Nederlands English

Bosjesmensen “stropers” vrijgesproken na een twee jaar durende rechtszaak
Dinsdag 19 Augustus 2014
Vier Bosjesmensen die aangeklaagd waren voor stropen op hun voorouderlijk land zijn ontsnapt aan een gevangenisstraf van op tot vijf jaar, nadat een Botswaanse rechtbank hun rechtszaak verwierp.

De Bosjesmensen waren naar verluidt gezien door President Khama tijdens hun jacht, terwijl zijn vliegtuig over het land van de Bosjesmensen in het Central Kalahari Game Reserve vloog in april 2012.

De mannen – Mongwegi, Gaoberekwe, Mohame Belesa, Thoama Tsenene en Dipuisano Mongwegi – waren opgepakt door de politie; hun speren, pijlen en bogen en vee werden in beslag genomen.

De mannen vertelden de politie dat ze aan het jagen waren om hun families te voeden, en niet wisten dat het verkeerd was om op eland te jagen op hun geboortegrond.

In 2006, volgende op geweldadige uitzettingen uit hun land, het recht van de Bosjesmensen om te leven en jagen in het Central Kalahari Game Reserve was erkend door de Botswaanse Hoge Raad.

Ondanks de rechterlijke uitspraak, zijn er sindsdien geen jachtvergunningen verleend.

De Bosjesmensen zijn wijdverspreid erkend als inherent natuur en milieubeschermers en jagen sinds eeuwen op een duurzame manier.

In januari 2014, legde President Ian Khama een landelijk verbod op jagen op, wat het einde zou kunnen zijn van de laatste jagende Bosjesmensen in zuidelijk Afrika . Het verbod maakt een uitzondering voor privé wild boerderijen, waar rijke trofee jagers tot $ 8.000 betalen om op beschermde soorten, zoals giraffen, te mogen jagen. + wealthy trophy hunters can pay up to $8,000 to hunt protected species, such as giraffes.

Honderden Bosjesmen jagers zijn gearresteerd en op geweldadige manier geïntimideerd door parkwachters, en nu heeft de regering een “schiet-om-te-doden beleid aangenomen tegen iedereen die verdacht wordt van stropen.

De advocaat van de Bosjesmensen, Monamo Aobakwe, vertelde aan Surviva Internationall: “Alle mannen zijn dolblij over de uitspraak. Zij bedanken Survival International voor het doorgaan met het ondersteunen van de Bosjesmensen om te waarborgen dat zij correct worden vertegenwoordigd en vrijheid tot rechtspraak hebben. Het maakt echt een groot verschil.

Over deze site Ondersteunen van de Bosjesmensen zodat zij in het Central Kalahari Game Reserve kunnen blijven wonen zoals en zolang zij dat willen. Het CKGR was voor hen opgericht.
Cookie vrij - Deze website gebruikt geen cookies