Nederlands English

Nieuws
Woensdag 10 November 2021
Sunday Standrd, 26 September 2021. Obusitse Kologwe

Ongeveer 300 Basarwa (San) die beweren dat ze verarmd waren toen Debswana Diamond Company hen verdreef van hun voorouderlijk land in het subdistrict Boteti om de weg vrij te maken voor de vestiging van de diamantmijnen Orapa Letlhakane en Damtshaa Mines (OLDM), zes decennia geleden, wachten nog steeds op de mijnbouwgigant om hen te compenseren.

De raad van Khwedom, die namens de ontheemde Basarwa een verzoekschrift heeft ingediend bij Debswana, stelt dat het mijnbouwbedrijf verstoppertje speelt.
 
Woensdag 10 November 2021
Sunday Standard, Botswana, 21 oktober 2021. Obusitse Kologwe

Debswana Diamond Company ontkent de beschuldiging van de Botswana Khwedom Council dat zij weigert Basarwa te compenseren voor hen te vedrijven van hun land tijdens de oprichting van de Orapa Letlhakane en Damtshaa Mines (OLDM) tussen de jaren zestig en zeventig.

Botswana Khwedom Council, een niet-gouvernementele organisatie (NGO) die de belangen van Basarwa behartigt, heeft het diamantmijnbedrijf de schuld gegeven voor het met voeten treden van de rechten van Basarwa door hun land in te nemen en te weigeren hen te compenseren.
 
Woensdag 3 November 2021
Botswana-functionarissen hadden deze week moeite om aan de VN-experts op het gebied van mensenrechten uit te leggen waarom het land de doodstraf blijft toepassen.

Bron: Sunday Standard Botswana, 26 oktober 2021.
 
Vrijdag 24 September 2021
"'s Werelds op twee na grootste ruwe diamant is deze week gepresenteerd in New York. De nog naamloze steen weegt 1175 karaat. Twee jaar geleden werd in dezelfde Karove-mijn in Botswana de Sewelo -diamant gevonden: 1758 karaat. Maar de Cullinan blijft onovertroffen. Met zo's 3106 karaat werd die in 1906 in Zuid-Afrika gedolven. De Cullinan is uiteindelijk in negen aparte stenen gekloofd en geslepen. Een deel belandde in de Britse-kroonjuwelen. De nu gevonden diamant wordt binnenkort geveild. Daarna wordt bepaald in hoeveel die kan worden gekloofd. Samen met deze vondst zijn, uit dezelfde mijn, twee iets kleinere ruwe diamanten van meer dan 1000 karaat gepresenteerd. Verwacht wordt dat er de komende jaren meer van deze grote stenen worden gevonden. Sinds 2015 maakt de Karowe-mijn gebruik van röntgenapparatuur om enorme diamanten te lokaliseren in de bodem."

Bron: Trouw 24 september 2021.
Met de grote opbrengst van deze diamant zou de Botswaanse regering flink kunnen inventariseren in het Botswaans onderwijs en maatschappelijk werk.
 
Zondag 4 April 2021
De aflevertijd voor pakketten is 7 - 25 werkdagen. Eén pakket dat wij verstuurden op 8 januari 2021 had uiterlijk op 12 februari afgeleverd moeten worden, maar was dat op 4 april nog niet. Een ander pakket werd verzonden op 11 januari en afgeleverd op 11 maart. Een pakket dat wij in 2013 verzonden deed er 5 maanden over om aan te komen. Ik heb gehoord over een pakket dat 8 maanden nodig had om afgeleverd te worden.

Extra "verwerkings- en douane kosten" in Botswana. Deze waren voor het afgeleverde pakket (waarde € 300) Pula 1.824,15. Invoerrechten zijn 21 %, dat zou circa Pula 824 moeten zijn. Als er al invoerrechten op een geschenk betaald moeten worden. Je kunt de waarde van het pakket lager maken, maar dan betaald de verzekering minder uit in geval een pakket kwijt is geraakt of beschadigd werd. Let op. De douane in Botswana kent de Nederlandse taal niet. Als het een geschenk betreft, schrijf op het formulier in grote letters: PRESENT/ GIFT.
 
Over deze site Ondersteunen van de Bosjesmensen zodat zij in het Central Kalahari Game Reserve kunnen blijven wonen zoals en zolang zij dat willen. Het CKGR was voor hen opgericht.
Reden van oprichting CKGR.
Verslag Nampol Vocational Training Center 2017
Nampol Vocational Training Center 2016
Cookie vrij - Deze website gebruikt geen cookies