Nederlands English

29 Sep 2023
Vandaag bericht ontvangen dat het geld voor de overnachtingen in het B&B in Pretoria is bijgeschreven op de bankrekening van het B&B. Deze overschrijving heeft 25 dagen geduurd.
26 Sep 2023
Vanochtend las ik in de Botswaanse krant Mmegi een artikel over de export van mineralen per vliegtuig in Botswana, door vliegtuigmaatschappij Air Botswana. Zijn wij hier druk bezig om het vliegverkeer vanwege CO2 uitstoot te verminderen, denkt Air Botswana dat het een goed idee is om de vliegtuigen van hun noodlijdende maatschappij te gebruiken voor het vervoer van mineralen.
21 Sep 2023
Het geld dat op 4 september is overgemaakt naar de bankrekening van Baytree Guesthouse in Pretoria, Zuid Afrika, is nog niet bijgeschreven. Een ervaringsdeskundige in Pretoria meldde dat het minstens 14 werkdagen duurt voordat een "overzeese" overschrijving op de ontvangers rekening bijgeschreven wordt.
17 Sep 2023
Lees vanaf 11 september 2023.

De visum aanvraag is op 15 september geaccepteerd. Omdat bij een visum aanvraag het paspoort met de andere documenten naar Nederland wordt gestuurd, moest Lesego bij het Botswaanse Immigratie kantoor in Pretoria een bewijs halen waarmee zij door Zuid Afrika kon reizen. Ze werd bij de grens bijna tegen gehouden, omdat het computersysteem van de douane wegens “load shedding” (wegens een landelijk tekort aan electriciteits capaciteit, worden dorpen, steden wijken, om de beurt voor een aantal uren of dagdelen afgesloten van de toevoer zodat de aangesloten gebieden een betere kwaliteit van electriciteit ontvangen) niet goed, of misschien, helemaal niet werkte. Gelukkig was er begrip voor haar situatie en mocht ze verder.
15 Sep 2023
Lees vanaf 11 september.

Afspraak visum aanvraag 14 september. Lesego meldde dat er twee documenten ontbraken bij de aan te leveren documenten. De bank afschriften van mijn inkomen en een brief van de directeur van haar school. Dezen zijn naar haar toegestuurd. Ook moest zij een nieuw aanvraagformulier in vullen, welke in 2023 gebruikt wordt. Uit een gesprek met een medewerker van het Ministerie van Buitenlandse Zaken bleek dat ik de verkeerde check lijst van internet had gehaald. Lesego heeft vanochtend, 15 september, een nieuwe afspraak om deze in te leveren.

11 Sep 2023
Het is een lange reis om als tourist (verblijf maximum 90 dagen) naar Nederland te komen.

In een eerder bericht meldde ik dat we in 2024 zouden bekijken of, en zo ja hoe, we verder te gaan met de ondersteuning van de student (laten we haar Lesego noemen). Zij twijfelde wat te doen na haar schoolopleiding. (In Botswana begint het schooljaar in januari.) Misschien een tussenjaar? Ze wilde wel graag de wereld buiten Botswana leren kennen. Wij besloten haar uit te nodigen om drie maanden bij ons te logeren. Het antwoord van Lesego en haar ouders kwam snel. Zo een mooie kans accepteerden zij graag.

Er moest beltegoed gekocht worden voor Lesego om regelmatig contact te hebben via whats app en email. Lesogo had geen bankrekening. Het duurde ruim twee weken voor dat de aanvraag er voor gelukt was. De eerste bank had als voorwaarde dat er maandelijks geld in kwam op de rekening. Zij heeft uitgelegd dat het een tijdelijke rekening zou zijn en waarvoor die nodig was. Na drie dagen zou zij het antwoord krijgen. Na een week geen antwoord. Bij een andere bank kon ze wel een rekening openen.

Visum aanvraag. Er is geen Nederlandse Ambassade in Botswana, wel een Nederlands honorair consulaat. Daar kan geen visum aanvraag gedaan worden. Dichtstbijzijnde Ambassade is in Pretoria, Zuid Afrika. Buskaartjes, overnachtingen, afspraak visum aanvraag moesten gedaan worden. Waar te beginnen.

De bus van Ghanzi naar Gaborone hoeft niet geboekt te worden, vertrekt 06.00 uur, aankomst Gaborone 14.15 uur. Bus naar Pretoria: 06.30 uur, aankomst 13.15 uur. Deze bus moet gereserveerd en betaald worden. Dit lukte niet, want betaling kon alleen met bank kaarten die men in Zuid Afrika gebruikt. Emails om hulp naar de busmaatschappij gestuurd, werden niet beantwoord. Lesogo's broer heeft de maatschappij gebeld, kreeg geen contact. Uiteindelijk is hun zuster naar het kantoor in Gaborone gegaan en heeft geboekt.

