Nederlands English

5 Nov 2021
De Sunday Standard Botswana (26 oktober 2021) meldde: "De Verenigde Naties voelen Botswana stevig aan de tand over de doodstraf." (Zie start pagina.) De krant kondigde een enquête aan waarin Batswana (inwoners van Botswana) gevraagd zullen worden of zij voor of tegen de doodstraf zijn.
Het verbaast mij dat in Botswana, waar religie de norm is, uit de vorige enquête over dit onderwerp bleek dat de meeste Batswana voor zijn. Ik kan dit niet rijmen met wat God zegt: "Gij zult niet doden." Kan het zijn dat de traditionele Botswaanse religie nog steeds sterker is dan de Christelijke religie?
24 Sep 2021
's Werelds op twee na grootste ruwe diamant is deze week gepresenteerd in New York. De nog naamloze steen weegt 1175 karaat. Twee jaar geleden werd in dezelfde Karove-mijn in Botswana de Sewelo -diamant gevonden: 1758 karaat. Maar de Cullinan blijft onovertroffen. Met zo's 3106 karaat werd die in 1906 in Zuid-Afrika gedolven. De Cullinan is uiteindelijk in negen aparte stenen gekloofd en geslepen. Een deel belandde in de Britse-kroonjuwelen. De nu gevonden diamant wordt binnenkort geveild. Daarna wordt bepaald in hoeveel die kan worden gekloofd. Samen met deze vondst zijn, uit dezelfde mijn, twee iets kleinere ruwe diamanten van meer dan 1000 karaat gepresenteerd. Verwacht wordt dat er de komende jaren meer van deze grote stenen worden gevonden. Sinds 2015 maakt de Karowe-mijn gebruik van röntgenapparatuur om enorme diamanten te lokaliseren in de bodem.
Bron: Trouw 24 september 2021.
Met de grote opbrengst van deze diamant zou de Botswaanse regering flink kunnen inventariseren in het Botswaans onderwijs en maatschappelijk werk.
18 Sep 2021
Het is mogelijk om Botswana te bezoeken, onder strikte regels. Echter, de noodtoestand is nog steeds geldig tot 30 september 2021. Ik stel mijn eventueel bezoek uit tot april 2022.
Wij hebben weinig contact met mensen in Botswana. Om de Botswaanse Sunday Times te lezen moet men een abonnement nemen, wat mij niet lukt omdat vanuit Nederland er niet betaald kan worden in Pula's. Mijn email met de vraag of ik een abonnement contant kan betalen zodra ik in Botswana ben is niet beantwoord. De koppen kunnen gelezen worden en soms kan een artikel geopend worden.
Vandaag waren de koppen:
Hongerige Botswanen hebben liever voedselbonnen dan contant geld.
Examenfiasco dreigt.
Op zwart zaad zittend BDP (Botswana Democratic Party. Grootste politieke partij.) worstelt om de salarissen van het personeel te betalen.
Oppositie valt Masisi aan vanwege verkiezingsbeloften.
De overheid te blut om sommige studenten te sponsoren.
14 May 2021
De kosten voor het pakje naar Molepolole bleken ongeveer Pula 560 te zijn. Op internet wordt de noodtoestand in Botswana nog aangegeven als zijnde tot en met 30 september 2021.
7 Apr 2021
Vandaag is het pakje in Molepolole aangekomen. De ontvanger kreeg een sms om dit te melden. De kosten zijn Pula 650.
3 Apr 2021
Het pakje dat wij op 8 januari 2021 hebben verzonden naar Molepolole (57 km ten noorden van Gaborone, aan de snelweg) is nog onderweg ergens in Botswana. De levertijd is 7 tot 25 werkdagen en had dus uiterlijk 12 februari afgeleverd moeten worden. Het pakje dat op 11 januari verzonden is naar Gantsi is op 11 maart aangekomen. Ondanks dat het een geschenk was, moest er voor douane- en verwerkingskosten Pula 1.824,15 betaald worden. De waarde van het pakket was € 300, invoerrechten zijn 21%, dus dat was op die dag ongeveer Pula 824. Wat mij ontgaan was, is dat ik "geschenk" heb aangekruist, maar dat dit niet in het Engels op het formulier staat.
