Nederlands EnglishNieuws
Maandag 20 November 2017label Xwaa
Ik heb de maatschappelijk werkster in Ghanzi gebeld. Ze was blij dat ze kon vertellen dat Xwaa gevonden was en nog steeds zijn maandelijkse voedselpakket kwam halen bij de sociale dienst. Vanaf volgend jaar januari is hij ingeschreven in een schoolklas voor gehandicapte kinderen. Ik vertelde haar dat we dan terug bij af zijn. Xwaa was eerder al op school geweest maar was weggestuurd, omdat de leerkrachten niet overweg konden met zijn aanvallen. En dan zijn thuis situatie, vroeg ik. Wie controleert of hij goede voeding en zijn medicijnen op tijd krijgt. (Mijn vermoeden is dat zijn epileptische aanvallen een gevolg zijn van ondervoeding.) Ze legde uit dat ouders of verzorgende hiervoor verantwoordelijk zijn. Omdat Botswana een Kinderbeschermingswet heeft, kunnen ouders als zij hun kinderen verwaarlozen voor de rechtbank gebracht worden en indien nodig in de gevangenis gezet. Maar de voorkeur heeft om met ze te praten, ofschoon dit vaak moeilijk is. Als maatschappelijk werkers hen bezoeken om 07.30 uur, kunnen ze al in de kroeg zitten. Zelfs als het lukt met ze te praten, wordt advies meestal niet aangenomen. Een ander probleem is dat er duizenden kinderen zoals Xwaa zijn en rechtbanken en gevangenissen overvol zouden raken als de wet gehandhaafd zou worden.
 
Maandag 13 November 2017label Xwaa
Eind 2016 kreeg ik bericht dat de oom van Xwaa van de boerderij vertrokken was met onbekende bestemming, en zijn familie meegenomen had. Op 14 augustus 2017 heb ik een gesprek gehad met een maatschappelijk werker in Ghanzi. De medewerker die zich in 2016 bezig hield met Xwaa was overgeplaatst, er zou geprobeerd worden contact met haar op te nemen om uit te zoeken hoe ver zij gekomen was met de zaak. Ik zou hier over gebeld worden. Omdat er op 30 augustus nog geen bericht was, ben ik naar de Ombudsman in Gaborone gegaan en heb hem het verhaal van Xwaa verteld. Hij was het er mee eens dat de jongen gevonden moest worden en naar een instituut gebracht, waar ze hem konden observeren en behandelen. Maar hij kon niets doen, ik moest naar het ministerie van de lokale regering gaan. Daar weer het verhaal verteld, konden ook niets doen, ik moest naar weer een ander ministerie. Gelukkig was deze secretaresse zo aardig daar telefonisch om advies te vragen. Het bleek dat ik naar maatschappelijk werk in Molepolole kon gaan, de plaats waar ik les gaf. Ik heb de volgende dag daar twee keer het verhaal verteld. De maatschappelijk werker ging contact opnemen met maatschappelijk werk in Ghanzi, die zouden mij gaan bellen. Dit gebeurde. Er werd mij gevraagd wie allemaal bij de zaak betrokken waren zodat zij contact met hen op kon nemen. Daar uit kwam dat Xwaa, waarschijnlijk met oom en tante, de maand er voor zijn maandelijkse voedselpakket had opgehaald. Nu was het alleen maar wachten tot hij weer kwam en dan konden ze hem naar een kliniek voor observatie brengen. Ik zou hier bericht van krijgen. Op het moment, 13 november 2017, is er nog geen bericht gekomen.
 
Maandag 3 juli 2017
President Ian Khama, voormalig president Festus Mogae, opppositie Botswana Beweging voor Democratie (BMD) lid Sydney Pilane (voormalig lid BDP, leidende partij) en een aantal Kabinet ministers waren medeplichtig aan uitgebreide, geheime psychologische oorlogvoering en verschroeide aarde tactiek om de Bosjesmensen uit het CKGR te verdrijven- blijkt uit vertrouwelijke documenten die overhandigd waren aan de Sunday Standard. Deze gelekte memo's openbaren voor de eerste keer het gedocumenteerde systematische plan om uithongering te gebruiken als een wapen om de Bosjesmensen het CKGR uit te forceren. In de documenten staat dat de regering op enig moment overwoog de mensen fysiek te verwijderen maar men maakte zich zorgen dat dit internationale twistpunten zou geven. Pilane, op dat moment speciaal adviseur van toenmalig president Mogae kwam met de militaire stijl verschroeide aarde tactiek om de Bosjesmensen uit te hongeren. Pilane schreef in één van zijn memo's: "Zoals eerder geadviseerd, de fysieke verwijdering zou te veel aandacht trekken, bovendien kan het ongelukken aan mensen en dieren als gevolg hebben." Pilane stelde voor zeker te stellen dat CKGR bewoners geen landbouw bedrijven, vee houden, op wilde dieren jagen en wilde planten in het reservaat verzamelen. " Lees meer in het Engels: sundaystandard.info/plans-starve-basarwa-out-ckgr-open

