Nederlands English

28 Mar 2023
De Botswaanse regering heeft aangekondigd kinderen tot ongeveer 8 jaar in hun minderheidstaal op school aan te spreken. Hiervoor is een nieuwe versie van het Nationale Taal Beleid gemaakt. Deze belofte is al eerder gedaan en het nieuwe beleid lijkt erg op "oude wijn in nieuwe zakken".
7 Feb 2023
https://www.mmegi.bw/features/panda-farmers-look-forward-to-bumper-harvest/news

Panda boeren verwachten een gigantische oogst.

Vrijdag 03 februari 2023 | 80 keer bekeken |

Boeren in de commercieel meest productieve landbouwregio van het land, Pandamatenga, verwachten dit jaar een gezonde oogst van verschillende gewassen, waaronder een toename van 11% in de sorghum oogst, wat bijdraagt aan de nationale ambities voor voedselzekerheid. Stafschrijver MBONGENI MGUNI schrijft
Van bijzonder belang voor Botswanen is echter sorghum, Botswana's basis voedsel. Het nationale verbruik schommelt tussen de 30.000 en 50.000 per jaar. Dit gewas vormt echter een dilemma voor commerciële boeren. "Boeren maken geen winst op sorghum omdat de productiekosten hoog zijn, terwijl de grootste afnemer de Botswaanse Landbouw Bestuur is, wiens prijzen in de loop der jaren niet zijn veranderd", zegt Scheepers. "Daarom planten boeren ook andere granen." Einde citaat.

De prijs van sorghum bij supermarkt Choppies in Botswana is: 10 kg BWP 14,95. (€ 1,07 op 7 februari 2023) Bij Jumbo Nederland: 400 gr € 2,89. (10 kilo € 72,25).


26 Jan 2023
https://www.swazilandnews.co.za/fundza.php?nguyiphi=3741

Eswatini. Dood van mensenrechten advocaat. Mswati's Afrikaner bevestigt in London Times de lijst van 'terroristen' die gedood zullen worden. 24 januari 2023.

Door Zweli Martin Dlamini

MBABANE:Arnold Pienaar, de oprichter van Bastion Security, een bedrijf dat huursoldaten levert aan koning Mswati, heeft bevestigd dat ze een lijst hebben met terroristen die gedood moeten worden.

In een gesprek met de Londense Times bevestigde de Afrikaner 'huurmoordenaar' die tijdens de apartheid in het Zuid-Afrikaanse leger diende en in Irak werkte, dat zijn bedrijf vorig jaar een veiligheidsovereenkomst met de Koning had ondertekend, maar elke betrokkenheid bij de moord op mensenrechtenadvocaat Thulani Maseko ontkende.

"We trainen wel, het is onzin dat we een huurmoordenaars groep of huurlingen zijn", zei hij tegen The Times.

Pienaar zei dat hij na een aantal jaren in Swaziland te hebben gewerkt om commerciële bossen te verdedigen tegen brandstichtingen, hij een relatie met de koning had opgebouwd en had aangeboden om te helpen met de verslechterende veiligheid.

"Ik kon zien dat de veiligheidstroepen totaal niet waren opgeleid voor het omgaan met terroristen", zei hij.


24 Jan 2023
https://www.mmegi.bw/news/we-helped-pay-for-that-land-state/news

We hebben geholpen om dat land te betalen - Botswana regering.

woensdag 25 januari 2023 | 3160 keer bekeken | In de voortdurende juridische strijd tussen de regering en Bamalete over de Forest Hill 9-KO-boerderij, heeft de staat nu onthuld dat zij recht heeft op het land omdat het hielp de resterende schuld af te lossen toen de stam dat niet kon.

Forest Hill 9KO boerderij dateert uit 1925 toen de Balete de boerderij kocht voor investeringsdoeleinden. Vervolgens droeg de stam bij aan het bijeenbrengen van de 3.000 Britse ponden die nodig waren om het land van Aaron Siew te kopen. Toen advocaat Sydney Pilane gisteren voor de rechtbank van het Hof van Beroep (CoA) verscheen, zei hij dat de Balete aan de oorspronkelijke eigenaren van het land niet het volle bedrag hadden betaald en dat toen de regering te hulp schoot. Pilane zei dat de regering een deel van de lening had betaald en daarom recht heeft op de grond.

De regering gaat in beroep tegen de beslissing van het Hooggerechtshof van vorig jaar dat het land toebehoort aan de Balete. “De stam was niet in staat om de resterende achterstallige betalingen te voldoen, daarom vroeg het de regering om de schuld te vereffenen. De regering heeft een aandeel in het land', zei Pilane gisteren in zijn inzendingen bij het CoA.

Hij voerde ook aan dat de regering een aandeel heeft in het eigendom omdat het de betaling van achterstallige betalingen overnam en iets deed dat de stam destijds niet kon. Pilane onthulde echter dat dit geen lening was en dat er daarom geen betalingsvoorwaarden waren. “Het was noch een onteigening, noch een overname. Het was een wisseling van beheerders van de stam naar de regering. De Balete verliezen dit land niet, ze zullen alleen andere beheerders hebben, 'zei hij. Pilane voerde verder aan dat door het land in te nemen, de regering via Malete Landboard een deel van het land voornamelijk aan de Balete-stam zal toewijzen.

Van zijn kant zei de advocaat van de Balete, Geoff Budlender, dat wat de regering deed toen ze het land overnamen, een verplichte verwerving van land was en dat er geen toestemming was van de stam. Hij zei dat de regering het deed zonder de bereidwillige toestemming van de eigenaar. "De Balete hadden geen wettelijk recht op hun land. Het was eigendom van de stam. De stam deed zijn eigendomsrechten gelden, wat leidde tot eigendomsverlies", zei hij.

Op 17 februari wordt hierover uitspraak gedaan.

23 Jan 2023
https://www.mmegi.bw/news/moseka-phofu-ya-gaabo/news

Moseka Phofu Ya Gaabo...

Maandag 23 januari 2023 | 1070 keer gelezen |
Ga-Malete Kgosi (stamhoofd), Kgosi Mosadi Seboko heeft haar stam gevraagd haar te steunen en morgen (dinsdag) in grote aantallen naar het Hof van beroep te komen voor een rechtzaak van de Balete tegen de regering over de onteigening van hun boerderijen en landbouw grond.

Toen ze haar stam toesprak tijdens het culturele stam evenement genaamd "Letsatsi La Barwa Kgodumo, Letsatsi La Ngwao" in Ramotswa Kgotla Kgolo ya Gamalete op zaterdag, zei Kgosi Mosadi dat ze voor hun land zou vechten met alles wat ze kan. Ze riep de stam op om haar te steunen in deze moeilijke tijd en dat de Balete het land nodig hebben omdat de regering het grootste deel van hun land al heeft ingenomen en de mensen geen grasland en geen boerderijen hebben. “We zullen tot het einde blijven vechten voor ons land. De Balete kochten dat land met de bedoeling hun dorp uit te breiden. Al het land in Ga-Malete is verdwenen. Het is ons ontnomen. We zeggen niet dat mensen van andere stammen geen land toegewezen mogen krijgen in Ramotswa. Het enige waar we om vragen is dat de regering ons onze landbouwgrond laat behouden. Het is de enige erfenis die nog over is voor onze kinderen en ons. Als de regering het afpakt, hoe zullen onze mensen, vooral de minder bevoorrechte mensen, dan overleven?” ze zei.

