ondersteunen van de Bosjesmensen om te waarborgen dat zij correct worden vertegenwoordigd en vrijheid tot rechtspraak hebben. Het maakt echt een groot verschil.

 
Zaterdag 26 Juli 2014
Dit project wordt gefinancierd vanuit de verkoop van gebreide Loesje Feuilleton mutsen. Koopt men een muts dan maakt men kans op een foto op canvas van het Meisje in Botswana. (Lijkt op het Meisje met de parel van Vermeer.) Men moet het juiste aantal mutsen dat nodig is voor het school- en kostgeld voor 1 jaar en 3 maanden raden. Wordt het goede aantal niet geraden, dan gaat de print naar degene die er het dichtst bij zit. Zijn er meerdere (bijna) goede antwoorden, dan wordt de print verloot. Zie voor het aanbod van mutsen en maten het hoofdmenu boven aan. De prijs van 1 muts is € 10 of meer, exclusief verzendkosten. Aan kopers buiten Nederland wordt gevraagd alle bankkosten voor de overschrijving voor hun rekening nemen.
 
Zaterdag 26 Juli 2014
Waarom behaalden weinig jongeren hun middelbare schooldiploma vorig jaar? (Op de beste school van Botswana was 23% van de eindexamen kandidaten geslaagd.) Het IMF heeft hier onderzoek naar gedaan. De Botswaanse regering heeft op de lijst van belangrijke diensten in 2011 onderwijs toegevoegd om “het recht van kinderen op ononderbroken onderwijs te bevorderen”. Maar het verwaarloosde het bevorderen van toegankelijkheid tot een ononderbroken geldstroom aan scholen.

IMF explains why students fail exams
 
Maandag 17 Februari 2014
 
Zondag 2 Februari 2014
Zou de directie van de mijn om dit goede nieuws te vieren elk dorpje in het CKGR een goede waterput schenken? Immers, de winst wordt gehaald uit het land dat gegeven was aan de Bosjesmensen.
http://www.sundaystandard.info/article.php?NewsID=18978&GroupID=3
 
Maandag 25 November 2013
PERSBERICHT van SURVIVAL INTERNATIONAL

Samenvatting: Op een uitgelekte kaart is te zien dat grote delen van het Centraal Kalahari Natuurreservaat (CKGR) in Botswana zijn opengesteld voor gaswinning door middel van ‘fraccen’. Dit is een controversiële methode om aardgas vrij te maken door millimetergrote scheurtjes te creëren in het brongesteente waar het gas in opgesloten zit. Deze vorm van extractie wordt ook gebruikt bij schaliegaswinning.

De gelekte informatie kwam aan het licht tijdens een onderzoek dat werd uitgevoerd voor de documentaire ‘The High Cost of Cheap Gas’ en de Britse krant The Guardian.

Volgens de kaart zijn gasconcessies verleend voor 50% van de oppervlakte van het natuurreservaat, dat even groot is als Zwitserland. Survival International maakt zich ernstig zorgen dat het fraccen de diefstal van grondgebied en een daling van het grondwaterpeil tot gevolg zal hebben, en het fragiele ecosysteem in het reservaat grote schade zal toebrengen. Het ecosysteem is essentieel is voor het voortbestaan van de in de CKGR levende Bosjesmannen en het wild.

Download de kaart (Pdf, 1.7 Mb)

Lees het volledige nieuwsbericht in het Engels:
 
Vrijdag 22 November 2013
Is dit de reden dat wij geen brei les mogen geven in het CKGR? Ik kan het me niet voorstellen. In een land waar er altijd een serieus water tekort dreigt, zal men toch voorzichter met het aanwezige water omgaan. Dit moet een misverstand zijn.
Zie het artikel in de Botswaanse Mmegi van 21 november 2011 (Engels). Het is grotendeels overgenomen uit de Engelse Guardian.

http://www.mmegi.bw/index.php?aid=3865

Zie ook de Zuid Afrikaanse Daily Maverick (Engels).
 