4 Mar 2021
Vanwege uitgestelde levering van het anti COVID 19 vaccin in Nederland wordt onze vaccinatie ook steeds uitgesteld. Het goede nieuws is dat men in Botswana deze maand gaat proberen te beginnen met vaccineren (en niet 2023 zoals eerder bekend was). En de hoop is dat in 2022 iedereen gevaccineerd is. Hopelijk worden de grenzen van Zuid Afrika en Botswana spoedig opengesteld, zonder quarantaine verplichtingen en te veel gedoe rond testen. Mijn hoop is half september- eind oktober naar Botswana te kunnen gaan. Maar ik heb sterke twijfel of dat gaat gebeuren.
De cursus Naro (de taal die in het Ghanzi district wordt geproken door de San) die ik volg is interessant maar erg moeilijk. Ik onthoud er vast wel wat van.
17 Feb 2021
Unicef Nederland heeft mijn email beantwoord, Unicef Botswana heeft niet geantwoord. Child Frontiers heeft geantwoord. Zij zullen mijn reacties aan Unicef Botswana doorsturen.
15 Feb 2021
Ondanks dat bijna 76 jaar geleden er een einde kwam aan de Tweede Wereld Oorlog in Nederland, kwam het gevoel onder de voet gelopen te worden door een andere natie vannacht weer in een nachtmerrie bij mij naar boven. In een dichte en lange rij gingen vliegtuigen door de lucht op zoek naar de vijand om ze tegen te houden. Op de grond was er paniek.Iemand op een motorfiets reed met een snelheid van 100 km per uur de voordeur van onze schuur in en de achterdeur uit, en weer terug, op zoek naar de vijand. Ik ben geboren in Amsterdam Noord op 18 januari 1943 waar in juli 1943 drie bombardementen werden uitgevoerd waarbij 200 mensen gedood werden. Hoewel ons huis niet werd getroffen, vielen ze wel op huizen dicht bij ons in de buurt. Mijn 11 jarige zus vroeg aan mijn moeder: "Waarom vliegen er deuren langs ons huis?" De gruweijkheden en onderdrukking gedurende 1940- 1945 zijn niet tot mij doorgedrongen. Later kwamen de nachtmerries. Als de Nederlandse luchtmacht nu 's avonds met straaljagers oefeningen houdt in onze regio vind ik dat niet leuk.
Onze onderdrukking duurde slechts vijf jaar. Ik vraag mij af hoe de San zich nu voelen na eeuwen lange onderdrukking door de stammen die ongevraagd op land kwamen leven, het in bezit namen en de San dwongen voor hen te werken, in ruil voor een beetje voedsel. Later kwamen de Engelsen, om het land te beschermen. En nog later de Engelsen en Nederlanders vanuit Zuid Afrika. Een paar jaar geleden sprak ik met een 21 jarige Zuid Afrikaanse vrouw. Zij vertelde mij: "Ik begrijp niet waarom die zwarten ons willen doodmaken." Ik zei: "Misschien omdat jullie hun land hebben afgepakt?" Het antwoord was: "Toen wij er kwamen was het land van niemad," Het ontbrak mij aan wijsheid om hier een goede reactie op te geven.
Er is nu een discussie in Nederland gaande of er door de regering excuses aangeboden moeten worden aan afstammelinge van slaven, voor de rol die Nederland heeft gespeeld in de slavenhandel. Ik vraag mij af of de Botswaanse regering hun excuses moeten aanbieden aan de San voor het onrecht dat de Tswana stammen hen hebben aangedaan.