Kgosi Mosadi voegde eraan toe dat haar stam en voorvaderen het land kochten en vervolgens de eigendomsakte op de naam van haar voorvader zetten. Ze voegde eraan toe dat het verrassend was dat de regering hun land wilde onteigenen, terwijl blanken in het hele land veel landbouwgronden bezaten. Ze benadrukte dat slechts een paar burgers landbouwgronden bezaten. Kgosi Mosadi zei verder dat er mensen waren die kwaad spraken over haar in haar gemeenschap en hen waarschuwden om dit niet te doen, zeggend dat als ze het land verliest, zij als Balete ook verloren zouden hebben. Ze zei dat ze zich in moeilijke tijden bevonden waarin ze als gemeenschap verenigd moeten zijn. Hoewel ze haar stam opriep om haar naar de rechtbank te vergezellen, smeekte ze hen om geen chaos te veroorzaken. Ze zei dat er bussen beschikbaar zouden zijn op verschillende vergaderplaatsen in het dorp voor alle leden die de zaak willen steunen. De regering is al lange tijd verwikkeld in een bittere oorlog met de stam over de landbouwgrond die bekend staat als Heuvel 9-KO. Het was een eindeloze oorlog toen de regering de stam informeerde dat het tijd was om het eigendom van de stam over de boerderijen te beëindigen door de eigendomsakte te annuleren.

Van zijn kant drong voormalig parlementslid Olebile Gaborone er bij de Balete op aan om Kgosi Mosadi gedurende de hele zaak te steunen. Dikgosi die het evenement ondersteunden, waren onder meer Kgosi Bana Sekai uit Mochudi, Kgosi Mompoloki Motswagole, Kgosi Malope II en hun vrouwen. Er waren andere hoogwaardigheidsbekleders zoals Taolo Moshaga en dr. Olebile Molefe van de Olefile Molefe Foundation.
5 Jan 2023
Dit is oorlog. Bangwato Koninklijke familie reageert op Khama's arrestatiebevel. (zie 3 januari)

Dit doet me denken aan de oorlogsdansen die stammen, tegenover elkaar staande, uitvoerden voordat ze begonnen elkaar af te slachten in een spel dat zij "oorlog" noemden. Als de Bangwato stam hun voornemen zouden doorzetten, zouden zij dan op het toneel verschijnen in traditionele kledij met speciale speren en messen? Zou de regering aan dit spel mee gaan doen?

Het is niet respectvol van mij om deze gedachten te uiten op een website. Maar kijkende naar de foto in Mmegi van serieus en boos kijkende mannelijke Bangwato stamleden/ Koninklijke Familieleden, kan ik deze mensen niet serieus nemen na hun uitspraak: Dit is oorlog.
3 Jan 2023
Dit is oorlog. Bangwato Koninklijke familie reageert op Khama's arrestatiebevel.

Mmegi vrijdag 30 december 2022 | 2400 keer bekeken|
Naar aanleiding van het arrestatiebevel van voormalig president Ian Khama gisteren, zegt de Bamangwato (stam in Botswana) Koninklijke familie geschokt te zijn door deze ontwikkelingen, omdat ze de stap zien als een strijd tegen hun stam. Khama kreeg donderdag een arrestatiebevel opgelegd door de Regionale Rechtbank.

De woordvoerder van de Koninklijke familie, Chimbizani Chimidza, vertelde MmegiOnline dat het schokkend is dat de regering nog steeds achter hun "Kgosikgolo" (keizer, opperste leider) aanzit, ook al is bewezen dat hij niets verkeerds heeft gedaan. "De opperrechter heeft zelf gezegd dat deze strafrechtelijke aanklachten tegen onze Kgosikgolo kwaadwillig gemotiveerd zijn, dus is het nu schokkend dat de staat wil dat hij wordt gearresteerd. We zien dit als een complot dat bedacht is om Bamangwato de kans te ontzeggen om vreedzaam samen te leven met hun Kgosikgolo in Botswana." ," zei hij. Chimidza zei dat de Koninklijke familie na de vakantie bijeenkomt om de kwestie van Khama's arrestatiebevel te bespreken. "Op dit moment zitten we te wachten tot iedereen terugkomt van de vakantie. We zullen deze kwestie bespreken met de Koninklijke familie leden", voegde hij eraan toe.

Khama is sinds vorig jaar in zelfopgelegde ballingschap in Zuid-Afrika.
De voormalige president is aangeklaagd voor 14 strafrechtelijke aanklachten, variërend van onwettig bezit van een vuurwapen tot het in ontvangst nemen van gestolen eigendommen.

Volgens het arrestatiebevel dat donderdagochtend is uitgevaardigd door de waarnemend regionale rechter Mareledi Dipate, zal Khama als hij gezien wordt onmiddellijk worden aangehouden en voor de Broadhurst Rechtbank worden gebracht. Khama, de tweede verdachte in de zaak, is sinds zijn aanklacht in april 2022 nooit voor de rechtbank verschenen.
1 Jan 2023
Wij wensen alle mensen, wereldwijd, maar speciaal de lezers van onze website, een voorspoedig, gelukkig en gezond 2023.
30 Dec 2022
Weigering om in eigen land begraven te worden. Op 23 december 2022 meldde Mmegi:

"Het begrafenisdilemma van de familie Gaoberekwe. De strijd tussen de regering en de familie Gaoberekwe over de begrafenis van hun overleden vader, Pitseng Gaoberekwe, is het gevecht dat mij tijdens het afgelopen jaar opviel, aangezien het internationale aandacht trok. De familie, die van San afkomst uit New Xade, strijden al een jaar met de regering in de rechtbank over hun wens om hun vader te begraven in het Central Kalahari Game Reserve (CKGR) De stoffelijke resten van de overledene liggen sinds half december 2021 in het mortuarium in afwachting van de afronding van de rechtszaak." Einde citaat.

Pitseng Goaberekwe woonde het grootste deel van zijn leven in het CKGR, totdat hij ziek werd en naar New Xade verhuisde om bij zijn familie te zijn om door hen te worden verzorgd. Zijn familie was vele jaren voor die tijd uit het CKGR gehaald. Zijn wens was om na zijn dood begraven te worden in het CKGR. Dit werd door de overheid geweigerd December 2021.

Tot op de dag van vandaag staat de regering de San niet toe om land te bezitten. Aangezien zij de eerste bewoners van zuidelijk Afrika waren, zijn ze al de eigenaren van het land en hoeven ze er dus niets van te kopen. Het is voor de overheid onmogelijk om hen te weigeren een familielid in het CKGR te begraven. Opperhoofden van stammen die na de San in Botswana arriveerden kregen een prominente begraafplaats, bovenop een berg, zodat ze altijd kunnen worden gezien en herinnerd als men in de buurt is. Wat denken de regeringsfunctionarissen en rechters te winnen bij het verbod?

Wat me verbaast, is dat er in de kranten geen teken is geweest dat Botswanen opkomen voor deze familie. Aangezien de meeste mensen in Botswana een religie aanhangen (16% heeft geen religie, bron Wikipedia), zou je verwachten dat ze de familie steunen in hun problemen. Hun religie vertelt hen om medemensen te steunen wanneer deze in nood zijn. Waren ze misschien bang voor straf maatregelen? Zijn ze te moe van het bij elkaar scharrelen van hun eigen onderhoud om zich met de problemen van andere mensen bezig te houden? Of denken ze dat de San het niet waard zijn om zich met hun problemen te bemoeien?

De laatste zin in Mmegi's rapport luidt: "De zaken veranderden echter toen het Ministerie van Natuur en Nationale Parken (DWNP) een aanvraag indiende bij het Hooggerechtshof om de toegang van het gezin tot het CKGR te verbieden. Voor mij is dit een interessant verhaal over mensen dat moet worden gevolgd terwijl het zich ontwikkelt. " Einde citaat.

Link naar het Mmegi-artikel: https://www.mmegi.bw/news/gaoberekwe-familys-burial-dilemma/news

Mijn advies aan de regering, rechters van de betreffende rechtszaken en hun advocaten, zodat ze tot de enige fatsoenlijke conclusie zullen komen: Mr Pitseng Goaberekwe meteen naar het CKGR brengen, om begraven te worden op de plaats die zijn familie wenst, op de manier die zijn familie wenst. En stop de rekening van het crematorium in de papier versnipperaar.
20 Nov 2022
President Masisi wijst bestraffende vinger naar mensen die hun kinderen niet naar school laten gaan.