Dinsdag 19 November 2013
 
Zondag 13 Oktober 2013
Wij zijn tot de conclusie gekomen dat wij op dit moment (11 september 2013) niet aan ons gestelde doel kunnen voldoen. Wij krijgen geen vergunning om de Bosjesmensen in hun dorpjes in het CKGR te bezoeken en breilessen te geven. Een verklaring voor de reden van de weigering is niet gegeven. Dat is jammer, want nu moeten wij raden wat de reden van de weigering is en dat geeft misverstanden en irritaties. Wij hebben de regels van het CKGR gekregen van het Wildlife kantoor in Ghanzi, Botswana. Hierin staat dat het CKGR in 1961 is opgericht voor de planten en dieren. Het is echter opgericht om de lokale bewoners te beschermen tegen stropers, die de leefwijze van de bewoners in gevaar brachten. Er is niets vast gelegd dat bezoekers uit de dorpjes geweerd moesten worden. Wij hebben besloten om niet verder aan te dringen op een verblijfs vergunning. Het is jammer dat de Botswaanse regering het gevoel heeft dat het nodig is om hulpverleners buiten het CKGR te houden. Wij zullen verder gaan met geven van breilessen en andere hulpverlening buiten het CKGR, tot dat er toestemming komt om dit ook in het CKGR te doen. Op deze manier blijven wij op de hoogte of het nog nodig is hulp te verlenen in Botswana.
 
Woensdag 3 Juli 2013
De schriftelijke verklaring betreffende de weigering van de vergunning om in de dorpjes in het CKGR les te geven is ontvangen, maar de onduidelijkheid is niet weggenomen. Voordat er toestemming wordt gegeven het CKGR in te gaan. moeten we beloven de regels in het CKGR niet te schenden. Maar wat zijn die regels precies? Mag men helemaal niet in de dorpjes komen, of wel net buiten de omheining zitten met de mensen? Mag men daar ook een tentje opslaan?
 
Woensdag 8 Mei 2013
De vergunning om brei- haak en weeflessen te geven in het CKGR is geweigerd. Als reden werd gegeven dat ik op eerdere reizen illegaal in het CKGR bij de mensen ben geweest. Op mijn uitleg dat ik niet wist dat men in het CKGR niet bij vrienden op bezoek mag, maar dat ik nu een vergunning heb aangevraagd, werd herhaald dat de weigering lag bij het illegale verblijf eerder. Wat mag ik wel: "U mag Botswana in, op voorwaarde dat u kunt bewijzen niet het CKGR in te gaan, en dat kunt u niet bewijzen, maar u mag wel Botswana in." Deze uitleg begrijpen wij niet, maar er is beloofd dat wij het besluit ook nog schriftelijk krijgen, misschien dat het dan wel duidelijk is. Hoewel wij veel vragen hebben over dit besluit, zullen wij niet verder hier op in gaan. Als men zich onbehaaglijk voelt bij mijn verblijf en hulpverlening in het CKGR, zullen wij dit respecteren door niet aan te dringen. Er is wel toestemming gegeven om Botswaanse hulpverlenings organisaties te helpen.
 
Zondag 10 Februari 2013
 
Maandag 24 December 2012
 
Donderdag 22 November 2012
De problemen met het aanleggen van de waterput in Molapo zijn nog niet overwonnen. Het zal nog enige tijd duren voordat de put functionneel is, aangezien alle materialen voor de put gestolen zijn.
 
Donderdag 4 Oktober 2012
Reis naar Botswana, 20 augustus tot 17 september 2012.

