Nederlands English

Waterput mag heropend worden
Donderdag 27 Januari 2011
Op 31 januari 2002 heeft de Botswaanse regering de enige waterput in het Central Kalahari Game Reserve (CKGR) gesloten voor gebruik door de mensen. Sindsdien halen de inwoners in droge perioden lopend en met ezels water buiten het reservaat. De politie heeft hen hierbij meerdere keren gearresteerd. Op 27 januari 2011 heeft de Botswaanse Hoge Raad uigesproken dat het verbod op gebruik van waterputten onterecht was. De waterput bij Mothomelo mag heropend worden en meerdere putten mogen geslagen worden.


Afgesloten waterput bij Mothomelo

Dit is geweldig nieuws. In december 2006 sprak de rechter al uit dat de verplaatsing van de Bosjesmensen van het reservaat naar hervestiging kampen er buiten ook onterecht was. Nu kunnen zij dus op hun voorouderlijk land rechtmatig blijven wonen en in droge tijden gebruik maken van waterputten. Zij kunnen hun tuintjes van water voorzien en daardoor zelf voedsel verbouwen. Oorspronkelijk leefden zij voornamelijk van vlees van de dieren die zij schoten, van bessen, noten, wortels en meloenen die in het wild groeiden. Omdat hun leefgebied steeds kleiner werd (alhoewel het CKGR 52.000 km² is) en er een hek om het CKGR was gezet, werd het aantal dieren er steeds minder. Bovendien is het de Bosjesmensen sinds een aantal jaren verboden om te jagen. Zelf maïs, sorghum en meloenen verbouwen vult hun voedselvoorraad aan.

De Botswaanse regering is om financiële steun gevraagd voor het herstellen van de put in Mothomelo. Het lijkt dat zij bereid zijn dit te doen. Voorwaarde is echter dat alle vijf bestaande dorpjes in het CKGR worden opgeheven en een nieuw dorpje wordt opgezet in Mothomelo.

Dit aanbod is niet aangenomen. Het is zeer onverstandig om veel mensen op één plek te laten wonen. Mocht de waterput eens niet functioneren, dan is het veel moeilijker om duizend mensen van bovengronds water te voorzien dan 20-200.
Het jagen op inheemse dieren is moeilijker voor een grote groep mensen. De vegetatie en bodem verschralen als er te veel mensen van moeten eten. Ook kunnen er hygiënische problemen ontstaan als veel mensen het veld moeten gebruiken als hun toilet. Een kleine groep mensen richt weinig of geen schade aan.
Over deze site Ondersteunen van de Bosjesmensen zodat zij in het Central Kalahari Game Reserve kunnen blijven wonen zoals en zolang zij dat willen. Het CKGR was voor hen opgericht.
Cookie vrij - Deze website gebruikt geen cookies