Omstreeks 2015 was ik bij Nampol Vocational Training Centre tijdens de diploma uitreiking aan de studenten. De onderwijs wethouder van het district vertelde dat na het zelfstandig worden van Bechuanaland in 1966, wat sindsdien Botswana heet, de regering begon met een landelijk onderwijsplan om zoveel mogelijk kinderen in het hele land te leren lezen en schrijven. Maar dat het onderwijs nu gericht was op een uitgebreider lesrooster.

President Masisi kan nu wel met zijn vinger wijzen naar mensen die hun kinderen niet naar school laten gaan, maar zou leerplicht niet effectiever kunnen zijn. Anders blijft het dweilen met de kraan open. Wat zou de reden kunnen zijn dat mensen hun kinderen thuis houden. Zou het kunnen zijn om hen te laten werken zodat er geld is om eten van te kopen? Omdat er geen geld is voor het (verplichte) schooluniform? Omdat hun cultuur botst met de schoolcultuur? De scholen zijn namelijk verplicht in hun lesrooster de Christelijken religie te verweven. Lijfstraffen mogen gegeven worden, al zijn die aan regels gebonden. Dit gaat in tegen de San cultuur.

Masisi zei verder: “De overheid zet zich in voor een veilige en stimulerende omgeving voor kinderen om op te groeien en om al hun capaciteiten tot ontplooiing te laten komen." Dat zou fijn zijn. Maar om dat te bereiken, zullen er meer maatschappelijk werkers, onderwijzers en toezichthouders in alle (kost)scholen moeten worden aangesteld. Ik wil niet vooruitlopen op de uitvoering van Masisi's goede plannen, maar ben erg benieuwd hoe het resultaat er uit gaat zien. Tevens gaat hij het schoolmaaltijden project voor alle scholen opnieuw bekijken. Hopelijk dat een maaltijd dan niet alleen uit een bakje gekookte bruine bonen bestaat, zoals ik tijdens een bezoek aan een school in 2015 zag.
19 Nov 2022
Geen enkel kind mag geweigerd worden om naar school te gaan - Masisi. Mmegi 16 november 2022. Sharon Mathala.
President Mokgweetsi Masisi heeft een strenge waarschuwing gegeven aan ouders en voogden die kinderen de kans ontzeggen om naar school te gaan.
Masisi zei dit tijdens de State of the Nation Address (SONA) (soort van troonrede) van gisteren. De president merkte op dat "in geen enkel geval" een kind in Botswana mag onthouden worden om naar school te gaan.
“Ik constateer met bezorgdheid dat sommige ouders en voogden ervoor kiezen hun kinderen niet naar school te sturen, in strijd met het belang van het kind. Geen enkel kind, onder geen enkele omstandigheid, of het nu van u is, van uw familieleden, huishoudhulpen en landarbeiders, mag ooit de toegang tot onderwijs worden ontzegd', luidde de strenge waarschuwing van de president.
Masisi wees er verder op dat zijn regering op de hoogte is van gevallen waarin kinderen worden onderworpen aan kinderarbeid. “Geen enkel kind mag worden onderworpen aan kinderarbeid. We hebben allemaal de plicht ervoor te zorgen dat de rechten van kinderen worden beschermd en bevorderd.”
“De overheid zet zich in voor een veilige en stimulerende omgeving voor kinderen om op te groeien en hun volledige mogelijkheden tot ontplooiing te laten komen. Daarom zal de herziening van het beleidskader voor wezen en kwetsbare kinderen worden voltooid tijdens het tweede nationale overgangsplan voor ontwikkeling (TNDP), 'vervolgde hij.
Om ervoor te zorgen dat geen enkel kind achterblijft in het onderwijs, meldde Masisi dat de regering het Taalbeleid van 2022 goedgekeurd. Dit zal worden gebruikt voor basisonderwijs van kleuterschool tot standaard 2.
“Dit beleid wordt vanaf januari 2023 in de volgende talen geïntroduceerd: Sheyeyi; Thimbukushu; Naro; Nama; Afrikaans; Khwedam; IsiNdebele, OtjiHerero/OtjiMbanderu; Shekgalagari; Ikalanga; ChiShona; Chiikuhane; en Gebarentaal. De overeengekomen spelling en dominantie in de regio's waar de talen worden gesproken, waren enkele van de criteria die werden gebruikt voor hun selectie, 'zei Masisi. Botswana zal volgens de president ook werken aan de herziening van het schoolmaaltijden programma.
“Na de herdenking van Wereldkinderdag 2021 ontving ik 75 brieven van kinderen, waarin voeding werd genoemd als een van de belangrijkste uitdagingen in de ontwikkeling van kinderen. Dit gaf een impuls aan de herziening van het Botswana Schoolmaaltijden Programma voor alle scholen. In de geest van kinderrechten moeten kinderen niet alleen gezien worden, maar ook gehoord worden', merkte de president op.
6 Nov 2022
Geld overmaken goed geregeld. Of toch niet?

Geld overmaken naar Botswana gaat bij onze bank vlot en gemakkelijk. Een klein probleempje is dat het geld niet in Botswaanse Pula's (BWP) overgemaakt kan worden. Dat los ik op door de wisselkoers van die dag van € naar BWP op internet op te zoeken, het te verzenden bedrag om te rekenen naar BWP en wat extra geld er bij te doen, in geval de wisselkoers is gezakt op het moment dat het geld gewisseld wordt. Bij het overschrijven kun je kiezen tussen: Optie 1. Bankkosten delen met ontvanger (Je betaalt dan alleen de kosten van je eigen bank. En de ontvanger betaalt de kosten voor zijn/ haar bank.) Om te voorkomen dat je voor een verrassing komt te staan omdat er minder geld is aangekomen dan de bedoeling was, kun je kiezen voor optie 2. Jij betaalt alle kosten, dus voor je eigen bank en de bank van de ontvanger. Ik maak altijd gebruik van optie 2.

Op de website van onze bank staat: Het geld wordt binnen Europa meteen op de rekening van de ontvanger bijgeschreven. Voor overschrijvingen naar buiten Europa kan dit enkele dagen duren.

Na de overschrijving die ik op 20 oktober 2022 deed, stond bij de Transactie details van deze overschrijving vermeld: Betaling is ontvangen. Bij ontvanger op 21 oktober 2022, 15.22 uur. Als verzenddatum van de transactie stond 20 oktober 2022 14.53.

Omdat in Botswana de dagwisselkoers na 11.00 uur bekend wordt gemaaakt, heb ik de wisselkoers van 21 oktober 2022 gebruikt om het BWP bedrag te berekenen. Dit was ruim voldoende om het schoolgeld voor 2023 en het nieuwe school uniform van de student die wij sponsoren te bekostigen. Ook de wisselkoers voor 20 oktober 2022 heb ik berekend, ook dat was genoeg.

Dat was dus de theorie. Echter, het bedrag dat aankwam was genoeg voor het schoolgeld en 1 t-shirt. Dit bedrag was precies BWP 2000 minder dat wat ik uitgerekend had voor 21 oktober. Had iemand niet goed gekeken en een 9 aangezien voor een 7? Nee, op een kopie van het bankafschrift van de ontvanger staat duidelijk een 7. En dat de betaling niet op 21 oktober was ontvangen, maar op 24 oktober.

Bovenstaande heb ik aan de ontvanger gemeld, die zou advies hierover vragen bij zijn bank.

Drie keer heb ik gebeld met mijn bank en uitleg gevraagd over het verschil in theorie en praktijk. Dat leverde tegenstrijdige informatie op, die ik ook op verschillende plekken op de website van de bank tegenkwam. Er werd bevestigd dat bij optie 2 alle kosten inderdaad door de klant worden betaald.Maar ook wed verteld dat mijn bank geen direct contact heeft met bank(en) in Botswana en het geld via andere banken (hoeveel/ welke/ waar?) ging die er allemaal wat vanaf konden halen voor hun eigen onkosten. Maar dat was nu juist de bedoeling niet bij het gebruik maken van optie 2.