Er moest dus in Gaborone en Pretoria overnacht worden. Dit kon in Gaborone bij hun zuster. Voor in Pretoria is voor twee nachten een Guesthouse gereserveerd.

Toen kon de visum aanvraag afspraak gemaakt worden, voor na het eind examen van Lesogo, 14 december. De maanden october, november en december bleken volgeboekt te zijn. (Later kon niet, de aanvraag moet minstens 45 dagen voor het vertrek gedaan worden.) Dus werd het 14 september (twee dagen na het begin van de laatste schooltermijn) om 11.20 uur. Met de bus die dag terug gaan kon niet, die vertrekt om 13.30 uur.

Het reis schema is: Dag 1: Ghanzi naar Gaborone. Dag 2: Gaborone naar Pretoria. Dag 3: In Pretoria. Dag 4: Pretoria naar Gaborone. Dag 5: Gaborone naar Ghanzi.

Kon de aanvraag in Gaborone gedaan worden, dan zou de reisduur drie dagen zijn. Vanwege het gevaar op kidnapping in Zuid Afrika reist Lesego's oudere broer mee. De kosten voor de reis naar Pretoria zijn dus ook nog eens aanmerkelijk hoger dan naar Gaborone.
2 Sep 2023
Is er weinig geschreven in dit journaal sinds 7 juni. Het duurde lang voordat het effect van mijn knie operatie weg was. Daarna waren we druk bezig met het bezoek van Marica naar Nederland te regelen. En dat zijn we nog. Als we hadden geweten dat dit zo moeilijk zo zijn waren we er niet aan begonnen. Zodra er tijd is om een verslag van de procedure te maken, wat nog wel tot juni 2024 kan duren, komt het in dit journaal te staan.
25 Jul 2023
Sinds 30 december 2022 heb ik niets meer vernomen omtrent de begrafenis van Pitseng Gaoberekwe. (Zie journal 30 december 2022.)

Ook hebben wij sinds enkele jaren geen contact met de San. De Sunday Standard en Mmegi schrijven niets over hen. Wij zamelen geen geld meer in voor hen. En er zijn geen projecten meer voor hen. Het project voor het ondersteunen van een student loopt nog, we weten niet hoe dit in 2024 verder zal gaan, aangezien zij dan haar huidige studie afgerond zal hebben.

Toch vind ik het belangrijk om op de hoogte te blijven van wat er in Botswana gebeurt. Om dit te vergelijken met de ontwikkelingen in Nederland. Dus blijft SEMK Botswana bestaan.
22 Jul 2023
Lees eerst 21 juli 2023.

Laatste nieuws: de twee zijn vrijdagochtend in de vroege uurtjes vrijgelaten zonder enige aanklacht.

Lees eerst 20 juli 2023.

Misschien zijn de mensen in Tunesië die geld vragen aan de mensensmokkelaars niet corrupt, maar doen zij dit uit noodzaak om te kunnen overleven.
21 Jul 2023
https://www.mmegi.bw/news/misa-botswana-shocked-at-diss-arrests-of-mmegi-journalists/news

MISA Botswana geschokt door arrestaties Mmegi-journalisten door de Directie Inlichtingen en Veiligheid
donderdag 20 juli 2023 | 560 weergaven | Thomas Nkhoma
MISA Botswana wil de natie bekend maken met de aanhouding van Mmegi-krantredacteur Ryder Gabathuse en senior verslaggever Innocent Selatlhwa door de Directie Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten.
De arrestaties zijn bevestigd door de advocaat van de krant, de heer Dick Bayford. MISA Botswana is een onafhankelijk onderzoek naar de zaak gestart en wil haar ontzetting en bezorgdheid uiten over de detentie van de twee journalisten. Hoewel MISA Botswana het belang van het werk van de Directie Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten en andere staatsveiligheidsagenten respecteert, willen we waarschuwen voor ambtsmisbruik door deze agenten, aangezien de omstandigheden van de arrestaties een beeld schetsen van met voeten getreden persvrijheid. MISA Botswana zal het land op de hoogte houden naarmate er meer informatie over de kwestie wordt verzameld. *Dhr. Thomas Nkhoma is de voorzitter van MISA Botswana.
20 Jul 2023
Nu de Nederlandse regering is afgetreden, is de kans groot dat de Nederlandse Afrikastrategie (tijdelijk) in een la gaat liggen te verstoffen. De Europese Unie, inclusief demissionair premier Mark Rutte, heeft op 16 juli 2023 een overeenkomst met Tunesië over migratie gesloten. De Europese Unie stelde Tunesië € 900 miljoen in het vooruitzicht als financiële hulp en € 100 miljoen voor grensbewaking en het terugnemen van vluchtelingen. Om de eerste problemen aan te pakken kreeg het land meteen € 150 miljoen. Het migratieakkoord is omstreden. Vluchtelingen en mensenrechten organisaties vrezen dat hiermee een route wordt afgesneden voor mensen die terecht asiel zoeken. Hierbij speelt ook dat president Saied zich sinds zijn aantreden in 2019 heeft ontpopt als een autocraat. Hij heeft het parlement aan de kant geschoven, oppositie politici in de cel gegooid en veel macht naar zich toegetrokken." Bron: Trouw, 17 juli 2023.