Men kan zich afvragen waarom deze documenten nu pas zijn overhandigd. En als eerder overwogen was dat fysieke verwijdering te veel internationale aandacht zou trekken, waarom men zich niet gerealiseerd had dat deze documenten op een dag vrijgegeven zouden worden en ze daarom niet hadden vernietigd.
 
Vrijdag 28 april 2017
Vanaf juni 2017 moeten toeristen bij binnenkomst in Botswana per persoon $30 toeristenbelasting betalen voor een bezoek van maximaal 30 dagen. Dit komt bovenop de toeristenbelasting die reeds bij lodges, hotels enz. geheven wordt.

Update: Op 10 augustus 2017 verteld iemand mij dat ze van goede bron gehoord had dat het parlement op 9 augustus tegen deze regeling gestemd had.
 
Zondag 27 November 2016label Xwaa

Xwaa en zijn twee broertjes en een zusje werden jaren geleden door hun moeder achter gelaten bij een oom en tante, die op een boerderij werken. Xwaa was een vrolijke jongen. Omstreeks 2013 kreeg hij epileptische aanvallen. Medicatie hielp niet goed. Eerst kreeg hij de verkeerde medicijnen, maar deze en de nieuwen werden hem vaak niet gegeven omdat er geen eten was (de medicijnen moeten samen met eten ingenomen worden) of werd vergeten. Hij werd van school gestuurd want het personeel niet overweg kon met zijn aanvallen en sindsdien is hij op de boerderij. In april 2015 is zijn situatie onder de aandacht van maatschappelijk werk in het district gebracht. In Botswana is het verplicht om melding te doen van verwaarloosde kinderen. Niets is er gebeurd. Er is een aanvraag gedaan bij SOS Kinderdorpen in Botswana om hem in één van de dorpen op te nemen. Deze email is doorgestuurd naar maatschappelijk werk in het district. Van daar kwam de belofte dat de moeder opgespoord zou worden. Niets meer gehoord. In september 2016 was Xwaa nog steeds op de boerderij. Nu kreeg hij vaker zijn medicijnen en kon men soms een aanval zien aankomen. Maar ook had hij een ernstige brandwond op zijn pols en voet, hij was in het hout vuur gevallen, en een groot litteken onder zijn neus omdat hij op een betonnen vloer gevallen was. Pogingen om hem in een kostschool te krijgen hebben nog geen succes opgeleverd. Xwaa is nu 13 of 14 jaar oud.
 
Over deze site Ondersteunen van de Bosjesmensen zodat zij in het Central Kalahari Game Reserve kunnen blijven wonen zoals en zolang zij dat willen. Het CKGR was voor hen opgericht.
Reden van oprichting CKGR.
 
X
Reden van oprichting CKGR
George B. Silberbauer (anthropologist en socioloog) schreef in zijn boek:
“In reactie op aanbevelingen die ik op 28 april 1960 heb gedaan aan de regering van Bechuanaland Protectoraat (tegenwoordig Botswana), werd in 1961 ten oosten van de breedtegraad van Great Tsau Hill (Sonop Koppies) ongeveer 52.000 km2 uitgeroepen tot wild reservaat. Deze stap werd genomen om de Bosjesmensen inwoners in het gebied te beschermen; aan het einde van de jaren 1950 veroorzaakte het illegaal jagen door niet- Bosjesmensen een serieuze bedreiging voor de jagers en verzamelaars die voor een gedeelte van hun levensonderhoud afhankelijk waren van de wild kuddes. Jagen door Bosjesmensen werd op geen enkele manier beperkt, maar toegang van niet- Bosjesmensen werd gecontroleerd en het gevaar van stropers verminderde.”
Verslag Nampol Vocational Training Center 2017
Nampol Vocational Training Center 2016
Facebook