Het is nu afwachten op de reactie van de Botswaanse bank en op inspiratie om uit te vinden wat er nu werkelijk met het verzonden geld gebeurd is.


31 Oct 2022
 Sunday Standard. Het neefje van President Masisi eist een vergelding van BWP 17m. 28 oktober 2022. Sharon Mathala
Terwijl de bittere rechtsstrijd tussen de zus en het neefje van president Mokgweetsi Masisi over een  overheidsaanbesteding verhit en vuiler wordt, is de Directeur-Generaal (DG) van de Raad van Bestuur van Inlichtingen en Veiligheid (DIS) Peter Magosi opnieuw betrapt voor het hebben van een vinger in de pap bij de financieringssaga van de regerende partij.

De strijd gaat over de water aanbesteding van een half miljard BWP, welke is toegekend aan Masisi's zus, Boitumelo Phadi Mmutle en zijn neefje Olebile Joseph Pilane, via hun gedeelde bedrijf, G en M Building Services (Proprietary) Limited, dat als de eerste gedaagde in de rechtbankpapieren wordt vermeld.

Andere beklaagden zijn van de tweede tot de vierde (Kelebogile Monnatshipi, Tswela Khumo Ventures (Pty) Ltd en Huashi Li).

Smerige details over de controversiële aanbesteding van Water Utilities Corporation (WUC) voor de watervoorziening van het subdistrict Goodhope hebben onthuld hoe de eerste familie, Botswana Democratic Party (BDP), en nu de DIS allemaal betrokken zijn bij overheidsaanbestedingen.

De neef van de president heeft het gevoel dat hij op frauduleuze wijze uit G&M is geduwd kort nadat de aanbesteding van BWP 550 miljoen was toegekend en maakt dit nu bekend omdat hij woedend is op zijn tantes en andere zakenpartners. Hij beschouwt dit als een poging om zijn deel van de buit te ontfutselen. Wat betreft waar hij recht op heeft, onthulde Pilane dat hij meer dan P17 miljoen van de P550 miljoen water aanbesteding zou moeten krijgen. “Het aandeel van 40% van de eerste beklaagden in de genoemde winst zou P43.975.972,36 bedragen. Het aandeel van de eiser in de winst van de eerste gedaagden van P43.975.972,38 (wat het bedrag zou zijn dat verschuldigd zou zijn aan hun bedrijf van de 40 tot 60% joint venture) is P17.590.388,95." heeft Pilane betoogd.

Lees meer: https://www.mmegi.bw/news/masisis-nephew-seeks-p17m-retribution/news
De precieze details in dit artikel zijn mij niet duidelijk, mede doordat de tekst soms wat verwarrend is. Wat voor mij wel duidelijk is, zijn de enorme bedragen die verdiend worden bij deze aanbesteding. Water is immers om een product dat eigendom is van iedereen.
Eerdere publicatie over dit onderwerp.
De Botswana Gazette. 5 augustus 2022. Petitie tegen de zuster van de President ingetrokken.

Indiener wilde BWP 500,000 aan Directeurs vergoedingen, of het bedrijf geliquideerd.

     Indiener heeft de intrekking bevestigd, maar weigerde te zeggen waarom.

     Een familielid van president Mokgweetsi Masisi, Olebile Joseph Pilane, die de zuster van de President, Boitumelo Phadi Mmutle, voor de rechtbank had gesleept vanwege een bedrijf dat een aanbesteding voor watervoorziening van P550 miljoen had gekregen, heeft op mysterieuze wijze de zaak ingetrokken bij het Lobatse Hooggerechtshof, waar hij een verzoekschrift had geregistreerd. om de vennootschap te ontbinden.

     “De relatie tussen de aandeelhouders en bestuurders van de verwerende vennootschap is verbroken, er is geen uitzicht op verzoening en uw verzoeker stelt met respect dat het voor deze rechtbank rechtvaardig en billijk is om het bevel tot ontbinding van de verwerende vennootschap toe te kennen.” Aldus.de petitie.
     Lees meer: https://www.thegazette.news/news/petition-against-presidents-sister-withdrawn/#.Y1-2B3bMJPY
27 Oct 2022
Botswana. Vijf geschorst op beschuldigingen van corruptie. Mmegi. 7 oktober 2022. Innocent Selatlhwa.
Vijf medewerkers van het ministerie van Landbouw zijn geschorst in afwachting van onderzoeken naar beschuldigingen van corruptie waarbij BWP 24 miljoen was betrokken.
Volgens informatie verzameld door Mmegi, werden de vijf werknemers, waaronder een directeur, geschorst nadat 24 miljoen dollar was gebruikt om slechts drie waterputten te slaan in het kader van het Veehouderij Ontwikkelings Project.
“Er werden rapporten gemaakt waarin werd beweerd dat de werknemers van het geld hadden kunnen profiteren, omdat het bedrag buitensporig hoog werd geacht. Het ministerie onderzoekt de zaak.
De Raad van Bestuur van Corruptie en Economische Criminaliteit (DCEC) is ook betrokken om de zaak tot op de bodem uit te zoeken”, aldus een ingewijde. Minister van Landbouw, Fidelis Molao, zou niet betrokken worden bij de bespreking van deze zaak.
“We ontvangen altijd meldingen over beschuldigingen van corruptie en wangedrag. Ik kan de zaak niet bespreken omdat het onderzoek nog loopt. Wanneer we dergelijke meldingen ontvangen, volgen we de vaste procedure om het probleem tot op de bodem uit te zoeken. Het belangrijkste is dat we deze gebruiken om hiaten te identificeren en te dichten, om lekkages in de toekomst te voorkomen”, zei hij.

https://www.mmegi.bw/news/five-suspended-on-corruption-allegations/news
26 Oct 2022
Klimaatverandering bedreigt toerisme in Botswana – Wereldbank. 29 juli 2022. Sunday Standard door Thobo Mothoka.

Klimaatverandering en aantasting van het milieu vormen een existentiële bedreiging voor het toerisme en het concurrentievermogen van Botswana, aldus een rapport van de Wereldbank.
Het rapport zegt dat de versnelling van woestijnvorming als gevolg van klimaatverandering druk uitoefent op de belangrijkste leefgebieden van wilde dieren, met name door waterschaarste.
Het wilde dieren toerisme van Botswana is geconcentreerd in het noordelijke deel van het land, voornamelijk dank zij de waterrijke Okavango Delta en de Chobe-rivier.
De Wereldbank zegt dat klimaatverandering en waterschaarste, samen met geopolitieke oorzaken in stroomopwaarts gelegen Angola, een bedreiging kunnen vormen voor het concurrentievermogen van Botswana's wilde dieren safari-aanbod, dat afhankelijk is van voldoende water instroom in de Okavango Delta.
“Vroege indicaties zijn dat veranderingen in waterstanden, stroming en seizoens invloeden de biodiversiteit al beïnvloeden, evenals de verspreidings- en migratiepatronen van iconische diersoorten in de delta en Chobe. De groeiende olifantenpopulatie in Botswana heeft ook geleid tot meer gevallen van beschadigde gewassen en infrastructuur (leidend tot conflicten met lokale gemeenschappen) en tot degradatie van natuurlijke hulpbronnen door verminderde boombedekking die door andere dieren in het wild wordt gebruikt voor onderdak en voedsel.

https://www.mmegi.bw/opinion-amp-analysis/botswana-committed-to-environment-protection/news
25 Oct 2022
Botswana zet zich in voor milieubescherming. Mmegi. 4 maart 2022.
NAIROBI: President Mokgweetsi Masisi heeft gezegd dat Botswana beleid dat het behoud van het milieu garandeert blijft nastreven, dankzij de inzet van de regering voor duurzame ontwikkeling. Hij zei dit donderdag bij de herdenking van het 50-jarig jubileum van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) in Nairobi, Kenia. Botswana zal door middel van verschillende beleidsmaatregelen en interventies de bescherming van het milieu blijven waarborgen.