Er zijn al eerder afspraken gemaakt met landen aan de grens van Europa om vluchtelingen tegen te houden. Dat werkte, maar nieuwe routes door andere grens landen werden gevonden. Waarom te blijven dweilen met de kraan open? Zou het niet beter zijn nu eens de koe bij de horens te pakken en onderzoek te doen waarom regeringen van landen waar asielzoekers vandaan komen hun inwoners geen veilige plek in eigen land kunnen geven? Waarom willen de mensen daar weg?

In het Nederlandse avond journaal op 19 juli werd een interview getoond op een plek waar mensen zich verzamelden om de oversteek naar Europa te maken. Het nieuws van de EU - Tunesië deal was daar al doorgedrongen. Een man zei: "Als Europa wat wil doen, laten ze dan hier iets doen. Wij willen in ons land blijven en niet weggaan." Mensensmokkelaars vertelden dat de deal nutteloos zal zijn, de mensen zullen blijven aankomen in Tunesië. Uit de mond van een mensensmokkelaar: "Ik ga door, ik heb mijn contacten in Tunesië. Corruptie zit de mensen in Tunesië in het bloed."
16 Jul 2023
Nadat de Nederlandse regering bij monde van enkele bewindsvoerders excuses hadden aangeboden aan de nabestaanden van de mensen die eeuwen geleden in Afrika gekocht waren om op Nederlandse plantages in West Indië als slaaf te werken, deed op 1 juli 2023 ook de Nederlandse koning Willem Alexander dit. Zijn toespraak, gelezen en uitgesproken van een papier, was indrukwekkend. De nabestaanden waren zichtbaar ontroerd en gaven te kennen deze betrokkenheid van de koning bij hun gevoelens niet verwacht te hebben, maar enorm blij mee te zijn met zijn woorden. Ofschoon er ook waren die excuses terecht vonden maar niet genoeg. Zij wachtten nog steeds op concrete verbeteringen om hun status als mede Nederlanders te krijgen.

De ontroering en blijheid van de nabestaanden vond ik erg pijnlijk. 1. Had de koning spontaan gesproken en niet vanaf papier, waren zijn excuses oprechter over gekomen. 2. Het feit dat deze excuses na zo lang aandringen pas kwam, zou voor mij, als ik een nabestaande was geweest, reden geweest zijn om te zeggen: "Laat nu ook maar zitten." De hele ceremonie voelde bij mij aan als een fopspeen. Zouden de huidige Nederlanders die mensen met een kleur discrimineren en als minderwaardig behandelen hierdoor tot inzicht gekomen zijn en hiermee stoppen?

Het deed me denken aan een discussie tijdens de cursus handenarbeid die ik gaf in 2017.
Er ontstond een conversatie, hoe het begon weet ik niet meer. Iemand zei van Botswana te houden omdat het een democratie is. Iemand anders zei dat Botswanen witte mensen respecteren voor hun kleur. Ik heb verteld dat niet alle witte mensen respect verdienen, noch dat alle zwarte mensen geen respect verdienen. Het verschil in kleur is alleen om de huid van mensen die in landen wonen waar de zon veel en fel schijnt te beschermen tegen de hoeveelheid straling die er op komt, terwijl in landen waar de zon weinig schijnt de kleur helpt om de straling beter op te kunnen nemen. Een student zei dat men in Botswana de Nederlanders en Engelsen respecteren omdat zij onafhankelijkheid hadden gegeven aan Botswana. ?????? "En wie hadden die onafhankelijkheid dan eerst weggenomen?" Dat wist niemand. "Dat hebben de Engelsen gedaan." vertelde ik. Dat begrepen zij niet, tenminste, niemand zei iets. De man die dit gezegd had heb ik de muts van zijn hoofd gepakt. En gezegd: "Ik heb nu jouw muts gestolen. Je kunt daar niets tegen doen want ik ben machtiger dan jij. Ik verhuur hem en verdien veel geld. Na een tijdje wordt je boos en je wilt je muts terug. Wat ik weiger, omdat ik aan de verhuur zo lekker veel verdien. Maar dan wordt jij heel erg boos en ik wordt bang dat je mij zult doden, dus geef ik hem terug." Waarna ik hem de muts op zijn hoofd zette. Er was geen reactie.
5 Jun 2023
Dagblad Trouw meldde: https://www.trouw.nl/politiek/in-nieuwe-afrikavisie-zet-nederland-zijn-traditionele-bril-af~b90a3d9c/

"In nieuwe Afrikavisie zet Nederland zijn “traditionele bril”af.