30 Jan 2021
Door een samenwerking van het Departement van Sociale Bescherming onder het Minsterie van Lokale Overheid en Plattelandsontwikkeling in Botswana en UNICEF Botswana hebben deze Child Frontiers de opdracht gegeven een analyse te schrijven over het Maatschappelijk Werk en Maatschappelijk Werkers in Botswana over de preventie en voorkoming van geweld tegen kinderen. Gepubliceerd maard 2020.
Ofschoon de aanbevelingen om de problemen waar het Maatschappelijk Werk en de Maatschappelijk Werkers tegen aan lopen goed zijn, een aanbeveling om lijfstraffen in Botswana wettelijk te verbieden is er niet. Lijfstraffen in scholen in Nederland werden in 1820 verboden. Maar 200 jaar later is dit in Botswana nog toegestaan.
"Een kind dat de wet heeft overtreden en schuldig is verklaard kan onder toezicht gesteld worden, in welk geval een reclasserings ambtenaar de toezichthouder is. Het is belangrijk er de nadruk op te leggen dat lijfstraffen een bedongen straf is welke de Kinder Rechtbank uit kan voeren in tegenwoordigheid van een reclasserings ambtenaar en een maatschappelijk werker. Er zijn geen verzorgings maatregelen met betrekking tot lijfstraffen anders dan dat er niet meer dan zes stokslagen gegeven mogen worden."
"Een maatschappelijk werker is ook verantwoordelijk voor het regelen van de begrafenis voor beschermde kinderen als zij in hechtenis zijn."
Ik hoop dat deze laatse zin niet betekent dat er verwacht wordt dat kinderen zouden kunnen overlijden als gevolg van de stokslagen.
Hoe gaat Maatschappelijk Werk en Maatschappelijk Werkers kinderen beschermen tegen lijfstraffen als dit in Rechtbanken, scholen en Kgotla's (dorpsraden) mag? Hoe beschermen zij kinderen tegen geweld van ouders, onderwijzers, verzorgers, als die weten dat het wettelijk is toegestaan? Of misschien zelfs wel denken dat het verplicht is.
Op 30 january heb ik een email gestuurd naar Child Frontiers and UNICEF Botswana met de vraag, of the aanbeveling om lijfstraffen te schrappen uit de Botswaanse wet misschien was vergeten in het rapport te zetten. Als in één gedeelte staat dat kinderen beschermd moeten worden tegen geweld, een ander gedeelte staat dat ze bij wet lijfstaffen mogen ondergaan, is dit rapport nutteloos.
14 Jan 2021
Wij wensen iedereen een gelukkig, gezond en COVID vrij 2021.
Er is een doos met boeken en babykleren verzonden, de boeken voor Pioneer Academy en de kleren voor Window of Hope Centre.
12 Dec 2020
De verkoop van de boekjes gaat niet hard. Zelf heb ik een aantal gekocht om weg te geven, waaronder 17 voor het voorleesproject van Humanitas Midden- Drenthe. Hiermee waren twee projecten geholpen, voor kinderen in Midden- Drenthe en in Botswana. Er is nl besloten om boeken te kopen voor kinderen in Ghanzi. Er is momenteel geen contact met Window of Hope Centre in Ghanzi. De laatste door hen bekeken whatsapp is van 19 november. Vandaag heb ik gebeld, de telefoon werd niet beantwoord. Met anderen is er wel goed contact. Maar het blijft behelpen.
9 Nov 2020
De eerste druk van het boekje: Het verhaal van de Huis Muizen en de Tuin Muizen is op 4 november uitgekomen. Het verhaal gaat over een klein meisje in Botswana. Zij moet heel erg huilen omdat de schoolbus niet op tijd gekomen is en zij bang is te laat op school te zijn. Hoe de Huis Muizen en de Tuin Muizen in dit verhaal terecht zijn gekomen?