Hij zei dat het land aanzienlijke resultaten heeft geboekt op het gebied van milieubeheer en erin is geslaagd om het beleid bij te werken door nieuwe wetgeving in te voeren om de veranderende milieu uitdagingen aan te pakken. ..................

Het artikel eindigt met: De president deed ook een pleidooi aan de wereldwijde gemeenschap om het succes van natuurbehoud te stimuleren, in plaats van met strafmaatregelen te komen voor dergelijke inspanningen.

"Naties die zijn geslaagd in het behouden van dieren en planten die op de rode lijst staan, moeten worden ondersteund en niet gestraft voor hun succesverhalen door middel van strikte wereldwijde regelgevende maatregelen die duurzaam gebruik van en handel in onder meer natuurlijke hulpbronnen kunnen ontmoedigen," had Masisi aangedrongen. Einde citaat. Het hele artikel staat te lezen op

https://www.mmegi.bw/opinion-amp-analysis/botswana-committed-to-environment-protection/news

Voor sommige artikelen moet een abonnement op Mmegi genomen worden. Lukt het je niet dit artikel te openen, dan kunt je ons een email sturen (corrie@semkbotswana.nl) met het verzoek je een kopie van het artikel (Engels) te sturen.

In de oorspronkelijke Engelse tekst zijn het mooie en geleerde woorden die President Masisi gebruikte. Maar erg vaag. Of hij heeft niet de juiste woorden gebruikt om de plannen uit te leggen, of het is een politiek spel. Ik vraag me af hoeveel mensen in Botswana hun eigen omgeving zullen herkennen in deze plannen.
24 Oct 2022
In de kolom "De megastad" (Trouw) beschreef Andrea Dijkstra de strenge verkeersveiligheids regels die in Rwanda door de autocratische president Paul Kagame zijn opgelegd, en wat voor effect dit heeft in de hoofdstad Kigali. Brommerrijders en passagiers dragen allemaal een helm, elk voertuig wacht voor een rood stoplicht. Rijd je door rood licht, ontvang je binnen enkele seconden de boete van € 25 op je telefoon. De gemiddelde Rwandees verdient € 150 per maand. Voor afval op straat gooien kun je een boete van € 100 krijgen. De president is dus goed bezig door zijn onderdanen zo goed in het verkeer te beschermen en het land schoon te houden. Maar wat bezielt hem dan om de mensenrechten in Rwanda niet te beschermen en zijn tegenstanders achter slot en grendel te zetten of zelfs te laten vermoorden? Zelfs voor tegenstanders van zijn helm draag plicht, voor rood stoplicht te moeten wachten en afval op straat te gooien, zouden dit wel een erg strenge straffen zijn.
16 Sep 2022
Sunday Standard. 5 september 2022. door Obusitse Kologwe.

OLDM Walk haalt geld op sinds 2002.

Debswana-Orapa Letlhakane en Damtshaa Mine (OLDM) (diamant mijn). De jaarlijkse Algemene Directeur's liefdadigheidswandeling heeft 6,9 miljoen Pula (€ 528.630) opgebracht sinds de oprichting in 2002. Dit is volgens Debswana Corporate Communication Manager Agatha Sejoe.

Op zaterdag hield OLDM zijn jaarlijkse General Manager's 10 km en 20 km wandeling die meer dan 1500 deelnemers en verschillende sponsors trok. De jaarlijkse General Manager's Walk maakt deel uit van Debswana's Corporate Social Investment (CSI) en heeft tot doel het bewustzijn van de sociaal-economische behoeften van het Boteti Sub District te vergroten, geld in te zamelen voor verdienstelijke gemeenschapsgerichte projecten en het welzijn van werknemers te verbeteren door een evenwichtige, actieve en gezonde levensstijl.

Sejoe zei dat sinds de oprichting 17 jaar geleden de Charity Walk enorm heeft bijgedragen aan het ontwikkelingsverhaal van Boteti Sub District.

“Grote projecten die uit dit initiatief zijn voortgekomen, zijn onder meer het psychosociale ondersteuningsproject voor wezen en kwetsbare kinderen in het Boteti Sub District. Verder heeft de wandeling de bouw gesponsord van acht huizen voor minder bevoorrechte families in Xere, Khwee, Mokubilo, Mosu, Kedia, Mmea, Letlhakane en Mmatshumo voor een bedrag van P1.2 miljoen (€ 91.879),” zei ze. Einde citaat.

En verschillende andere projecten zijn geheel, of gedeeltelijk, gesponsord met dit geld.
9 Sep 2022
Tweede reis update.

Een vliegtuigkaartje voor de reis naar Botswana van 10 april - 25 mei 2022 was gekocht. Toen kwam er bericht dat één van de projecten niet door ging; over een ander project hoorde ik niets meer. Bij het derde project was ik welkom. Echter, de beschrijving van hetgeen deze organisatie al had opgezet bleef zeer vaag. Uit eerdere contacten met hen vermoed ik dat zij hoopten geld en/of goederen te krijgen en dat na mijn vertrek het project zou verpieteren. Een nieuw project had kunnen zijn in twee steden op ontdekkings tocht te gaan naar de leefsituatie van de San en andere minderheids groepen. We vroegen ons af of dit de moeite waard was om Henk (echtgenoot) met onze Downs zoon alleen te laten. Henk zou Corona kunnen krijgen en dus niet voor onze zoon kunnen zorgen. Het zal minstens 3-5 dagen duren voor ik terug ben. Ook zou mijn versleten knie nog lang redelijk kunnen functioneren, maar misschien ook niet. In januari wordt ik 80 jaar. Ik kan steeds minder tegen stress.

Het spijt mij dat het ondersteunen van de San, met name de kinderen, nu moet stoppen. Eigenlijk zou een verblijf van twee keer drie maanden per jaar effectiever zijn geweest. Maar dit was vanwege onze zoon niet mogelijk.

Het uitzoeken of er nog noodzaak is om financiële ontwikkelingshulp te geven gaat door. Voor meldingen van corruptie zou de website te klein zijn. Dit gebeurt in zoveel landen dat het gemakkelijker zou zijn uit te zoeken waar het niet gebeurt en die landen als voorbeeld op de SEMK website te zetten.

Al met al zijn er meer redenen om thuis te blijven dan naar Botswana te gaan.
6 Sep 2022
Eswatini. Swaziland News. Door Zweli Martin Dlamini. 19 juli 2022.

MBABANE: De uitzonderlijke bijeenkomst van de Zuidelijke Afrikaanse Ontwikkelings Gemeenschap (SADC) is opnieuw uitgesteld omdat koning Mswati het regionale orgaan over de politieke crisis in eSwatini vermijdt.

Mswati, een absolute monarch, laat momenteel zijn politie en soldaten af op tientallen burgers om ze neer te schieten en te doden, alleen maar omdat zij democratische hervormingen eisen. Lees meer

https://www.swazilandnews.co.za/fundza.php?nguyiphi=2780
1 Sep 2022
Ik dacht dat we voorlopig klaar waren met moorden en wilde terug naar het kamp en uitrusten. Ik was zeer in de war en voelde dat ik moest gaan liggen. Maar dit was niet het einde. Buno was nog niet tevreden. Hij daagde Tuys uit om op rennende doelen te schieten! Tuys probeerde hem van het idee af te praten en stelde voor dat ze maar beter jenever konden gaan halen. Maar Buno liet zich niet van zijn plan afbrengen.