Nederland wil het opgeheven vingertje voortaan thuislaten in samenwerkingen met Afrikaanse landen. De vraag is hoe dat werkt in de praktijk.

Christoph Schmidt31 mei 2023, 15:46

Het klinkt als een nobel voornemen van de Nederlandse overheid: Afrikaanse landen voortaan behandelen als gelijkwaardige partners. Maar aan het einde van de spiksplinternieuwe Afrikastrategie van Nederland staat al meteen een ontnuchterende mededeling: ‘Een gemiddelde EU-inwoner is vandaag acht keer zo welvarend als een gemiddelde inwoner van het Afrikaans continent en dit zal naar verwachting het komende decennium nauwelijks veranderen’."

"De samenwerking met Afrika zal, meer dan in het verleden het geval was, vorm krijgen op voet van gelijkwaardigheid’, zo staat er. ‘Gelijkwaardigheid vraagt om begrip van elkaars positie, stelt de relatie centraal en zoekt naar samenwerking op basis van wederzijdse belangen.’ Het is de allereerste continent-brede Afrikastrategie die uit de Haagse koker rolt." Einde citaat.

Nu op zoek naar wat ze echt van plan zijn en met welk doel.
28 May 2023
In navolging op het nep verslag van de VN Universele Periodieke Beoordeling van de Conferentie te Geneva (zie 16 mei) leek het mij wel leuk ook wat humor in dit journaal te brengen. De twee quizzen (25 en 27 mei) waren inderdaad nep. Ofschoon niet helemaal. Wat ik schreef op 25 mei is gebaseerd op een eigen ervaring. Op een keer zat ik voor een supermarkt op het randje van de stoep naast een man die een karbonade zat te eten . Voor ons liep een man langs, die voor mijn buurman bleef staan en naar zijn karbonade keek. Mijn buurman strekte zijn hand met daarin het vlees uit, de man pakte het aan en zonder iets te zeggen liep hij verder. Hij was te druk met het opeten van het vlees om te bedanken. Wat ik schreef op 27 mei is ook gebaseerd op een eigen ervaring. Tijdens een busrit kwam er een San man naast mij zitten. De conducteur accepteerde de paar munten die de San man hem gaf niet en voordat ik kon aanbieden het buskaartje te betalen, zag ik hem de bus uit stappen. Eigenlijk vind ik de waarheid minder leuk dan de verhalen in de quizzen. De waarheid is tamelijk triest.
27 May 2023
Quiz.

Enige jaren geleden zat een regerings ambtenaar in de bus naar het Centraal Kalahari Wildpark (CKGR). Er stapte een San man de bus in. Toen de conducteur hem om geld voor het buskaartje vroeg, had hij slechts een paar muntjes. De conducteur vertelde hem dat dit niet genoeg was en liep naar de chauffeur om hem te zeggen de bus te stoppen zodat de San man kon uitstappen.

Wat deed de ambtenaar.

1. Hij betaalde het kaartje voor de man.

2. Hij wilde dat wel doen, maar bedacht dat in dat geval alle San dan verwachtte gratis met de bus te kunnen reizen en dat vond hij geen goed idee.

3. Hij wilde dat niet doen. Twintig jaar daarvoor had hij veel energie gestopt in het verwijderen van de meeste San uit het CKGR. Dus wilde hij deze man niet helpen terug te gaan.
25 May 2023
Lijfstraf.

Citaat uit

https://www.mmegi.bw/news/gay-man-forbidden-to-cross-dress-at-work/news (homo man verboden vrouwenkleren te dragen op het werk)

Het gaat hier om twee dingen. 1. "Tshepiso Maoto, een homoseksuele man die werkt bij een traditionele rechtbank in een van de dorpen, zei dat ze gedwongen wordt mannenkleren te dragen omdat ze zo wordt gezien op het werk, een man. Hoe gaan we met deze kwestie om in Nederland?" 2. De manier waarop lijfstraffen worden uitgevoerd. "Stel je voor dat ik ook mannen sla die worden berecht voor misdaden en ze op hun blote billen moet slaan, wat ook moeilijk voor mij is, maar ik moet het doen omdat het mijn werk is", zei ze. Iemand slaan omdat het je werk is, is voor Nederlanders uit den boze. Laat staan op blote billen slaan. En dit laten doen door een vrouw bij een man, of een man bij een vrouw.

Dit gebeurt in een land dat in zijn Visie voor 2036 heeft: "Botswanen zullen moreel oprecht en tolerant ten opzichte van elkaar zijn, ongeacht geslacht, leeftijd, locatie, religie of geloofsovertuiging, etnische afkomst, geslacht, handicap, taal of politieke mening. "

Nou, het is nog geen 2036, wie weet wat er nog zou kunnen gebeuren om het doel te bereiken.
22 May 2023
Quiz.

