Nederlands English

Jagers, Niet Stropers. Botswaanse Bosjesmensen starten een proces tegen het jachtverbod
Zaterdag 6 September 2014
Afrika’s laatste jagende Bosjesmensen hebben formeel hun intentie aangekondigd om de Botswaanse regering aan te klagen voor hun “onrechtmatige en ongrondwettige” pogingen hen te verhongeren op hun voorouderlijk grondgebied in de Central Kalahari Game Reserve, door een verbod op jagen ook op hun van kracht te laten zijn.
De Bosjesmensen zijn afhankelijk van jagen om hun families te voeden. Begin 2014 voerde de regering een nationaal verbod op jagen in (behalve op privé terreinen), zonder overleg te plegen met de Bosjesmensen.
President Ian Khama, die in het bestuur van Conversation International zit, beweert dat de ban is ingesteld om het verminderende aantal dieren in Botswana tegen te gaan.
Eerder dit jaar is Bosjesmensen woordvoerder Jumanda Gakelebone naar Londen gereisd om ondersteuning van Prins Charles te vragen tegen het jachtverbod. Prins Charles ondersteunt een nieuwe campagne van United for Wildlife (Samenwerking voor Wildleven) welke mede wordt ondersteund door President Khama. Veel grote milieu organisaties falen het onderscheidt te maken tussen illegale stropers en inheemse stammen die voor hun levensonderhoud jagen. Zij worden vaak gearresteerd, geslagen en gedood, terwijl betalende groot wild jagers aangemoedigd worden om te jagen.
Stephen Corry, directeur van Survival International: “Het is tijd dat we herkennen dat inheemse stammen de beste beschermers van de natuur zijn. Tot die tijd zal Survival International vechten tegen deze misstanden, en de aandacht blijven vestigen op het feit dat het leven en land van inheemse stammen wordt vernietigd door de milieu industrie, toerisme en het grote zakenleven.
Over deze site Ondersteunen van de Bosjesmensen zodat zij in het Central Kalahari Game Reserve kunnen blijven wonen zoals en zolang zij dat willen. Het CKGR was voor hen opgericht.
Cookie vrij - Deze website gebruikt geen cookies