Hij ging hem voor naar een punt op korte afstand van de kraal, waar groepen bosjes en lang gras waren. Krijgers moesten heen en weer, tussen en door deze struiken rennen terwijl hun koning ze neerschoot. Dit vereiste veel beter schieten, en de mannen renden van hot naar haar in en uit het struikgewas, als gekke dingen. Buno ontdekte dat hij er niet genoeg kon doden om zijn brute verlangen te bevredigen en werd de 'sport' al snel beu. Tuys, echter, was nu aan de beurt, en hij was in staat om nog vaker te missen. Hoe ziek ik me ook voelde, ik vond het nogal amusant dat Tuys deze arme wilden miste. Ik heb hem vaak een antilope in volle vlucht zien stoppen, en we hebben een gezegde dat "alleen een kogel sneller reist dan een springbok."

-------------------------------------

Dit gebeurde ongeveer 150 jaar geleden. Men zou verwachten dat de huidige koning Mswati III wel met zijn tijd meegegaan zou zijn en zijn onderdanen menselijk en met respect zou behandelen. Verschillende verslagen in Swziland News geven aan dat deze koning nog steeds opdrachten geeft zijn mensen te doden, nu omdat zij het niet met hem eens zijn over zijn manier van regeren. Helaas zijn de pro democraten het niet eens over welke form van democratie er gekozen moet worden. Moet Swaziland een republiek worden of een constitutionele monarchie?
30 Aug 2022
Lees eerst 27, 28 en 29 augustus.

Buno's gezicht betrok. Zijn bloeddoorlopen ogen flitsten en even dacht ik dat hij Tuys zou slaan.

'De koning beveelt! Buno, koning van de Swazi's, beveelt!' riep hij met schorre stem. 'Schiet! Schiet en dood meer dan ik deed, als je kunt!'

Ik hield Tuys' geweer vast en hij kwam naar mij toe. Ik was zo beroerd van dit alles dat ik hem nauwelijks hoorde toen hij haastig in het Nederlands tegen me sprak.

'We moeten ermee doorgaan,' fluisterde hij. "Dood er zo weinig als je kunt. Schiet ze in het hoofd en ze zullen snel sterven!"

Een seconde later hief Tuys zijn geweer op. Elk schot dat raak was betekende de dood; het was niet nodig om ze daarna dood te steken. Buno beschimpte hem bij elk schot, en ondanks dat hij de beste schutter was in de Transvaal, Tuys was in staat er zoveel mogelijk te missen zonder de argwaan van de bloedige koning te wekken.
Toen hij klaar was, was ik aan de beurt. Ik kon het zware geweer nauwelijks vasthouden. Buno schold me behoorlijk uit, want hij was woedend geworden. Een beschimpimg herinner ik mij goed.

"O Mzaan Bakoor, jij van de grote oren!" schreeuwde hij, zijn stem nu een hees gegrom. "Laat de koning zien dat je net zo goed kunt schieten als je hoort. Oom Tuys kan niet schieten. Je moet hem verslaan!"

Ik was zo onwel dat ik het geweer niet stevig had kunnen vasthouden al had ik dat al gewild. Ik schoot, en nooit waren twintig schoten er zo veel. Mijn score was veel slechter dan die van Tuys, maar de herinnering aan die moordpartij zal nooit sterven!

Buno jubelde over zijn overwinning. Hij scheen te denken dat hij de witte mannen beschaamd had ten aanzien van zijn volk en zijn induna's jubelden ook over zijn overwinning. Ik denk dat ze best blij waren dat ze niet waren gevraagd om als doelwit te dienen.
29 Aug 2022
Lees eerst 27 en 28 augustus.

De induna's verzamelden zich en ik kon de afschuw op hun gezichten zien. Ze wisten wat er ging komen, maar zelfs toen vermoedde ik het niet. Tuys keek geschrokken en staarde Buno aan alsof hij het niet verstond. Langs de rijen knikten de gepluimde hoofden nog steeds en even later was het stil.

De woeste koning liet een strip met patronen in zijn Mauser glijden, de metalen klik werd versterkt door de stilte. Hij hief het geweer op en keek eerst naar de ene rij krijgers en toen naar de andere. Het volgende moment klonk er een schot en een gepluimde Swazi schoot naar voren en lag kronkelend in het zonlicht. Toen Buno nog een patroon op zijn plaats duwde, stapten twee krijgers uit de rij en staken de gevallen krijger dood.

Er klonken nog vier schoten en bij elk kwam een gepluimd hoofd naar beneden, waarbij schild en assegai op de grond kletterden toen ze die raakten. Elke krijger werd neergestoken terwijl hij lag, de moordenaars stapten stilletjes terug in de gelederen.

Het was het meest gruwelijke spektakel dat ik ooit had bijgewoond. Wij Boeren hebben altijd moeten vechten voor ons leven en onze boerderijen, dus die plotselinge dood was voor mij geen noviteit. Maar zo'n slachting als deze!

Buno voltooide zijn twintig schoten en maakte drie missers. Deze maakten hem boos en hij riep het equivalent van "Ik pak je de volgende keer!"

Toen kwam Tuys aan de beurt. Hij had snel nagedacht en ik had een vage hoop dat hij een uitweg zou vinden.

'O koning, het is niet gepast dat uw krijgers door mijn geweer sterven,' zei hij haastig. "U bent koning en hun leven is van u; ik ben slechts uw gast en het is niet juist dat dappere mannen worden gedood door iemand die alleen van vrede houdt. Laten we op andere doelen schieten. Laten we vee doden zodat er vanavond een feest gehouden kan worden."

28 Aug 2022
Lees eerst 27 augusts.
Na het eten, waarbij Tuys me meer verhalen vertelde over Buno en zijn wreedheid, woonden we de schietwedstrijd bij. Ik denk niet dat er ooit een andere was zoals deze. Het was de meest verschrikkelijke opvoering van barbaarse beestachtigheid en had de "moordwedstrijd" moeten heten in plaats van een schietwedstrijd.
Toen we bij Buno's kraal aankwamen, zagen we hem opgewonden op en neer lopen, het geweer in zijn handen. Naast hem stonden twintig of meer van zijn induna's (een Zulu/Xhosa-titel die adviseur, groot leider, ambassadeur, hoofdman of commandant van een groep krijgers betekent), en we werden meteen getroffen door hun angstige blik. Aan weerszijden van de brede weg die naar de koninklijke kraal leidde, stonden duizenden krijgers opgesteld. Meer dan een dozijn impi's (een groep krijgers) stonden in de rij, elk in zijn volledige oorlogskostuum. Hun knob-kerries (een stevige stok met een knobbel aan het uiteinde) werden in de aanslag gehouden, hun schilden voor hun lichaam, en elk had zijn assegai verschoven naar de positie die in de strijd werd gebruikt.

De rijen woeste krijgers strekten zich honderden meters van de kraal uit. Het was de eerste keer ooit dat ik de impis van de koning op parade had gezien en het was een zeer indrukwekkend gezicht. Er stond een lichte bries en de witte pluimen op hun hoofd dansten in het zonlicht. Wat me het meest opviel was de prachtige bouw en gestalte van deze mannen. Ze waren allemaal 1.80 meter of meer en hun zwarte huid gaf een glanzende straling af. De meesten van hen droegen luipaardvellen die om hun middel en om één schouder vastzaten.
Mijn snelle inspectie werd door de koning onderbroken. Hij begroette ons luidruchtig en ik zag meteen dat hij buitenzinnig dronken was geworden van de jenever die hij had gedronken. Nauwelijks had hij zijn hand opgeheven om ons te groeten of de impi's brachten de koninklijke groet. Hun diepe kreet eindigde met het gelijktijdig op de grond stampen door twintigduizend voeten. De aarde schudde behoorlijk.

Ik realiseer me nu dat deze groet een eerbetoon was aan de wreedheid van de eeuwen. Op precies die manier groetten de gladiatoren Nero met hun "Morituri te salutamus!" "(Heil, Caesar (keizer), zij die zullen sterven, groeten u)" Enkele ogenblikken na de groet realiseerde ik me dat deze mannen ook op het punt stonden te sterven.