Op een dag, enige tijd geleden, had een bekende President een beetje trek. Hij ging een supermarkt in en kocht een lekker stuk vlees. Hiermee ging hij buiten de winkel zitten om het op te eten. Zodra hij ging zitten, stopte een vrouw voor hem en staarde naar het vlees. Een kleine jongen zag de vrouw naar het vlees staren. Hij griste het vlees uit de hand van de President en gooide het naar de hongerige vrouw, die het behendig opving. De vrouw ging naast de kleine jongen zitten en at het vlees op.

Wat denk je dat er daarna gebeurde?

A. De President was verbijsterd en sprakeloos.

B. De President zei: "Wauw! Goed gevangen! Dat wil ik ook wel eens proberen." Hij ging de winkel binnen en kocht nog wat vlees. De rest van de dag was hij bezig vlees naar hongerige voorbijgangers te gooien.

C. Hij belde de politie en liet de kleine vrouw arresteren en gevangen zetten.


16 May 2023
Op 10 mei plaatsten wij in dit journaal een krantenartikel over de VN Universele Periodieke Beoordeling van de Conferentie te Geneva van 1 tot 12 mei 2023, betreffende het getouwtrek tussen ex President Ian Khama en de huidige President Mokgweetsi Masisi. Dit blijkt één van een paar nep berichten te zijn. Het was niet het VN verslag dat we zagen, maar een zelf gemaakt bericht, in twee varianten, welke lijken te komen van de groep Khama en de groep Masisi. Het leek zo echt dat zelfs de advocaat van Ian Khama dacht dat het echt was. Dus nu op zoek naar het echte verslag.
10 May 2023
https://www.sundaystandard.info/botswana-upr-review-confined-to-khama-masisi-tug-of-war/

Botswana UPR (Universal Periodic Review, Universele Periodieke Beoordeling) beoordeling beperkt tot het touwtrekken tussen Khama en Masisi?

8 mei 2023 Door Thobo Motlhoka.

De mensenrechtenreputatie van Botswana in de ogen van de internationale gemeenschap is beperkt gebleven tot een louter egoïstisch gevecht tussen president Mokgweetsi Masisi en zijn van hem vervreemde voorganger, voormalig president Ian Khama. Terwijl sommige leden van de Verenigde Naties herhaaldelijk verwezen naar het standpunt van het land over de doodstraf en de rechten van minderheden, stond het voortdurende getouwtrek van het duo centraal. Einde citaat.

Het krantenartikel is nog veel langer. Ik denk dat ik niet de enige ben die dit getouwtrek grondig beu is. Dus hier alleen melding van het verhaal in een notendop.

4 May 2023
Wanneer een land gezegend is met een rijke bron van mineralen in de bodem, moet de regering het beschermen tegen de verschillende manieren waarop het kan worden gestolen. En deze voorzichtig gebruiken. Kijken hoe andere landen beschermende maatregelen inbouwen die nuttig zijn, is een manier. In gevallen waarin de overheid om de een of andere reden diefstal of misbruik niet kon voorkomen, is het nuttig om te onderzoeken wat er is misgegaan. Bijvoorbeeld zoals de gaswinning in Nederland.

In Nederland werd 67 jaar geleden aardgas gevonden in Groningen, hetgeen het hele land bijzonder gelukkig maakte. Maar nu is het een ramp geworden. We weten nu dat het gas veel te snel opgepompt werd en in te grote hoeveelheden. Het was niet alleen gebruikt in eigen land, maar ook geëxporteerd naar naastgelegen landen, ofschoon er burgers waren die het voor gebruik in Nederland wilden houden. Iedereen gelukkig, de burgers omdat het gas nu door een leiding hun huis binnen kwam en ze niet meer met gasflessen hoefden te sjouwen. De regering omdat met de winst van de export verschillende project in Nederland betaald werden. Maar toen was er een aardbeving in een dorp in Groningen. Er kwamen scheuren in huizen welke te onveilig werden om er in te wonen. Veel aardbevingen volgden, ook op andere plaatsen en in de provincie Drenthe. Eigenaren van beschadigde huizen raakten in paniek, zij konden hun huis niet verkopen en een nieuwe kopen. Ze hadden vaak niet het geld om hun huis te verstevigen. De regering deed niets, behalve ontkennen dat de schade veroorzaakt was door de aardbevingen. Na aanhoudend verzoek van een aantal partijen werd onderzoek gedaan en stapels rapporten werden geschreven om te bevestigen/ ontkennen dat de gaswinning de oorzaak was. Toen het bevestigd was dat de oorzaak bij de gaswinning lag, werd er geld vrijgemaakt om of huizen te slopen en nieuwe te bouwen, of ze te herstellen. Maar eerst moesten de eigenaren bewijs aanleveren dat de oorzaak bij de gaswinning lag. Enige jaren gingen voorbij. Sommige eigenaren raakten zo gestressed door hun problemen dat zij zelfmoord pleegden. Of stierven aan hartfalen of andere stres gerelateerde ziekten. Er werden nog meer rapporten geschreven, een onafhankelijke commissie ingesteld die onderzoek deed en de conclusie was dat de regering niet goed naar de klachten van de inwoners had geluisterd en zodoende de problemen had onderschat. Kort geleden is de Minister President op bezoek geweest in Groningen en heeft zijn excuses aangeboden voor de blunder. Hij beloofde dat de regering een zeer ruime compensatie zal geven (ongeveer € 21 miljoen, terwijl het verzoek van Groningen € 30 miljoen was) om te besteden aan verschillende ondersteunende projecten in de Provincie Groningen, welke bedacht waren door de regering, om het leven van de inwoners van Groningen te verbeteren. Velen zijn blij dat hun problemen nu zijn erkend, velen zeggen: "Eerst zien, dan geloven."