Het was een bijzonder voorspoedige reis. Alle doelstellingen zijn gehaald. Spontaan ontsproten er nieuwe uitdagingen, waarvan enkele meteen zijn aangepakt en anderen later uitgewerkt zullen worden. Zelfs het langzame rijden van de bus van Johannesburg naar Gaborone in Botswana, hetgeen veroorzaakt werd door een defect aan de v- snaar en tot gevolg had dat we 10 minuten moesten stoppen, 2 of 3 km rijden met 25 km per uur, stoppen, rijden (na een uur kwam er een vervangende bus) gaf een interessante ervaring. We kwamen om 00.10 uur bij de grens aan, die om 24.00 uur gesloten was en om 06.00 uur weer open ging. Een aantal passagiers besloot om na aankomst in Gaborone naar het buskantoor te gaan en een klacht in te dienen en ik werd uitgenodigd daar bij te zijn. Het was interessant om te zien hoe Botswanen met het indienen van een klacht omgaan. Heel rustig en beleefd.

 
Woensdag 8 Augustus 2012
Sinds ongeveer een week heeft Botswana de status van droogte gebied. 20 augustus gaan wij naar Botswana en proberen zo veel mogelijk geld mee te nemen om de mensen in het reservaat van water en eten te kunnen voorzien. HELPT U MEE? Bij voorbaat vriendelijke dank.
 
Maandag 16 Juli 2012
Omdat er de laatste maanden weinig belangstelling was voor het breiwerk dat in de Tamboer Passage in Hoogeeveente koop aangeboden werd, zal deze activiteit eindigen. De laatste verkoopdagen zijn op 20 juli en 2 augustus. Onze hartelijke dank aan iedereen die ons heeft gesteund.
 
Maandag 16 Juli 2012
Het plan was om halverwege juni de waterput in Molapo te herstellen. Er is nog geen bericht ontvangen dat dit ook is gebeurd.
 
Zaterdag 12 Mei 2012
Sinds half april 2012 werkt de waterput in Mothomelo uitstekend, het water smaakte prima. De andere putten geven nog steeds zout water. Het bedrijf dat het probleem zou oplossen, heeft dit nog niet gedaan. Begin maart 2012 is een groep mensen naar Molapo geweest om een poging tot herstel te doen. Echter, de meegebrachte buizen bleken de verkeerde maat te hebben. Vanuit Ghanzi is iemand op weg gegaan om de juiste buizen te brengen, maar 40 km binnen het CKGR ging de achterveer van de auto kapot en was de accu leeg. Na 4 dagen is de chauffeur naar de uitgang van het CKGR gelopen, waar hij een tractor heeft geleend om zijn auto op te halen. 10 km binnen het reservaat ging de tractor kapot. De auto heeft een paar weken in het CKGR gestaan. Toen hij opgehaald werd bleek alle benzine uit de tank gehaald te zijn en het omschakelingsapparaat op de voorwielen om van voorwielaandrijving naar 4 X 4 te gaan was verdwenen.
 
Zaterdag 12 Mei 2012
Het was een hartverwarmend en geslaagd bezoek. De mensen waren bijzonder blij met het eten, kleding, schriften, schrijfgerei en voetballen die wij hadden meegebracht. Een uitgebreider verslag volgt, hierbij enige foto's.
 
Dinsdag 27 December 2011Op dit moment worden er voorbereidingen getroffen voor een reis van het VOX team van Johannesburg, Zuid Afrika naar Molapo, Botswana. De expeditie, geleid door Wikkie Duplesis, concentreert zich rond het uitbreiden van een nieuwe waterputpomp en een "reverse osmosis" onderdeel, met een ontzoutingsonderdeel. Dit zal de plaatselijke Bosjesmensen togang geven tot schoon, drinkbaar water, voor de eerste keer ooit in dit gedeelte van de Kalahari woestijn. Teamleider Jaco vanRensburg meldt dat het project ongeveere 7- 10 dagen nodig zal hebben om het af te werken.

Bron: voxunited.org (Engels)
 
Dinsdag 20 September 2011

 
Maandag 1 Augustus 2011
Gemeld door Jaco van Rensburg van VOX United.