Er staan geen plaatjes in het boekje, maar er is ruimte voor de lezer om ze zelf te tekenen. De prijs is € 5 exclusief verzendkosten. Ze kunnen besteld worden door een email te sturen naar corrie@semkbotswana.nl. De opbrengst zal gebruikt worden voor een scholings project in Ghanzi. Over de exacte bestemming moet nog gesproken worden.
20 Oct 2020
Iedereen in Botswana is verplicht om een mondkapje te dragen. Ook kinderen. Moeders zijn bij Window of Hope bezig ze voor hun kinderen te maken. Ze moeten zelf de materialen betalen. Gelukkig heb ik ze vandaag wat geld gestuurd. Al was dit bedoeld voor eten en niet voor mondkapjes die verplicht werden gesteld door de regering.
12 Oct 2020
Het blijft spannend wanneer de volgende reis zal zijn. Toerisme ondernemers hebben gevraagd de grens voor toeristen weer open te stellen om te voorkomen dat velen van hen failliet gaan. Zij vragen om een directe vlieg verbinding tussen Europa en Gaborone, Kasane of Maun in Botswana. Maar zijn deze vliegvelden geschikt voor grote vliegtuigen? Ons contact via whats app met een paar mensen verloopt goed.
8 Sep 2020
Het op 1 september benoemde onderzoek onder Bosjesmensen is zeer relevant voor het vrijwilligers werk dat ik ga doen bij Window of Hope Centre in Ghanzi. Het is gedaan in D'Kar, 45 km ten noorden van Ghanzi en heeft veel antwoorden op mijn vragen aangaande de Bosjesmensen in Ghanzi gegeven. De voorbereidingen voor het vrijwilligerswerk zijn hierdoor gemakkelijker geworden.
Er is hoop dat de volgende reis naar Botswana eind april 2021 gemaakt kan worden, aangezien er een kleine kans is dat het anti COVID-19 vaccin begin 2021 in gebruik genomen kan worden. Ik hoop dat de Botswaanse grens tegen die tijd voor buitenlanders weer open is.
1 Sep 2020
Aangezien de hele wereld nog in afwachting is voor een anti COVID-19 vaccin, zit ik nog steeds thuis en niet in Botswana. Wat ik kan doen is de Botswaanse kranten lezen, waar in het nieuws niet erg interessant is van ons standpunt gezien. De Patriot on Sunday meldt: "COVID-19 is tikkende tijdbom. Paniek als vanuit Prince Marina Ziekenhuis in augustus 31 besmettingen worden gemeld. In Ngamiland (district in noord westen van Botswana) zijn 4 personen positief getest. Zelfs op een inwonertal van 2,2 miljoen tegenover 17 miljoen in Nederland, is dat niet veel. Er zouden 6 personen aan het virus zijn overleden in heel Botswana. Of dit correct is? Ook ben ik bezig met het lezen van onderzoeken naar de problemen van (leef) omstandigheden van de Bosjesmensen en proberen contact te houden met een paar mensen.
1 Jul 2020
Sunday Standard Botswana meldde dat er nieuwe richtlijnen zijn voor het houden van wilde dieren als nieuwe tak op boerderijen. Iedereen met een stuk land die de benodigde documenten kan tonen kan een vergunning aanvragen. Hierin zag ik de mogelijkheid voor de Bosjesmensen in het CKGR om te jagen voor hun eigen voedsel. Helaas. Eén van de gevraagde documenten is het eigendoms bewijs, of bewijs van huur van het land. De mensen zijn geen eigenaar en huren het niet. Ze mogen het alleen gebruiken onder bepaalde voorwaarden. Wat bijzonder wrang is, aangezien verschillende onderzoekers tot de conclusie kwamen dat de Bosjesmensen de eerste mensen op de wereld zijn. Kort geleden stonden trotse Botswanen samen met de onderzoekster die de exacte plek waar het gebeurd zou moeten zijn had ontdekt (de Makgadikgadi Pan in het noord oosten van Botswana) bij die plek. Eerdere verhalen wezen de Tsodilo Hills in het noordwesten aan als plaats waar god de eerste mens naar toe stuurde.