Hopelijk leest de regering van Botswana dit artikel en leert ervan om controle te houden over de hoeveelheid mineralen die in een jaar worden opgegraven, om te voorkomen dat Botswana verandert in een land dat lijkt te zijn overgenomen door wrattenzwijnen, grondeekhoorns en dergelijken. Want dat maakt het onaantrekkelijk voor de hedendaagse toeristen. Er zal een nieuwe campagne moeten worden opgezet om toeristen aan te trekken die genieten van een wrattenzwijnen en grondeekhoorn safari, die tegen die tijd waarschijnlijk naar de buurlanden zijn gevlucht.
24 Apr 2023
https://www.sundaystandard.info/botswana-ponders-abolishing-death-penalty/
21 april 2023 door Khonani Ontebetsie
Botswana overweegt de doodstraf af te schaffen.
Botswana staat op het punt landelijke raadplegingen te starten over het al dan niet afschaffen van de doodstraf voor mensen die zijn veroordeeld voor moord met voorbedachten rade, blijkt uit documenten van de Verenigde Naties (VN).
Als teken dat de VN heeft gezegevierd over de voortdurende executies van terdoodveroordeelden door de Zuid-Afrikaanse natie, bevestigde Botswana aan een VN-mensenrechten organisatie dat plannen in een vergevorderd stadium zijn om debatten te starten over het al dan niet afschaffen van de doodstraf.
Na de executies van Wedu Mosalagae (33) en Kutlo Setima (29) die plaatsvonden op 8 februari 2021, riep de VN de regering van Botswana op om “het gebruik van de doodstraf te stoppen en een onmiddellijk uitstel op executies in te stellen met het oog op de afschaffing ervan.”
Einde citaat.
Er zijn al eerder landelijke consultaties gehouden over het al dan niet afschaffen van de doodstraf en de uitkomst was dat een meerderheid van de burgers voor de doodstraf was. Ik hoop dat dit nieuwe overleg zal leiden tot het einde van de doodstraf.
23 Apr 2023
Komt het einde van de doodstraf in Botswana dichterbij?

https://www.mmegi.bw/news/why-maxala-wont-hang/news

17 april 2023
Hij zou aan zijn nek hangen tot hij stierf, maar verzachtende omstandigheden, zoals vrijdag vastgesteld door het Hof van Beroep (CoA), zorgde ervoor dat de afspraak van Nthoiwa Maxala met de beul werd geannuleerd.

Maxala, die naar verluidt in 2015 zijn aanvaller Thuso Mlalazi in gangsterstijl zou hebben vermoord, was sinds 2021 op weg naar de galg, want toen werd hij door het Hooggerechtshof ter dood veroordeeld.

Nu krijgt Maxala in plaats daarvan 30 jaar gevangenisstraf omdat het CoA gelooft dat wat hij deed toen hij de voormalige natuurkundeleraar dodelijk neerschoot, geen koelbloedige, berekende moord was. Toen Maxala officieel van de dodencel lijst werd gehaald, benadrukte rechter Isaac Lesetedi van het CoA dat Maxala moordde in de hitte van woede en wrok en legitieme wrok jegens de overledene die zijn vrienden naar Borolong riep en ervoor zorgde dat de verzoeker in elkaar werd geslagen zonder aanwijsbare goede reden en zonder provocatie.

Lesetedi gaf aan dat Maxala het slachtoffer was van een niet uitgelokte fysieke aanval door de vrienden van de overledene die door de overledene waren geroepen en pas stopten hem aan te vallen op instructie van de overledene.
17 Apr 2023
Er is echter ook inkomensverlies.


https://www.sundaystandard.info/norway-dumps-bmc-beef/

Noorwegen heeft BMC (Botswana Vlees Maatschappij)-rundvlees afgekeurd.
3 april 2023 Door Khonani Ontebetse

Noorwegen heeft een partij rundvlees uit Botswana afgekeurd omdat het niet voldeed aan de certificeringsnormen van de Scandinavische natie.