"Kom op, Oom Tuys, kom en laat de koning zien hoe goed je kunt schieten!" schreeuwde Buno. "Ik heb u de enige doelen die uw vaardigheid waardig zijn gebracht - u, die bij een ras van blanke mannen, die alles met hun geweren hebben veroverd, bekend staat om uw schot! Ik zal eerst schieten, en dan zult u mij verslaan!"

Toen wendde hij zich plotseling tot mij.

"En jij ook, Mzaan Bakoor, kleine induna! Jij zal het ook opnemen tegen de koning! Eerst zal ik schieten, dan Oom Tuys, en dan jij. Ieder zal dit aantal schoten schieten." En hij liet vier strips van elk vijf cartridges zien.
27 Aug 2022
Eswatini.

Na het lezen van enige artikelen in Swaziland News over de reactie van Koning Mswati op demonstranten die vragen om het land democratisch te maken, zou je kunnen denken dat deze verhalen uit een spannend boek komen. De twee kranten die in Eswatini gepubliceerd worden (Times of Swaziland en Eswatini Observer,) publiceren helemaal niets over deze gebeurtenissen. Het feit dat deze twee kranten in Eswatini worden uitgebracht en de Swaziland News vanuit Zuid Afrika, zou kunnen betekenen dat het voor de medewerkers van deze krant niet veilig is om de krant uit te brengen in Eswatini.
We gaan naar het einde van de 19de eeuw en het in 1921 gepubliceerde boek "Adventures in Swaziland" (Avonturen in Swaziland) door Owen Rowe O'Neil. Het is het verhaal van een Zuid-Afrikaanse Boer, die opgegroeide in de buurt van Swaziland, was opgeleid in Edinburgh en Harvard en een krijger van de koningin van de Swazi's was gemaakt. Het is geen 'reisverhaal', maar het verhaal van een man die een groot deel van zijn leven bij een woeste Afrikaanse stam heeft geleefd.

Gratis te lezen op http://www.gutenberg.org/files/38447/38447-h/38447-h.htm

Citaten uit het boek "Adventures in Swaziland". De oom van Owen, Thuys, is een vriend van koning Buno van Swaziland. Hij neemt zijn neefje mee op een bezoek bij koning Bruno. Pagina 54.

"Buno heeft me duizend keer gevraagd om hem een ​​geweer te brengen," zei hij, "maar altijd heb ik geweigerd. Zoals je weet, mogen de Swazi's, net als andere kaffers, geen wapens hebben. De dood is de straf die we geven aan degenen die geweren verkopen aan deze wilden. Nu heeft Bruno zijn zinnen gezet op het bezitten van een geweer, en de laatste keer dat ik hem zag, beloofde ik dat ik er een voor hem zou krijgen."

Als ze in de buurt van de King's kraal zijn: "In de kar heb ik een Mauser met ongeveer vijfduizend patronen en dat alles is voor Buno. Je zult in de toekomst nog vaak naar Swaziland willen komen, dus ik ga Buno tot je vriend voor het leven maken. Jij mag van mij de Mauser aan hem geven!'

Hij gaf me het geweer en overhandigde Sibijaan (Een van de twee San-jongens die in het veld waren "gevonden". Sibijaan werd als speelkameraadje aan Owen gegeven.) een zware zak met patronen. Toen gaf hij meer patronen en flessen jenever aan de twaalf mannen van onze begeleiding. Zo geladen gingen we op pad om de machtigste en meest barbaarse koning van Zuid-Afrika te bezoeken .
26 Aug 2022
Eswatini.
ZELDZAAM PROFESSIONEEL GEDRAG: Hoofdinspecteur Bhekani Khumalo, de commandant van het Malkerns politie bureau, die zowel de politie als de demonstranten beschermde.

Swaziland Nieuws, 25 augustus 2022. Door Bongiwe Dlamini

MALKERNS: Hoofdinspecteur Bhekani Khumalo, de commandant van het Malkerns politiebureau, gedroeg zich dinsdag als een echte politie agent toen hij tijdens een demonstratie zowel zijn politieagenten als het openbaar vervoerpersoneel onder controle hield om de vrede te bewaren en confrontaties te vermijden.

In eSwatini is het zeldzaam dat demonstranten petities overhandigen zonder te worden neergeschoten door de politie, tientallen zijn reeds gedood sinds de politieke onrust begon.

De politie is normaal gesproken voorzichtig bij het omgaan met medewerkers van het openbaar vervoer, omdat deze normaal gesproken hun macht en invloed gebruiken om een landelijke staking te organiseren zonder zelfs maar een protestvergunning bij de gemeenten aan te vragen.

In een ongewoon gedrag toonde de politie professionaliteit tijdens het overhandigen van een petitie waarin de medewerkers van het openbaar vervoer gerechtigheid eisten voor hun collega Sabelo Dlamini, die naar verluidt werd neergeschoten en vermoord door politieagent Nkola Mabuza tijdens de politieke onrust.

Muzi Nhleko, de oprichter en nationale organisator van de Eswatini Kombis, Buses and Allied Workers Union (EKABAU), die om commentaar werd gevraagd, bevestigde dat de hoofdinspecteur van het poliitiebureau de orde handhaafde tijdens de overhandiging van de petitie.

“Het is waar, we werden die dag niet aangevallen door de politie, de hoofdinspecteur van het politiebureau was professioneel, dus er waren geen confrontaties en geen chaos. We hebben altijd beweerd dat demonstranten vreedzaam zijn, het is de politie die hen provoceert. Als de politie professioneel kan werken in het land en precies kan doen wat de hoofdinspecteur Khumalo, deed, zullen we in vrede in het land kunnen protesteren zonder doden en gewonden', zei hij.

Pogingen Bhekani Khumalo te bereiken, bleken op het moment van het opstellen van dit rapport niet te zijn gelukt.

Maar Nhleko zei dat ze merkten dat terwijl ze de politie toespraken, soldaten in de buurt kampeerden en wachtten om ze neer te schieten. Hij zei dat de soldaten in een in het buitenland geregistreerde GD6 reden.

Er is bekendgemaakt dat na de overhandiging van de petitie enkele medewerkers van het openbaar vervoer werden ontvoerd door de politie, die hen vond naast de Gcina-legerkazerne in Matsapha, en ze vervolgens overhandigden aan soldaten die hen martelden.

https://www.swazilandnews.co.za/fundza.php?nguyiphi=294223 Aug 2022
https://www.swazilandnews.co.za/fundza.php?nguyiphi=2928

Swaziland News.Door Zweli Martin Dlamini. 21 augustus 2022.

Koning Mswati: Ik zal parlementsleden Bacede Mabuza, Mthanderi Dube alleen vrijlaten als ik de troon overgeef.

MBABANE: Koning Mswati zou een team van rechters hebben verteld dat hij alleen de vrijlating van de in voorarrest genomen pro-democratische parlementsleden Bacede Mabuza en Mthandeni Dube zou goedkeuren bij het overdragen van de troon tijdens, zoals hij het beschreef, "het afvuren van de laatste kogel".

De rechters waren gaan onderhandelen met Mswati om op zijn minst de parlementsleden vrij te laten en de vrede en stabiliteit in het land te herstellen. Maar de koning zou met klem hebben verklaard dat hij de parlementsleden niet zou vrijlaten.

“De koning verklaarde dat hij de parlementsleden niet zal vrijlaten, maar zal vechten tot de laatste kogel. Hij zei dat de dood van de burgers en de veiligheidsagenten geen invloed heeft op zijn troon ngoba kusafa bantfu nje. Utsi yena usengakacali kusebentisa yakhe imali om zijn troon te verdedigen”, zei een bekende insider.