17 Jun 2020
De Botswaanse Sunday Standard meldde: "De Britse mensenrechten groep Survival International gaat opnieuw het gevecht aan met de Botswaanse regering vanwege arrestaties van Bosjesmensen in het Central Kalahari Game Reserve. De beschuldiging was het jagen voor voedsel en het verbouwen van mais, watermeloenen, bonen en pompoenen. Volgens de regering is er een verbod op zelfvoorzieningslandbouw en de jacht in het CKGR. Zij zijn van mening dat er genoeg natuurlijke producten groeien in het CKGR en dat de Bosjesmensen een voedsel pakket krijgen. Dit zou genoeg zijn om van te leven. Survival International verwijst naar de uitspraak van het Hoge Gerechtshof in 2006 waarin jacht en zelfvoorzieningslandbouw zijn toegestaan door de San in het CKGR." Op de startpagina van de SEMK Botswana website staat een link naar het gehele artikel. (Engels)
Bij het artikel staat een foto van een groep mensen die een traditionele dans opvoeren. Ik begrijp het verband niet met deze dansers en de gearresteerde mensen, die tegenwoordig niet meer traditionele kleding dragen. De San zijn niet blij met deze foto's. Dit was geen goede keuze nu op dit moment over de hele wereld massa demonstraties gehouden worden tegen racisme.10 Jun 2020
Ik heb het contact met twee onderwijzeressen die wij financial ondersteunden verbroken. Twee weken nadat geld was overgemaakt liet één van hen weten dat het nog niet was aangekomen. Ik adviseerde twee keer bij de bank te informeren, maar het was er niet. Toen ik een kopie van een bericht om inlichtingen hierover, dat ik op de website van de bank had geplaatst, aan haar doorstuurde, bleek het geld wel te zijn bijgeschreven. Volgens haar was er een nep contact op de what's app geplaatst door een vriendin, later door een andere vriendin. (Er was inderdaad een contact verwijderd en één bijgeplaatst door de andere onderwijzeres.) Zij zelf had nog nooit met mij gechat en gemaild. Dit leek mij ongeloofwaardig en ik heb gemeld hierbij niet betrokken te willen zijn en het contact te gaan verbreken. Jammer dat dit is gebeurd. Maar het is niet de eerste keer dat iemand meldde dat het geld niet was aangekomen. Na deze persoon geschreven te hebben dat mijn bank een onderzoek was begonnen, werd ondekt dat het geld er al lang was, de bank bediende had het over het hoofd gezien.
27 May 2020
Deze week is er koud weer voorspeld in het zuidelijk deel van Botswana, inclusief Ghanzi. De verwachtte temperatuur voor de nacht van 27 - 28 mei is -6 C tot 2 C, en de dagtemperatuur tussen 16 en 21 C.
22 May 2020
Bij drie San gemeenschappen in Ghanzi zijn een tent per gemeenschap geplaats met het geld dat SEMK Botswana heeft gezonden. Ook is er brandhout voor 18 gezinnen gekocht. Geld voor de huur van toiletten waar om gevraagd werd hebben wij niet gegeven. Aangezien het probleem van de toiletten, de tenten en het brandhout niets te maken heeft met het COVID-19 virus, maar aan de verwaarlozing van de San door de regering (de regering heeft hen uit het Central Kalahari Game Reserve gehaald zonder hen een goede nieuwe woonplek te bieden en hen te begeleiden om aan het leven buiten het CKGR te wennen). SEMK Botswana is van mening dat het gebrek aan fantsoenlijke accomodatie, stromend water, riolering en brandhout niet opgelost dient te worden door ons, maar door de regering. Het deed ons echter pijn dat er mensen in de kou moeten slapen gedurende de komende winter, wel wat eten krijgen van de regering maar geen brandstof hebben om het te koken, en wij hebben dus wat geld gestuurd.