Botswana heeft de partij rundvlees, ter waarde van meer dan BWP 28 miljoen, ongeveer € 2 miljoen, teruggeroepen vanwege een fout in de laboratorium certificering.

Rapporten geven aan dat het Noorse quotum wordt beschouwd als Botswana's meest lucratieve leveringscontract voor BMC en wordt beschreven als 'de beste marktwaarde'.

Bronnen geven aan dat de flater is ontaard in een grootschalige ruzie tussen Botswana Meat Commission (Opkoper, slachter en verhandelaar van Botswaans vlees) (BMC), het exportbedrijf van het land, en het Department of Veterinary Services (afdeling veekundige diensten(DVS), dat door de EU is aangewezen als de Centrale Bevoegde Autoriteit (CCA) om te certificeren dat vlees dat naar de EU wordt geëxporteerd voldoet aan de normen voor diergezondheid, identificatie, bewegingscontrole en traceerbaarheid en voor slachthuis- en vleeshygiëne.

De betrekkingen tussen BMC en DVS, die achter de schermen al geruime tijd broos waren, zijn naar verluidt verslechterd nadat werd ontdekt dat sommige DVS-functionarissen goedkeuring gaven aan de onjuiste certificering.

BMC en DVS hadden aanvankelijk "een besluit genomen om de flater voor het publiek geheim te houden" in een poging hun reputatie en geloofwaardigheid te beschermen. Maar sommige BMC-functionarissen waren van mening dat DVS ter verantwoording moest worden geroepen.15 Apr 2023
Zal Botswana hier ook van profiteren?

MarketScreener heeft op hun website aangekondigd dat Bezant Resources plc is begonnen met exploratieboringen naar mangaan in Botswana. De website geeft informatie over het Maiden Drill Programme (eerste boorprogramma, hoewel er al voor 1967 mangaan werd gedolven) dat voor 100% eigendom is van het Kanye Manganese Exploration Project in Botswana.

Lees verder

https://www.marketscreener.com/quote/stock/BEZANT-RESOURCES-PLC-4006345/news/Bezant-Resources-plc-Provides-Information-on-the-Maiden-Drill-Programme-at-its-100-Owned-Kanye-Mang-42952454/
14 Apr 2023
Met een beetje geluk krijgt Botswana meer voor hun diamanten.

https://www.mmegi.bw/news/we-want-morepresident-masisi/news
We willen meer - President Masisi

Dinsdag 14 maart 2023 | 1720 keer bekeken |
Nu de de uiterste datum voor de afronding van de langverwachte nieuwe overeenkomst voor de verkoop van diamanten tussen de staat en De Beers nadert, zegt president Mokgweetsi Masisi dat de regering van Botswana "meer wil".

Tijdens een voorlichting aan de pers zei Masisi gisteren: "het wordt tijd dat Botswanen meer krijgen uit de diamanten overeenkomst".

"Toen we in 2011 opnieuw onderhandelden over deze overeenkomst ... voor het eerst in de geschiedenis van onze relatie met De Beers, konden we een klein venster openen", zei hij over de onderhandelingen die leidden tot de verkoopovereenkomst die in juni afloopt.

De verkoopovereenkomst tussen De Beers en de regering van Botswana is een van de meest waardevolle overeenkomsten van de diamantindustrie. Vertragingen bij het afronden van de besprekingen zouden naar verluidt een breed economisch (?) systeem van streek hebben gemaakt, waaronder aannemers, zichthouders, fabrieken, detailhandelaren, financiers en anderen. Masisi is er echter van overtuigd dat Botswana meer verdient en dat het geen zin heeft dat het land louter een deelnemende rol heeft in de 'ruwe stenen'.


11 Apr 2023
Er komen betere tijden aan voor Botswana.

https://www.mmegi.bw/business/de-beers-sales-reach-p67bn/news

De verkoop van De Beers bereikt P6,7 miljard.

Dinsdag 14 maart 2023 | 500 keer bekeken |
Verkoop van De Beers. De Beers heeft onlangs voor naar schatting 495 miljoen dollar (ruim € 455 miljoen) aan ruwe diamant verkocht tijdens zijn tweede veiling van het jaar, een stijging van negen procent ten opzichte van de eerste veiling in januari.

De prestaties voor de tweede veiling van het jaar zijn echter 24% lager dan de waarden die vorig jaar op de overeenkomstige veiling werden verkocht, een trend die grotendeels een bovengemiddelde prijsvorming en vraag van vorig jaar weerspiegelt. De nieuwe CEO, Al Cook, zei dat de vraag naar ruwe diamanten gestaag aanhield in lijn met de verwachtingen van de groep voor de verkoop naarmate het jaar vordert.

