Nederlands English

Debswana ontkent schadevergoedings claims van Basarwa
Woensdag 10 November 2021
Sunday Standard, Botswana, 21 oktober 2021. Obusitse Kologwe

Debswana Diamond Company ontkent de beschuldiging van de Botswana Khwedom Council dat zij weigert Basarwa te compenseren voor hen te vedrijven van hun land tijdens de oprichting van de Orapa Letlhakane en Damtshaa Mines (OLDM) tussen de jaren zestig en zeventig.

Botswana Khwedom Council, een niet-gouvernementele organisatie (NGO) die de belangen van Basarwa behartigt, heeft het diamantmijnbedrijf de schuld gegeven voor het met voeten treden van de rechten van Basarwa door hun land in te nemen en te weigeren hen te compenseren.Banyatsi Salutu, de woordvoerder van Khwedom Council, zei dat toen ze onderhandelingen begonnen met Debswana om de ontheemde Basarwa-families te compenseren, het management van het diamantmijnbedrijf verzocht de tijd te krijgen om belanghebbenden te raadplegen om vast te stellen of de verplaatste families al dan niet van de Bakhwee/Basarwa- oorsprong zijn en reeds gecompenseerd zijn.

Debswana schakelde de Universiteit van Botswana (afdeling Geschiedenis) in om een ​​onderzoek uit te voeren. Een rapport is uitgebracht en Khwedom Council beweert dat het diamantbedrijf het rapport niet met hen wil delen. De raad is van mening dat het rapport enige waarheid bevat en dat Debswana het hun niet wil geven. De raad beweert verder dat meer dan 300 Basarwa die verplaatst waren, tot nu toe geen compensatie hebben gekregen en in bittere armoede leven. In antwoord op vragen van The Telegraph vorige week, gaf de zakelijke bedrijfsleider van Debswana, Agatha Sejoe, toe, dat het bedrijf op de hoogte was van dergelijke klachten. Ze zei dat als resultaat Debswana opdracht gaf tot een onderzoek om de feiten of waarheid van deze klachten vast te stellen, gezien het verstrijken van de tijd.

“Er is een studie uitgevoerd; maar de uitkomst was niet overtuigend vanwege een gebrek aan documentatie en dossiers. De historici hebben daarom aanbevolen om in de toekomst een "meer" gedetailleerd onderzoek naar deze kwesties te doen, "zei ze.

Sejoe zei in dat licht dat Debswana in dit stadium niet met zekerheid de identiteit heeft kunnen vaststellen van de mensen die zijn verplaatst en degenen die niet zijn gecompenseerd. Ze zei dat Debswana zich ondertussen terdege bewust is van de sociaaleconomische behoeften in de gebieden die rond het mijn terrein liggen en zich inzet om deel te nemen aan programma's en ontwikkelingsprojecten die hierop gericht zijn.

“Debswana heeft daarom gekozen voor een collectieve aanpak bij het uitvoeren van sociaal economische ontwikkelingsprogramma’s om voortdurend de uitdagingen waarmee kwetsbare groepen worden geconfronteerd, met name in de gemeenschappen van Makolowane, Metsiaela, Malatswai, Setoto en Khwee, waar Basarwa voornamelijk wonen, als de meest pragmatische manier om positieve resultaten te bereiken.” voegde Sejoe eraan toe.

Ze zei ook dat Debswana via haar Corporate Social Investment (CSI)-programma een breed scala aan sociaal economische ontwikkelingsprogramma's in het hele land heeft geleverd. Ze legde uit dat alle CSI-programma's van Debswana in de eerste plaats worden geleverd aan Batswana en inwoners van Botswana, zonder zich noodzakelijkerwijs op groepen te richten op basis van hun identiteit, maar dat het bedrijf kijkt naar maatschappelijke behoeften en gewenste effecten. Sejoe zei verder dat de CSI-voetafdruk van het bedrijf landelijk is, waarbij Jwaneng, Orapa, Letlhakane en Damtshaa Mines zich richten op specifieke invloeden vanuit de mijnen. (??????? Wat mag dit zijn? CS)

"OLDM heeft 16 dorpen binnen zijn invloedsgebied en heeft in de loop der jaren veel programma's in deze gebieden geleverd", zei ze.

Ze gaf onder andere het voorbeeld van het Malatswai-project, een initiatief dat door Debswana is ontwikkeld om de ontwikkeling van duurzaam levensonderhoud voor de gemeenschappen van Malatswai te waarborgen. Ze zei dat het project, dat een partnerschap is tussen Debswana, Serowe Administratieve Authoriteit en Malatswai Ontwikkelings Fonds, tot doel heeft kansen te ontwikkelen voor de gemeenschappen in de landelijke gebieden die economische activiteiten kunnen voortbrengen. Sejoe zei verder dat Debswana een totaalbedrag van P1 400 000 (€ 106.608,70. 8.11.2021. CS) heeft toegezegd voor de ontwikkeling van een geïntegreerde boerderij die een verscheidenheid aan producten zal leveren, zoals het fokken van vee en verbouwen van voeder gewassen.

“We hebben ook de Khwe Ranch die wordt bestuurd in samenwerking met de Boteti District Raad. Het project bevindt zich nog in een beginstadium van ontwikkeling, met de ontwikkeling van een businessplan in afwachting van de goedkeuring van de gemeente”, aldus Sejoe. Ze zei dat de gemeenschap van Khwe tijdens het vooroverleg interesse had getoond om de financiering voor dit project van Debswana te gebruiken voor de bevoorrading van de ranch. Ze zei dat de ontwikkeling van de ranch wordt afgehandeld door de Boteti Sub District Council. Ze zei dat er in totaal P650 000 (€ 49.490,59. 8.11.2021. CS) is toegezegd aan dit project.

Onder enkele van de bijdragen van Debswana zei ze in 2019, dat Khwedom Raad het management van OLDM heeft gevraagd om te helpen bij het omgaan met sociale problemen in de gebieden waar Basarwa wonen. Sejoe zei als zodanig dat Debswana in 2020 Stepping Stones International NGO inschakelde om een ​​uitgebreid psychosociaal ondersteuningsprogramma in deze gebieden uit te voeren. Het programma liep van september 2020 tot juli 2021. Ze onthulde dat Debswana tot op heden in samenwerking met Stepping Stones International psychosociale programma's blijft bieden aan de voorheen benadeelde gemeenschappen.
Over deze site Ondersteunen van de Bosjesmensen zodat zij in het Central Kalahari Game Reserve kunnen blijven wonen zoals en zolang zij dat willen. Het CKGR was voor hen opgericht.
Cookie vrij - Deze website gebruikt geen cookies