4 May 2020
Wilde Ganzen schreef dat zij zich grote zorgen maken over de verregaande gevolgen van de COVID-19 crisis en komt met extra steun voor alle organisaties waar zij reeds mee samenwerken. Er is een ‘Wilde Ganzen Corona Fonds’ opgezet, waarmee Particuliere Ontwikkelingsinitiatieven (POI’s) en Lokale Partnerorganisaties (LPO’s) met concrete maatregelen in kunnen spelen op acute behoeften van mensen die leven in armoede. Dit noodfonds is dus niet beschikbaar voor organisaties met wie zij op dit moment geen lopende samenwerking hebben, of waar zij in de afgelopen vier jaar mee hebben samen gewerkt en projecten hebben afgerond.
2 May 2020
De heer Kahuadi gaf aan dat de belangrijkste hulp die de San Communities in Ghanzi op dit moment nodig hebben zijn: onderdak, eten, brandhout en toiletten. (zie 30 april) Echter, deze basis behoeften zijn al belangrijk geweest sinds zij het Central Kalahari Game reserve hebben verlaten. Dat er nog steeds mensen in mensonterende omstandigheden leven, is verbazingwekkend. Dit is het goede moment om een plan te maken om de San Communities uit deze situatie te halen. Een plan, dat hen een perspectief geeft op een zelfstandig en waardevol leven.
1 May 2020
Ik wilde de Wilde Ganzen om een donatie voor de tenten vragen. De procedure voor de aanvraag gaat in 4 stappen en duurt lang. Ik heb in een email laten weten dat ik hoop dat een procedure voor noodhulp wordt gemaakt.
30 Apr 2020
De heer Kahuadi schreef: Ik stuur u hierbij meer foto's van onze bevindingen tijdens ons bezoek aan de wijken van gisteren. Wij zagen dat er vier basis benodigdheden zijn bij de San groepen. Onderdak, eten, brandhout en toiletten. De politie en leger ontmoedigen mensen om gebruik te maken van het toilet (men doet zijn behoeften tussen de bosjes) en brandhout. Zij hebben geen brandhout en toilet in hun huis. Dit is geen fatsoenlijke behandeling. We zijn in onderhandeling met de firma die Dixies verhuurd, dat kost P 3.000 per maand. Op 4 plekken = P 12.000. Dat zal helpen dat mensen niet de bosjes in gaan. Het brandhout is slechts 100 km buiten Ghanzi verkrijgbaar. Eén van de boeren heeft aangeboden dat wij het daar kunnen halen. De uitdaging is de kost van de benzine om het op te halen, het ophalen kan Window of Hope Center doen. Benzine prijs en wat geld voor de mensen die het ophalen is ca P 1.000 per lading. 4 Ladingen per maand zijn nodig, dus P 4.000. 10 families kunnen hiervan profiteren. De 4 toiletten zullen op 4 plaatsen worden gezet. De firma doet het onderhoud er van.
Overzicht kosten.
1. P 12.000 voor toilet huur per maand (ongeveer € 918)
2. P 4.000 voor brandhout per maand (ongeveer € 306 per maand)
3. P 5.000 per tent. x 10, = P 50.000 (ongeveer € 3.820)
Mevrouw Corrie, de bovenstaande informatie betekent niet dat u alles moet doen. We wilden een groter plaatje geven van wat nodig is. Tijdens ons bezoek aan de getroffen families was dit wat ze ons vertelden. Uw ondersteuning zal regelrecht ten bate van de San groep komen. Wij zullen ook waarborgen dat de Regering de ondersteuning van uw stichting erkent. De Regering geeft voedsel aan sommige families en een kraan met gratis water (in de wijk). Dat is goed, maar bovenstaande behoeften worden niet gegeven. Het voedsel is niet genoeg voor iedereen. We zitten in een lockdown in onze huizen met weining ondersteuning voor basis benodigdheden. Ze hebben voedsel zonder gas om op te koken. Geen toiletten. Als de politie en leger hen op straat vinden worden ze verteld hun brandhout achter te laten en naar huis te gaan. Dit is geen eerlijke behandeling. Toen de regels gemaakt werden werd er niet gekeken naar de leefstijl van de verschillende groepen mensen in Botswana. Ze kwamen met de aanpak van één maat past iedereen, die echter niet iedereen past. Ik zal u onze bevindingen blijven sturen. Dank U.