Er is onthuld dat de rechters de koning hebben verteld dat ze alles hebben geprobeerd om de wet te manipuleren en de parlementsleden achter de tralies te houden, maar "het wordt nu in de ogen van het publiek duidelijk dat ze onschuldig zijn".

De insiders beweerden dat de koning de rechters had verteld dat ze de wet moesten blijven manipuleren om te bewijzen dat "ze geleerden zijn".

Er is een vragenlijst gestuurd naar Percy Simelane, de woordvoerder van de koning, maar hij had op het moment van het opstellen van dit rapport nog niet op onze vragen geantwoord.

Deze onthulling komt nadat koning Mswati politieagenten het bevel gaf om het schieten en doden van burgers te intensiveren, hij zei dat de politie hen "oog om oog, tand om tand" betaald moest zetten.

"Ik adviseer u daarom dat u bij het uitvoeren van uw zeer belangrijke plichten in volledige alertheid naar buiten gaat en bereid bent om effectief en resoluut te reageren op criminele elementen en u moet het ze oog om oog, tand om tand, betaald zetten", zei hij.

Eswatini zit midden in politieke onrust nadat koning Mswati zijn troepen er op uit stuurde om tientallen burgers neer te schieten en te doden, alleen maar omdat zij democratische hervormingen eisten.

Mensenrechtenadvocaat Thulani Maseko, de voorzitter van het MultiStakeholder Forum, werd om commentaar gevraagd en zei dat het al lang duidelijk was dat de koning zich niet inzette voor een vreedzame oplossing van de sociaal-economische en politieke problemen van het land.

“Het was vanaf het begin duidelijk dat de parlementsleden geen misdaad hadden begaan, de zaak was vanaf het begin een misleiding. Het is ronduit bedroevend dat rechters de koning benaderen voordat ze vonnissen vellen. Er is geen wettelijke reden waarom de Koning zou moeten worden geraadpleegd over een aangelegenheid/aangelegenheden voor de rechtbank. Dit is ronduit fout. De rechter die de zaak behandelt moet eenvoudigweg een oordeel vellen op basis van het geleverde bewijs. Uit het bewijs tot dusver blijkt duidelijk dat er geen reden is voor de parlementsleden om te antwoorden op vragen tijdens hun verhoor. Maar het feit dat de koning misbruik maakt van het gerechtelijk proces om politieke doelen te bereiken", zei de mensenrechtenadvocaat

De voorzitter van het MultiStakeholders Forum zei dat de parlementsleden moeten worden vrijgelaten om een klimaat van vrede mogelijk te maken en een politieke dialoog op gang te brengen.
19 Aug 2022
Er is een vliegtuigticket gekocht voor de volgende reis naar Botswana. Vertrek op 10 april 2022 vanaf Amsterdam naar Johannesburg, terugreis op 24 mei vanaf Johannesburg. Op 18 augustus kwam er bericht van Window of Hope dat zij momenteel geen project voor kleuters hebben. Maar ik mag de tiener moeders wel iets leren waarmee zij geld kunnen verdienen. Eerder had ik al gemeld dit niet te kunnen doen, oa omdat ik niets weet van waar behoefte aan is in Botswana. Er is contact met een andere groep in Gantsi, zij willen mijn hulp bij de opvang van straatkinderen en hulp om een kleuterschool op te zetten. In Molepolole wordt door een vriendin gezocht naar een plek bij een winkelcentrum om kinderen bezig te houden. Er wordt geïnformeerd bij de gemeente of en waar dit mogelijk is.
10 Aug 2022
Democratie. Er zijn verschillende opvattingen over demcratie. Neem Kenia, een democratische republiek. Met angst en beven wordt gekeken naar de verkiezingen daar op 9 augustus. Men is bang dat de twee kandidaten hun eigen stam zullen ophitsen tegen die van de andere kandidaat, omdat dit in het verleden al is gebeurd. Dit had veel doden tot gevolg. Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse zaken geeft op dit moment als reisadvies voor Kenia: "De kleurcode voor Kenia is voor het grootste deel geel met een deel oranje en rood. Er zijn veiligheidsrisico's in de rode gebieden." Eswatini ia een absolute monarchie. Het heeft een parlement dat vrijwel alleen adviserende bevoegdheden heeft. De leden worden via een weinig doorzichtige procedure in de lokale gemeenschappen aangewezen. Zij vertegenwoordigen geen achterban. Mensen die om democratie vragen worden door het leger en politie in opdracht van de koning gedood.

Tijdens de 21st sessie van de Verenigde Naties Algemene Bijeenkomst op 19 september 1964, betreffende besprekingen over het geven van zelfstandigheid aan Koloniale landen, verklaarde de afgevaardigde van Uruquay dat de Latijns Amerikaanse landen de Afrikaanse landen een goed voorbeeld hadden gegeven om zelfstandig te kunnen zijn. De afgevaardigde van Tanzania geloofde niet dat de democratie toen naar Afrika zou komen. "De geschiedenis van dat continent was altijd getekend door bloedvergieten en wat nu in Afrika plaatsvond, was een proces van dekolonisatie. Het was dus niet echt een kwestie van democratie die naar Afrika zou komen, maar een kwestie van herstel aan de Afrikanen van de rechten waarvan ze door de koloniale machten waren beroofd."

In Botswana is President Masisi op dit moment op toer voor de algemene verkiezingen in 2024. Toen hij afgevaardigden toesprak op het BDP Youth Wing-congres (Botswaanse Democratische Partij Jongeren Congres) in Bobonong in het weekend, liet Masisi de jongeren opstaan en steun beloven voor hem en zijn partij in hun 'spannende' campagne, om overtuigend te winnen bij de algemene verkiezingen van 2024. Bij echte democratie hoort niet het afdwingen van een belofte voor steun. In 1963 werd Kenia onafhankelijk, Botswana in 1966 en Eswatini in 1968. Misschien voor deze landen nog te vroeg om over gegaan te zijn op een democratische regering? In 1828 werd Uruquay onafhankelijk. Dat land heeft dus een grote voorsprong en is, zover ik kan beoordelen, een stuk democratischer.
9 Aug 2022
Het goede nieuws is dat een Amerikaans bedrijf en BURS een 10-jarige 'track and trace' (volgen en traceren) overeenkomst hebben gesloten. Mmegi. dinsdag 2 augustus 2022
Het in Texas gevestigde authenticatiebedrijf Authentix zegt een 10-jarige overeenkomst te hebben gesloten om de Botswana Unified Revenue Service (BURS) te voorzien van technologie om het controversiële 'track and trace'-systeem uit te voeren, dat is ontworpen om de belastingverliezen op alcohol en tabak aan te pakken.

In een verklaring eerder vandaag zei Authentix dat het nieuwe contract betrekking heeft op het markeren en digitaal volgen van naar schatting 500 miljoen producteenheden per jaar.

Het track and trace-systeem omvat het plaatsen van een biometrische afdruk op alle alcohol- en tabaksproducten terwijl ze worden vervaardigd en geïmporteerd in het land, zodat de BURS kan controleren of de juiste belastinginkomsten worden betaald en of de producten echt en niet illegaal zijn.

"Het nieuwe digitale track & trace-systeem zal de belastinginning van fabrikanten en importeurs stimuleren door de naleving door de industrie te verbeteren, illegale handel te verminderen en onderrapportage van volumes te voorkomen", aldus Authentix-functionarissen.

Onlangs vertelden BURS-functionarissen Mmegi dat de alcohol- en tabaksindustrie een belangrijke speler waren in het geschatte verlies van P3 miljard aan belastinginkomsten per jaar. Een deel van het probleem, zegt de een woordvoerder van de belastingdienst, is dat de industrieën, met name alcohol, een groot aantal belastingen, heffingen en andere wettelijke regerings belastingen hebben, waardoor onderrapportage hoogtij viert.
Geschiedenis
2015
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2016
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2017
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2018
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2019
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2020
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2021
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2022
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
Cookie vrij - Deze website gebruikt geen cookies