Er is een nieuwe put geslagen in Mothomelo die goed water geeft. De put is 72 meter diep.
In Metsiamonong zijn twee putten gegraven, maar die gaven zout water.
 
Maandag 27 Juni 2011
Gope Exploration Company, eigenaar van de diamant mijn in Gope, gaat bij 4 dorpjes voor de Bosjesmensen waterputten slaan en geeft er alle toebehoren bij, zoals zonnepanelen. Het werk zal half juli beginnen. Als er geld overblijft, zullen er nog één of twee putten geslagen worden bij de andere dorpjes. Wij blijven doorgaan met het verzamelen van geld, voor het geval het niet mogelijk is voor de maatschappij het project te voltooien.

Is het geld niet nodig voor de waterputten, dan zal het overgeheveld worden naar het budget voor eten en kleding.
 
Donderdag 28 April 2011
De reparatie werkzaamheden aan de waterput in Mothomelo hebben niet het gewenste resultaat opgeleverd. Er is geen water omhoog gekomen. Wat de oorzaak hiervan is, is bij ons onbekend. Over 3 weken zal nogmaals geprobeerd worden de put in werking te krijgen.
De contactpersoon van de Bosjesmensen is wegens gebrek aan geld om terug te reizen naar zijn woonplaats Ghanzi in Kaudwane gestrand. €130 is nodig om de 900 km naar Ghanzi af te leggen. Hij zal nu tijdelijk werk moeten vinden om dit bij elkaar te krijgen.

Meer info: voxunited.org (Engels)
 
Woensdag 30 Maart 2011
Het goede nieuws: Een groep mensen in Zuid Afrika heeft aangeboden de put in Mothomelo gratis te herstellen. Een pomp is al beschikbaar, al is het afwachten of die voldoende capaciteit heeft.
 
Zondag 27 Maart 2011label Diamant Mijn
In het Central Kalahari Game Reserve, in 1961 opgericht als leefgebied voor de bosjesmensen en de inheemse dieren, ontstaat nu de diamantmijn Gope.
 
Zondag 27 Maart 2011label Diamant Mijn
De Gope Verkennings Maatschappij zal een speciaal zadenfonds oprichten voor de dorpjes die getroffen zijn door het oprichten van de Gope mijn. Zij zullen "hand-in-hand" samen werken met de getroffen dorpjes. Het fonds is er op gericht om de dorpjes te ondersteunen bij duurzame projecten.
 
Zondag 27 Maart 2011label Diamant Mijn
Op 12 maart 2011 berichtte de Botswaanse krant Sunday Standard dat er een begin gemaakt gaat worden met de diamantmijn bij het dorpje Gope in het zuid oosten van het CKGR. In hun jaarlijkse rapport van 2010 staat dat het inrichten van de kampverblijven voor de medewerkers is gepland voor het 2de kwartaal van 2011 en de toegang naar de diamanten in de grond gemaakt zal worden. Constructie van de eerste fase van dit spannende project zal in 2011 beginnen en de mijn zal in 2013 productief worden.
 
Donderdag 27 Januari 2011
Op 31 januari 2002 heeft de Botswaanse regering de enige waterput in het Central Kalahari Game Reserve (CKGR) gesloten voor gebruik door de mensen. Sindsdien halen de inwoners in droge perioden lopend en met ezels water buiten het reservaat. De politie heeft hen hierbij meerdere keren gearresteerd. Op 27 januari 2011 heeft de Botswaanse Hoge Raad uigesproken dat het verbod op gebruik van waterputten onterecht was. De waterput bij Mothomelo mag heropend worden en meerdere putten mogen geslagen worden.
 
Over deze site Ondersteunen van de Bosjesmensen zodat zij in het Central Kalahari Game Reserve kunnen blijven wonen zoals en zolang zij dat willen. Het CKGR was voor hen opgericht.
Cookie vrij - Deze website gebruikt geen cookies