29 Apr 2020
De heer Johannes Kahuadi van het Windows of Hope Center in Ghanzi meldde dat het voor de San Communities onmogelijk is om zich aan de voor de COVID-19 verplichte afstand van elkaar te houden. Ze moeten thuis blijven en wonen met te veel mensen in 1 hut. Meneer Kahuadi bezocht verschillende wijken in Ghanzi en ontdekte dat in één van de hutten 35 mensen wonen, die 's nachts buiten slapen. Zijn wens was om legertenten te kopen en die op de erven van de mensen te plaatsen. Dit slaat twee vliegen in 1 klap want na de pandemie kunnen de tenten blijven staan om bescherming te bieden tegen winterse kou, en zomerse regen en zon. SEMK Botswana heeft geld voor twee tenten overgemaakt en gaat een project starten om meer tenten te kunnen kopen.
15 Apr 2020
Egyptair heeft laten weten dat mijn vlucht naar Johannesburg op 28 april gecanceld is. Ik had het agentschap, Kilroy, al laten weten dat ik mijn kaartjes wilde omboeken naar een datum waarop het veilig zou zijn weer te reizen. Het is onbekend hoeveel compensatie gegeven wordt.
We zijn begonnen met drie onderwijzeressen financieel te ondersteunen. Twee worden niet doorbetaald tijdens het sluiten van hun school, omdat het een privé school is. Regeringsscholen betalen het salaris wel. Eén heeft haar baan opgezegd omdat zij werk niet kon combineren met haar opleiding. We hebben geld gestuurd naar Window of Hope voor de straatkinderen. Omdat er wereldwijd veel vraag is naar voedsel, zijn de prijzen omhoog gegaan en zijn er meer ondervoede kinderen in Botswana.
21 Mar 2020
Botswana heeft de grenzen gesloten voor alle buitenlanders. Het is onduidelijk of er mensen in Botswana door het virus geïnfecteerd zijn. De regering heeft de scholen gesloten en er gelden strenge veiligheids maatregelen zoals in andere landen.
14 Mar 2020
SEMK Botswana wenst alle bezoekers van de website (en alle mensen die de site niet bezoeken) een Corona virus vrij 2020.
Het is nog onduidelijk of het verstandig zal zijn om op 28 april naar Botswana te gaan. Ik wil het virus niet mee nemen. De vraag is, of mensen dan nog toegelaten zullen worden in het land. Ondanks een verzoek van de regering om niet naar het buitenland te reizen, wordt dit massaal gedaan. Een door de EU Delegatie in Botswana in 2010 reeds opgesteld plan voor het geven van informatie en het voorbereiden op maatregelen in geval van openbare gezondheids noodsituaties, wat voor 2020 klaar had moeten zijn, is nog niets mee gedaan. Lees meer op de start pagina van deze website. (Engels)
De Botswana Kinderwet van 2009 is nog niet toegepast op het onderwijs. In het Budget van 2020 is voor verbetering nog steeds geen extra geld vrij gemaakt.Van buiten Botswana kunnen dan wel organisaties bezig zijn om Botswanen te helpen, maar ze zullen toch zelf ook iets moeten doen met de aangeboden hulp. Lees meer op de startpagina. (Engels)
Geschiedenis
2015
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2016
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2017
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2018
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2019
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
Cookie vrij - Deze website gebruikt geen cookies