Hij voegde eraan toe dat De Beers zich ervan bewust was dat zichthouders, de exclusieve lijst van kopers die zijn gecontracteerd voor de veilingen van De Beers, meer van hun aankopen voor later in 2023 plannen, gezien de economische onzekerheid toen ze hun planningsbeslissingen eind 2022 namen.

Cook voegde eraan toe dat De Beers werd aangemoedigd om aan het begin van het jaar enkele positieve trends te zien in de vraag van klanten naar diamanten verwerkt in juwelen.

De Beers is voorzichtig optimistisch over het jaar nu China doorgaat met heropenen en de inflatie in veel grote economieën begint te dalen. De wereldwijde diamantindustrie heeft dit jaar echter gemengde vooruitzichten, aangezien instellingen zoals de Wereldbank waarschuwen voor een vertraging van de wereldeconomie.
10 Apr 2023
Er komen voorspoedige tijden aan voor Botswana.

https://www.mmegi.bw/features/a-dimming-copper-dream-suddenly-burns-bright/news

Vrijdag 24 maart 2023 | 650 keer bekeken |
Nu de lokale koperproductie herstelt sinds 2016, aarzelen de nieuwe investeerders om zich te wagen aan de smeltactiviteiten die beroemd zijn geworden door de schoorsteendampen van de BCL Mine. Een studie, waarvan de uitkomst wordt verwacht in december, zou echter een raffinaderij kunnen opleveren, een stap met toegevoegde waarde die verder gaat dan smelten, meldt stafschrijver MBOGENI MGUNI

Sinds de ineenstorting van het basismetaal in 2016, toen door een daling van de grondstofprijzen de operaties van BCL Ltd, Discovery Metals en African Copper stopten, heeft de lokale kopersector zich langzaam en pijnlijk hersteld van de instorting.

Aangezien de prijzen sindsdien zijn gestegen, hebben onder andere Khoemacau Copper Mining en Premium Nickel Resources Botswana, respectievelijk gelegen aan de Kalahari Copperbelt en aan de voormalige BCL, de heropleving van de basismetaalsector in gang gezet en hebben momenteel de meest geavanceerde projecten.
1 Apr 2023
Bron: Trouw, 1 april 2023. Vaticaan neemt afstand van bul die kolonialisme rechtvaardigde.

"Jullie zijn bij deze uitverkoren, met Gods genade, om de genoemde landen en eilanden, en hun inwoners, onder jullie bewind te krijgen, en hen tot het Katholieke geloof te brengen." Was getekend, Paus Alexander VI, onder de bul Inter caetera uit 1493.Het is één van de pauselijke bullen waarmee God's zegen werd gegeven aan de ontdekkingslust - en onderwerpingslust - van Europese mogendheden."
28 Mar 2023
De Botswaanse regering heeft aangekondigd kinderen tot ongeveer 8 jaar in hun minderheidstaal op school aan te spreken. Hiervoor is een nieuwe versie van het Nationale Taal Beleid gemaakt. Deze belofte is al eerder gedaan en het nieuwe beleid lijkt erg op "oude wijn in nieuwe zakken".
7 Feb 2023
https://www.mmegi.bw/features/panda-farmers-look-forward-to-bumper-harvest/news

Panda boeren verwachten een gigantische oogst.

Vrijdag 03 februari 2023 | 80 keer bekeken |

Boeren in de commercieel meest productieve landbouwregio van het land, Pandamatenga, verwachten dit jaar een gezonde oogst van verschillende gewassen, waaronder een toename van 11% in de sorghum oogst, wat bijdraagt aan de nationale ambities voor voedselzekerheid. Stafschrijver MBONGENI MGUNI schrijft
Van bijzonder belang voor Botswanen is echter sorghum, Botswana's basis voedsel. Het nationale verbruik schommelt tussen de 30.000 en 50.000 per jaar. Dit gewas vormt echter een dilemma voor commerciële boeren. "Boeren maken geen winst op sorghum omdat de productiekosten hoog zijn, terwijl de grootste afnemer de Botswaanse Landbouw Bestuur is, wiens prijzen in de loop der jaren niet zijn veranderd", zegt Scheepers. "Daarom planten boeren ook andere granen." Einde citaat.

De prijs van sorghum bij supermarkt Choppies in Botswana is: 10 kg BWP 14,95. (€ 1,07 op 7 februari 2023) Bij Jumbo Nederland: 400 gr € 2,89. (10 kilo € 72,25).


Geschiedenis
2015
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2016
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2017
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2018
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2019
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2020
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2021
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2022
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
Cookie vrij - Deze website gebruikt geen cookies